4 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MAGISTRATII EUROPENI, IMPOTRIVA SRI – MEDEL ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa intervina in scandalul privind implicarea SRI in Justitie: "Judecatorii sunt pusi sub presiune si sunt intimidati... Orice influenta sau implicare a unui serviciu de informatii secrete in procesul de justitie ar reprezenta enormi pasi inapoi... Autoritatile sa ia masuri imediate pentru protejarea independentei sistemului judiciar"

Scris de: Cristina GHENEA | pdf | print

26 mai 2015 14:53
Vizualizari: 8223

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), condusa de judecatoarea Natalia Roman, a prezentat o rezolutie adoptata in 23 mai 2015, la Atena, de asociatia profesionala a judecatarilor si procurorilor europeni MEDEL, in care se atrage atentia ca presedintele Klaus Iohannis, Comisia Parlamentara de control a SRI si Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa intervina si sa “restabileasca credibilitatea ca judecatorii romani sunt independenti”. Rezolutia vine in contextul scandalului declansat de afirmatiile generalului Dumitru Dumbrava, directorul Directiei Juridice a SRI, potrivit caruia instantele sunt un “camp tactic”, iar serviciul urmareste dosarele pana la solutionarea lor definitiva, dar si in contextul declaratiilor fostului presedinte Traian Basescu privind existenta acoperitilor in Justitie.


Potrivit rezolutiei, posibila implicare a Serviciului Roman de Informatii in procesul judiciar, dincolo de limitele legii, a generat o profunda ingrijorare in legatura cu independenta Justitiei in Romania. Membrii Medel (Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés) considera ca imixtiunea SRI in actul de justitie este profund incompatibila cu standardele europene comune privind independenta justitiei.

Asociatia MEDEL ii solicita presedintelui Klaus Iohannis sa intervina in aceasta problema, avertizand ca Romania risca sa faca “enormi pasi inapoi de la standardele democratiei si a statului de drept spre care tinde”. Totodata, magistratii europeni asteapta ca CSM, dar si Parlamentul, prin Comisia de control a SRI, sa ia masuri astfel incat sa restabileasca credibilitatea judecatorilor.

MEDEL este o asociatie profesionala a judecatorilor si procurorilor europeni, ce are ca membri un numar de 22 de asociatii nationale din 15 state europene si are ca principal scop apararea independentei justitei, a democratiei si a drepturilor fundamentale ale omului.

Prezentam, in continuare, rezolutia adoptata in unanimitate de membrii asociatiei MEDEL:

MEDEL - Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés - impartaseste aceleasi preocupari profunde pe care le au judecatorii si procurorii din Romania care au luat pozitie impotriva implicarii ilegale a Serviciului Roman de Informatii (SRI) in procesul de justitie. Aceasta situatie este o amenintare la adresa democratiei din Romania, de aceea facem apel la toate autoritatile romane sa ia masuri imediate pentru protejarea independentei sistemului judiciar si restabilirea statului de drept, astfel incat fiecare roman sa aiba incredere ca are parte de un proces just si echitabil.

Afirmatiile facute de generalul Dumitru Dumbrava, directorul departamentului juridic al SRI, cu privire la faptul ca instantele sunt un 'camp tactic' in care acest serviciu secret efectueaza operatiuni secrete 'pana cand fiecare caz este finalizat', a aratat ca SRI este implicat in procesul judiciar al procurorilor si judecatorilor, fapt profund incompatibil cu standardele europene comune privind independenta justitiei.

De asemenea, afirmatia facuta de generalul Dumbrava referitoare la faptul ca SRI actioneaza proactiv in categorizarea si crearea de profile judecatorilor dupa 'pattern-uri' infractionale, operatiune utilizata pentru identificarea suspectilor de terorism, arata ca judecatorii sunt pusi sub presiune si sunt intimidati de aceasta agentie de informatii.

Suntem, de asemenea profund tulburati de faptul ca, potrivit celor spuse de fostul presedinte roman, Traian Basescu, au fost agenti SRI sub acoperire infiltrati printre magistratii romani si ca, de 10 ani, nimeni nu a verificat daca acestia au fost eliminati din sistemul judiciar sau nu.

Fiecare institutie care face parte din sistemul judiciar, judecatorii si procurorii au un rol unic in asigurarea justitiei si trebuie sa li se permita sa isi indeplineasca indatoririle fara niciun amestec din afara, pentru ca, in caz contrar, notiunea si procesul de 'dreptate' sunt compromise.

Aceste declaratii pun sub indoiala independenta intregului sistem judiciar romanesc, si, prin urmare, este necesar ca toate autoritatile romane sa actioneze imediat, cu scopul de a restabili credibilitatea ca judecatorii sunt independenti si ca oamenii au parte de un proces just si echitabil.

Vom urmari indeaproape derularea situatiei si asteptam ca CSM, care este garantul independentei justitiei, sa fie ferm si sa faca toate demersurile necesare pentru a clarifica aceste afirmatii si pentru a reasigura faptul ca judecatorii sunt independenti de orice influenta.

De asemenea, facem apel la Parlamentul Romaniei pentru a investiga in detaliu declaratiile facute de generalul Dumitru Dumbrava cu privire la implicarea SRI in procesul judiciar. Daca ceea ce generalul Dumbrava a spus este adevarat, se face o grava incalcare a art. 6 din Conventia Europeana si orice implicare a unui serviciu secret in procesul judiciar trebuie sa fie oprita imediat, impunandu-se luarea masurilor adecvate pentru a garanta ca o activitate ilegala similara nu se va mai repeta in viitor.

De asemenea, cerem presedintelui Romaniei sa abordeze aceasta problema in CSAT si sa se foloseasca de puterea si autoritatea sa pentru a se asigura ca agentiile de informatii din Romania nu interfereaza cu procesul judiciar in niciun fel.

Romania a facut progrese importante, in ultimul deceniu, in construirea unui sistem judiciar sanatos, iar orice influenta sau implicare a unui serviciu de informatii secrete in procesul de justitie ar reprezenta enormi pasi inapoi de la standardele democratiei si a statului de drept spre care Romania tinde.

MEDEL va sprijini orice actiune viitoare ale judecatorilor si procurorilor romani in protejarea independentei sistemului judiciar si va prezenta aceasta situatie fara precedent din Romania oficialilor europeni”.

Comentarii

# DOREL date 26 mai 2015 15:47 +16

Lasati orice speranta, Klaus Werner Iohannis e Emil Constantinescu II ! Peste 5 ani vom afla ce gandeste acum. Poate ! Parerea mea ... 

# Cetateanul Turmentat date 26 mai 2015 16:48 -10

Daca SRI-ul nu urmareste un dosar sensibil, Onorata noastra "Justitie" o sa retrocedeze toata tara. Romania a fost devalizata si cu complicitatea politist/procuror/judecator.Cand o lege era formulata impotriva intereselor nationale nu au reactionat. Cand padurile au fost rase de pe fata pamantului stia toata mafia locala si stabimea locala. Au tacut,iar acum si-au amintit ca SRI ameninta democrartia pentru ca le ameninta propriile interese. Pana una alta as vrea ca CSM-ul sa explice poporului cum se poate ca un cetatean la TMB sa fie condamnat si la CAB achitat si invers. Astfel de cazuri sunt emblematice pentru Justitia Romana. Domnilor Judecatori si Procurori, care traiti bine pe banii contribuabilului roman saracit si scarbit,sunteti raspunzatori pentru viitorul amanetat al acestei natiuni.Imi reamintesc celebra fraza formulata de d-nul Basescu:"niciodata un sistem juridic nu a facut atata rau acestei natiuni". Basescu era un cetatean informat si il cred pe cuvant. 

# Capac date 26 mai 2015 21:42 +10

Romania a fost devalizata cu aportul decisiv al securitatii ceausiste. Raptul s-a produs dupa revolutie, timp de peste 25 de ani.

# mulder, agentul mulder date 26 mai 2015 21:53 +10

Nu te cred cu sri-ul. Am lucrat la ei si stiu cum se fabrica sau se da drumul la dosar doar cand vrea codlea! Asa ca..... :-x

# Vio date 27 mai 2015 06:51 +10

Petitie online  :-*   Demiterea lui Laura Codruța Kovesi și a Liviei Stanciu  :-x  http://www.petitieonline.com/demiterea_lui_laura_codrua_kovesi_i_a_liviei_stanciu

# mulder, agentul mulder date 26 mai 2015 15:51 +17

fac pariu ca nici acum nu se intampla nimic! tine cineva pariul? 8) se va motiva ca "amestec in treburile interne" si pe "pamatuf" il va durea unde il doare pe coldea, adica drept in c....r! ;-)

# turnatorul de serviciu date 26 mai 2015 23:33 +10

Grea decizie pentru un indecis!!! Sa-i condamni pe cei ce te-au ales!!!Sa condamni serviciile!!!Daca a inceput sa-i placa puterea si primei doamne au inceput sa-i placa lucrurile produse de firme de lux, va tace malc pentru simplul motiv ca 5 ani, acolo sus,trec incredibil de repede.Daca si-a propus sa ramana in istorie la capitolul "ASA DA" va trebui sa urmeze indicatiile primite de la vest si sa ia taurul securisto-mafiot de coarne si sa-l scuture, pana-si ia copitele de pe justitie.Greu dar nu imposibi si peste 4 ani si 3 luni s-ar putea sa-l aleaga poporul constient si nemanipulabill!!! :roll: :roll: :roll: :P :P :eek: :eek: 8) 8)

# Alo!!! date 26 mai 2015 16:14 -6

Doar SRI intervine? Pai UNBR neinfiintat nu intervine? Cata spaga dau astia sa ii scoata pe UNBR2004 din sala? Multa.....Dar noroc ca mai sunt cate unu' pe ici colo sare nu-i intimidat.

# nu uita cå esti român date 26 mai 2015 16:39 +16

Sânteti pe fazå la cine apeleaza membrii asociatiei MEDEL, la presedintele Klaus Iohannis, la Comisia Parlamentara de control a SRI si la Consiliul Superior al Magistraturii. De fapt se apeleaza la 3 institutii care nu functioneaza iar unele dintre ele nu functioneaza de foarte mult timp in RO. Solutia este alta. Fara schimbarea cheitelor lui Basescu si a conducatorilor numiti de Basescu in fruntea institutiilor statului, nu se va intâmpla nimic pozitiv in aceasta tara pe linie de justitie. Pentru una din cheite - partenera de nadejde a procurorilor de la DNA, monumentul acela de moralitate - ar fi un moment prielnic acum pentru Iohannis de a o schimba – vezi „procesul de santaj” - dar ce ne facem cu felicitarea video de 8 martie 2015 transmisa de presedinte in care apar doua cheite ale lui Basescu. Prin America adulata de Iohannis noul presedinte isi pune oameni noi de nådejde in posturi cheie nu se multumeste cu oamenii numiti de predecesorul. Vad ca presedintele nostru facebook-ist este foarte multumit de oamenii numiti de Basescu. In rest vom avea parte numai de sperante desarte.

# santinela date 26 mai 2015 17:21 +17

Iohannis sa intervina ?? Haida de.

# santinela date 26 mai 2015 17:22 +14

Iohannis sa intervina ?? Haida de !!

# ioska date 26 mai 2015 22:58 +8

SRI si justitia sunt corupte. L'au bagat la zdup pe domnul Profesor Voiculescu total nevinovat. Sa iesim in strada pentru eliberarea lui.

# SAM date 27 mai 2015 13:59 +3

neamtul autist doarme pe el!...are sfatuitori de calibru(sic!)...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.07.2022 – Stati cu ochii pe Bobita

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva