24 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUSTITIE IN ROMANIA: PROCURORUL ACUZA, FOSTA IUBITA JUDECA – Judecatoarea Sorina Marinas de la Curtea de Apel Craiova a fost trimisa in judecata disciplinara: “Nu a formulat declaratie de abtinere in dosarul in care participase ca procuror de sedinta o persoana cu care judecatorul avusese anterior o relatie sentimentala de lunga durata... A incalcat dispozitiile procesual penale, cu consecinta deteriorarii increderii opiniei publice fata de functia de magistrat”

Scris de: George TARATA | pdf | print

14 May 2023 15:09
Vizualizari: 10831

Probleme pentru judecatoarea Sorina Marinas (foto) de la Curtea de Apel Craiova, cunoscuta in sistem ca si “secretara FJR” gratie implicarii sale de pe vremuri in actiunile si protestele magistratilor activisti adunati in asociatia #rezist Formul Judecatorilor din Romania, condusa de judecatorul Dragos Calin de la Curtea de Apel Bucuresti.


 

Desi a pozat ani de zile intr-o aparatoare a statului de drept si a independentei Justitiei, Sorina Marinas este acuzata de o fapta care poate afecta fix independenta Justitiei si statutul de magistrat. Judecatoarea Marinas a fost trimisa in judecata disciplinara de Inspectia Judiciara pentru nerespectarea indatoririi de a se abtine (abatere disciplinara prevazuta de art. 271 lit. h) teza I din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor), dupa ce a judecat un dosar in care participase ca procuror de sedinta o persoana cu care avusese o lunga relatie sentimentala (cauza privea infractiunea de ucidere din culpa). Cu alte cuvinte, judecatoarea Sorina Marinas a intrat in solutionarea unui dosar in care acuzatiile erau sustinute de fostul sau iubit procuror.

In acest context, Inspectia Judiciara sustine ca judecatoarea Sorina Marinas de la Curtea de Apel Craiova a nesocotit prevederile art. 64 alin. 1 lit. f) din Codul de procedura penala care o obligau sa formuleze o declaratie de abtinere: “Judecatorul este incompatibil daca: exista o suspiciune rezonabila ca impartialitatea judecatorului este afectata”.

Inspectia Judiciara acuza ca prin omisiunea de a nu se abtine, Sorina Marinas a deteriorat increderea opiniei publice in functia de magistrat, cu consecinta afectarii imaginii Justitiei, creandu-se premisa unei indoieli cu privire la impartialitatea si integritatea magistratilor, dar si a intregului sistem judiciar.

Dosarul disciplinar va fi solutionat de Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara, urmand ca solutia finala sa fie pronuntata de un Complet de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.


Iata precizarile Inspectiei Judiciare referitoare la dosarul in care a fost trimisa in judecata disciplinara judecatoarea Sorina Marinas de la Curtea de Apel Craiova (vezi facsimil):


“La data de 31 martie 2023, Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de doamna Marinas Sorina Iolanda, judecator in cadrul Curtii de Apel Craiova, pentru nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand judecatorul sau procurorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa, abatere disciplinara prevazuta de art. 271 lit. h) teza I din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Inspectorii judiciari au constatat ca magistratul vizat nu a formulat declaratie de abtinere in dosarul nr. 2175/304/2019 inregistrat pe rolul Curtii de Apel Craiova, in care participase ca procuror de sedinta o persoana cu care judecatorul avusese anterior o relatie sentimentala de lunga durata. Astfel, doamna judecator a incalcat dispozitiile procesual penale care o obligau sa formuleze declaratie de abtinere pentru cazul de incompatibilitate prevazut de dispozitiile art. 64 alin. 1 lit. f) din Codul de procedura penala, cu consecinta deteriorarii increderii opiniei publice fata de functia de magistrat si afectarii imaginii justitiei, creandu-se premisa unei indoieli cu privire la impartialitatea si integritatea magistratilor, precum si a intregului sistem judiciar”.

Comentarii

# DODI date 14 May 2023 15:48 +1

LUJU aveți pretenții absurde ca un magistrat cu facultatea pe puncte să știe și asemenea subtilități cum ar fi ”abținerea” sau ”încălcarea dispozițiilor procesual penale, cu consecința deteriorării încrederii opiniei publice față de funcția de magistrat”. Ținând cont de faptul că în ochii opiniei publice respectul față de cvasimajoritatea magistraților (aici fiind eronat incluși și PORCurorii!) este la un nivel subteran prestațiile ei se înscriu doar în respectareaa întocmai a ordinelor primite de la Noua securitate, restul fiind simple mofturi.

# sever date 14 May 2023 16:25 0

a scapat , nu poate fi acuzata de deontologie !

# Papanas date 15 May 2023 13:28 +3

Bine dar va puteti uita si pe facebookul duduiei sa vedeti cata propaganda politica mascata sau nu face. Am vazut mai multe campanii cu sigla Renew. Le.o fi permis? In privinta lui Marinasi ramane intrebarea, cum a ajuns asta judecator?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva