31 March 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EVA A FACUT EXECUTIA CU MAILURI MASLUITE – Dosarul “Licitatie la UMF Iasi” a ajuns in punctul critic. Expertii tehnici au demonstrat ca e-mailurile folosite in acuzare de procurorul DNA Emilian Eva au suferit modificari si nu sunt autentice. Judecatoarea Mihaela Bivol a admis obiectiunile formulate impotriva raportului care a devoalat falsificarea e-mailurilor, desi au fost facute de specialistul cu care Eva a lucrat in dosar (Documente)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

12 June 2017 17:45
Vizualizari: 6777

Zi decisiva in dosarul „Licitatie la UMF Iasi” in care prof.univ.dr Vasile Astarastoae a fost trimis in judecata de fostul procuror DNA Emilian Eva (foto), pe motiv ca ar fi comis mai multe infractiuni de coruptie in cadrul unei licitatii castigate de firma Maguay, detinuta de omul de afaceri Corvin Pughin. Judecatoarea Mihaela Bivol de la Tribunalul Suceava i-a audiat luni, 12 iunie 2017, pe expertii care au intocmit Raportul de expertiza judiciara care demonstra ca unele dintre cele mai importante probe in acuzare sunt trunchiate. Este vorba despre zeci de e-mailuri supuse expertizei de catre expertii din dosar care au concluzionat ca aceste “au suferit modificari si NU reprezinta emailuri autentice”. Este vorba despre expertul tehnic IT Gheorghe Negoescu, cel care a intocmit raportul de expertiza tehnica, ca urmare a deciziei din data de 10.10.2016 a judecatoarei Bivol si de expertul parte Mihai Caramihai. In timpul audierilor, atat expertul Gheorghe Negoescu cat si expertul parte Mihai Caramihai au declarat in fata instantei ca mailurile folosite de procurorul Emilian Eva ca probe in dosarul “Licitatie la UMF Iasi” nu sunt autentice si ca au fost efectuate modificari asupra serverului de catre persoane neautorizate, modificarile fiind facute ulterior scrierii lor.


In concret, cei doi experti au aratat ca, asa cum s-a retinut si in Raportul de expertiza judiciara IT nr. 169/05.05.2017 realizat in perioada 10.10.2016-5.05.2017 ce a avut ca obiectiv sa se stabileasca daca e-mailurile continute in cele 38 de fisiere indicate la filele 7 si 8 din Raportul de constatare tehnico-stiintifica din 4.04.2011 intocmit de specialistul DNA, e-mailurile au suferit modificari atat cu privire la mentiunile privitoare la destinatar, expeditor, data transmiterii, cat si cu privire la continutul lor.

Declaratiile expertilor tehnici intareasca ceea ce avocatii partilor au reclamat inca din faza incipienta a dosarului si anume ca in dosar exista probe fabricate, iar motivul trimiterii in judecata a intregului lot din “Licitatie la UMF Iasi” reprezinta o vendeta a procurorului Emilian Eva, care a facut tot posibilul pentru a-l “pedepsi” pe prof.univ.dr. Vasile Astarastoae pentru ca s-a opus promovarii fratelui lui Emilian Eva in functia de manager de spital.

Relevant in acest demers al judecatoarei Bivol de a dispune audierea expertilor tehnici care au realizat Raportul de expertiza judiciara nr. 169/05.05.2017 este faptul ca la termenul din data de 29.05.2017, conform incheierii de sedinta, procurorul de sedinta al DNA a depus la dosar un raport cu obiectiuni, „obiectiuni formulate de specialistul Scriminti Ilie din cadrul D.N.A – Serviciul Teritorial Iasi,” in care reclama ca Raportul de expertiza judiciara IT nu indeplineste toate conditiile pentru a fi admisibil in cauza.

Fata de aceasta situatie, avocatii partilor din dosar au aratat ca nu mai pot fi formulate obiectiuni de catre procurorul DNA, in contextul in care Noul cod de procedura penala prevede la art. 178 raportul de expertiza, la art. 179 audierea expertului iar la art. 180 suplimentul la expertiza, aceasta fiind ordinea pe care legiuitorul a stabilit-o in cadrul acestei probe si nemaiexistand vreo prevedere speciala referitoare la obiectiunile la raport.

In acelasi timp, avocatii au solicitat procurorului sa precizeze temeiul in baza caruia poate depune la dosar un raport de constatare intocmit de un alt specialist care nu provine de la DNA-ST Suceava, unde se desfasoara procesul, ci de la DNA-ST Iasi. Este vorba despre acelasi specialist care efectuase anterior asupra respectivelor e-mailuri un raport de constatatare la solicitarea procurorului Emilian Eva, prin care acesta critica concluziile expertului independent ca fiind inadmisibile.

S-a aratat in sala de judecata inca de la termenul din 29.05.2017 ca specialistul IT Scriminti Ilie era incompatabil sa emita opinii cu privire la concluziile Raportul de expertiza intocmit de Gheorghe Negoescu, in conditiile in care acesta se pronuntase asupra e-mailurilor in faza de urmarire penala, iar DNA Iasi se desesizase in ceea ce priveste dosarul “Licitatie la UMF Iasi” in momentul in care a inaintat dosarul catre instanta de judecata.

In ciuda argumentelor prezentate de aparatorii inculpatilor din dosar, Judecatoarea Mihaela Bivol a decis sa isi insuseasca raportul de obiectiuni depus la dosar de procurorul DNA si a dispus comunicarea acestuia catre expertul Gheorghe Negoescu.

La termenul din 12 iunie 2017 insa, expertul Gheorghe Negoescu nu a tinut cont de obiectiunile depuse de DNA si a prezentat instantei concluziile Raportului, concluzii care arata ca e-mailurile atasate la dosarul cauzei de procurorul Emilian Eva sunt trunchiate.

In urma audierii celor doi experti, judecatoarea Bivol a stabilit ca ultimul termen pentru dezbateri sa aiba loc in data de 26 iunie 2017.

Iata concluziile Raportului de expertiza judiciara IT nr. 169/05.05.2017:

*Cititi aici incheierea din data de 29.05.2017

Comentarii

# DODI date 12 June 2017 20:44 +3

Am trăit să o vedem și pe asta: un BIVOL cu față umană. Poate așa mai drege busuiocul după ce până mai ieri făcea circ în sala de judecată.

# unul din lumea cea mare date 13 June 2017 01:44 +3

hal de justitie!!!!!!curat murdar coane fanica!!!!!!!si voi nenorocitilor vreti sa mai avem incredere in justitie?ba tudorele,ba infractorilor din cesemea hai,aveti si voi corajul ca lupascu sa ne mai cereti increderea noastra in alba neagra asta a voastra care dureaza de 13 ani de zile!!!!!!!!!hal de justitie independenta si reformata(iti aduci aminte coana girbovan si coana victorito cum strigati din ,,plaminii,, vostri masuta 99y

# santinela date 14 June 2017 08:18 0

Asta are mecla de urmarit general nu de procuror !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 30.03.2023 – Justitie, nu justitiarism. Masacrul asupra istoriei romanilor

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva