17 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MAGISTRATII EUROPENI, SOLIDARI CU CEI ROMANI – Zeci de asociatii afiliate la Asociatia Europeana a Judecatorilor iau atitudine pe tema pensiilor de serviciu: „37 de asociatii ale magistratilor din Europa au solicitat unanim autoritatilor romane sa nu puna in practica proiectul de lege privind pensiile de serviciu ale magistratilor, avertizand ca acesta reprezinta o amenintare la adresa independentei sistemului judiciar si a statului de drept”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

12 June 2023 14:23
Vizualizari: 4749

Problema pensiilor de serviciu ale judecatorilor romani a depasit granitele tarii, devenind de-a dreptul un fenomen european. Magistratii de pe intregul continent s-au solidarizat cu colegii lor de breasla din Romania.La 2 iunie 2023, nu mai putin de 37 de asociatii ale magistratilor din Europa afiliate la Asociatia Europeana a Judecatorilor (EAJ) au adoptat in unanimitate o rezolutie prin care le solicita guvernantilor romani sa renunte la proiectul de lege privind modificarea pensiilor pentru judecatori si procurori, a anuntat Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) luni, 12 iunie 2023. Motivele sunt evidente: initiativa de act normativ nu doar ca reprezinta un atentat la independenta judecatorilor, dar ea a si produs deja haos in sistem, prin binecunoscutul val de pensionari: 654 in doar 3 luni dupa inregistrarea proiectului de lege la Senat, la care se adauga alte 335 de solicitari in acelasi sens. Iar hemoragia este departe de a se termina, subliniaza EAJ.

In plus, ONG-ul european aminteste ca magistratura romana a fost deja constransa sa-si reduca standardele de admitere in sistem (reducand nota minima de la 7 la 6). Insa chiar si asa au ramas neocupate un sfert din locuri.

Iar daca criza va continua, afectati nu vor fi doar judecatorii, ci si justitiabilii, carora le este incalcat un drept fundamental: dreptul la un proces echitabil, incheie Asociatia Europeana a Judecatorilor.

Rezolutia a fost adoptata la reuniunea EAJ ce a avut loc la inceputul acestei luni. Din partea, Asociatiei Magistratilor din Romania, au participat judecatoarele Andreea Ciuca (foto 1) si Viorica Costiniu (foto 2) – presedinta, respectiv presedinta de onoare ale AMR.


Redam intregul comunicat al AMR:


„37 de asociatii ale magistratilor din Europa au solicitat unanim autoritatilor romane sa nu puna in practica proiectul de lege privind pensiile de serviciu ale magistratilor, avertizand ca acesta reprezinta o amenintare la adresa independentei sistemului judiciar si a statului de drept

Asociatia Europeana a Judecatorilor (EAJ) a adoptat, in unanimitate, in data de 2.06.2023, o rezolutie prin care a luat act de faptul ca proiectul de lege din Romania, privind pensia de serviciu a judecatorilor, modifica in mod dramatic si negativ procedura, conditiile de acordare si cuantumul pensiilor de serviciu ale judecatorilor.

Rezolutia a fost adoptata in cadrul Reuniunii Asociatiei Europene a Judecatorilor (EAJ) – Grup regional al Asociatiei Internationale a Judecatorilor (IAJ) – care a avut loc la Atena (1–3.06.2023), la Reuniune fiind prezent si presedintele Asociatiei Internationale a Judecatorilor (IAJ), domnul José Igreja Matos. Rezolutia a fost votata in unanimitate de cele 37 de asociatii profesionale ale magistratilor prezente.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), care este membra a Asociatiei Europene a Judecatorilor (EAJ) din anul 1994, a participat la reuniune, prin jud. Andreea Ciuca, presedinte, si jud. (pens.) Viorica Costiniu, presedinte de onoare. Anterior reuniunii, AMR a trimis Asociatiei Europene a Judecatorilor o scrisoare deschisa in care a prezentat propunerile acestui proiect de lege, comparativ cu principiile europene ce guverneaza statutul judecatorilor. In cadrul reuniunii, AMR si-a sustinut punctul de vedere, concret fundamentat, exprimat in scrisoarea deschisa, si a cerut Asociatiei Europene a Judecatorilor adoptarea unui document prin care sa solicite autoritatilor romane sa nu puna in practica proiectul de lege privind pensiile de serviciu ale magistratilor.

AMR a evidentiat, in esenta, urmatoarele aspecte:

Noile Legi ale Justitiei au intrat in vigoare la 16.12.2022, cu mentiunea ca, dupa dezbateri in cele doua Camere ale Parlamentului, au fost votate prevederi similare celor din Legea anterioara (din anul 2004), referitor la pensia de serviciu a magistratilor. Insa, dupa numai 3 zile de la intrarea in vigoare a noilor legi, s-a trimis Consiliului Superior al Magistraturii proiectul legii privind modificarea pensiilor de serviciu ale magistratilor, prin care se modifica acut procedura, conditiile de acordare si cuantumul pensiei de serviciu. Faptul ca acest proiect de lege pune serioase probleme de neconstitutionalitate rezulta atat din Avizul Consiliului Legislativ din 28.12.2022, cat si din Adresa Ministerului Justitiei din 23.12.2022, transmisa Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale.

Inregistrarea la Senat a proiectului Legii privind modificarea pensiilor de serviciu (L4/2023) a constituit un element de instabilitate, prin raportare la „speranta legitima”, concretizata in principiul propriu oricarui stat de drept, privind suprematia legii. Aceasta instabilitate a determinat un val de pensionari ce afecteaza serios sistemul judiciar. Gravitatea situatiei este probata prin faptul ca, daca in perioada iulie 2019–ianuarie 2023, adica in decursul a 43 de luni, au fost eliberati din functie, prin pensionare, 654 de magistrati, in doar 3 luni dupa inregistrarea proiectului de lege la Senat au depus cereri de pensionare 335 magistrati, iar valul de pensionari continua sa se amplifice.

AMR a facut o serie de demersuri concrete, repetate si punctual fundamentate pentru respectarea statutului magistratilor si independentei justitiei – incluzand si independenta financiara. Cu ocazia dialogului avut cu presedintele Camerei Deputatilor (camera decizionala cu privire la acest proiect de lege), in luna aprilie 2023, acesta a sustinut ca masurile ce vor fi adoptate vor tine seama de necesitatea asigurarii resurselor umane in sistemul judiciar. Cu alte cuvinte, am fost incredintati ca proiectul de lege nu va fi adoptat intr-o forma care sa determine continuarea parasirii sistemului judiciar de catre judecatori.

Insa, din pacate, in 29 mai a.c. a avut loc o escaladare a situatiei care a creat o stare de vadita tensiune in sistemul judiciar. Mai exact, au fost lansate in spatiul public schimbari intempestive aduse proiectului de lege privind modificarea pensiilor de serviciu ale magistratilor, care ar urma sa fie adoptate in termen scurt. Astfel cum AMR, UNJR, AJADO si APR au aratat in comunicatul de presa din 30.05.2023, modificarile intempestive aduse acestui proiect de lege echivaleaza cu „sinuciderea asistata” a unui sistem aflat deja in cea mai grava criza de personal. Instantele sunt depopulate, in prezent 1.129 de posturi de judecator fiind vacante, unele dintre instante desfasurandu-si activitatea cu mai mult de jumatate din personal lipsa. Tot surplusul de dosare este gestionat prin eforturi suplimentare de catre judecatorii care inca sunt in activitate. Consecintele suprasolicitarii si aglomerarii cu dosare, ce se soldeaza cu cresterea termenelor de solutionare a cauzelor si cu scaderea calitatii actului de justitie, vor fi, in final, suportate de cetatenii romani.

Desconsiderarea justitiei, negocierea acesteia la masa politica, subrezirea vadita a statutului magistratilor au condus la plecari masive din sistem. Acestea sunt corelate cu scaderea profesionalismului candidatilor la concursurile de admitere in magistratura. Asa s-a ajuns ca, de exemplu, din cele 580 locuri scoase la concurs in anul 2022, sa ramana neocupate 141 de locuri, adica aproape 25%, chiar in conditiile in care nota minima de intrare a scazut la sase.

In Rezolutia adoptata, Asociatia Europeana a Judecatorilor (EAJ) a aratat ca, in intalnirea din 2 iunie 2023, a luat act de un proiect de lege in Romania privind pensia de serviciu a judecatorilor, care modifica dramatic si negativ procedura, conditiile de acordare si cuantumul pensiilor de serviciu ale judecatorilor.

In acest context, Asociatia Europeana a Judecatorilor (EAJ) a subliniat ca ceea ce se propune este incompatibil cu standardele europene si internationale.

Astfel, articolul 8-3 din Carta Universala a Judecatorului prevede ca judecatorul are dreptul la pensie, cu o pensie conforma categoriei sale profesionale. Art. 6.4 din Carta Europeana cu privire la Statutul Judecatorului prevede ca judecatorii ar trebui sa primeasca o pensie al carei nivel trebuie sa fie cat mai aproape de nivelul salariului final al acestora, ca judecatori. Paragr. 54 din Recomandarea 2010/12 a Comitetului de Ministri al Consiliului Europei statueaza ca ar trebui sa existe garantii pentru plata pensiei care ar trebui sa fie raportate in mod rezonabil la nivelul de remunerare a judecatorilor in exercitiu.

In concluzie, Asociatia Europeana a Judecatorilor a evidentiat urmatoarele: EAJ considera propunerile de lege ca incalcand aceste principii importante si, prin urmare, ca fiind o amenintare la adresa independenta justitiei si a statului de drept. EAJ solicita, asadar, autoritatilor romane sa se abtina de la punerea in practica a unor astfel de propuneri.

Aceasta rezolutie confirma, prin vocea celor 37 asociatiile nationale membre EAJ, ceea ce AMR a sustinut in mod constant: proiectul de lege privind pensiile de serviciu ale magistratilor incalca independenta justitiei, pune in pericol grav functionarea sistemului judiciar si, prin aceasta, afecteaza dreptul cetatenilor la un proces echitabil.

Comentarii

# GIGI date 12 June 2023 14:54 +115

SUNT ABSOLUT CONVINS CA MAGISTRATII DIN OCCIDENT NU AU PENSII NESIMTITE,CA LA NOI. SA ARATE UN SINGUR PENSIONAR DIN VEST CA ARE PENSIA MAI MARE DECAT SALARIUL........

# Ioana M. date 12 June 2023 15:00 +113

Marea mani******re a asociatilor magistratilor. De ce nu cer Comisiei Europene asta, pentru ca ea ne-a impus aceasta reglementare. Fac presiune pe autoritatile interne care au doua variante: 1.Sa nu reglementeze pensiile speciale iar UE sa ne sanctioneze tot pe noi, contribuabilii pentru ca magistratii sunt persoane cu contributivitate cu "raspundere limitata". 2.Sa reglementeze si vor suferi tot contribuabilii pentru ca magistratii se vor razbuna pe ei, prin aglomerarea instantelor, solutii dupa 3 ani,etc. Din cauza asta vor fi prea iubiti de noi:)

# Mihai date 12 June 2023 15:56 -44

Nu este adevărat nimic din ce Spune-ți voi v-ați luat după Ciolacu,înseamnă ca aveți și voi studii ca el, la apelul de seara, nu ați muncit nici voi pana la 38 de ani.Nu exista pensie mai mare ca salarii asta a fost mani******rea lui Ciolacu dar nu da Dumnezeu sa ajungă acest individ și alții ca el pe mina acestor magistrați sa ii întrebe de unde au făcut averile fără număr.

# dulapul securelii, pelticiunii si pierzaniei nationale date 12 June 2023 16:33 -103

Foarte bine ca intervin! JOS LABELE DE pe PENSIILE MAGISTRATILOR! DAR in afara e tot atata secureala cu e in Babuinia! MAGISTRATII STRAINI RESPECTA CONSTITUTIILE TARILOR LOR, ASA AR TREBUI sa faca si BASTINASII! ACUM TREBUIE RESPECTATA DE TOTI CURTEA CONSTITUTIONALA! SI DE SLUGILE SECURELII OBEDIENTE NOILOR FANARIOTI! JOS LABELE DE PE PENSIILE MAGISTRATILOR CARE RESPECTA CONSTITUTIA! TRAIASCA SUVERANITATEA CONSTITUTIEI si MAGISTRATII CARE O RESPECTA! AFARA CU SECUREALA DIN JUSTITIE! aista-i o opinie

# Pretinilor staini:ce e un stat de drept si despre care zic?? date 12 June 2023 16:38 +71

Nu poate fi in discutie ideea de stat de drept in o tara in care mai repede ghicesti la pacanele solutia decat in "justitie". Acolo unde hazardul e mai predictibil este dincolo de rational sa initiezi vorbe pe teme ca : stabilitate, jurisprudenta unitara, raspunderea magistratilor, etc. Oricum, cui nu-i convine sa plece acasa se aplica si la magistrati, nu??

# # jos interferenta in legile tarii !!! date 12 June 2023 16:53 +24

:lol: <img src=ops:' /> :cry: :-x :eek: Dar alte zeci au sarit in SPRIJINUL ALOR A NOASTRE CIND AU RIDIKT GLASUL LA COMENTARIILE CONTOPISTEI DE AMBASADOARE DIN amerik??? Sau CIND INjustitia romanA L-AU OMORI PE JUDE, L-AU TERMINAT PE BIRSAN, L-AU INCHIS PE AV. ROSU??? NEMERNICILOR, LA MUNK PINA LA 65 DE ANI, KPUSE CE SINTETI !!! :zzz

# NU e unii mai speciali ca altii ! date 12 June 2023 17:38 +27

V-a bagat Valeriu Stoica , sasaitul, in tzeasta ca sunteti "zpetziali" : surpriza , NU SUNTETI ! Mars la munca ca toata lumea pana la 65 de ani , fara salarii si pensii nesimtite ! Sa vedeti si voi cu e cu un brut de 4000lei . PS. Jigodia de Lazar a iesit la pensie cu 40000lei pe luna !!! :eek: Cum bizda ma-sii , asta manca cu 10 guri ? :-*

# nae din dealul feleacului date 12 June 2023 17:42 +51

Nu va e rusine?Unde draku ati vazut voi, in lumea cu scaun la cap,sa se acorde pensie fara contributie la pensie?Ori cum justificati voi ca pensionarea voastra si a militienilor sa se faca la 48 de ani de viata?Ca doar ati lucrat maxim 20 de ani si ati avut salarii de peste 10.000 de lei pe luna!Sa va fie rusine!Da ce crezi,le este rusine?Nici vorba de asa ceva!Voi ati facut scoli,daca ati facut,ca sa-i prideti pe hoti si sa impartiti prada cu ei!Nemernicilor!

# Naie date 13 June 2023 01:17 -17

Nae, nici tu nu prea ai rusine. Rămâi pe deal, nu are rost să cobori printre oameni.

# cetatean de moda veche date 13 June 2023 09:40 +8

Tarile LOR au 'istorie' si "obiceiuri",cetatenii sunt RESPECTATI. Pun in aplicare legile indiferent de culoarea politica si "calitatea" infractorului. CONTINUITATEA SISTEMULUI DE JUSTITIE GENEREAZA INCREDERE si RESPECT cetateanului."Acolo",NU A FOST FURATA O TARA!. Viata cetateanului cat si proprietatea SA sunt GARANTATE.La noi? "POLITIC" SE SCOATE "PARLEALA"sau Furtul,"spatele",DELATIUNEA, plantarea de probe, DISCREDITAREA OMULUI,sunt esenta. Acolo "militieni"pe strada? -se implica ei in dobandirea de "proprietati" si PUTERE ? Care este "sprijinul" procuraturii si a judecatorilor dat "militienilor" si invers in imbogatirile afisate din salarul de bugetar, ca la "NOI" !.FISCUL? la ei.La noi care FISC- evaziunea babelor ce vand oua "pe sub mana" ? REPRESIUNEA este PROTECTIA CETATEANULUI!.Frustratii astia cu cate guri mananca?- parca nu stim IN CE "PUF" S-AU NASCUT? SANGELE ALBASTRU si INTELIGENTA le apare o data cu angajarea in SISTEM !! De aia "MAI BINE AFARA DECAT IN TARA".

# nae din dealul feleacului date 13 June 2023 20:52 +5

Mai #Naie,vezi ca esti batut in cap si pe la c..ie! "Printipiile"e principii si nu pot fi prin "dubla masura"ca de aceea se numesc principii.Pensia ,oricare ar fi ea, se acorda pe principiul contributivitatii,ca e de stat ori privata. In raport cu cit ai contribuit asa ti se returneaza.Indiferent de ce categorii sociale ,toate dar absolut toate au un angajator(si pt.militari angajatorul este statul)care trebuie sa depuna, in contul angajatului cotele parti din toate obligatiile fata de acesta,astfel ca principiul contributivitatii sa fie unitar si nu o mie si una de diferentieri.Asa a cerut si UE/MUE/C..E.La salarii e altceva;nu stau mai "Naie"sa-ti explic ,ca am alta treaba acolo "pe deal"unde "buciumul suna a jale"!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.06.2024 – Inca un client al retelei Coldea-Dumbrava

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva