19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUDECATOAREA CU DOSAR A VRUT SA SE FACA PROCUROARE – Ancuta Blanariu de la Judecatoria Iasi a fortat fara succes numirea in functia de procuror militar fix in perioada in care asteapta verdictul in cauza in care Inspectia Judiciara a trimis-o in judecata disciplinara pentru “exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta”. CSM a aprobat cererile formulate de cinci judecatori de numire in functia procuror (Lista)

Scris de: George TARATA | pdf | print

15 June 2023 16:10
Vizualizari: 5428

Cinci judecatori au devenit procurori. S-a intamplat dupa ce Sectia pentru procurori a CSM a aprobat joi, 15 iunie 2023, cererile acestora de eliberare din functia de judecator si numire in functia de procuror.


 

Este vorba despre trei judecatori de la judecatorii si doi judecatori de la Tribunale. Astfel:

-judecatorul Florin Alexa Caba de la Judecatoria Vaslui va deveni procuror la Parchetul Judecatoriei Iasi;

-judecatorul Adrian Bulai de la Tribunalul Iasi va deveni procuror la Parchetul Judecatoriei Harlau;

-judecatoarea Luisa Mihaela Casmir de la Judecatoria Petrosani va deveni procuroare la Parchetul Judecatoriei Targu Jiu;

-judecatorul Alexandru Viorel Chilom de la Judecatoria Topoloveni va deveni procuror la Parchetul Judecatoriei Drobeta Turnu Severin;

-judecatoarea Livia Constanta Colan de la Tribunalul Dolj va deveni procuror militar la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti.


In asteptarea verdictului disciplinar, judecatoarea Ancuta Blanariu a vrut sa se faca procuror


A existat totusi o cerere neaprobata de catre Sectia pentru procurori a CSM. Mai exact, cererea judecatoarei Ancuta Blanariu (foto) de la Judecatoria Iasi de numire in functia de procuror la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Iasi nu apare ca fiind admisa de catre procurorii din CSM. Nu apare insa nici ca fiind respinsa, ceea ce inseamna ca cel mai probabil solicitarea a fost pusa in asteptare.

Decizia poate avea legatura si cu situatia speciala a judecatoarei. Blanariu asteapta in prezent verdictul din partea Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara in cauza in care Inspectia Judiciara a trimis-o in judecata disciplinara pentru “exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta”, prevazuta de art. 271 lit.s) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor (vezi facsimil 1).

 

 

Este drept, procedura disciplinara ar fi continuat si in cazul in care Ancuta Blanariu ar fi fost numita in functia de procuror, asa cum stabileste art. 54 din Legea 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii

“(1) Numirea unui judecator in functia de procuror ori a unui procuror in functia de judecator sau eliberarea din functie nu impiedica continuarea procedurii disciplinare.

(2) Judecarea actiunii disciplinare exercitate impotriva judecatorului care, dupa savarsirea abaterii disciplinare, a fost numit in functia de procuror este de competenta Sectiei pentru judecatori. Judecarea actiunii disciplinare exercitate impotriva procurorului care, dupa savarsirea abaterii disciplinare, a fost numit in functia de judecator este de competenta Sectiei pentru procurori”.

Chiar si asa, decizia Sectiei pentru procurori a CSM in cazul Ancutei Blanariu este insa una corecta, din punctul nostru de vedere, in conditiile in care ar fi fost absurd ca aceasta sa fie numita procuror, pentru ca apoi sa fie exclusa din magistratura, spre exemplu, caci judecatoarea risca teoretic si o asemenea pedeapsa.


Prezentam hotararile Sectiei pentru procurori a CSM:

 


Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva