6 October 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DNA DISTRUGE IMAGINEA MEDICINII – 77 de oncologi sunt umiliti de procurorii anticoruptie. DNA a declansat urmarirea penala pentru luare de mita pe motivul aberant ca medicii au participat la un congres in India organizat de o companie farmaceutica: “Evenimentul stiintific a fost doar un pretext, o modalitate de a ascunde vacanta acordata de societate medicilor pentru ca, in virtutea atributiilor de serviciu, sa indrume pacientii spre produsele generice oncologie ale companiei”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

30 May 2016 17:12
Vizualizari: 18652

Noaptea mintii la DNA! Procurorii anticoruptie acuza 77 de medici oncologi de luare de mita pentru ca au participat la al 3-lea Congres asiatic de cancer de san, desfasurat in Bangalore, India, in perioada 3-4 martie 2012. Potrivit procurorilor DNA, culpa celor 77 de medicii ar fi aceea ca, acceptand invitatia unei companii farmaceutice de a participa la evenimentul stiintific, ar fi fost de acord cu primirea unei mite in valoare totala de 416.864,1 euro. DNA sustine ca pentru acoperirea mitei acordate de compania farmaceutica sub forma decontarii deplasarii acestora in India, "au fost intocmite 77 de contracte de sponsorizare, care atesta aspecte necorespunzatoare realitatii cu privire la scopul si cuantumul sumelor despre care se sustine ca au fost achitate cu titlu de sponsorizare". In acest sens sta dovada, in interpretarea DNA, faptul ca congresul a avut loc in perioada 3-4 martie 2012 in localitatea Bangalore, India, iar deplasarea celor 77 de medici oncologi a avut loc in intervalul 28 februarie-09 martie 2012, "acestia fiind cazati la mai multe hoteluri din localitatea New Delhi, India, la peste 2.000 de km distanta de locul congresului." Scopul final al decontarii cheltuielilor de cazare si transport a celor 77 de medici, potrivit comunicatul DNA nr. 732/VIII/3 din data de 30 mai 2016, ar fi fost acela ca in virtutea atributiilor lor de serviciu, oncologii sa indrume pacientii spre produsele generice ale companiei.


Din punctul nostru de vedere, actiunea DNA reprezinta un atentat la profesia de medic, fiind cunoscut faptul ca oncologia este o specialitate medicala in plina dezvoltare care suscita noi descoperiri in materie si necesita un upgrade permanent din partea medicilor si specialistilor in domeniu. Faptul ca unor medici oncologi li se deconteaza transportul si cazarea pentru a participa la astfel de evenimente stiintifice nu poate reprezenta o mita mascata din partea companiilor farmaceutice, atat timp cat in intreaga lume se practica acest tip de sponsorizari a unui grup mai mare de medici in vedere imbunatatirii informatiilor si a practicilor in specialitatea medicala in care acestia activeaza. Pe de alta parte, faptul ca medicii au fost cazati in diferite unitati hoteliere, iar deplasarea s-a facut pe o perioada mai lunga decat perioada de desfasurare a congresului este, de asemenea, o practica curenta in toate domeniile, nu doar in medicina.

Spre exemplu, in magistratura! Este cunoscut faptul ca judecatorii si procurorii pleaca frecvent pe la tot felul de simpozioane, congrese, conferinte, training-uri prin straintate. O cunoscuta magistrata, celebra pentru desele plecari in straintate este chiar judecatoarea Camelia Bogdan de la Sectia a II-a a Curtii de Apel Bucuresti despre deplasarile careia Lumeajustitiei.ro a scris pe larg.

Un alt exemplu de acest fel este sefa DNA Laura Codruta Kovesi (foto) care, in timp ce ocupa functia de procuror-sef al Directiei, a parasit postul pentru cateva zile pentru a fi experta anticoruptie in Republica Moldova intr-un program la care era parte si Uniunea Europeana. Atentie, Laura Kovesi a plecat in Republica Moldova in calitate de expert si nu de sefa a DNA.

In atare conditii, ne intrebam: care este diferenta intre un medic si magistrat atunci cand acestia participa la congresele si evenimente ce au scopul de a perfectiona practica in domeniu?

Prezentam in continuare comunicatul DNA nr. 732/VIII/3 din data de 30 mai 2016:

"In completarea comunicatului nr. 1324 din 28 iulie 2015, privind perchezitii domiciliare efectuate in 61 de locatii din Bucuresti si sapte judete, Biroul de Informare si relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:

In cursul lunii februarie 2016, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, au dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de 82 de suspecti, dupa cum urmeaza:

-o societate comerciala avand ca obiect de activitate servicii de import, distributie si promovare a produselor farmaceutice, pentru comiterea infractiunii de dare de mita, in forma continuata (77 acte materiale)
-patru reprezentanti cu functii de conducere in societatea respectiva, pentru comiterea infractiunii de dare de mita, in forma continuata (77 acte materiale) si
-77 de medici specialisti oncologi, pentru comiterea infractiunii de luare de mita.
In ordonanta procurorilor se arata ca exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

Conducerea societatii comerciale mentionate anterior a decis extinderea activitatii societatii pe piata de medicamente generice, printre acestea fiind si medicamente din sfera oncologiei.

In contextul in care concurenta pe piata farmaceutica era puternica, a aparut necesitatea unor masuri de natura sa determine medicii sa prescrie sau sa indrume pacientii spre medicamentele din sfera oncologiei distribuite de compania respectiva, cu depasirea limitelor permise de legea in domeniu.

In consecinta, in anul 2012, sub pretextul finantarii participarii unor medici oncologi la un congres international, dupa o serie de discutii, persoane cu putere de decizie in cadrul societatii comerciale au hotarat organizarea unei vacante in India pentru medici oncologi, urmand sa suporte toate cheltuielile cu transport, cazare, masa si excursii pentru medici, iar in unele cazuri, si pentru membri din familiile medicilor in cauza. Oferirea acestei vacante avea ca scop stimularea ilicita a medicilor pentru a prescrie sau recomanda medicamentele distribuite de societatea comerciala respectiva, cu incalcarea limitelor permise de Legea nr. 95/2006.

Prin intermediul reprezentantilor medicali, cei patru suspecti din conducerea societatii au transmis mai multor medici oncologi invitatia de participare la al 3-lea Congres asiatic de cancer de san, care urma sa aiba loc in Bangalore, India, in perioada 3-4 martie 2012. In final, 77 de medici au acceptat invitatia, unii dintre acestia fiind insotiti de alti membri ai familiei.

Pentru participarea la congres a celor 77 de medici, compania a achitat unei societati de turism suma de 520.607,95 euro (echivalentul a 2.312.670,7 lei), din care suma reprezentand mita este de 416.864,1 euro.

Pentru acoperirea mitei acordate in acest mod, au fost intocmite 77 de contracte de sponsorizare, care atesta aspecte necorespunzatoare realitatii cu privire la scopul si cuantumul sumelor despre care se sustine ca au fost achitate cu titlu de sponsorizare.

Totodata, in ordonanta de efectuare a urmaririi penale se arata faptul ca, desi congresul a avut loc in perioada 3-4 martie 2012 in localitatea Bangalore, India, deplasarea medicilor s-a realizat in intervalul 28 februarie-09 martie 2012, acestia fiind cazati la mai multe hoteluri din localitatea New Delhi, India, la peste 2.000 de km distanta de locul congresului.

Faptul ca evenimentul stiintific de la Bangalore a fost doar un pretext, o modalitate de a ascunde vacanta acordata de societatea comerciala medicilor pentru ca, in virtutea atributiilor lor de serviciu, sa indrume pacientii spre produsele generice oncologie ale companiei, este evidentiat si de faptul ca, in programul stabilit, participarea la congres nu a fost punctul central. Grupul medicilor a plecat din New Delhi spre Bangalore si a revenit in capitala Indiei in aceeasi zi, 3 martie 2012, desi congresul dura 2 zile.

Aceasta deplasare a permis participarea partiala, pentru cateva ore, la prima zi de congres si nu s-a avut in vedere niciun moment sa fie asigurata participarea la congres in totalitate. Medicii participanti la excursie au efectuat doar formalitatile necesare care sa ateste prezenta lor la congres, fara a fi interesati in realitate de aspectul profesional.

De altfel, acestia nici nu au primit diplomele de participare la finalul congresului, ci mult mai tarziu cand au fost facute si demersurile pentru obtinerea acestora.

Suspectilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".

Comentarii

# Reprezentant vanzari date 30 May 2016 18:21 +9

Foarte bine face DNA. Eu am fost reprezentant vanzari in diverse domenii. Fiecare firma unde lucram, facea oferte de genul: Daca doctorul cutare comanda un numar de X medicamente, ii oferim o excursie la mare, daca comanda numai Y medicamente, ii oferim un smartphone. Doctorul ca sa castige excursia, recomanda pacientilor doar medicamentul acelei firme. In domeniul alimentar, la fel proceda firma unde am lucrat. In domeniul anvelopelor auto, exact la fel. De ce credeti ca vi se recomanda numai anumite produse? Fiindca cu cat vi se vand mai multe produse de o anumita marca, cineva primeste cadou excursii, televizoare, telefoane, etc. degeaba exista produse mai bune, fiindca voua vi se baga pe gat produsele care aduc cadouri unor persoane.

# Tradatori date 30 May 2016 19:03 +13

Procurorii DNA sunt niste cretini. Asta le intrece pe toate. Nu va e rusine la cate nonorociri faceti? Pe ce bani plecati voi afara la specializari si veniti cu lectii invatate de afara!!! Cine v-a ordonat sa distrugeti oncologia romaneasca ? Ati distrus parlamentul presa mediul de afaceri romanesti.....numai voi nu platiti pentru sutele de achitari si dosare masluite. Voi care va duceti in genunchi la ambasade sa faca trafic de influenta pe langa politic sa va tina in functii

# Daniel date 30 May 2016 19:21 -8

Medicamentul respective era rau pentru pacienti/nu I-a ajutat deloc?!Doar asa imi explic actiunea acestei hartuiri.

# pt daniel date 31 May 2016 08:45 +2


Citeza pe Daniel
Medicamentul respective era rau pentru pacienti/nu I-a ajutat deloc?!Doar asa imi explic actiunea acestei hartuiri.
Medicamentul nu face rau, dar cum iti pare ca un medic sa recomande pacientului medicamentul mai scump (si care nu are nimic in plus fata de cel ieftin)?

# Camp tactic date 30 May 2016 19:41 +7

Si care-i infractiunea sau esti frustrat  (am convingerea ferma ca  ai lucrat toata viata intr-un birou si ai auzit de Bangalore azi in comunicatul partenerilor de la DNA)? Asadar - fie e un fas si DNA se face ca de obicei de ras            -  fie se demonstreaza ca au murit oameni ca in cazurile Colectiv si Hexi si atunci evident ca anumite institutii sunt de vina. Rau este sa fii pro.t pe functie de decizie!

# pe bune date 31 May 2016 14:34 0

Auzi, cum crezi ca se poate demonstra ca un pacient bolnav de cancer a murit din vina medicului? Chiar daca moare din vina medicului. Oricum medicii nu (prea) raspund pentru greselile medicale, dar la oncologie chiar nu raspunde nimeni, pe considerentul : avea cancer, ce vroiai sa-i fac. Am vazut cativa oncologi si ma rog ca mai bine sa intru cu masina intr-un cap de pod (sau un copac) decat sa ajung vreodata pe mainile unora asemenea.

# ockiu date 30 May 2016 20:31 +4

.... si daca e sa fie cum zic astia de la dna si cum sustii tu ca ar fi - pe firmele alea de ce nu le acuza de DARE de mita sub forma de excursii ?!?! (sau in cazul tau de telefon)

# Camp tactic date 30 May 2016 19:47 +4

Atunci cand iti repari o masina distrusa partial (dauna partiala) primesti o recomandare de la agentul de dauna (daunas) si acesta la randul lui primeste un comision de la servisul auto fara ca societatea de asigurari sa se considere vatamata intr-un fel. In cazul de fata fie se demonstreaza clar o legatura de cauzalitate intre excursie/sponsorizare si medicamente prescrise inutil (greu sau imposibil de demontrat deoarece lipsesc niste standarde de tratament) fie nu se poate si totul e praf in ochi pentru a camufla cazul Hexi.  Rezultate - medici persecutati, tensiuni inutile in piata farma, scade cota de incredere in DNA, SRI si spitalele romaneste, Hoffman si alte corporatii se simte amenintate si riposteaza prin serviciile din tarile de origine. Evident tot noi pierdem!

# hhnxhx date 2 June 2016 00:13 +1

scade cota de incredere in DNA? numai la idioti. si aia nu conteaza.

# Marga date 30 May 2016 19:50 +7

Din pacate, e o practica instituita deja... managerul de spital lucreaza (cumpara medicamente , aparatura, etc.) doar de la firma care ofera ceva in  plus fata de altele, adica macar o excursie pe undeva. Chestiile astea sunt atat de uzuale si atat de intrate in obisnuinta unora, incat nu mai realizeaza ca e o mica ilegalitate/infractiune la mijloc. :-|

# Cineva date 30 May 2016 23:53 +3


Citeza pe Marga
Chestiile astea sunt atat de uzuale si atat de intrate in obisnuinta unora, incat nu mai realizeaza ca e o mica ilegalitate/infractiune la mijloc.
Ai perfecta dreptate, exact asa se intampla, si nu doar in medicina, ci in absolut orice. Apoi toti fac ochii mari si inocenti si spun ca sunt nevinovati, fiindca ei habar nu au ca au faptuit fapte de coruptie ani de zile la rand. Pentru ei e un lucru atat de normal sa primeasca spaga, incat chiar si in sinea lor ei cred cu sinceritate ca sunt nevinovati. Spaga e o normalitate in Romania.

# klopstock date 30 May 2016 19:50 +7

La acest Congres au participat,cu siguranta,medici din tari UE.RECOMAND CELOR INTERESATI SA VADA DACA IN STATELE RESPECTIVE S-A PORNIT O ASEMENEA CAMPANIE FURIBUNDA CARE,IN CAZ DE SUCCES,LASA FARA ASISTENTA MEDICALA DE INALTA SPECIALITATE MII DE BOLNAVI DE CANCER,ASEMENEA INITIATIVE ABERANTE CAPATAND VALOARE DE GENOCID.Daca nu vor fi gasite initiative similare,aceasta situatie sa fie facuta cunoscuta pe plan international,cerandu-se interventia autoritatilor UE,caci nu se poate admite,rational,ca doar la noi s-a ajuns la asemenea situatie.

# SC date 30 May 2016 20:23 +6

Da, este pedepsita si in alte tari UE. Germania are, din aprilie 2016, o noua lege anticoruptie destinata strict domeniului medical. Si au ajuns la o astfel de lege pentru ca practicile companiilor farma ( inclusiv cele de genul participare congres = vacanta) au influente foarte mari asupra bugetului de sanatate. In urma investigatiilor facute de nemti la ei in tara "sifonarea" banilor din sanatate din partea medicilor ajunsi in plasa companiilor farma ajunge la 20%. Cum o fi in Romania?  In UE exista o directiva ce a fost implementata partial si aiurea si la noi, respectiv declararea sponsorizarilor, fee-urilor de prezentare, etc. Directiva cu pricina are ca scop exact aducerea la suprafata a acestui gen de coruptie, de altfel cunoscut, extrem de periculos si costisitor. 

# ockiu date 30 May 2016 21:54 -2

ai putea fi ceva mai specific ... ce anume a facut Germania?!?! din spusele tale au interzis ca medicii sa mai mearga la simpozioane sau pe-acolo ceea ce eu nu cred. sau au interzis sa mai organizeze spitalele astfel de simpozioane .... si-atunci nu e cazu` pentru ca aici au organizat niste privati ... ceva mai multe detalii ... asta daca se poate daca nu. nu raman decat niste vorbe aruncate asa ... "ca stii tu" nimic mai mult.

# SC date 30 May 2016 22:50 +1

Gasesti pe link info despre noua lege germana.  lexology.com/library/detail.aspx?g=615126ff-f015-4bca-8bff-c2e6e3510f18

# SC date 31 May 2016 00:11 0

Alte info despre pedepsele aplicate in alte tari .. desi ar fi interesant de aflat de ce la noi nu s-au investigat si aplicat legea asa cum era ea.  Cazul J&J "The SEC further alleged that from 2000 to 2007, employees of Johnson & Johnson’s Romanian subsidiary bribed publicly employed doctors and pharmacists to prescribe Johnson & Johnson products through cash and travel payments. The Johnson & Johnson subsidiary, Pharma Romania, used local distributors to generate the cash that was ultimately paid to the doctors in exchange for the doctors prescribing Johnson & Johnson products. The purported profit to Johnson & Johnson from these sales was $3,515,500. " Din cate stiu parca s-a scris si la noi prn mass media insa n-am auzit nimic de vreo investigatie, ceva ... o amenda, confiscare etc.  http://fcpa.shearman.com/?s=matter&mode=form&id=4b4261c90bd5af01c3ac48aea03d91a4 A mai fost cazul Stryker in aceeasi perioada. Deci se stie si cum se da si pentru ce, cine si cand si cat ... 

# pt klopstock date 31 May 2016 08:48 +1


Citeza pe klopstock
La acest Congres au participat,cu siguranta,medici din tari UE.RECOMAND CELOR INTERESATI SA VADA DACA IN STATELE RESPECTIVE S-A PORNIT O ASEMENEA CAMPANIE FURIBUNDA CARE,IN CAZ DE SUCCES,LASA FARA ASISTENTA MEDICALA DE INALTA SPECIALITATE MII DE BOLNAVI DE CANCER,ASEMENEA INITIATIVE ABERANTE CAPATAND VALOARE DE GENOCID.Daca nu vor fi gasite initiative similare,aceasta situatie sa fie facuta cunoscuta pe plan international,cerandu-se interventia autoritatilor UE,caci nu se poate admite,rational,ca doar la noi s-a ajuns la asemenea situatie.
Tu ai inteles ca medicii respectivi nu au participat la conferinta? Au fost DOAR pt ca sa obtina stampila de participare!

# ockiu date 30 May 2016 20:29 +2

pe acelasi principiu nu poate fi acuzata si Colduta?!!? cu deplasarile ei pe peste tot (chiar si pe alte contintente) sanchi - lupta impotriva coruptie ?!?!?! adica sunt absolut convins ca nu`si plateste ea nimic pe unde se duce.

# DODI date 30 May 2016 20:42 +10

Iarăși luluța ne face dovada ”celerității” unor dosare care apar, culmea, tocmai în momente bine alese, de parcă DNA ar fi pusă pentru a face piese proaste de teatru la adresa poporului român. Dar de marii juriști (vezi cazul CB) care se folosesc de banii părților aflate în proces nu se știe ocupa DNA? Îi doresc luluței să ajungă pe mâna unui medic oncolog să vadă diferența de valoare, profesionalism și comportament dintre fiii procurorilor comuniști și adevărații profesioniști. Acești fii ”juriști cu diplome cumpărate” au un handicap intelectual și se răzbună ca prostul dând foc la satul în care s-au născut. 

# bogdan date 30 May 2016 21:38 +4

Am ajuns sa o vad si pe asta, MAI PROSTILOR practicile comerciale si civile nu sunt MITA, toate companiile din lumea asta platesc sume imense de bani sa atraga medici, ii duc la congrese, le ofera materiale promotionale, doar, doar or vinde produsul lor. Care MITA mai securistilor ?  Asa se intampla cand legiuitorul asculta la facerea codurilor de procurori, pentru ca prostii astia din UNBR (avocatii) dorm ca berbecii si trec evenimentele pe langa ei, conform uzantelor se trezesc dupa vreo 3-4 ani cand vad ca nu mai castiga nici un proces. SOMNUL RATIUNII NASTE DNA !!!

# pt bogdan date 31 May 2016 09:01 0

[quote name="bogdan"]MAI PROSTILOR practicile comerciale si civile nu sunt MITA, toate companiile din lumea asta platesc sume imense de bani sa atraga medici, ii duc la congrese, le ofera materiale promotionale, doar, doar or vinde produsul lor.  [/quote] de acord, dar numai atunci cind sunt aplicate corect - astfel ca si pacientii au de castigat (medicii care-i ingrijesc sunt la curent cu noutatile in domeniu)! Adica medicii participa efectiv la congres, ceea ce nu este cazul pentru situatia discutata! In plus, oare toti medicii respectivi interactioneaza direct cu pacientii si trateaza cancerele da san? "prostii" tai s-ar putea sa fie mai destepti decat crezi...nu strica sa fim mai ponderati cu cuvintele!http://www.luju.ro/static/smiles/redface.gif

# Cineva date 30 May 2016 23:44 +2

Pentru cei care spun ca si medicii din alte tari merg la simpozioane. Da, si medicii din alte tari merg la simpozioane si congrese platite uneori de aceste companii. Diferenta este ca in alte tari medicii merg la conferinta si inapoi acasa. Atat! Ai nostrii au mers o zi la conferinta, si 6 zile la piscina impreuna cu familiile lor. Ai nostri au mers cu toata familia si au stat la piscine si la bronzat. Cei din alte tari merg doar o zi sau doua, fara familie, si stau doar cat tine conferinta. Deci e o diferenta intre medicii nostri si cei din alte tari.

# Camp tactic date 31 May 2016 09:45 +1

Nu vreau sa traiesc intr o tara unde DNA imi normeaza practicile comerciale. Avem legi si specialisti si nu este cazul ca niste frustrati sa interpreteze legea in locul CCR.

# AndreiV date 31 May 2016 08:48 +2

Ati vazut?Doar procurorii si o parte din judecatori,care executa intocmai ordinele procurorilor(vezi cazul judecatoareo camelia bogdan,a luat bani pentru a participa la un seminar iar sponsorul era parte intr-un  proces pe care il judeca).Dar nici csm si nici dna nu considera mita.Si mai e inca ceva si anume,prin presa a aparut scris ca unii membri csm si nu numai au plecat la conferinte si seminarii internationale insotiti si de cei care sa ii pazeasca.Nici asta nu e un abuz ?Procurorii si judecatorii aserviti lor au dreptul sa faca ce vor si nu dau socoteala nimanui,iar salariile nesimtite le incaseaza pentru a executa ordinele primite din sua si de la ppe pentru a executa adversarii politici si a desfasura acte de politie politica.Cei care au furat sa ramana cu averile,ce daca s-a distrus o economie nationala,cu iar cei de la PSD in principal sa fie exterminati pe fapte inchipuite.Ce conteaza ca nu se vor dovedi in instanta peste cativa ani.Si acum dna face campanie electorala .

# titlul date 31 May 2016 09:07 +3

Nu DNA distruge imaginea medicinii, ci medicii sunt masura acestei imagini!

# un cetatean date 31 May 2016 09:27 +2

pai din cate cunosc ,toti medicii de la toate specialitatile din tara fac astfel de deplasari ,pentru diverse ,inclusiv prezentari de medicamente noi ce apar in fiecare an ,  unele medicamente fiind mai bune decat altele , iar medicii in functie de complexitatea problemei  alege ce crede el ca este potrivit .    in acest caz ma intreb de ce nu ii aresteaza pe toti medicii din tara si gata...  ei (procurorii) si familiile lor sa se duca  in alte tari??

# stiecestie date 31 May 2016 13:30 +4

"Aceasta deplasare a permis participarea partiala, pentru cateva ore, la prima zi de congres si nu s-a avut in vedere niciun moment sa fie asigurata participarea la congres in totalitate. Medicii participanti la excursie au efectuat doar formalitatile necesare care sa ateste prezenta lor la congres, fara a fi interesati in realitate de aspectul professional". Cat de patrunzator poti fii sa sustii in termenii cei mai fermi o asemnea stare de fapt. Orice acoperit ar fi fost printre medici, indiferent cat de profesionist s-ar dovedi, este imposibil sa evaluezi gradul de interes manifestat de fiecare medic. Aici vorbim de responsabilitate personala, nu de " spirtul de turma"!Mai mult, pentru ca acest comunicat sa frizeze absurdul, DNA nu neaga participarea medicilor la congres, dar arunca masei (caci ptr ea pozeaza in printesa si de la ea asteapta venerarea) informatia conform careia medicii nu si-ar fi atins, pana la capat, scopul prezumat. Unde/care o fi ala in acceptiunea DNA?

# da nu stim sigur ca date 31 May 2016 13:30 +2

medicii recomanda medicamentul cel mai potrivit, pt ca e f posibil sa il recomande pe acela al companiei farma care I-a plimbat pe ei si pe familiile lor prin tari exotice, la "perfectionare". Cred ca toti am avut de-a face cu medici, din pacate ... si muuuulti dintre ei sunt mari SPAGARI. IAU/CER DE LA PACIENT, iau de la producatorii/distribuitorii farma ... e complicat. sa nu-I ridicam in slavi pe toti, ca eu personal stiu oameni care sunt acum medici chair la spit military in buc si si-au platit la un mom dat examenul de anatomie. fiziopatologie ... :sad:

# 77 date 31 May 2016 14:22 +1

La început, Codruţa simţi o înţepătură în gât. Îşi zise că poate-o fi exagerat cu sepepistul şi că-i va trece după o gargară. „Deşi, gargară fac toată ziua! Poate-ar trebui să fac mai multă…” Însă, nu-i trecu durerea nici cu Listerine. Medici în libertate mai erau vreo trei, din care unul devenit alcoolic, care mai dădea doar reţete, dar trebuia să ţi le scrii singur, că-i tremura mâna. Un altul se apucase să comenteze tenis pe la televiziuni, dându-i lecţii lui Cristian Tudor Popescu. Al treilea, ce-i drept, era medic de familie. Păstorea, ca să zicem aşa, 587.000 de familii. - Doamna Codruţa, aţi dezvoltat o frumuseţe de cancer! – zâmbi doctorul Ionescu. Deocamdată, în gât, dar în două luni ajunge şi la capătul celălalt al tubului… - Ştiţi vreun oncolog bun? – întrebă Codruţa, vădind că disperarea te face să vorbeşti prostii. - Ştiu mai mulţi, chiar şi şaptezeci şi şapte! Da’ de ce mă întrebaţi?

# dann date 2 June 2016 04:33 +2

Intr-un fel ne meritam soarta. toata istoria o dovedeste.. Principalul vinovat este media pentru ca nu relateaza (se informeaza) corect si complet. Toate stirile sunt trunchiate de continut.  1. Hexifarma - chiar nimeni nu pricepe ca nu s-e imbogateste nimeni diluand o substanta activa de 20 de eur/kg care este amestecata in prop de 22 de kg la 450 de apa distilata???? Mai cautati sa vedeti ce fura femelie de servici din spitale si ce se inlocuiesc toate cele.. si sapunul de vase.. nu doar substante de dezinfectare. 2. Ce tot vorbiti aici de oncologice scumpe si mai ieftine.. confundati aspirina cu nurofenul.. In oncologie nu exista asa ceva.. Fondul problemei este ca DNA isi bate joc de noi toti: - daca era un medic, mai credeam, dar sa acuzi 77 de medici de parca erau in gasca si se intalneau prin subsoluri sa vada cum fac ei sa dea retete la cerere.. prejudiciul inseamna valoarea medicamentului X prescris in totalitate? doamne ajuta-ma.. Deci Ministerul aproba un medicament, me 

# dann date 2 June 2016 04:38 +3

 Deci Ministerul aproba un medicament, medicul e SINGURUL care poate prescrie un tratament - CONFORM LEGII - si prejudiciul e care? ca nu trebuia sa il prescrie pe acela? dar pe care? pe acela care nici Procurorul nu stie cum se cheama? caci daca nu e prejudiciu nici dosar nu e.. hmmm.. e legal sa faci sponsorizare? da. daca e o scapare - nu putem fii civilizati si sa schimbam legea inainte sa ii acuzam si nenorocim pe cei ca o respecta ca trebuiau sa fie supraoameni si sa intuiasca ce vrea DNA - si nu ce e legal? NU NE MAI FACEM BINE, din pacate..

# danne date 2 June 2016 10:26 +1

hai sa fim cinstiti: sunt unii medici in fata carora tre sa ne scoatem palaria, dar sunt si altii SPAGARI, NEMERNICI DE-A DREPTUL. Am avut, din pacate, ocazia sa am de-a face cu unii din cei de-a doua categorie la INSTITUTUL ONCOLOGIC BUCURESTI ... recunosc, in acelasi timp, ca la oncologie in INSTITUTL CLINIC FUNDENI am avut norocul sau dau peste niste medici in adevaratul sens al cuvantului. EXISTA SI FAPTE PENALE in dosarul cu cei 77 de oncologi (din pacate pt noi toti). Sa nu ii mai victimizam atata ... :-|

# dann date 2 June 2016 12:54 +2

Sunt convins ca au fost in India la jumate seminar jumate vacanta, dar nu e evident ca nu e ilegal? de ce toata lumea confunda ilegal cu imoral? contractul de sponsorizare prevede un schimb! o reclama in schimbul sponsorizarii primite! justitia nu are autocontrol si transforma imoralul in ilegal. sponsorizarile sunt 100% deductibile in SUA, in romania e credit fiscal, adica tot platesti impozit dar mai tarziu. De unde credeti ca vine obiceiul cu sponsorizarile la medici? oricum nu de cazul asta faceam vorbire ci de GENERAL: NOI ne sabotam singuri. o problema sistemica nu se trateaza asa, pentru ca rezultatul e exact contrar!

# medicii nu "comercializeaza" date 2 June 2016 15:25 0

cartofi sau altele asemenea ... ei tre' sa trateze pacientii cu cele mai bune medicamente existente pe piata si fara sa "fure" fondurile la care cu totii cotizam. Daca principalul criteriu pe care medicii il au in vedere cand recomanda un medicament este acela ca producatorul i-a dus la plimbare in India pe ei si pe familiile lor nu este doar imoral, ci si ilegal. Ca sa nu mai vobim despre faptul ca din comunicat reiese ca MEDICII ROMANI nici nu au participat la conferite, ci doar s-au plimbat. Cum au constatat ei eficienta produsului pe care il promoveaza daca adevarul este cel de mai sus?

# medicii nu "te" comercializeaza date 8 June 2016 00:58 0

incredibil cat de neinformati si lipsiti de logica elementara sunt unii.. mai "imberbule" nu MEDICUL aproba comercializarea unui medicament, ci STATUL printr-un program care contine testele de eficienta, etc. Medicul alege din gama APROBATA in functie de diagnostic. confunzi cauza-efect! si esti un ..., pentru ca nu este ilegal ca producatorul sa trimita la un congres medici - persoane fizice, este ilegal sa contorizeze vanzarile medicului si sa ii dea comision sub forma de vacanta - ceea ce nu e cazul in aceasta speta. 

# klopstock date 3 June 2016 08:05 +2

Invatam la facultate ca "fiat justitia pereat mundus".Iata ca DNA trece la aplicarea "ad litteram"a adagiului latin.Ce n-aveam noi un sistem eficient de tratare a cancerului,dar de acum - in caz de condamnare a "grupului celor 77"sa te tii asistenta de specialitate in materie(cca.o treime din cei actuali),la care se vor mai adauga,pe parcurs si altii.In opinia mea,o tratare corecta a cauzei trebuia sa implice,in primul rand,valoarea terapeutica a medicamentelor respective si posibilitatea CONCRETA de administrare a altor medicamente,superioare decat cele apartinand sponsorilor respectivi.Doar in asemenea conditii putem discuta de fapte SOCIALMENTE periculoase care sa necesite pornirea urmaririi penale.

# dann date 8 June 2016 01:05 0

Problema profunda consta in faptul ca Bunurile de Utilitate Publica NU TREBUIAU privatizate nicaieri in LUME. Nu este OK sa faci toti medicii MINIMANAGERI platiti pe criterii de profit (analizati ce/cum platesc casele de asigurari), asa cum nu este bine sa dai cercetarea in privat 100%, productia si distributia de medicamente. de aici s-a ajuns la inventia de pandemii, pentru vanzari, vinderea de analgezice in loc de medicamente cu efect terapeutic, renuntarea la rabat pentru ca statul nu are bani sa plateasca la timp - si deci adaosuri practicate de 500-1000% agreate de stat.. Spitalele se inchid ca sunt pe pierdere.. dar ce ar trbui sa faca ? sa vanda sanatatea pe bani? nu pricepeti nimic, prea multi dintre voi! enervati-va dar asta e nivelul acestei tari....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.10.2022 – Tudoran loveste din nou. Un judecator numara lunile pana la pensie

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva