6 iunie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MODELUL MAGHIAR APLICAT IN ROMANIA: AMANAREA RATELOR LA BANCI – Masuri pentru sprijinirea romanilor loviti de criza economica provocata de coronavirus: “Se suspenda, pana la finalul anului 2020, obligatia de plata a ratelor scadente si dobanzilor aferente imprumuturilor atat bancare, cat si financiar nebancare care au fost contractate pana la data de 19 martie 2020, inclusiv, de catre toate persoanele fizice si entitatile juridice” (Proiectul)

Scris de: George TARATA | pdf | print

20 martie 2020 14:40
Vizualizari: 3057

Romanii trebuie sprijiniti pentru a nu ajunge pe drumuri sau pentru a nu fi deposedati de bunuri, pe motiv ca nu isi vor mai putea plati ratele la banci. Din pacate, pana in momentul de fata, Guvernul PNL condus de presedintele Klaus Iohannis prin intermediul lui Ludovic Orban nu a luat nicio masura concreta pentru romanii care au ramas fara serviciu sau care risca sa ramana locuri de munca, si care se gandesc cu groaza ca nu isi vor mai putea achita ratele la banci. Nu a fost luata nicio masura nici pentru societatile care si-au sistat activitatea sau care urmeaza sa o faca, si care la randul lor nu isi vor mai putea achita creditele contractate.


 

Totusi, un proiect de lege in acest sens a fost depus joi, 19 martie 2020, in Parlamentul Romaniei. Este vorba despre o initiativa a presedintelui PSD Marcel Ciolacu (foto), a liderului grupului PSD din Camera Deputatilor Alfred Simonis si a senatorului PSD Titus Corlatean. Proiectul de lege prevede masuri similare cu cele luate deja de un Guvern condus de un alt Orban. Ne referim la Guvernul Ungariei, condus de premierul Viktor Orban, care a decis amanarea platii ratelor la creditele bancare pana la finele anului (click aici pentru a citi).


Astfel, proiectul de lege al PSD stabileste suspendarea pana la sfarsitul anului 2020 a obligatiei de plata a ratelor scadente si a dobanzilor aferente imprumuturilor bancare si financiar nebancare, ce au fost contractate pana in 19 martie 2020, inclusiv. De aceasta pasuire ar urma sa beneficieze atat persoanele fizice, cat si cele juridice.

Foarte important: nu inseamna ca odata cu finalul perioadei de gratie vor fi achitate toate ratele intr-o singura plata, ceea ce ar reprezenta un efort financiar urias. Practic, in cazul in care proiectul va fi aprobat, urmeaza ca durata contractuala sa fie prelungita odata cu durata in care a operat suspendarea.

 

Iata proiectul de lege al PSD (vezi facsimil):

 

Art. 1 Se suspenda, pana la finalul anului 2020, obligatia de plata a ratelor scadente si dobanzilor aferente imprumuturilor atat bancare, cat si financiar nebancare care au fost contractate pana la data de 19 martie 2020, inclusiv, de catre toate persoanele fizice si entitatile juridice. Durata contractuala se va prelungi cu durata in care a operat suspendarea.

Art. 2 – Clientii, persoane fizice si juridice, pot opta, ca in aceasta perioada sa-si achite ratele in conformitate cu scadentarul creditului”.


Iata expunerea de motive:

 

"In Romania, raspandirea viruslui Covid-19 a evoluat rapid, actualmente fiind peste 200 de persoane infectate (nr. - intre timp numarul lor a ajuns la 308). Pentru stoparea raspandirii virusului, s-au luat o serie de masuri exceptionale, cum ar fi: suspendarea activitatii cu publicul a majoritatii institutiilor publice; suspendarea activitatii de servire si consum a produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice, organizata de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, in spatiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locatiei; suspendarea tututor activitatilor culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear si de ingrijire personala, realizate in spatii inchise; interzicerea organizarii si desfasurarii oricarui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, in spatii deschise; suspendarea tuturor zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Italia si Spania si din Italia si Spania catre Romania, pentru toate aeroporturile din Romania, pentru o perioada de 14 zile.

In acest context, propunerea legislativa urmareste sustinerea mediului de afaceri prin implementarea unor masuri fiscal-bugetare pentru sustinerea sectoarelor economice puternic afectate de reducerea activitatii ca urmare a implementarii masurilor amintite anterior. Astfel, printre masurile fiscal-bugetare prevazute de prezenta propunere legislativa se regaseste suspendarea, la cerere, a obligatiei de restituire a imprumuturilor si dobanzilor aferente pentru creditele contractate de catre persoanele fizice si companii”.

 


Comentarii

# DODI date 20 martie 2020 16:29 +7

Punem pariu că iubitorul de români ciolanus-hitlerică va ataca la CCR această măsură care nu a fost născută nici de Merkel și nici de SRI?

# Goargăș date 20 martie 2020 22:51 +4

Există o discrepanță majoră între expunerea de motive și textul de lege. Astfel, în expunere se arată că ,,printre măsurile fiscal-bugetare prevăzute de prezenta propunere legislativă se regăsește suspendarea, *la cerere*, a obligației de restituire a împrumuturilor și dobânzilor...", iar sintagma ,,la cerere" nu a fost preluată în textul de lege, caz în care se poate interpreta că legea de aplică automat tuturor împrumutaților iar unii pot opta (desigur, printr-o cerere) pentru restituire. Propun ca prima parte a articolulului 1 să aibă următoarea formă: ,,Se suspendă, LA CERERE, până la finalul anului 2020, obligația de plată.....". Credeți-mă, știu ce vorbesc...

# Goargăș date 20 martie 2020 23:02 +3

Continuare: In cazul în care la art.1 se introduce sintagma ,,la cerere", articolul 2 nu-și mai are rostul. În plus, legea esta pusă de acord cu expunerea de motive.

# Oficial date 21 martie 2020 12:55 0

În actele normative nu se spune finalul anului 2020. Se spune 31 decembrie 2020.

# John Doe date 22 martie 2020 21:25 0

Coroborand Normele generale de creditare ale BNR cu solutiile legale propuse de acest haios guvern rezulta ca veniturile majoritatii persoanelor nu acopera necesarul pentru acoperirea ratelor bancare. Atentie, nu doar ca nu se incadreaza la gradul maxim de indatorare dar nici macar nu acopera ratele raportat la diminuarea veniturilor sau, dupa caz, lipsa acestora. Intrebarea fireasca este: ce asteapta privatizatii din guvern? Catu, Orban si restul gastii de marionete? URGENT suspendarea ratelor la creditele bancare si la leasing pentru minim 6 luni deoarece persoanele fizice si juridice nu pot sa mai le achite din motive exclusiv independente si imprevizibile de vointa acestora. OUG se justifica sa fie emisa raportat la situatia actuala care chiar este de urgenta deoarece oamenii risca sa fie executati silit si deposedati de bunurile mobile si imobile. OUG intra in vigoare erga omnes si ope legis deci pentru toti si prin efectul legii fara nicio alta procedura.

# John Doe date 22 martie 2020 21:28 +3

Beneficiul OUG este acela ca nu mai lasa bancilor si societatilor de leasing liberul arbitrar de a impune anumite conditii clientilor, persoane fizice si/sau juridice. Ratiunile sunt acelea ca intotdeauna se va incerca impunerea unor conditii si proceduri graoaie de catre banci si societatile de leasing care sa duca la nesuspendarea obligatiei de plata a ratelor. Chiar si atacata la CCR, o astfel de OUG va produce efecte juridice imediate si pana la judecarea eventualei exceptii de neconstitutionalitate de catre CCR romanii ar depasi aceasta neagra perioada. Doar ca suntem condusi de lasi, incapabili, corupti, vanduti, amante, pile, marionete.....

# C.A.R. date 23 martie 2020 13:13 +2

La casele de ajutor reciproc (care au fos incluse la IFN - uri) nu ar trebui să se aplice deloc sau doar la cerere deoarece acestea au alte metode de a ajuta membrii lor, fiind constituite pe principiul mutualităţii, al solidarităţii şi al ajutorului reciproc.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 146
    • VERDICTUL ZILEI - Este legala starea de alerta?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.06.2020 – Nu deschideti salile de fitness, ca o pierdem pe Chis

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva