23 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MORAR A RACOLAT O SECURISTA PURSANGE – Procuroarea Mihaela Viorica Drexler a fost cooptata la DNA pe vremea lui Daniel Morar in ciuda trecutului de colaboratoare a Securitatii, cunoscut in sistem si confirmat de CAB: "I s-a luat angajament scris, fixandu-i-se numele conspirativ OANA". Drexler turna persoane care planuiau sa fuga din tara pentru a scapa de regim: „Candidata ne-a furnizat o nota din care rezulta intentiile de emigrare ale obiectivei”. ICCJ a respins recursul „Oanei” (Document)

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

1 November 2015 12:23
Vizualizari: 7825

Consiliul Superior al Magistraturii a ajuns recent la concluzia ca "persoanele care au facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 sau au colaborat cu acestea nu pot fi numite in functiile de judecator sau procuror". Cel putin aceasta este intentia CSM in hotararea luata la ultima sedinta a Plenului, din 27 octombrie 2015, cand membrii Consiliului au decis sesizarea Ministerului Justitiei cu o serie de propuneri importante de modificare a legilor justitiei. In contextul in care, in prezent, interdictia impusa judecatorilor si procurorilor fosti colaboratori vizeaza doar functiile de conducere, propunerea de modificare a Legii nr. 303/2004 in sensul indicat de CSM pare a fi binevenita. Chiar si asa, insa, Consiliul Superior al Magistraturii lasa nerezolvata o problema: aceea a judecatorilor si procurorilor declarati oficial colaboratori sau lucratori ai fostei Securitati si care sunt deja numiti in functii la instante si parchete.


Uastfel de "magistrat" gasim, de exemplu, la Directia Nationala Anticoruptie - Structura centrala. Este vorba despre procuroarea Mihaela Viorica Drexler (fosta Barbulescu), sau "Oana", asa cum este mentionata in notele fostei Securitati, din care aflam ca, sub acest nume conspirativ, furniza ofiterului de legatura informatii despre intentiile "evazioniste" ale unor persoane care planuiau sa fuga din tara pentru a scapa de sinistrul regim comunist.

Mihaela Viorica Drexler "Oana", care a petrecut o buna perioada de timp si pe la CSM, unde a fost detasata in perioada 2009-2012 de la Parchetul Judecatoriei Buftea, a ajuns in DNA la doi ani dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a admis actiunea CNSAS, stabilind ca procuroarea a colaborat cu organele fostei Securitati. Verdictul se regaseste in sentinta nr. 3178 din 9 iulie 2010 pronuntata de judecatorul Constantin Daniel Radu, pe care o prezentam in cele ce urmeaza, cu precizarea ca solutia a fost confirmata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, asa cum rezulta din minuta deciziei nr. 4837/16.11.2012: "Respinge recursul declarat de Drexler Mihaela Viorica impotriva sentintei civile nr. 3178 din 9 iulie 2011 a Curtii de Apel Bucuresti-Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal, ca nefondat. Irevocabila".

Cu toate ca trecutul de colaboratoare cu fosta Securitate al procuroarei era binecunoscut de sistem, Directia Nationala Anticoruptie, condusa pe atunci de Daniel Morar (foto dreapta), nu a avut nicio problema in a o coopta pe "Oana". Mihaela Viorica Drexler "Oana" a facut parte din lotul de 13 procurori carora CSM le-a avizat, in 10 iulie 2012, numirea la DNA. Ca fapt divers, tot atunci a ajuns la Directia Nationala Anticoruptie si vestitul procuror Doru Tulus.

Iata insa cum motiveaza Curtea de Apel Bucuresti sentinta de admitere a actiunii CNSAS impotriva procuroarei Drexler, solutie confirmata irevocabil de ICCJ:

"Din cuprinsul Notei de Constatare nr. S/DI/I/939/06.06.2008, precum si din inscrisurile pe care le ataseaza actiunii, parata Drexler (nume anterior Barbulescu) Mihaela Viorica a fost recrutata in calitate de colaborator, la data de 18.02.1989, de catre Serviciul 14 din cadrul Inspectoratului Judetean Constanta.

Perioada in care parata a oferit informatii Securitatii, conform actelor depuse la dosar, este in decursul anului 1989, iar colaborarea sa cu Securitatea a fost realizata sub numele conspirativ OANA, in conditiile in care parata a semnat in data de 18.02.1989 un angajament olograf. (...)

In special, Curtea retine ca fiind relevante urmatoarele materiale:

-nota informativa semnata olograf de catre parata, din data de 17.08.1989, prin care parata informa despre numita M.M. faptul ca 'data fiind firea ei schimbatoare si obiceiul de a lua hotarari in mod instantaneu nu-mi ofera certitudinea ca deplasandu-se in strainatate nu ar exista posibilitatea sa refuze sa se intoarca in tara, desi nu am auzit pana in prezent ca ar avea astfel de intentii'.

Astfel, prin aceasta informatie furnizata, cu privire la trasaturile de caracter si modul de gandire al celei vizate, mod ce ar putea-o determnia sa nu se mai intoarca in tara daca va primi permisiunea de a merge in strainatate, se poate retine ca, desi intr-un mod tangential, parata a denuntat o atitudine potrivnica regimului totalitar comunist, atitudine constand in pozitia fata de regimul comunist al celei vizate, anume riscul de a refuza sa se intoarca in tara in cazul in care i se va permite sa plece in strainatate, aceasta informatie putand produce consecinte negative pentru cea vizata, anume avizarea negativa din partea Securitatii a cererii de calatorie in strainatate.

-nota informativa din 31.01.1989, luata inca inainte de a fi efectiv recrutata ca si colaborator, in cadrul careia parata a furnizat informatia privind intentia numitei C.D. de a pleca la sotul sau in Turcia, intrucat acesta este hotarat sa nu se mai intoarca. Din redactarea notei informative rezulta ca a fost furnizata informatia privind hotararea celei vizate de a-si urma definitiv sotul spre a convietui cu acesta in strainatate, asa cum de altfel rezulta si din consemnarile pe marginea acestei note facute de ofiterul de legatura. Este drept ca in nota din 17.08.1989 parata a comunicat ofiterului de legatura faptul ca respectiva, C.D., 'nu se gandeste sa plece', insa aceasta informatie, furnizata dupa ce s-au exercitat masuri de influentare a respectivei persoane spre a renunta la ideea plecarii si ramanerii in Turcia, nu anuleaza prima informatie.

-raportul informativ din 30.06.1989, intocmit de lt. ..., in cuprinsul caruia se mentioneaza ca 'La intalnirea efectuata la data de 29.06.1989 cu sursa OANA, aceasta mi-a relatat cu privire la numita M.V. ... 'La serviciu, cea in cauza a declarat ca dupa ce-si va reglementa situatia familiala si va fi libera, va solicita din nou sa plece la sora sa in Noua Zeelanda si, dupa parerea sursei, farmacista M., daca va pleca, nu se va mai intoarce'.

In conditiile in care legea nu impune ca ingradirea unui drept fundamental sa se si produca efectiv, ci numai sa existe pericolul ca aceasta imprejurare sa se produca, dar cu atat mai mult cu cat, in cazul numitei C.D., acest pericol s-a si produs, Curtea retine ca fiind intrunite cerintele prev. de art. 2 lit. b) din OUG nr. 24/2008, denotand calitatea paratei de colaborator al Securitatii in sensul legii.

Asadar, desi exista doar trei activitati de furnizare de informatii atingand cerinta prev. de OUG nr. 24/2008, Curtea retine ca prin aceasta furnizare de inforamtii s-a facut posibila ingradirea dreptului la libera circulatie – art. 12 din Pactul International privind Drepturile Civile si Politice.

Pentru aceste considerente, in temeiul OUG nr. 24/2008, Curtea va admite actiunea si va constata existenta calitatii paratei de colaborator al Securitatii".

Prezentam in continuare alte pasaje din sentinta CAB (actiunea reclamantului CNSAS):

"In fapt, prin cererea de verificare nr. P 658/07.08.2008, adresatat CNSAS de catre numitul I.S., se cere verificarea, sub aspectul posibilei calitati de lucrator sau de colaborator al Securitatii, in ceea ce o priveste pe parata, in prezent procuror in cadrul PJ Buftea, cerere legala tinand cont de prevederile art. 3 lit. i) din OUG nr. 24/2008.

Or, sustine reclamantul, din cuprinsul Notei de Constatare nr. S/DI/I/939/06.06.2008, precum si din inscrisurile pe care reclamantul le ataseaza actiunii, parata Drexler (nume anterior Barbulescu) Mihaela Viorica a fost recrutata in calitate de colaborator, la data de 18.02.1989, de catre Serviciul 14 din cadrul Inspectoratului Judetean Constanta, deoarece: 'in cadrul Oficiului Farmaceutic Constanta, avem cuprinse in baza de lucru si in atentie mai multe persoane, ..., semnalate cu relatii neoficiale cu cetatenii straini, cu manifestari ostile si intentii de stabilire ilegala in strainatate. Intrucat posibilitatile informative prezente de care dispunem pe langa aceste elemente sunt insuficiente, ..., se impune recrutarea a noi surse care sa fie angrenate cu sarcini in aceste directii. In acest sens au fost punctate si verificate mai multe persoane, in urma studiului facut ajungand la concluzia ca numita Drexler Mihaela corespunde scopului propus. ...in relatarile sale despre unele aspecte negative aparute la nivelul institutiei sau despre unele persoane din cadrul Oficiului Farmaceutic despre care a fost intrebata, s-a dovedit a fi sincera si deosebit de obiectiva, deschisa si fara rezerve. Astfel, despre numita ..., aflata in supraveghere pentru faptul ca are sotul cu care intretine o stransa legaura, ramas ilegal in Turcia, intentionand a emigra si a se stabili in Occident impreuna cu acesta, candidata ne-a furnizat o nota din care rezulta intentiile de emigrare ale obiectivei. In finalul discutiilor i s-a luat angajament scris de colaborare cu organele de securitate, de comun acord fixandu-i-se numele conspirativ OANA'. La aceeasi data, 18.02.1989, a semnat angajament olograf.

De asemenea, arata reclamantul CNSAS in continuare, anterior recrutarii, cu ocazia contactarii sale s-au consemnat de catre ofiterii de Securitate urmatoarele: 'candidata ne-a dat o nota de relatii din care rezulta posibilitatile sale de informare pe langa persoane din cadrul Oficiul Farmaceutic aflate in baza noastra de lucru'. Aceasta nota, semnata cu nume real, reprezinta o lista cu 10 persoane pe care parata le cunostea si putea furniza informatii potrivit scopului recrutarii. 'Din aceasta rezulta ca in cercul de relatii al celei in cauza se afla si persoane aflate in baza de lucru la problema: 1. ... farmacista la Farmacia nr. 49 Constanta aflata in supraveghere informativa la problema pentru manifestari ostile si intentii de evaziune; 2. ... descendenta de legionar, aflata si a in supraveghere informativa pentru manifestari ostile la adresa oranduirii sociale din tara noastra'. (...)

Prin prisma motivului recrutarii trebuie analizata intreaga activitate de colaborare. Ca este asa o dovedesc si informatiile furnizate de colaboratoarea 'OANA', potrivit instructajului primit. Astfel, aceasta relateaza despre o colega farmacista ca: 'Personal consider ca este o persoana cu care daca discuti o problema serioasa, o poti rezolva, dar data fiind firea ei schimbatoare si obiceiul de a lua hotarari in mod instantaneu, nu-mi ofera certitudinea ca deplasandu-se in strainatate nu ar exista posibilitatea sa refuze sa se intoarca in tara, desi nu am auzit pana in prezent ca ar avea astfel de intentii'. Mai mult, despre farmacista 'aflata in supraveghere informativa la problema pentru manifestari ostile si intentii de evaziune', a informat ca: 'la serviciu, cea in cauza a declarat ca dupa ce-si va reglementa situatia familiala si va fi libera, va solicita din nou sa plece la sora sa in Noua Zeelanda si, dupa parerea sursei, farmacista ... daca va pleca nu se va mai intoarce'.

Mai subliniaza reclamantul si faptul ca parata, in calitate de colaborator cu numele conspiratv 'OANA', a fost folosita la 'influentarea pozitiva' a unei colege, aflata in supraveghere informativa la 'problema pe linia programului de masuri ALFA'. (...)

Nota de Constatare nr. S/DI/i/939/06.06.2008, intocmita de catre Directia de specialitate din CNSAS, certifica faptul ca informatiile furnizate organelor de Securitate de catre doamna Drexler Mihaela Viorica au fost exploatate in cadrul dosarelor de urmarire informativa deschise persoanelor la care se refera informatiile respective. Astfel, apreciaza reclamantul, informatiile furnizate organelor de Securitate de catre parata, in calitate de colaborator al fostei Securitati, au vizat ingradirea urmatoarelor drepturi si libertati fundamentale recunosctu si garantate de legislatia in vigoare la acea data:

-dreptul la viata privata – art. 17 din Pactul International privind Drepturile Civile si Politice;

-dreptul la libera circulatie – art. 12 din Pactul International privind Drepturile Civile si Politice".

*Cititi aici Sentinta CAB nr. 3178/09.07.2010 prin care procuroarea Mihaela Viorica Drexler a fost declarata „colaboratoare” a fostei Securitati

Comentarii

# gogu date 1 November 2015 12:55 +15

O păsărică de veghe în câmpul tactic, pe placul generalului 2D...

# colaj date 2 November 2015 10:04 +1

SA UCIZI O PASARE CANTATOARE ... DE VEGHE IN LANUL ... tactic...

# cozxmin date 3 November 2015 17:45 0

tot asa ciripea si voiculescu

# avocat traditional date 1 November 2015 15:21 +3

Cateva probleme:1.Este foarte tarziu cu modificarea aceasta privind colaboratorii ori angajatii Securitatii.2.actioneaza pentru viitor.Adica de la intrarea in vigoare,nu vor mai fi primiti in magistratura si parchete fosti ofiteri securisti ori fosti colaboratori.3.Ce facem cu cei aflati acum in sistem?4.pe viitor cine mai primeste in sistem oameni cu varsta de cel putin 50 de ani care,inainte de revolutie, ar fi fost,la varsta de 25 de ani, colaboratori ori ofiteri ai Securitatii?5..E o chestie de imagine(adica sa mai dreaga imaginea) a CSM la fel cum Consiliul UNBR a propus ,in acelasi sens,completarea legii noastre.6Cand te gandesti ca turnatoarea asta ordinara (Rosca Stanescu,macar turna in legatura cu terorismul) isi zice magistrat si  face anchete la DNA,iti vin ganduri evazioniste,de plecare din tara(eventual in Noua Zeelanda).PS Am zis si eu ceva,nu am dat cu parul.

# secretul lui avi date 1 November 2015 15:58 -6

mai gigelus traditional, cind o sa fiti infiintati-adica la pastele cailor- o sa aveti legea voastra. pina atunci stai jos, esti repetent.

# avi avi date 4 November 2015 00:32 0

mai pompilus botist,ai citit motivarea?Ce parere ai?Mai zici despre noi ca suntem neinfiintati/desfiintati?Mai zici de tine ca esti singurul legal?Daca nu ai fi batran,ti-as indica(din nou) sa pui mana pe carte si sa intri in avocatura (ceea ce nu prea cred ca vei reusi).Poate te iau  stagiar si te las sa imi cari geanta.Dar pana atunci a venit vremea socotelilor.Scoate donatiile si returneaza-le .Chiar daca,,donatiile,,au regimu lor juridic.Il cunosti?daca nu ,,mana pe carte,,!  :-) :lol: :D :-) :lol: :D

# magistrat date 1 November 2015 17:28 -1

faptul ca folosesti  sintagma --traditional-- denota stimabil,e ca in strafundul putului gindirii esti constient ca nu esti avocat cu acte in regula. sunteti doar o hoarda de sclavi pecuniari care va platiti titlul de avocat, lunar, unor samsari de robe.

# Florin date 1 November 2015 19:23 +8

Nu sint avocatul "OANEI", dar am o intrebare : cei care mai fac (acoperit) parte din serviciile actuale de informatii pot fi numiti in functiile de judecator sau procuror ?  :P

# nedumeritu date 2 November 2015 09:58 0

Why not?

# Lulu date 2 November 2015 08:59 +4

Nu inteleg de ce va mirati .. oricum tot sistemul represiv de acum este vechea securitate ... incepand de la SRI, DNA si terminand cu instantele ... inclusiv la marea poarta .. fosti procurori ai fostului regim ajunsi mai judecatori ... ce credeti ca au aia in cap ?  :cry:

# Ghita date 2 November 2015 12:46 +2

Pe internet este o lista cu Evidenta nominala a procurorilor delegati pe functii de conducere si de executie din Ministerul Public. Cap de lista la PICCJ este celebrul Iacob Marius si Selaru Valentin, ale caror delegari au expirat la 27.06.2012, dar care tot sant prelungite. De cate ori este legal sa prelungesti o delegare? Interesant este faptul ca multi dintre cei care apar pe lista, sant foarte tineri, fara experienta profesionala, dar de care sistemul, se pare, are mare nevoie. Nu cumva acestia sant noii acoperiti din justitie? Nu stiu ce pazeste Guvernul, de ce tolereaza asemenea anomalii din sistem si le permite acestor tinerei care acced atat de usor in functii la care n-au visat, platiti foarte bine, sa otraveasca sistemul de justitie. Daca am avea un ministru de justitie normal si cu scaun la cap, nu s-ar mai intampla asa ceva. Dar el insusi este un aerian in sistemul de justitie.

# avocat trditional date 2 November 2015 16:22 +2

CORECT,Gigele!

# TITULESCU date 2 November 2015 18:24 0

NUMAI O SECURISTA A FOST COOPTATA? NUMAI UNA,NUMAI UNA?

# Nicolae Clivet date 3 November 2015 10:06 +1

D.N.A. este sustinuta de Ambasada USA. O sa am curaj si o sa scriu ca in mod indirect o sustine si pe doamna Drexler pentru a continua cu metodele securiste de anihilare a persoanelor care doresc respectarea legii fara compromisuri. Doamna este in continuare procuror la Resurse Umane din cadrul DNA. Este initiatoarea celui mai mare abuz cu privire la raporturile de munca dintre mine, ca fost angajat si DNA. La propunerea dumneai mi s-a comunicat o decizie de sanctionare disciplinara cand eram internat, fara voia mea, deci retinut abuziv, la Spitalul de Psihiatrie Obregia. Nu-mi venea cred atunci. Cine e nebunul? Eu sau cei care au dispus o asemenea masura. In decizia de sanctionare pe care mi-a inmanat-o un ofiter de politie, se spune ca am recunoscut continutul unor convorbiri telefonice care au stat la baza sanctionarii disciplinare. Instanta de judecata nu a tinut cont ca sanctionarea este o nulitate absoluta. Ambasada USA nu mi-a raspuns la sesizarea din 2013. De ce?

# binomu DNA-SRI în acțiune date 3 November 2015 11:05 +1

USA EMBASSY are stilul de lucru al SRI: „Din punctul nostru de vedere, nu am avut niciun motiv să ţinem ascuns cazul. Nu ştiu dacă era cazul să ieşim atunci când s-a întâmplat”. http://www.ziarulring.ro/stiri/200455/Angajatii-SRI-care-au-omorat-un-om-sunt-in-libertate--De-ce--Gen--r--Dan-Voinea-----Intr-o-tara-cu-democratie-dezvoltata--sefii-serviciului-si-ar-fi-dat-demisia----

# Romania date 1 December 2015 23:42 0

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie, Ţara mea de glorii, ţara mea de dor? Braţele nervoase, arma de tărie, La trecutu-ţi mare, mare viitor! Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul, Dacă fiii-ţi mândri aste le nutresc; Căci rămâne stânca, deşi moare valul, Dulce Românie, asta ţi-o doresc. Vis de răzbunare negru ca mormântul Spada ta de sânge duşman fumegând, Şi deasupra idrei fluture cu vântul Visul tău de glorii falnic triumfând, Spună lumii large steaguri tricoloare, felixiliefelixiliefelixiliefelixiliefelixilie Spună ce-i poporul mare, românesc, Când s-aprinde sacru candida-i vâlvoare, Dulce Românie, asta ţi-o doresc. Îngerul iubirii, îngerul de pace, Pe altarul Vestei tainic surâzând, Ce pe Marte-n glorii să orbească-l face, Când cu lampa-i zboară lumea luminând, El pe sânu-ţi vergin încă să coboare, Guste fericirea raiului ceresc, Tu îl strânge-n braţe, tu îi fă altare, Dulce Românie, asta ţi-o doresc.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva