19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NOTARIATUL PUBLIC IN ERA DIGITALIZARII - Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania la cel de-al 29-lea Congres International al Notariatelor: "Profesia notariala, cu tot ceea ce implica aceasta, este receptiva la progres si la inovatie, pregatind parghiile legale si administrative necesare cooperarii dintre nou si procedura de autentificare, puternic ancorata in traditie si istorie"

Scris de: L.J. | pdf | print

2 December 2019 14:40
Vizualizari: 5617

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) a participat la cel de-al 29-lea Congres International al Notariatelor, organizat in perioada 29-30 noiembrie 2019 in Jakarta, Indonezia de Uniunea Internationala a Notariatului (UINL). UNNPR, membru al UINL din 30 mai 1997, a fost reprezentata in cadrul Congresului de raportorii Adrian Guli, notar public, membru al Camerei Notarilor Publici Bucuresti si Mihai Ovidiu Buran, notar public, membru al Camerei Notarilor Publici Cluj, secondati de notarul public Oana Racolta, din Camera Notarilor Publici Cluj.


 

Acestia au prezentat cu acest prilej viziunea notariatului roman cu privire la rolul si pozitia institutiei notariale in contextul transformarilor tehnologice, economice si sociale induse de trecerea la economia digitala (click aici pentru a citi).

Redam comunicatul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania:

"Notariatul public in era digitalizarii

Profesia notariala este pregatita sa faca fata cu succes provocarilor erei digitalizarii si schimbarilor in plan economic si social pe care aceasta le produce. Acesta este mesajul transmis de delegatia notariatului roman la cel de-al 29-lea Congres International al Notariatelor.

De-a lungul timpului, institutia notariatului a fost nevoita sa faca permanent fata noilor provocari legate de schimbarile ce au loc la nivelul cadrului social si juridic. Intrucat functia sa se afla in serviciul societatii, notarul trebuie sa aiba capacitatea de a se adapta constant la nevoile actuale ale acesteia si ale cetatenilor. Pe langa dezvoltarea constanta a societatii, cuvintele cheie ale schimbarilor petrecute la sfarsitul secolului al XX-lea si inceputul secolului al XXI-lea sunt, in special, globalizarea, digitalizarea si protectia datelor cu caracter personal.

Acesta este contextul general la care s-au raportat participantii la cel de-al 29-lea Congres International al Notariatelor, desfasurat la Jakarta in perioada 27-30 noiembrie 2019. Contributia activa a notariatului roman la lucrarile congresului s-a materializat prin interventia raportorilor Adrian Guli, notar public, membru al Camerei Notarilor Publici Bucuresti si Mihai Ovidiu Buran, notar public, membru al Camerei Notarilor Publici Cluj, secondati de notarul public Oana Racolta, din Camera Notarilor Publici Cluj. Raportorii au prezentat viziunea notariatului roman cu privire la rolul si pozitia institutiei notariale in contextul transformarilor tehnologice, economice si sociale induse de trecerea la economia digitala.

„Profesia notariala, cu tot ceea ce implica aceasta, este receptiva la progres si la inovatie, pregatind parghiile legale si administrative necesare cooperarii dintre nou si procedura de autentificare, puternic ancorata in traditie si istorie”, au concluzionat raportorii romani in alocutiunea prezentata in fata celor 1500 de participanti, reprezentand 89 de organizatii notariale de pe patru continente, membre ale Uniunii Internationale a Notariatului (UINL).

UINL este organizatia internationala non-guvernamentala care promoveaza, coordoneaza si dezvolta functia si activitatea notariala din statele membre. Infiintata in anul 1948, organizatia reunea initial notariatele din 19 state membre, pentru ca in prezent sa numere 87 de organizatii notariale din intreaga lume, printre care: 22 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene si 15 dintre cele 19 state membre G20, expresie a expansiunii sistemului juridic european.

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a fost admisa ca membru cu drepturi depline in Uniunea Internationala a Notariatului (UINL) pe 30 mai 1997, la Santo Domingo, in Republica Dominicana. Notariatul roman are reprezentanti atat in Consiliul General al UINL, cat si in comisiile si grupurile de lucru ale organizatiei, si anume in: Comisia de Securitate Sociala Notariala, Comisia Deontologie Notariala, Comisia Teme si Congrese, Comisia Drepturile Omului, Grupul de lucru Noile Tehnologii, Grupul de lucru Formare si Grupul de lucru Act Autentic.

Bucuresti, 2 decembrie 2019"

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva