4 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MAGISTRATII POT STA LINISTITI: PENSIILE NU SE TAIE – Initiatorul proiectului de lege privind taxarea pensiilor de serviciu, senatorul Eugen Teodorovici, desfiinteaza forma adoptata de Camera Deputatilor: "Acest plafon foarte sus, peste 50%, se considera confiscare de venituri si pentru aceasta Curtea Constitutionala are trei motive pentru care sa sa respinga legea ca fiind neconstitutionala". Cititi argumentele lui Teodorovici

Scris de: Elena DUMITRACHE - George TARATA | pdf | print

17 June 2020 18:15
Vizualizari: 9706

Camera Deputatilor a votat miercuri, 17 iunie 2020, proiectul de lege privind impozitarea pensiilor de serviciu, hotarand impozitarea cu 85% a pensiilor ce depasesc 7.000 lei si cu 10% a celor intre 2.000 si 7.000 lei. Astfel cum veti afla chiar de la initiatorul Legii, fostul ministru al Finantelor, senatorul Eugen Teodorovici, proiectul de lege votat astazi de deputati are toate motivele sa pice la Curtea Constitutionala a Romaniei. Iar asta pentru ca forma finala a proiectului initat de Teodorovici reprezinta o "confiscare de venituri". Si este total diferita de foma lui Teodorovici.Intr-un exploziv interviu acordat in exclusivitate Lumea Banilor, care va fi prezentat in editia de joi, 18 iunie 2020, fostul ministru al Finantelor Eugen Teodorovici desfiinteaza Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal in ceea ce priveste pensiile de serviciu (cunoscute si ca pensii speciale) si acuza toti parlamentarii care au votat proiectul in aceasta forma ca si-au batut joc de pensionarii romani.

Astfel cum preconizeaza fostul ministru al Finantelor, Legea in forma adoptata de Camera Deputatilor va pica testul constitutionalitatii la Curtea Constitutionala din urmatoarele motive:

-orice impozitare care depaseste 50% se va considera confiscare de venituri;

-are aplicabilitate doar pe pensiile "speciale", lucru care este neconstitional.


Multi ar spune: ce l-a apucat pe Teodorovici sa isi desfiinteze proiectul? Simplu: proiectul votat astazi in Camera Deputatilor, al carui initiator este senatorul Eugen Teodorovici, nu are nicio legatura cu proiectul propus de acesta.

Concret, proiectul lui Teodorovici prevedea taxarea unor varfuri din zona de pensii, in sensul ca celor care depaseau 7.000 lei li se aplica o taxa de 30%, iar pensiilor peste 10.000 de lei li se aplica un procent de 50%. In aceasta formula gandita de Teodorovici, la bugetul de stat s-ar fi intors anual circa un miliard de lei.

Forma astfel propusa de fostul ministru al Finantelor a fost votata la Senat, iar mai apoi, la Camera Deputatilor a fost modificata prin amendamente, fiind in final adoptata sub forma impozitarii, atentie, impozitarii nu taxarii, cu 85% a pensiilor ce depasesc 7.000 lei si cu 10% a celor intre 2.000 si 7.000 lei.


Fata de aceasta situatie, Eugen Teodorovici are convingerea ca proiectul votat de Camera Deputatilor va pica la Curtea Constitutionala, iar a treia oara cand se va discuta acest proiect, parlamentarii nu vor mai avea incotro si vor vota un proiect care sa contina prevederile prevazute in legea propusa de fostul ministru al Finantelor.


Redam in continuare un scurt fragment din interviul realizat cu Eugen Teodorovici:


Cum vedeti votul de astazi din Camera Deputatiilor privind impozitarea pensiilor speciale? Credeti ca acest proiect de lege se va aplica?


Vor impozita cu 85% pensiile, spun ei, speciale. Este o palma data peste obrazul pensionarilor din Romania. De ce spun asta? Am spus-o public de foarte multe ori, le-am spus-o si colegilor mei din partid: orice trecere peste 50% se va considera confiscare de venituri si va cadea la Curtea Constitutionala. S-a dovedit asta in primavara, o sa fie si acest lucru facut in acelasi mod pentru ca, pe de-o parte trebuie sa impozitezi toate veniturile, nu te poti referi doar la pensii. Adica dividende, chirii si asa mai departe, tot ce este venit trebuie sa il impozitezi in acelasi fel.

In al doilea rand, nu te poti referi la pensiile speciale pentru ca iar este un motiv pentru Curtea Constitutionala sa declare legea neconstitutionala.

Iar in al treilea rand, este acest plafon foarte sus, peste 50%, care se considera confiscare de venituri si pentru aceasta Curtea Constitutionala are trei motive pentru care sa sa respinga legea ca fiind neconstitutionala.

Deci, practic, este o bataie de joc la adresa pensionarilor din partea tuturor celor care au votat astazi in Camera Deputatilor.


*Cititi aici alte explicatii privind taxarea pensiilor speciale oferite de Eugen Teodorovici in interviul acordat Lumea Banilor

Comentarii

# ?????? date 17 June 2020 19:41 0

@ Remarcați și că votarea legii de către parlament în aceeași formă, după eventuala contestare și respingere ca neconstituțională, contribuie la adoptarea legii în forma stabilită de parlament, ?

# Cetateanul date 17 June 2020 20:03 -4

Micul Dandy a simțit că e groasă de aia iese să se disocieze de îngrămăditul de ciolanu ... Primii fraieri ce și-o vor fura original vor fi taman papagalii de stânga din fața onoratelor ... ce vor primi spor de 85%... nu la pensie ci la ani. PS Nenea Zgornea .. ești bine bre? Că și tu erai călare pe situațiune precum azi ciolanu :))

# M date 17 June 2020 20:08 +1

O mascarada, au făcut asta sa se afle în treaba sa vadă lumea ca vezi doamne ei au vrut sa le tăe pensiile nesimțite dar vezi doamne CCR a respins. Fratiai dreacu de hoți și de pungasi cu manevrele voastre, va prind eu la vot.

# ?????? date 17 June 2020 20:46 +1

@ Orlando își face campanie electorală cu faptul că nu a reușit să îi convingă pe parlamentari să voteze proiectul de lege în forma constituțională pe care ar fi propus-o, ? Totuși persoane educate, ?

# DODI date 17 June 2020 22:03 +1

PSD as picat în plasa tembelilor din PNL și și-au dat cu stângul în dreptul, respectiv au adoptat o lege care contravine cu proiectul corect lansat de pesedistul Teodorovici. Acoperiții din securitate, din ”organe” și din justiție au avut tot timpul pentru a născoci o ”lege” care nu va trece de furcile caudine ale CCR. Și așa toate părțile sunt împăcate. Mai puțin copii care rămân cu alocații reduse și pensionarii ”normali” care se uită cu invidie la juriștii care și-au rezolvat o pensie care, de multe ori, este mai mare decât salarul.

# alma date 18 June 2020 07:31 -2

Dincolo de textul normativ alambicat si imprecis,legea impozitarii pensiilor asa-zis speciale(ca de pensiile de serviciu se fac ca nu stiu ori le confunda),votata de alesii neamului intr-o veselie de campanie electorala castigata,instituie impozitarea progresiva pe categorii sociale si profesionale(anumiti pensionari),si nu cf.Codului fiscal(care instituie principiul cotei unice de impozitare pt. toate tipurile de venituri,indiferent de forma lor(salarii,pensii,dividende,indemnizatii consilii de administratie,unde gasim tot felul de alesi,profitul societatilor comerciale,etc,as zice ca ar trebui si marile averi).Totodata,aceasta impozitare ,nemaivazuta nicaieri in lume,reprezinta nu numai o confiscare ,ci si o eliminare mascata a pensiilor de serviciu,,alesii crezandu-se foarte smecheri cu acest tertip de ograda! Respect pt.domnul deputat Dorel Caprar,care a votat impotriva legii,cu o argumentatie impecabila!Restul, nu merita niciun un comentariu! Se descriu singuri!

# imun/teanu date 18 June 2020 09:36 +1

Dincolo pensii normale pentru niste "pe alese" si inca "specialele", care de'j'de'ori cat pensiile de oameni. Pe legi, proclamate, si zis constitutionale. Ce o sa zica, la si asa, o CCR, pe unde si-o "babadie" pleostita, 'O' Livie Stanciu, calica si razbunatoare la a-si plati datorii. Pai!, ca constitutional?!, cand pe langa "normale" si foarte babanele "speciale" cum mai e ca "in fata legii toti sunt egali"! /prin doar legi "NE-egale"? /oare, hoasca, dovedit nesatula!, s-ar lasa satis(facuta) fara perna plina cu parale grele sub curul crescut? Oare, de fost tortionar comunist, "unui" Augustin Lazarica sa i considere si obligat "recompensa"? [ Ambii asia doi, si "hoasca" si Lazarica, de fapt cadorisiti personal de Iohanis, pentru traficul de influenta dintre ei, a fi el contrafacut presedinte! ]

# escu date 18 June 2020 09:53 0

Orlando, băiatule, acest lucru nu l-ai discutat și cu ciurugăi din PeeeSeeeeDeee, care au votat cu ambele mâini, într-o veselie, o lege care este din start sortită eșecului? Ai văzut ce satisfăcută era Olguța, zis LOV, că a trecut legea la un scor așa de mare, scor care ia satisfăcut până și pe liberali, care radiau de bucurie că PeeeSeeeDeee a votat o lege așa de șchioapă. Cine crede că legea va trece de testul CCR se înșeală. Un drept câștigat nu ai cum să-l anulezi și nici să-l diminuezi. Eliminarea cuantumului exagerat al acestor pensii, cel mai bine, este să se facă prin modificarea legii pensiilor și a calculului acestora, cu impunerea unei limite maxime, care să nu depășească un procent de 75-80% din salariu, să zicem.

# DIANA date 18 June 2020 11:17 0

LEGEA ESTE NECONSTITUTIONALA .PENSIILE REPREZINTA VENITURI .PENTRU INTRAREA IN LEGALITATE TREBUIE IMPOZITATE VENITURILE TUTUROR CELOR CARE REALIZEAZA VENITURI IN ROMANIA,INDIFERENENT DE LOCUL DE MUNCA SAU MODUL DE OBTINERE A VENITULUI [DE EX. PT.PARTICIPAREA IN CONSILII DE ADMINISTRATIE ETC.],incepind cu presedintele Romaniei ,parlamentari,toti bugetarii etc.IMPOZITAREA DOAR a unor categorii de pensionari este nelegala si discriminatorie.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.03.2024 – Avertismentul DIICOT: copiii au devenit tinte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva