13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LUCRATOAREA ZINICA – Locotenent de Securitate inainte de 1990, judecatoarea Zinica Trandafirescu de la Tribunalul Prahova s-a ocupat de o muncitoare de la Intreprinderea Dorobantul Ploiesti, suspectata de legaturi cu un cetatean german. Zinica Trandafirescu a dirijat sursele, a interceptat corespondenta tintei si a propus sanctionarea muncitoarei: “Actiunile dispuse au fost de natura a-i ingradi accesul acesteia la viata privata, libertate de opinie si de constiinta” (Decizia)

Scris de: George TARATA | pdf | print

14 April 2019 11:40
Vizualizari: 10083

Lumea Justitiei continua prezentarea magistratilor care au fost demascati ca fiind fosti informatori, colaboratori sau lucratori ai Securitatii dinainte de 1990, dar care isi vad linistiti de treaba activand ca procurori sau judecatori in Romania democrata a anului 2019. Dupa cazul procuroarei DNA Mihaela Drexler (click aici pentru a citi), in editia de astazi va oferim detalii despre trecutul judecatoarei Zinica Trandafirescu de la Tribunalul Prahova, in prezent delegata la Penitenciarul Ploiesti. Este un caz despre care Lumea Justitiei a mai scris inca din 2014, dar care - la fel ca celelate cazuri de magistrati care au avut legaturi cu Securitatea - merita readus in atentia romanilor dupa dezvaluirile privind implicarea lui Augustin Lazar in tinerea dizidentilor anticomunisti si a detinutilor politici in infernul de la puscaria din Aiud.


Judecatoarea Zinica Trandafirescu a fost declarata lucratoare a Securitatii in 26 februarie 2014, prin decizia 955 pronuntata de judecatorii ICCJ Cezar Hincu, Zoita Milasan si Viorica Trestianu in dosarul 6506/2/2012, care au admis recursul Consiliului National pentru Studierea Dosarelor Securitatii impotriva sentintei Curtii de Apel Bucuresti din 24 mai 2013. Asa cum reiese din decizia ICCJ, inainte de a deveni judecatoare, Zinica Trandafirescu a absolvit Scoala Militara de Ofiteri Activi a Ministerului de Interne in anul 1985, cu specializarea contrainformatii economice. Cu grad de locotenent in cadrul Inspectoratului Judetean de Securitate Prahova, Serviciul II – A, Trandafirescu s-a ocupat de urmarirea informativa a unei muncitoare de la Intreprinderea Dorobantul din Ploiesti, despre care ar fi existat informatii ca are legaturi cu un cetatean german, banuit la randul sau ca desfasoara activitati de spionaj cu referire la anumite utilaje neomologate, folosite in productia de textile.

Dirijarea surselor, interceptarea corespondentei, ascultarea telefoanelor

In decizia Inaltei Curti este prezentata succint activitatea pe care actuala judecatoare Zinica Trandafirescu de la Tribunalul Prahova a desfasurat-o in legatura cu muncitoarea din Ploiesti. Astfel, Trandafirescu s-a ocupat de dirijarea surselor implicate in acest caz, dar si de interceptarea corespondentei si a convorbirilor telefonice ale muncitoarei si ale tatalui adoptiv al acesteia. De asemenea, aceeasi Zinica Trandafirescu a propus sanctionarea cu avertisment a muncitoarei care intrase in atentia Securitatii. Toate aceste actiuni au fost considerate de catre Inalta Curte ca fiind unele care au afectat drepturile muncitoarei la viata privata, libertate de opinie si de constiinta.

De partea cealalta, Zinica Trandafirescu a pretins ca nu a fost decat un simplu ofiter al Securitatii, care a incercat sa apere interesele economice ale Intreprinderii Dorobantul, munca sa incadrandu-se in atributiile de serviciu. A fost o aparare pe care Inalta Curte a respins-o, stabilind ca actiunile Zinicai Trandafirescu nu aveau legatura cu interesele economice ale intreprinderii, notele-raport oferite de aceasta vizand in realitate viata personala si libertatea de opinie si de exprimare, fara vreo legatura cu contraspionajul econimic.

Iata un fragment din decizia Inaltei Curti care a consfintit calitatea de lucratoare a Securitatii pentru judecatoarea Zinica Trandafirescu:

“In speta, intimata TZ a avut gradul de locotenent in cadrul Inspectoratului Judetean de Securitate Prahova, Serviciul II – A, specializare contraspionaj economic fiind absolvent, al Scolii Militare de Ofiteri Activi din cadrul Ministerului de Interne. In calitatea sa de ofiter de contrainformatii economice a participat activ la urmarirea informativa a doamnei NMM, angajata a Intreprinderii Dorobantul Ploiesti. Masurile operativ informative dispuse de intimata TZ, in calitate de ofiter de Securitate, in instrumentarea dosarului de urmarire informativa a lui N.M.M. (cota Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii nr. I 4359) respectiv dirijarea surselor: 'A.', 'V.', 'G.', 'K.' si 'I.', pentru a obtine informatii, interceptarea corespondentei si a convorbirilor telefonice a persoanei urmarite si a tatalui adoptiv al acesteia precum si propunerea de sanctionare sunt fapte ce au dus la ingradirea dreptului la viata privata si a dreptului la corespondenta.

Intimata TZ nu a negat calitatea sa de ofiter al Securitatii si nici activitatea desfasurata in instrumentarea dosarului I 4359(cota CNSAS), insa a incercat sa minimalizeze activitatea desfasurata prin apararea in sensul ca 'scopul legitim era apararea intereselor economice ale intreprinderii' activitatile desfasurate incadrandu-se in atributiile de serviciu in calitate de ofiter al Securitatii.

Apararea intimatei nu poate fi retinuta avand in vedere ca masurile informativ – operative pe care intimata le-a dispus in calitate de ofiter de Securitate, in instrumentarea dosarului fond informativ nr. I 4359 al lui NMM nu aveau legatura cu apararea intereselor nationale sau interesele economice ale intreprinderii. In referatele si notele – raport, intocmite de intimata (filele 42 – 48, 55) se face referire la aspecte vizand viata personala, libertatea de opinie si exprimare, fara legatura cu contraspionajul economic.

Relatiile pe care NMM le-a avut cu un cetatean de nationalitate germana cu care dorea sa se casatoreasca si opiniile vizand oranduirea comunista nu sunt activitati care sa justifice masurile informativ operative, pe care intimata le-a dispus, in calitate de ofiter de Securitate, respectiv: dirijarea surselor de informatori, audierea colegilor de munca si a persoanei urmarite, sanctionarea cu avertisment a numitei NMM la propunerea intimatei TZ, interceptarea la data de 16 februarie 1987 a doua scrisori apartinand tatalui adoptiv al persoanei urmarite si interceptarea convorbirilor telefonice.

Probatoriul administrat in primul ciclu procesual, demonstreaza cu prisosinta ca actiunile dispuse de intimata TZ, in instrumentarea dosarului fond informativ I 4359 al d-lui NMM, au fost de natura a-i ingradi accesul acesteia la viata privata, libertate de opinie si de constiinta, drepturi fundamentale protejate si in perioada anterioara anului 1989, cel putin la nivel formal, respectiv prin Constitutia Romaniei din 1965 si Pactul International cu privire la Drepturile Civile si Politice, ratificat de Romania prin Decretul nr. 212/1974”.

* Cititi aici integral decizia ICCJ care a constatat calitatea de lucrator al Securitatii pentru judecatoarea Zinica Trandafirescu

Comentarii

# Edelweiss - Membru Asoc. Viitorilor Deținuți Politici date 14 April 2019 11:56 +6

Așadar, ASTA SECURISTĂ zice-se că este ...„ JUDECĂTORUL CU SUPRAVEGEHEREA PRIVĂRII DE LIBERTATE! Trebuie să fie una dintr-aia din tagma suină a luizei spătaru de la Găești, (cognomen „instructoarea de sex) care, departe de a fi protectorul drepturilor persoanelor private de libertate, joacă mână-n mână cu acel microNapoleonaș care consideră penitenciarul Găești ca fiind „La MINE în închisoare”. ceva detalii despre șleahta neo-torționarilor de la Găești: anghel - spătaru - vulpescu - prioteasa, în cuprinsul și în finalul acestei postări. A se concluziona că practicile vechilor securiști din anii 1964 sau 1985, sunt perpetuate în formă neschimbată, în anul de grație 2017, de acești derbedei de la Găești și, de ce nu, de alți derbedei de la alte penitenciare. https://tazmaniandemoon.blogspot.com/2019/04/cum-arata-un-proces-verbal-de-amanare.html

# DOREL date 14 April 2019 12:12 +2

Hai c-am dat-o in fandaxie: securismele sunt bune cand sunt facute in democratiile occidentale(v. Frans Timmermans) dar sunt rele cand sunt facute de ai nostrii ! Apoi, nu se compara ce-a facut Zinica Trandafirescu (care a propus o sanctiune discilpinara) cu ce a facut, par examplle, Lazar Augustin care - in realitate - a dat doua condamnari pentru exprimarea unor opinii ! Si b): hotararea ICCJ e nu o eroare judiciara, e o mare prostie data din oportunism ! Parerea mea ...

# DODI date 14 April 2019 13:32 +11

Se cuvin amintite două aspecte: în 1990 Iliescu (cu măgureanu) a dat o Hotârăre prin care ”studiile” de securitate erau asimilate cu cele de drept (și astfel au invadat justiția acoperiții și torționarii) sau cu cele economice (și astfel au fost invadate domeniile economiei naționale cu acoperiți. Acum nu mai poți scoate grâul din neghină cu atât mai mult cu cât neghina securității a ajuns în cele mai mari funcții din stat (președinte, procuror șef, membri CCR sau ICCJ, respectiv funcții administrative sau ales la nivel european. Asta ca să nu mai vorbim de mulți dintre parlamentarii ascunși în PNL, USR, Pro România, etc.

# Terodor date 14 April 2019 13:49 +3

Și după ce a ajuns judecător tot asta a făcut. Pentru cine nu știe, muncă de ofițer de informații se termina când e băgat în groapa.

# Ioana M. date 14 April 2019 23:22 -1

Magistratii dau o declaratie pe proprie raspundere ca nu au fost lucratori ai securitatii...

# gica70 date 15 April 2019 09:58 +1

"Magistratii dau o declaratie pe proprie raspundere ca nu au fost lucratori ai securitatii.." Si daca declaratia nu corespunde cu adevarul ce se intampla?! Aiasta-i intrebarea!

# santinela date 15 April 2019 07:17 +1

Pline sint instantele si parchetele de astfel de specimene.Hai ca doamna a fost ofiter de securitate, dar sint multi judecatori si procurori "informatori,colaboratori" sau slugi ordinare,santajabili, ai sistemului noii securitati. Dar von Strudel tace ca porcu-n cucuruz !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.06.2024 – Buda nu se da dus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva