Motivarea magistrala a judecatoarelor Costiniu si Mera: Procurorii au compromis arestarea lui Vantu, intrucat n-au cerut-o in urma cu 10 luni cand s-au descoperit faptele! (Document)
Magistratii Curtii de Apel Bucuresti care au decis lasarea in libertate a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu si acolitilor sai Octavian Turcan si Alexandru Stoian, au sustinut, in motivarea incheierii de eliberare a celor trei, facuta publica joi, ca procurorii Parchetului General au intarziat mai bine de 10 luni cu cererea de emitere a unui mandat de arestare preventiva pe numele celor trei, timp in care nu i-au considerat pe inculpati pericol public concret. Completul, prezidat de judecatoarea Viorica Costiniu si format din judecatorii Luciana Mera si Cristina Rotaru a ajuns, cu majoritate de voturi (Costiniu si Mera) la concluzia ca procurorii nu i-au considerat pe cei trei pericol social nici macar in perioada in care au sustinut ca s-a comis infractiunea de favorizare a infractorului Nicolae Popa, deoarece interdictiile impuse inculpatilor exact in perioada in care acestia ar fi comis infractiunea nu au fost mentinute de procurori. In plus, magistratii Curtii de Apel au constatat ca, dupa momentul in care procurorii nu au mai putut obtine autorizatii de interceptare a telefoanelor inculpatilor, nu a mai fost depusa nicio proba relevanta la dosarul cauzei.
Anchetatorii au amanat 10 luni sa ceara arestarea inculpatilor
In motivarea hotararii de eliberare din arest a lui Sorin Ovidiu Vantu si a celorlalti doi inculpati, acuzati de favorizarea infractorului si complicitate la aceasta infractiune, constand in remiterea constanta de bani lui Nicolae Popa, fost director al Gelsor, condamnat definitiv la 15 ani de inchisoare pentru prabusirea Fondului National de Investitii, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au stabilit ca asa-zisul pericol social reprezentat de cei trei nu mai este actual. De asemenea, magistratii au ajuns la concluzia ca, pentru a raspunde cerintei de celeritate a unei anchete penale si pentru a inlatura din randul opiniei publice starea de neliniste si revolta, procurorii ar fi trebuit sa ceara arestarea preventiva a celor trei imediat dupa descoperirea comiterii faptelor, nu dupa 10 luni de la acest moment. Mai mult, judecatorii au stabilit ca procurorii nu i-au considerat pe cei trei ca fiind pericol social decat o luna de zile, timp in care acestora le-a fost impusa interdictia de a lua legatura cu anumite persoane, interdictie pe care, asa cum a constatat CAB, nu a fost incalcata de inculpati, dar nici prelungita de procurori.
Pericolul a existat, dar a trecut, fara ca procurorii sa se agite!
In motivare se arata: “Acest pericol a existat in perioada decembrie 2009 – martie 2010, dar nu mai este actual, intrucat s-a diminuat in cele 6 luni care au trecut de la ultimele demersuri ale inculpatilor pentru sprijinirea condamnatului Nicolae Popa. Cu toate acestea, la acel moment nu s-a formulat propunere de arestare preventiva. Eventuala sustinere a lipsei de temeinicie a indiciilor privind comiterea faptelor, in absenta relatiilor ce au fost obtinute ulterior pe calea comisiei rogatorii, nu poate fi retinuta, deoarece organul de urmarire penala a considerat ca asemenea indicii au existat imediat dupa inceperea urmaririi penale, cand s-a luat masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara. Se poate considera ca, in opinia organului de urmarire penala, acest pericol nu a existat nici macar in perioada decembrie 2009 – martie 2010 caci, desi prin ordonanta din 16.12.2009 de luare a masurii obligarii de a nu parasi tara, inculpatului Sorin Ovidiu Vintu i s-a interzis sa ia legatura cu numitii Nicolae Popa, Virgil Popa si Turcan Octavian, ulterior, incepand cu ordonanta din 12.01.2010 si in ciuda dovezilor referitoare la continuarea demersurilor de sprijinire a lui Nicolae Popa, aceasta interdictie nu a mai fost mentinuta. Arestarea inculpatilor ar fi putut raspunde unor asemenea cerinte (n.n.-de linistire a opiniei publice) daca se solicita imediat dupa comiterea si descoperirea faptelor si nu dupa o lunga perioada de timp. Pentru a fi satisfacatoare, riposta autoritatilor trebuie sa fie adecvata si oportuna si nu amanata sau intarziata. Din aceste motive, lasarea in libertate a inculpatilor Vantu Sorin Ovidiu si Turcan Octavian nu este de natura sa tulbure la acest moment ordinea publica, in conditiile in care arestarea se solicita dupa 10 luni de la momentul la care organele judiciare au luat cunostinta de comiterea faptelor, perioada in care inculpatii au fost pusi la dispozitia autoritatilor prin luarea unor masuri restrictive de libertate, fara ca in ultimele 6 luni sa fi intervenit elemente noi, relevante pentru conturarea necesitatii arestarii preventive. Mai trebuie precizat ca, astfel cum au fost stabilite, obligatiile impuse prin ordonantele de luare si mentinere a masurii obligarii de a nu parasi tara nu au fost incalcate de nici unul dintre inculpati (…)”
Procedura de extradare a lui Popa - prea avansata pentru a mai putea fi influentata
Judecatorii au argumentat decizia de eliberare a celor trei printr-o situatie de fapt cu o perfecta logica juridica, sustinand ca, daca in momentul comiterii faptelor, inculpatii nu au fost considerati pericol social, desi procedura de extradare a lui Popa nu era avansata, si, pe cale de consecinta, putea fi, macar teoretic, influentata, la zece luni de la comiterea faptei, procedura de extradare a lui Popa era avansata, influentarea acesteia de catre inculpati fiind putin probabila. Prin urmare, arestarea a devenit nesustenabila cu acest argument. “Daca in perioada decembrie 2009 – martie 2010 s-a considerat ca inculpatii nu prezinta pericol pentru ordinea publica, cu atat mai putin in prezent, dupa o perioada indelungata de timp in care nu s-au evidentiat alte acte de sprijinire a condamnatului Nicolae Popa, existenta unui atare pericol nu mai poate fi sustinuta. (…) Mai mult, in prezent situatia este diferita de cea existenta la momentul comiterii faptelor. In perioada de timp ce s-a scurs din luna martie 2010, pericolul s-a diminuat si datorita progresului inregistrat in procedura de extradare din Indonezia a numitului Nicolae Popa, urmare a eforturilor sustinute ale organelor de urmarire penala si ale autoritatilor romane. Daca la data inceperii urmaririi penale, Nicolae Popa abia fusese arestat, procedura de extradare fiind in faza initiala, in prezent, asa cum rezulta din infograma transmisa de Ambasada Romaniei in Indonezia, procedura de extradare a ajuns in etapa finala. Rezulta, asadar, ca nici din acest punct de vedere, prin raportare la elementul material si la mobilul infractiunii de favorizare a infractorului, nu se mai poate sustine ca pentru buna desfasurare a procesului penal se impune privarea de libertate a acestora, in acest stadiu al procedurii existand suficiente garantii ca inculpatii nu pot influenta decizia autoritatilor indoneziene asupra cererii de extradare”.
Procurorii nu au putut strange probe pro-arestare dupa ce au epuizat timpul permis pentru interceptari
Un alt aspect criticat de Curtea de Apel Bucuresti, ca instanta de recurs, a vizat modul in care judecatorul fondului s-a pronuntat depasindu-si limitele in care a fost investit sa se pronunte: „(...) judecatorul a retinut, in mod gresit, ca inculpatii sunt cercetati pentru faptele comise in perioada octombrie 2009 – septembrie 2010, perioada indicata si in cuprinsul mandatelor de arestare preventiva. Examinarea propunerii de arestare s-a facut pornind de la aceasta confuzie, instanta depasind limitele sesizarii in ceea ce priveste situatia de fapt avuta in vedere de catre Parchet, eroarea cu privire la faptele ce fac obiectul cercetarii penale influentand analiza temeiniciei propunerii de arestare. Mai mult, desi la dosar nu exista probe in acest sens, in incheierea recurata s-a retinut ca activitatea infractionala a continuat pana in prezent. (...) Asa cum rezulta din probele administrate in cauza, dupa inceperea urmaririi penale, demersurile de sprijinire a lui Nicolae Popa nu pot fi retinute decat in perioada decembrie 2009 – februarie 2010 (in ceea ce-l priveste pe inculpatul Turcan), respectiv decembrie 2009 – martie 2010 (in ceea ce-l priveste pe inculpatul Vintu), fara ca ulterior sa se dovedeasca savarsirea unor asemenea actiuni. Cu toate acestea, in cuprinsul incheierii recurate si al mandatelor de arestare preventiva emise de prima instanta se retine ca activitatea infractionala a fost desfasurata pana in luna septembrie 2010. Se poate observa ca perioada decembrie 2009 – martie 2010 coincide cu cea in care Tribunalul Bucuresti a autorizat interceptarea si inregistrarea convorbirilor telefonice, a activitatilor si convorbirilor din mediul ambiental pentru cei doi inculpati si ca dupa data de 1.04.2010, nu se mai putea obtine autorizarea unor asemenea activitati (...). A afirma ca inculpatii au continuat si dupa data de 1.04.2010 actiunile de sprijinire ale numitului Nicolae Popa, constituie o simpla supozitie, care nu este sustinuta de materialul probator. Imposibilitatea obtinerii, dupa aceasta data, a autorizarii de interceptare nu dispenseaza organul de urmarire penala de obligatia de a dovedi comportamentul ulterior al inculpatilor”.
Intarzierea anchetatorilor in a propune arestarea a creat neliniste in randul opiniei publice
In final, CAB a criticat si modul in care instanta de fond a retinut ca argument pentru emiterea mandatelor de arestare preventiva rezonanta sociala pe care a avut-o prabusirea Fondului National de Investitii, caz in care SOV a fost exonerat de orice raspundere penala si in care Nicolae Popa a primit 15 ani de inchisoare. De asemenea, CAB a atras atentia ca nelinistea sociala poate fi creata nu numai prin comiterea de infractiuni, dar si de o lipsa de reactie a autoritatilor. “Rezonanta sociala a cazului F.N.I. constituie, datorita legaturii dintre infractiunea pentru care inculpatii sunt cercetati in prezenta cauza si condamnarea dispusa in respectivul caz, un element ce contureaza o anumita gravitate a faptei, fiind retinuta deja in acest fel si de catre instanta de recurs. insa, notorietatea si consecintele fenomenului F.N.I. (astfel cum au fost evidentiate in propunerea de arestare preventiva si in incheierea recurata) nu pot fundamenta, prin ele insele, privarea de libertate a inculpatilor Vantu si Turcan. Reactia opiniei publice nu este un temei absolut pentru lipsirea de libertate a unei persoane, fiind acceptata in circumstante exceptionale si in masura in care se intemeiaza pe fapte de natura sa demonstreze ca punerea in libertate a unei persoane ar tulbura intr-adevar ordinea publica. Starea de neliniste, de indignare sau de dezamagire a cetatenilor fata de lipsa unei riposte ferme a autoritatilor in raport de comiterea anumitor fapte penale, trebuie corelata cu cerintele de actualitate si oportunitate a arestarii preventive, ce se impun prin necesitatea sa imediata si caracterul de urgenta. Din aceste motive, si luarea cu intarziere a unei astfel de masuri este de natura sa creeze la nivelul opiniei publice un sentiment de neincredere in sistemul de justitie”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# pompiliu bota
7 October 2010 13:25
+10
# Andrei
7 October 2010 13:39
+8
# jean_popescu
8 October 2010 11:31
+6
# jean_popescu
8 October 2010 11:37
+6
# MIHAI PODARU
8 October 2010 14:37
+4
# MIHAI PODARU
8 October 2010 14:43
+3
Ceea ce vedem astazi sub forma unor arestari, descinderi, anchetari, destituiri de sefi din MAI este o etapa dintr-un razboi cumplit. Grupuri politico-economice de inspiratie mafiota, cu legaturi atat in lumea interlopa, cat si in fosta securitate, lupta de ani buni de zile sa controleze statul roman. Ele n-au aparut peste noapte si au mai incercat sa preia controlul ori de cate ori au simtit ca statul este slab. Acum incearca din nou sa-si impuna propria ordine. Asa ca fiecare grup se lupta sa-si traseze teritoriul si sa-si stabileasca raportul de forte cu celelalte grupuri. Sa stabileasca cine de cine asculta.
Lupta este pe viata si pe moarte, iar armele folosite sunt pe masura. Daca pe vremea lui Al Capone, in America, mafiotii se luptau cu bate, pistoale si mitraliere, grupurile de inspiratie mafiota de la noi se rafuiesc astazi folosind fragmente din institutii ale statului. Un grup asmute trei procurori impotriva altui grup, iar acesta raspunde trimitand pe capul rivalilor patru politisti. Un al treilea grup profita si el de situatie si trimite cate doi procurori DNA pe capul fiecaruia dintre cele doua grupuri aflate in razboi deschis. Asta se intampla in aceste zile in Romania.
Spuneam ca grupurile de inspiratie mafiota n-au aparut peste noapte. Istoria lor este lunga si porneste chiar dinainte de decembrie ’89. In atatia ani, ele au ajuns sa controleze oameni politici din toate partidele, oameni din politie, din procuratura si, din pacate, din justitie. Astazi, se folosesc de acestia ca sa se rafuiasca intre ei si, mai grav, sa se lupte cu statul roman. Avand o influenta atat de vasta, grupurile de inspiratie mafiota au ajuns sa fabrice si sa controleze dosare, sa declanseze anchete sau sa le opreasca brusc.
In razboiul care se desfasoara in aceste zile nu sunt implicate numai grupurile de inspiratie mafiota, desi ele l-au pornit. Unii procurori din DNA, din Procuratura Generala, unii politisti din anumite structuri au intervenit si ei si incearca sa castige putere si influenta. Am spus unii, pentru ca, din fericire, sunt si oameni onesti in respectivele institutii. Cum sunt si in afaceri, si in societatea civila si chiar in politica. Oameni care inteleg ca toate aceste lupte sunt extrem de periculoase pentru stabilitatea statului roman. O stabilitate de care depinde existenta noastra viitoare. O stabilitate de care depinde daca vom trai vreodata intr-o societate a legii si ordinii, a echilibrului, a democratiei si a ierarhiei corecte a valorilor sau daca vom intra in haos, fara speranta de redresare. "
# MIHAI PODARU
8 October 2010 15:19
+3
Urcat în aeronavă, deasupra propriei cobeli, am mulţumit cerului pentru şansa oferită pe neanunţate. Pe¬riplul prin Washington, New York, Por¬tland, Denver şi San Antonio îmi pare acum o poveste neverosimilă. Oa¬¬menii cunoscuţi acolo, de-o ama¬bi¬litate şi generozitate exemplare, ne-au primit fără ifose, cu delicateţe şi în¬ţelegere. Proveneam, totuşi, tocmai din tabăra inamică, de unde porniseră în eter imaginile Ceauşeştilor împuşcaţi în numele... legii. Era firesc să fim iscodiţi ca nişte canibali în¬târ¬ziaţi ai istoriei, care îşi propuse¬se¬ră să propovăduiască egalitarismul pe Pământ şi să îngroape capi¬talis¬mul. Deoarece în ochii lor conti¬nuam să ilustrăm pericolul conta¬minării comuniste, uneltele Satanei. Sus¬piciu¬nea era însă reciprocă, ceea ce ne aşeza pe poziţii aproape ireconci¬liabile. Rădăcinile ideologice, pe care nu le conştientizasem niciodată, s-au răzvrătit, speriate că le-aş putea re¬teza veşnic. Şi, ca să fiu sincer pe de-a-ntregul, nu-mi era deloc uşor să des¬luşesc rânduielile nord-ame¬ricane, îndeosebi rânduielile juridice. De pildă, apelul la comunitate, prin ju¬raţi, ori posibilitatea de a nu face de¬cla¬raţii sau prezumţia de nevinovăţie. For¬malismul exagerat al procedurilor judiciare mă irita, deşi caracterul sa¬crosanct al dreptului fusese pritocit de romani, nicidecum de yankei. Dar în¬clinaţia mea către contestare mă îm¬boldea să critic, să pun sub semnul în¬doielii orice, să neg cu vehemenţă regulile anglo-saxone. M-am simţit dezarmat în faţa relaxării cu care ac¬to¬rii procesului penal îşi jucau ro¬lu¬rile. Nici vorbă de încrâncenarea, de pa¬tima noastră deseori sălbatică! Verdictele judiciare nu miroseau a sânge şi răfuială, dimpotrivă. Sălile de judecată erau curate şi civilizate, aidoma farmaciilor de la noi, iar auditoriul părea selectat după îndelungi şedinţe de casting. Judecătorii condu¬ceau cu se¬nină discreţie şi sobrietate aris¬tocra¬tică duelurile dintre avocaţi şi pro¬¬curori, care, culmea, în pauzele de masă, nu se sfiau să prânzească îm¬¬¬preună. Societatea nu-i condamnă aprioric pentru asemenea întâlniri, cum se petrece aici, pe tărâmul vi¬no¬vă¬ţiilor latente. Confruntarea "la ba¬ră" nu presupune duşmănie şi tensiu¬ne, adevărul judiciar e posibil şi într-o adversitate elegantă şi cordială. Dar această atmosferă depinde esen¬ţial de judecător, de capacitatea sa de a fi imparţial şi în¬ţelept, de a nu se lăsa mani******t ca simplă anexă a acu¬ză¬rii. Că vrem ori nu, el este perso¬najul central în procesul penal, ar¬bi¬trul in¬fai¬libil, şi neprice¬perea, ori par¬ti¬¬za¬na¬tul său, se răs¬frânge asupra ho¬t㬬râ¬rii pro¬nunţate. Atunci însă nu cu¬ge¬tam astfel, recunosc, mă încăpă¬ţâ¬nam să susţin, cu argumentele vârstei şi ale educaţiei, superioritatea siste¬mu¬lui inchizitorial în care crescusem. Pro¬vincialismul meu, în mentalităţi şi atitudini, nu se da deloc bă¬tut. Se răz¬boia cu îndărătnicie, ca nu cumva im¬perialismul american să-l bi¬ruie, să strice ditamai complexele dos¬pite în "garnizoana" multilateral dezvol¬tată. În deceniile scurse, am sesizat înaintea altora ca mine limitele sistemului impus de hoardele sovietice şi de aceea le sunt îndatorat omo¬lo¬gi¬lor americani. Fără ajutorul lor n-aş fi fost în stare să realizez că ju¬de¬cătorul, şi nu procurorul, este stâlpul fun¬damental al unei justiţii echitabile. Al unei justiţii independente şi ferite de comenzile politice, menită să asi¬gure şi să păstreze echilibrul social. Or, pentru decisivele clarificări, thank you, America!"
# Mihai Cristea
8 October 2010 16:39
+2
ŞI PENTRU CAUZE CU MINORI ŞI FAMILIE
DOSAR NR.12770/3/2006 (2080/2007)Şedinţa publică de la 09 februarie 2009
"Cererea de autorizare se formulează în scris şi trebuie să cuprindă: date sau indicii din care să rezulte existenţa uneia din ameninţările la adresa siguranţei naţionale prevăzute de art.3 pentru a cărei prevenire, descoperire sau contracarare este necesară emiterea mandatului; categoriile de activităţi pentru a căror desfăşurare trebuie emis mandatul; identitatea persoanei ale cărei comunicaţii trebuie interceptate, dacă este cunoscută, sau a persoanei care deţine informaţiile, documentele ori obiectele ce trebuie obţinute; descrierea generală, dacă şi când este posibil, a locului unde urmează a fi executate activităţile autorizate; durata de valabilitate a mandatului solicitat.
Aşadar, întrucât interceptarea corespondenţei constituie o ingerinţă foarte gravă în dreptul persoanei şi doar motive foarte serioase, bazate pe o bănuiala verosimila, că persoana este implicată în activităţi criminale serioase, ar trebui puse la baza autorizării.
În considerarea acestor argumente, Curtea constată că legislaţia română nu prevede o protecţie adecvata împotriva abuzului puterii de stat în domeniul interceptării convorbirilor telefonice, astfel încât ingerinţa în dreptul reclamantului Patriciu Dan Costache „nu era prevăzuta de lege”, în sensul Convenţiei, articolul 8 fiind încălcat.
Chiar simpla existenţă a legislaţiei interne privind interceptările implică, pentru cei care intră sub incidenta sa, un pericol de supraveghere, care afectează libertatea de comunicare între utilizatorii serviciilor de telecomunicaţii şi, prin urmare, constituie o ingerinţă din partea unei autorităţi publice în exercitarea dreptului la respectarea corespondenţei.
În consecinţă, faţă de toate cele arătate anterior, fapta pârâtului este săvârşită cu vinovăţie, la propunerea instituţiei publice în cauză fiind obţinute şi deţinute date cu privire la persoana reclamantului Patriciu Dan Costache, fără legătură cu acte ce vizează siguranţa naţională, de natură a crea acestei părţi un prejudiciu nepatrimonial.
S-a susţinut de către apelantul – pârât Serviciul Român de Informaţii că instanţa de fond ar fi putut constata că, în speţă, operează o răspundere obiectivă a statului pentru actele sale normative, răspundere care se întemeiază pe ideea de garanţie şi risc al activităţii, sens în care instituţia publică ce a efectuat interceptările telefonice, ca şi executant, nu ar avea competenţa de a veghea la respectarea întocmai a legii. Aceasta deoarece articolul 2 din Legea nr.14/1992 statuează că Serviciul Român de Informaţii organizează activităţi pentru culegerea, verificarea şi valorificarea informaţiilor necesare cunoaşterii, prevenirii şi contracarării oricăror acţiuni care constituie, potrivit legii, ameninţări la adresa siguranţei naţionale, iar art.11 din Legea nr.51/1991 menţionează persoanele cărora le sunt comunicate informaţiile de securitate naţională.
Acest argument nu poate fi reţinut, întrucât Serviciul Român de Informaţii este, conform legii de organizare şi funcţionare, un organ de stat specializat în domeniul informaţiilor privitoare la siguranţa naţională a României, ceea ce-i conferă legitimare procesuală pasivă, fiind una din instituţiile statului prin care se realizează această activitate specifică.
Serviciul Român de Informaţii este o autoritate administrativă autonomă, înfiinţată prin lege organică, nesubordonată vreunei alte autorităţi publice executive. Împrejurarea că activitatea sa este coordonată de Parlament, organizată şi coordonată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, nu conduce la concluzia că acesta este lipsit de personalitate juridică ori că ar acţiona doar în calitate de reprezentant al Statului Român, el fiind un subiect de drept distinct.
Curtea consideră, de asemenea, că simpla invocare a unor dispoziţii legale declarate constituţionale de către Curtea Constituţională ca temei al interceptării convorbirilor telefonice ale reclamantului Patriciu Dan Costache nu exclude, în acest caz, existenţa faptei ilicite a instituţiei publice chemată în judecată, pentru a fi întrunite condiţiile răspunderii civile delictuale.
Pe de altă parte, legat de existenţa faptei ilicite a pârâtului Serviciul Român de Informaţii, prin care s-au încălcat normele dreptului obiectiv, Curtea are în vedere şi obiectul cererii de chemare în judecată, care îl reprezintă repararea prejudiciului moral cauzat ca urmare a stabilirii existenţei unei imixtiuni grave în viaţa privată a reclamantului Patriciu Dan Costache, prin încălcarea secretului corespondenţei şi al celorlalte mijloace de comunicare, aşadar prin lezarea drepturilor subiective civile statuate de art.26 şi 28 din Constituţia României.
Nu interesează, în speţă, dacă legalitatea emiterii mandatelor solicitate de Serviciul Român de Informaţii a fost analizată de o altă instanţă, într-un alt dosar (aspect ce nu implică cercetarea existenţei puterii de lucru judecat), ci dacă realizarea acestor interceptări telefonice, la cererea apelantului – pârât, nu a procurorului de caz, comportă riscul de a produce urmări prejudiciabile persoanei fizice în cauză.
Ca atare, nefiind contestată pe cale directă legalitatea mandatelor de interceptare emise în perioada 2003 – 2004, incriminată de reclamanţi, recunoscută parţial de pârât, nu are relevanţă împrejurarea că legislaţia în materie nu prevede o perioadă maximă pentru care un astfel de act poate fi solicitat (el putând fi prelungit succesiv). De altfel, legislaţia nu prevede clar o limitare în timp a măsurilor de autorizare a interceptărilor convorbirilor telefonice, deoarece, chiar dacă Legea nr.51/1991 stabileşte o limita de 6 luni, nu există prevederi care ar interzice procurorilor a solicita un nou mandat de interceptare după expirarea termenului. Durata de valabilitate a mandatului nu poate depăşi 6 luni, însă în cazuri întemeiate, procurorul general poate prelungi, la cerere, durata mandatului, fără a se putea depăşi, de fiecare dată, 3 luni.
De aici rezultă lipsa unei protecţii adecvate împotriva arbitrariului, dar şi lipsa previzibilităţii legii. Autorizaţia de interceptare trebuie să fie emisă de un organ independent, pe o durata limitata în timp, şi aceasta trebuie să fie supusă unui control judiciar a priori sau a posteriori, pentru a se evita luarea unei măsuri arbitrare, control care, cu necesitate, nu trebuie sa fie unul formal.
Ceea ce se impută pârâtului este restrângerea exerciţiului unor drepturi pe o perioadă extrem de lungă, de 1 an şi 3 luni, în lipsa oricăror indicii care să atragă incidenţa art.3 lit.f din Legea nr.51/1991.
Caracterul ilicit al faptei nu poate fi înlăturat în considerarea faptului că pârâtul a îndeplinit o activitate impusă de lege (faţă de considerentele deja prezentate) ori determinată de ordinul superiorului. Apelantul – pârât nu a dovedit, conform art.1169 Cod civil, că operaţiunile sale au fost dispuse de un alt organ al statului, aflat pe o poziţie ierarhic superioară, ci doar a recunoscut că, la propunerea sa, după avizul dat de procuror, a efectuat acte de interceptare a convorbirilor telefonice ale petentului Patriciu Dan Costache.
Existând fapta ilicită şi vinovăţia, stabilite în sarcina Serviciului Român de Informaţii, se deduce automat existenţa unui prejudiciu moral creat reclamantului Patriciu Dan Costache. Simplul fapt al recunoaşterii acestor interceptări telefonice, chiar dacă în opinia pârâtului Serviciul Român de Informaţii s-au realizat în mod legal, poate justifica o atingere adusă unor drepturi subiective fundamentale, recunoscute şi garantate de legea internă şi de normele internaţionale
# Mihai Cristea
8 October 2010 16:50
+3