2 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

KOVESI, DEMISIA! CEDO a condamnat Romania pentru tergiversarea si secretizarea Dosarelor Revolutiei! In 6 ani sub mandatul Procurorului General nu s-a facut nicio trimitere in judecata a vinovatilor de uciderea a 1000 de oameni!

Scris de: V. RASCANU - R.SAVALIUC | pdf | print

24 mai 2011 14:15
Vizualizari: 10623

Ceea ce presa a semnalat de ani de zile, de cand Laura Kovesi a preluat mandatul de Procuror General al Romaniei – si anume ca nu se  misca nimic in dosarele Revolutiei – iata ca a fost demonstrat marti de CEDO de la Strasbourg, care a condamnat Romania pentru faptul ca autoritatile romane nu au facut nimic pentru tragerea la raspundere a celor vinovati de asasinarea in masa a demonstrantilor implicati in evenimentele sangeroase din decembrie 1989. Dosarele a peste 1000 de morti, asasinati majoritatea dupa data de 22 decembrie 1989 nu au fost niciodata solutionate pentru simplul motiv ca vina pentru aceste decese o poarta grupul de politicieni si din Armata, care au preluat controlul statului, dupa fuga dictatorului Nicolae Ceausescu. Iar de atunci, toate puterile politice care s-au succedat la varf au urmarit prin procurorii politici instalati in functiii cheie sa impiedice aflarea adevarului. Dupa aproape sase ani de mandat al Laurei Kovesi, reiese ca nu s-a facut nimic pentru aflarea adevarului. Sub mandatul lui Kovesi au fost musamalizate dosarele lui Ion Iliescu si a celorlalti „emanati” ai Revolutiei. A fost nevoie ca presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries (foto) sa indure zeci de zile de greva foamei, iar CEDO sa emita adrese de obligare a statului roman sa puna la dispozitia lui Maries copii dupa dosarele Revolutiei – semn al impotrivirii celor din varful parchetelor la ideea ca se va afla ca nu au facut nimic in dosare din rea-credinta. In orice stat european o hotarare a CEDO ca cea pronuntata marti de judecatorii europeni ar trebui sa duca cel putin la demisia tuturor procurorilor de decizie si de executie responsabili de tergiversarea acestor dosare. La noi, din pacate, nu se intampla nimic....


 Completul de 7 judecatori de la Sectia a III-a a CEDO a decis, printr-o hotarare nedefinitiva, ca presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989 Bucuresti, Teodor Maries sa primeasca despagubiri de 6.000 de euro, iar familia Nicolae si Elena Vlase, care au reclamat ca ancheta in cazul mortii la Revolutie a fiului lor nu a fost corecta, sa primeasca de la statul roman cate 15.000 de euro. De asemenea, statul roman a fost obligat sa plateasca 20.000 de euro cheltuieli de judecata, in care intra si onorariile catre avocatii Antonie Popescu, Ioana Sfaraiala si Ionut Matei. Presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor (Doru) Maries, a reclamat la CEDO ca dreptul sau la viata privata a fost incalcat, pentru ca SRI l-a interceptat ilegal, in timp ce familia Vlase a sustinut ca ancheta in cazul mortii fiului lor a fost tinuta nejustificat la secret, ca nu li s-a permis accesul la niciun fel de informatie legata de dosar, dar mai ales ca li s-a incalcat dreptul la viata.


Ancheta in cazul mortii fiului familiei Vlase, tinuta la secret de procurori

Nicolae si Elena Vlase au reclamat ca ancheta in cazul mortii fiului lor, Nicusor Vlase, ucis la Revolutie in Brasov, a fost tergiversata nejustificat, ca a fost facuta ineficient, dar mai ales ca aceasta a fost tinuta la secret de procurori, iar ei, ca parinti, nu au avut acces la dosar, mai ales dupa ce si-au exprimat indoiala cu privire la faptul ca fiul lor ar fi murit impuscat. Sotii Vlase au sustinut ca au putut sa isi vada copilul la morga, si ca acesta avea, pe langa plaga impuscata, semne de lovituri pe tot corpul. CEDO a criticat faptul ca ancheta a durat mai bine de 20 de ani, autoritatile clasificand, in mod nejustificat, anumite informatii esentiale drept "secret" sau "strict secret". Magistratii europeni au aratat ca, pe deasupra, parintii victimei nu au fost tinuti la curent cu mersul anchetei sau cu inchiderea sa. Conform unui comunicat al CEDO, „Curtea a observat ca dosarul privind moartea lui Nicusor Vlase a fost instrumentata, in 1994, de parchetul Militar din Brasov. Procurorii erau, la fel ca majoritatea acuzatilor, printre care si militari cu grade inalte inca in activitate, personal militar, tinuti de principiul subordonarii ierarhice (…) Intr-o scrisoare din 2008, Sectia Militara a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a intocmit o lista cu cauzele in care se inregistrasera intarzieri semnificative, din cauza lipsei promptei notificari catre partile vatamate ale deciziilor incoerente, sau din cauza lipsei de cooperare din partea institutiilor implicate in Revolutia din decembrie 1989. In acest sens, Curtea a constatat ca ascunderea deliberata a dovezilor a fost de natura sa arunce dubii cu privire la capacitatea de a se stabilit faptele in urma investigatiilor. In continuare, decretarea ca “secretesau “secret absolut” a unor informatii esentiale din ancheta nu a fost justificata”. Curtea a aratat de asemenea ca nu exista niciun motiv pentru care au fost tinuti departe de ancheta sotii Vlase, fapt care s-a produs pana in 1999, in ciuda nenumaratelor cereri ale acestora.CEDO a constatat totodata ca de abia in februarie - martie 2010 au fost declasificate documente din investigatie care initial fusesera clasificate ca secrete sau strict secrete, si, ca urmare, de abia in 2010, parintii lui Nicusor Vlase au avut acces la ele.

CEDO: “Importanta pentru societatea romaneasca ar fi trebuit sa incurajeze autoritatile sa rezolve cazul mai repede”

In comunicatul transmis presei se arata ca judecatorii nu contesta complexitatea cauzei, dar considera in continuare ca aceasta nu este un motiv pentru durata excesiva a procesului: Curtea nu subestimeaza complexitatea de netagaduit a cauzei (…) care a inclus de asemenea stabilirea celor responsabili de represiunea generala armata care a avut loc in ultimele zile din 1989 in mai multe orase din Romania. Cu toate acestea, argumentele complexitatii invocate de autoritatile romane in argumentele lor, nu pot, prin ele insele sa justifice nici lungimea investigatiei, nici maniera in care a fost condusa pentru o perioada semnificativa de timp, fara ca cei pe care ancheta ii privea sa fie informati despre progres. Din contra, importanta pentru societatea romaneasca ar fi trebuit sa incurajeze autoritatile sa rezolve cazul mai repede si fara intarzieri inutile, pentru a evita orice aparenta de impunitate anumite acte”.

Maries, urmarit de SRI

Teodor Maries a actionat in judecata statul in calitate de participant la manifestatiile anticomuniste din timpul Revolutiei. Conform CEDO, Maries a participat activ la Revolutia din 1989, iar de-a lungul anilor a solicitat de mai multe ori anchetarea incidentelor din timpul manifestatiilor anticomuniste. Presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989 a sustinut ca, in 1990, a fost supravegheat ilegal de autoritatile statului, care i-au interceptat telefonul. In 2008, Asociatia 21 Decembrie 1989 a cerut SRI sa comunice date despre interceptarea a trei telefoane mobile si doua telefoane fixe din sediul ONG-ului. In 2009, Maries a reiterat solicitarea catre SRI, cerand sa stie daca intre decembrie 1989 si 2009 a existat o autorizatie de filaj in ceea ce-l priveste, inclusiv prin interceptarea telefonului. In februarie 2009, SRI i-a raspuns acestuia ca, in baza Legii 51/1991 privind securitatea nationala si Legea 14/1992 privind reglementarea activitatii SRI, sunt "imposibile" confirmarea sau infirmarea solicitarii lui Maries, pentru ca este necesara "respectarea prevederilor imperative ale legislatiei in vigoare". Curtea a mai stabilit ca Romania are o legislatie necorespunzatoare in ceea ce priveste colectarea si pastrarea datelor personale de catre serviciile secrete, incalcand astfel dreptul la viata privata. Asociatia 21 Decembrie 1989 a mai depus la CEDO o plangere referitoare la dosarul 97/P/1990 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia Parchetelor Militare, cunoscut si sub numele de "Dosarul Revolutiei". Organizatia reclama tergiversarea solutionarii dosarului si cerea sa primeasca o copie a intregului document, pentru a-l studia.

Comentarii

# stradivarius date 24 mai 2011 19:11 +4

Da' cine a zis ca baschetbalista are competente in rezolvarea dosarelor revolutiei? Aaaa,,,,,Basescu....nu-l bagati in seama. A zis multe, a promis multe...smecherie electorala. Pentru prostit fraierii. Aia care l-au votat.

# pompiliu bota date 24 mai 2011 23:41 +4

Vezi tu, Luluţa dragă, de câte ori ţi-am zis să te întorci acasă? Aveai familie, aveai grijă de tata Lascu... Acum nu cred că te mai scapă nici colegul pitic, nici ginerică Predoiu, nicio famiglie!

# moldovean date 25 mai 2011 11:00 +1

:zzz Ca care revolutie? Oamenii de pe afara stiu despre ce lovitura de stat a avut loc si profita de tantalai ca noi. Unde a fost Maries la lovitura de stat? Pe la metrou sau in Primavarii de unde sau ciordit mari valori..... Sa fim seriosi, unde prin Europa de est sa intamplat ce a fost si ce este la noi..... Morti cu sutele au fost soldati. Cine a inar,mat garzile patriotice in 22?In cine trageau amicii??? Aiureli sa mentina in prosteala pe romani, cand tara a fost golita, aur,bogatii subsol, pe sol... castele,palate, mari inteprinderi.... CUM E?? ASTEA SUNT PENTRU PARGHETE PROBLEME MAJORE. DAR CU CINE? REVOLUTIONARI...rade lumea de noi..... :eek: :P :P :D

# livia date 25 mai 2011 12:14 0

Kovesi sa-si dea demisia?Si cine mai acopera cromele socio-economice ale toivarasului Traian Basescu -Udrea Elena -boc Emil -PDL? Acesti golemi portocalii nu au onoare,.nu au bun simt , nu au demnitate.Imi amintesc in urma cu ceva ani cand am castigat la CEDO,am avut un sentiment foatrte ciudat de durere in suflet.Am copii judecatori ,iar eu ma tem pentru ei.Intr-o tara ocupata de asasini securisti ,intr-o tara in care un complice la terorism international isi impune voia peste tara ,orice valoare umana,insasi justitia romana , este in pericol.

# mici si bere date 25 mai 2011 14:40 0

Livia, nu Kovesi le acopera, ca nu e in stare. Ea doar arunca la cos, mingea vine de la altcineva...Ea doar sta sub cos si marcheaza, in functie de culoarea becului de la "semafor".

# Avocat Ovidiu Nistea date 25 mai 2011 18:09 0

Si jos cu talharii pedisti.

# MAAT date 26 mai 2011 10:52 0

IN ANUL 2008,CAND A AVUT LOC UN MITING LA PIATA UNIVERSITATII,MARIES SE PREGATEA SA PLECE LA BRUXELLES CU AUTOCARUL ,I-AM INMANAT UN MEMORIU IN CARE AADUCEAM LA CUNOSTINTA CE SE INTAMPLA IN ADMINISTRATIA PUBLICA ,IN JUSTITIA DIN ROMANIA,LA CURTEA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI.NICI MACAR NU L-A INTERESAT SA IL PRIMEASCA ,DUPA CE II SPUSESEM CA SE LASA FOLOSIT DE CATRE TRAIAN BASESCU !!!!Monitorizarea cetatenilor romani nu se realizeaza in baza legii sigurantei nationale ,care este o lege acceptabila .Ascultarea permanenta ci IN MOD ABUZIV DE CATRE INSTAin raport cu ce va fi ,cu ce pregateste Traian Basescu inca din 2005 de cand fosta consiliera WEBAR a demisionat tocmai din cauza totalitarismului constatat la Traian Basescu in urma convorbirilor avute pe textul proiectului de lege pe care TRAIAN BASESCU IL DORESTE ! INSTANTELE JUDECATOERSTI MANA IN MANA CU D.N.A. ,D.I.I.C.O.T-prin incalcarea acestei legi, dictata de catre super-agetul SECURITATII .Acum ati inteles de ce trebuia sa existe scurgerea de informatii privitoare la camerele de luat vederi instalate de DNA IASI ?Pentru a produce suficienta iritare din partea societatii!!!Ulterior ,(o zi ,doua )a venit si hotararea C.E.D.O.,acceptata fara nici o analiza a efectelor ei ,de care se va servi TRAIAN BASESCU care a ordonat redcatre ei ,sfatuit de VALERIU STOICA care a dat in acest sens ,pasul inapoi la timp. Urmeaza zile negre pentru toti!!! Maries ,caruia i-am trimis emailuri in 2007 si 2008 pana sa faca el cerere individuala la CEDO ,este o unealta murdara a lui Basescu Traian !V-ati intreat de ce s-a retras Barsan pentru judecarea aceastei cauze ?Nu tine treaba cu asa -zisa incompatilitate [pentru ca la REVOLUTIE ar fi fost profesor la DREPT]de care CURTEA nu a tinut cont la judecarea cauzelor mele cand am aratat ca DECANUL CORNELIU BARSAN SI PRODECANUL NICOLAE POPA CHIAR SI DUPA 1990 PRETINDEAU VALUTA DE LA STUDENTII STRAINI CA SA NU MAI ZIC CA SE PRIMEA MITA SI DE LA STUDENTII ROMANI CHIULANGII CARE SE OCUPAU DE AFACERI [SPECULA CU MARFURI ADUSE DIN TURCIA ]IN TIMPUL ANULUI UNIVERSITAR . Pentru ca el ,CORNELIU BARSAN ca si PRESEDINTELE corupt al SECTIEI A TREIA ,amici de afaceri judiciare ,stiau ca din anul 2004 pana in 2010 Acum ati inteles de ce au existat atatea ruperi de randuri in lupta de la C.S.M .raportat la fraza „Ministerul Public trebuie sa redeschida dosarele inchise rusinos, iar noul CSM are obligatia de a urmari respectarea hotararii CEDO”.Procurorii si judecatorii trebuie sa trimita in judecata si sa-i condamne pe vinovati!” membrii CSM sunt niste politizatii santajati ai tradatorului Basescu,au acum camp liber sa isi bata joc de tot poporul !SE DORESTE ELOIMINAREA DIN TEXTUL LEGII SIGURANTEI NATIONALE A CIRCUMSTANTELOR REFERITOARE LA TRADAREA PRESEDINTELUI ,IATA SCOPUL DARII ACESTEI HOTARARI INTERESAT ILEGALE A CORUPTA CONDUCERI A C.E.D.O. IATA DE CE EU ,AM ADUS IN ATENTIA OPINIEI PUBLICE ,IN TIMP UTILE,ANTERIOR DARII ACESTEI HOTARARI CEDO ,CORPUL LEGII SIGURANTEI STATULUI ,PREVEDERI INCALCATE DE TRAIAN BASESCU SI P.D.L. !!! DUPA CE S-A LASAT FOLOSIT ,DUPA CE A DOBANDIT O FUNCTIE ,Presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989 Bucuresti, Teodor Maries,PORTARUL IMPOSTOR, S-A MAI FACUT SI CU O DROAIE DE BANI . TOTI CARE SUNTEM CU ADEVARAT INCOMOZI,AM AVUT PANA IN 1989SI AVEM SI DUPA TELEFOANELE ASCULTATE DE CATRE POLITIA POLITICA COORDONATA DE CATRE TRAIAN BASESCU ,VIRGIL MAGUREANU ,ELENA UDREA!,SORIN OPRESCU SI ALTII CA EI!!! PACAT CA NU MAI AM CARTEA PE CARE AM AVUT-O IN ANUL 1991,SI CARE FACEA DOVADA CA COLONELUL DE SECURITATE CORNELIU BARSAN PRIMEA CARTI CU AUTOGRAF,DE LA URECHEA MURDARA A SECURITATII ,CARE RASPUNDEA DE MEDIUL UNIVERSITAR =URECHE MARIN =UNIVERSITATEA BUCURESTI !!!!IN 1992,CAND I-AM DESCOPERIT CU CE SE OCUPA IN REALITATE,CAT PRIMEAU PENTRU ARANJAREA EXAMENELOR STUDENTILOR ,MODIFICAREA NOTELOR ,CEI DOI (DECANUL SI PRODECANUL )[BARSAN SI POPA ]AU VRUT SA MA DEA AFARA DIN FACULTATE,IMPREUNA CU ALTI DOI PROFESORI INDOCTRINATI PANA LA REFUZ![CIOBANU SI FILIPESCU ]!

# MAAT date 26 mai 2011 11:12 0

SCENA LUI MARIES CU GREVA FOAMEI.A FOST PREMEDITATA DE CATRE SECURITATEA LUI VIRGIL MAGUREANU -LA SFATUL LUI BASESCU PENTRU A CONTRACARA EMAILURILE TRIMISE DE MINE LA MARIES CA SI LA ANA BLANDIANA ,ANDREI PLESU,SOCIETATEA TIMISOARA,... SECURISTUL MAGUREANU ESTE IN SOLDA MOSASAD SI CIADIN ANII 1970.DUPA 1990.A INTRAT IN SLUJBA LUI TRAIAN BASESCU [C.I.A].,SCENA CU GREVA FOAMEI A AVUT SCOPUL DE A INSELA INCREDEREA CELOR NAIVI .,DE CAPATA CAPITAL POLITIC.SI UITE ASA .MARIES S-A FACUT CU 6 MII DE EURO .CEL PUTIN 19 MILIOANE DE OAMENI ERAU ASCULTATI DE CATRE SECURITATE PANA IN DECEMBRIE 1989.ACUM,CA MARIES A CASTIGAT ILEGAL LA E.C.H.R.. TREBUIE SA PLATIM TOTI PENTRU UN IMPOSTOR CARE PRETINDE MINCINOS CA ESTE VICTIMA.EVIDENT CA E.C.H.R. S-A ASOCIAT CU UN ASTFEL DE PERSONAJ PENTRU A PUNE IN PRACTICA ULTERIOR APOCALIPSA IN ROMANIA.STITI DE CE A DAT BANCA MONDIALA UN AJUTOR DE 6 MILIARDE DE EURO TUNISIEI?PENTRU CA PRESEDINTELE ECHR ESGTE TUNISIAN!! ACTUL EXISTENT LA CARE V-ATI REFERIT INTR-UN ARTICOL MAI DE DEMULT,DOVEDESTE CA ILIESCU A DORIT SA II IERTE PE CEI DOI CEAUSESTI ,NUMAI CA VIRGIL MAGUREANU SI VOICAN VOICULESCU AU EXDCUTAT ORDINELE C.I.A., PENTRU A PUTEA PUNE MANA DIRECT SAU PRIN INTERMEDIARI -DUPA 1990PE -PE BOGATIILE SOLULUI SI SUBSOLULUI ROMANIEI EU NU AM TRIMIS AICI TOT CE AM SCRIS PENTRU CA STIAM CA SUNTETI INTERCEPTAT DE CATRE SRI STS ,IN FIECARE NOAPTE PE LA ORA 24.00 ,ELENA UDREA II DUCE LUI BASESCU SINTEZA SERVICIILOR !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 1.07.2022 – Zi caniculara pentru Vasilica

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva