8 December 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUDECATOR RETROGRADAT – CSM l-a sanctionat disciplinar pe judecatorul Adrian Buz de la CA Oradea pentru rea-credinta, insubordonare si manifestari contra onoarei profesionale. IJ: „Exprimarea publica in sedinta de judecata a unor critici privind modul de aplicare de conducerea instantei a dispozitiilor regulamentare, analizarea legalitatii unei masuri administrative, retinand nelegalitatea ei cu depasirea limitelor investirii. Consecinta: amanarea nejustificata a cauzelor”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

20 July 2022 17:10
Vizualizari: 3344

Ziua de miercuri, 20 iulie 2022, i-a adus judecatorului Adrian Buz de la Curtea de Apel Oradea cea mai noua sanctiune disciplinara inclusa in Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, odata cu marile modificari din 2018.Este vorba despre retrogradarea in grad profesional, prevazuta de art. 100 alin. 1 lit. d/1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. In cazul lui Adrian Buz, retrogradarea a fost dispusa in majoritate de catre Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din Consiliul Superior al Magistraturii. Astfel, Buz a fost retrogradat din gradul profesional de curte de apel in cel de tribunal, urmand ca magistratul sa activeze la Tribunalul Bihor in cazul in care sanctiunea va ramane definitiva.

Mai exact, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din CSM l-a gasit vinovat pe Buz de urmatoarele abateri disciplinare (conform art. 99 din Legea 303/2004):

- lit. a): „manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”;

- lit. m): „nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente”;

- lit. t) teza I: „exercitarea functiei cu rea-credinta”.


Redam minuta Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara din dosarul nr. 7/J/2022:


Cu majoritate,

Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva domnului Buz Adrian – judecator in cadrul Curtii de Apel Oradea.

In baza art.100 lit. d^1) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica domnului Buz Adrian – judecator in cadrul Curtii de Apel Oradea – sanctiunea disciplinara constand in 'retrogradarea din gradul profesional de curte de apel in gradul profesional de tribunal' si continuarea activitatii in cadrul Tribunalului Bihor pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit. a), lit. m) si lit. t) teza I din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cu opinie separata in sensul respingerii actiunii disciplinare formulate de Inspectia Judiciara impotriva domnului Buz Adrian – judecator in cadrul Curtii de Apel Oradea pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. a), lit. m) si lit. t) teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, ca neintemeiate”.


Acuzat ca s-a razvratit impotriva sefei de sectie


La solicitarea trimisa de Lumea Justitiei, Inspectia Judiciara a precizat ca totul a inceput la 7 februarie 2022, cand judecatorul Adrian Buz, in sedinta publica de judecata, a criticat o hotarare administrativa dispusa de catre conducerea instantei. Mai mult: acelasi magistrat a analizat din oficiu legalitatea masurii administrative, fara sa fie investit in acest sens, si a declarat-o nelegala, depasindu-si astfel limitele investirii, mai sustine IJ. Consecinta a fost amanarea nejustificata a tuturor cauzelor din acea sedinta de judecata, a mai mentionat Inspectia.

Din informatiile noastre, este vorba despre o hotarare administrativa dispusa de catre judecatoarea Mariana Ilisie, presedinta Sectiei de Contencios administrativ si fiscal de la CA Oradea – sectie in care activeaza si Buz. Mai exact, ne referim la o hotarare de desfiintare a unor completuri, in urma careia Adrian Buz a primit dosare in plus.


Iata raspunsul Inspectiei Judiciare pentru Luju:


Situatia de fapt retinuta in sarcina domnului judecator consta in exprimarea in mod public, in cadrul unei sedinte de judecata, a unor critici cu privire la modul de aplicare de catre conducerea instantei a dispozitiilor regulamentare, analizarea legalitatii unei masuri administrative dispuse la nivelul sectiei, in temeiul unor hotarari de colegiu, retinand nelegalitatea masurii cu depasirea limitelor investirii, cu consecinta amanarii nejustificate a tuturor cauzelor din sedinta din data de 07.02.2022”.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 7.12.2022 – Judecatori noi la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva