Justitie de balamuc - Trei judecatoare de la CAB au trimis un dosar al Registrului Comertului sa-l judece... partea adversa! (Document)
Se intampla si pentru ca CSM evita de fiecare data sa puna in discutie hotararile judecatoresti date „contra-naturii”, desi in lege exista abaterea de indeplinire cu rea-credinta a sarcinilor profesionale. Cazul pe care il prezentam este naucitor si demonstreaza ca Justitia romana e deschisa tuturor posibilitatilor. Chiar si aceea, ca intr-un litigiu dintre doua parti, sa scoata cauza de pe rol si s-o trimita spre judecata partii adverse! Asa s-a petrecut in litigiul dintre reclamanta Camera de Comert si Industrie a Romaniei si paratul Oficiul National al Registrului Comertului, unde trei judecatoare de la Curtea de Apel Bucuresti au scos cauza de pe rol si au trimis-o spre “competenta solutionare” la Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei!
Miza litigiului: 2 miliarde lei vechi
In anul 2005, Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), in calitate de reclamanta, a chemat in judecata civila pe paratul Oficiu National al Registrului Comertului (ONRC), pentru a-l obliga pe cel din urma la plata a circa 2 miliarde lei vechi, despagubiri reprezentand contravaloarea lipsei de folosinta a spatiului din b-dul Octavian Goga nr. 2 pentru perioada noiembrie 2002 – noiembrie 2003. A fost acea perioada in care, dupa ce ONRC a fost trecut prin lege de la CCIR la Ministerul Justitiei, Oficiul a continuat sa functioneze in cladirea Camerei, pana la mutarea intr-un nou sediu. Dosarul a fost inregistrat la Tribunalul Bucuresti, Sectia a V-a Civila (dosar nr. 1883/2005), care in urma unor modificari legislative, a declinat competenta solutionarii cauzei la Judecatoria Sectorului 3 (dosar nr. 14.629/2005). Prin sentinta civila nr. 11.183 din 02.12.2008, Judecatoria Sectorului 3 a respins actiunea reclamantei CCIR, care a declarat apel. Tribunalul Bucuresti, Sectia a III-a Civila (dosar 25.494/3/2009 a respins apelul declarat de CCIR, prin decizia civila nr. 1243 din 7 decembrie 2009.
Traznaia de la CAB
CCIR a declarat recurs, dosar repartizat – din informatiile obtinute oficial judecatoarelor Aglaia Valan, Alexandra Giusepina Greceanu si Adriana Popescu, de la Sectia a IV-a Civila, Completul 3, Curtea de Apel Bucuresti. La 28 septembrie 2010, minune mare, Curtea de Apel a dat solutia: “Admite recursul. Caseaza decizia recurata. Admite apelul. Anuleaza sentinta apelata si trimite cauza spre solutionare Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti. Irevocabila.” - (vezi facsimil) - Cu alte cuvinte, dosarul a fost trimis spre solutionare partii adverse, care reclama neplata sumei de 2 miliarde lei. Curat murdar!
Poate ne raspunde CSM!
Se ridica mai multe intrebari referitoare la aceasta solutie. Avea dreptul instanta sa refuze sa judece aceasta cauza si s-o paseze altuia? Nu se numeste asta refuz de a judeca/denegare de dreptate? S-a facut oare jocul CCIR intr-un dosar in care nu avea nicio sansa sa castige, tinand cont de solutiile de la fond si apel? In alta ordine de idei, conform art. 12.2 al Actului aditional nr. 2/27.02.2005 la Conventia cadru nr. G835/09.07.2003, in cazul in care rezolvarea litigiilor nu este posibila pe cale amiabila, la alegerea reclamantului, cererea de chemare in judecata va putea fi formulata in fata Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa CCIR sau CCIMB sau a instantelor judecatoresti competente potrivit codului de procedura civila. Ori, in speta, CCIR a ales din capul locului sa indrepte cererea de chemare in judecata direct la instanta de judecata, situatie in care aceasta cauza numai avea ce cauta la vreo curte de arbitraj, dupa judecarea fondului si apelului. Surse avizate ne-au informat ca decizia Curtii de Apel Bucuresti va fi atacata de ONRC cu contestatie in anulare, pe motiv ca hotararea a fost data de judecatori cu calcarea dispozitiilor de ordine publica privitoare la competenta. Si este posibila si sesizarea CEDO de la Strasbourg, pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# 2NA
18 October 2010 16:19
-2
# cristi
18 October 2010 16:25
0
# cristi
18 October 2010 16:32
-2
# Cristi esti un bou
18 October 2010 16:51
+6
# alex
18 October 2010 17:00
+7
# cortex
18 October 2010 17:03
-1
# duralex
18 October 2010 17:26
+7
1 - Unde a depus CCIR actiunea? La instanta de drept comun. Deci punct, reclamanta a ales din capul locului calea instantelor de drept comun, pe care le-a investit cu actiunea initiala, apoi cu apelul si cu recursul. La ce mai vorbim de curtea de arbitraj?!?!? Instanta de recurs nu avea de ce sa trimita cauza la Curtea de Arbitraj.
2 - arbitrii de la Curtea de Arbitraj sunt numiti si platiti de....ati ghicit, de Camera de Comert, asta ca si cei din afara lumii justitiei sa inteleaga de ce nu e moral ca niste arbitri ai curtii de arbitraj de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei sa poata transa interesele aceleiasi Camere de Comert a Romaniei. Mai ales ca acesti arbitri sunt mai mult un soi de experti parte, decat judecatori, pentru ca fiecare parte are voie sa-si desemneze arbitru pe cine vrea
# 2NA
18 October 2010 18:06
-3
1. Nu ai vazut dosarul si nici clauza arbitrala. Detaliile in aceasta privinta ni le da autorul (pe care eu o suspectez de rea credinta!);
2. Pornind de la solutia data de instanta (v.facsimilul, singurul element cert!), orice om de buna credinta porneste de la premisa ca singurul motiv pentru care cauza a fost trimisa instantei arbitrale nu putea fi decat existenta unei clauze arbitrale, ce excludea competenta instantelor de drept comun;
3. Esenta articolului ( a se vedea si titlul)este aceea ca o instanta a trimis PARTII litigante sa judece cauza, ceea ce nu este adevarat.Una-i una si alta-i alta!
Si apropos... arbitrii nu sunt platiti de Camera, ci sunt alesi si platiti de catre parti!
In final, sa nu uitam ca si hotararea arbitrala este supusa controlului judiciar al unei instante cu jurisdictie deplina.Dar asta a uitat autorul sa mentioneze... Oare de ce?
# duralex
18 October 2010 18:40
+4
1 - Deci stimabile 2NA, e bine ca recunosti ca n-ai vazut dosarul, dar te pronunti cu privire la reaua credinta a autorii articolului. Nu e corect, si denota ca ai ceva preconceput cu autorii (vezi ca sunt doi). Nu-ti place ce se scrie aici, nu te obliga nimeni sa citesti. Muta-te pe alt site, dar nu fa diversiuni doar pentru ca ai tu ceva de impartit cu autorii.
2 - raman la ceea ce stiu eu, si anume ca arbitrii sunt platiti de Camera de Comert, ca doar nu iau banii in mana ca la piata. Si tot Camera este cea care le da calitatea de arbitri, ba in unele cazuri presedintele Camerei desemneaza arbitri in dosare!,
3 - nu se poate sustine ca nu exista legatura intre camera si curte, iar tot jocul aici a avut un singru substrat, sa se mai mulga de la stat (ONRC) vreo juma de milion de euro si pentru ca nu era chip sa se castige pe instanta de drept comun s-a incercat figura cu arbitrajul. Intamplator mai toate judecatoarele enumerate vin din zona Moldovei de unde provine, ai ghicit, dl Vlasov
# cristi
19 October 2010 09:46
+3
# mitlaw
21 October 2010 13:47
+1
Pupati-l in c** mai putin pe Bota (din 3 articole 4 sunt despre celebrul - la el pe scara- Pompilica Bota).
Cu ocazia asta v-am sters din bookmarks.
Mai puneti mana pe carte (sau la "Baroul" Bota nu se practica)
art. 343^4 alin. 2 lit. a) C. proc. civ.:
(2) Instanta va retine spre solutionare procesul daca:
a) paratul si−a formulat apararile in fond, fara nici o rezerva intemeiata pe conventia
arbitrala;
Rezulta de undeva din articol ca parata CCIR nu a ridicat la fond exceptia privitoare la existenta clauzei arbitrale?
Din articol rezulta clar ca autorul are mai multe informatii (pe care din motive numai de el stiute, nu le pune la dispozitie) si care ar arata in mod clar legalitatea sau nelegalitatea deciziei de casare.
P.S.
Face-ti un articol si cu avocatii de la Baroul Bota, ce stau la agatat/cersit ca la piata in holul Judecatoriei sector 1&4 Bucuresti.
# cristi
21 October 2010 14:14
0
# Cristi P. Sturzu
21 October 2010 15:03
0
E interzis sa stai in holul instantei si sa agati clienti??? NU. deci e permis. INfatuarea ta este ieftina.
# wallace
21 October 2010 14:15
0