14 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NOTARII, IN ZI DE SARBATOARE – UNNPR aniverseaza 75 de ani de la primul congres al forumului mondial al profesiei, care a marcat infiintarea Uniunii Internationale a Notariatului. Presedintele UNNPR, Dumitru Viorel Manescu: “UINL reprezinta un for de dezbateri, colaborare si schimb de experienta absolut necesar profesiei in vederea armonizarii actiunilor intreprinse de notariatele de drept latin in directia adoptarii noilor tehnologii in activitatea notariala”

Scris de: L.J. | pdf | print

2 October 2023 12:17
Vizualizari: 1894

Notarii sunt in zi de zarbatoare. Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) aniverseaza luni, 2 octombrie 2023, 75 de ani de la evenimentul care a marcat infiintarea Uniunii Internationale a Notariatului (UINL). Este vorba despre primul congres al forumului mondial al profesiei, care a avut loc in 2 octombrie 1948, la Buenos Aires, capitala Argentinei.


 

Intr-un comunicat de presa dat publicitatii luni, 2 octombrie 2023, UNNPR aminteste ca s-a alaturat notariatelor membre UINL la 30 mai 1997, data la care a primit statutul de membru cu drepturi depline al organizatiei mondiale. Ulterior, in 2004, Adunarea Notariatelor membre UINL a hotarat ca UNNPR sa aiba reprezentanti in Comitetul Executiv si in Consiliul Permanent, precum si in comisiile de specialitate. In prezent, notarii romani au ajuns sa aiba reprezentanti in Consiliul General al UINL si in comisiile si grupurile de lucru ale organizatiei: Comisia de Afaceri Europene, Comisia de Securitate Sociala Notariala, Comisia Deontologie Notariala, Comisia Teme si Congrese, Comisia Drepturile Omului si Grupul de lucru Digital si Autenticitate.

Cu ocazia implinirii a 75 de ani de la infiintarea Uniunii Internationale a Notariatului, presedintele UNNPR, notarul public Dumitru Viorel Manescu, a subliniat ca in contextul revolutiei digitale aflate in plina desfasurare, UINL reprezinta un for de dezbateri, colaborare si schimb de experienta absolut necesar profesiei pentru armonizarea actiunilor intreprinse de notariatele de drept latin in directia adoptarii noilor tehnologii in activitatea notariala.

 Prezentam comunicatul UNNPR:


Membra a marii familii a notariatelor de drept latin, UNNPR aniverseaza 75 de ani de la evenimentul care a marcat infiintarea Uniunii Internationale a Notariatului – primul congres al forumului mondial al profesiei, organizat pe 2 octombrie 1948, la Buenos Aires.

Reunind in prezent 91 de notariate de drept latin de pe toate meridianele lumii, Uniunea Internationala a Notariatului (UINL) promoveaza, coordoneaza si dezvolta functia si activitatea notariala din statele membre. Inca de la infiintarea sa in anul 1948, UINL a pus in centrul misiunii sale o serie de valori si principii care consacra institutia Notariatului ca fiind un pilon important al sistemului juridic al statului, necesar asigurarii justitiei preventive si pacii sociale.

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania s-a alaturat notariatelor membre UINL la 30 mai 1997, data la care a primit statutul de membru cu drepturi depline al organizatiei profesionale mondiale. Apreciind preocuparea notariatului roman fata de modernizarea profesiei si a provocarilor cu care aceasta se confrunta, in octombrie 2004 Adunarea Notariatelor membre UINL a hotarat ca UNNPR sa aiba reprezentanti in Comitetul Executiv si in Consiliul Permanent, precum si in comisiile de specialitate. Pe parcursul celor aproape doua decenii care au trecut de la acel moment, implicarea UNNPR in activitatea UINL a crescut, la ora actuala avand reprezentanti in Consiliul General al UINL si in comisiile si grupurile de lucru ale organizatiei: Comisia de Afaceri Europene, Comisia de Securitate Sociala Notariala, Comisia Deontologie Notariala, Comisia Teme si Congrese, Comisia Drepturile Omului si Grupul de lucru Digital si Autenticitate.

Punctand angajamentul international al notariatului roman, presedintele UNNPR, domnul Dumitru Viorel Manescu, notar public, a declarat:

'Notariatul roman acorda o importanta deosebita implicarii active in consolidarea, promovarea si modernizarea profesiei pe plan international. In contextul revolutiei digitale in plina desfasurare, UINL reprezinta un for de dezbateri, colaborare si schimb de experienta absolut necesar profesiei in vederea armonizarii actiunilor intreprinse de notariatele de drept latin in directia adoptarii noilor tehnologii in activitatea notariala.'

De mentionat ca in anul 2021, pentru prima data in istoria organizatiei, UINL a invitat notariatele membre sa organizeze un eveniment similar celui organizat anual de Consiliul Notariatelor din Uniunea Europeana – CNUE. Este vorba despre 'Ziua portilor deschise', zi in care notarii nu percep onorarii pentru serviciile lor. La originea acestei actiuni se afla o initiativa a UNNPR, preluata ulterior de notariatele europene membre CNUE si, recent, de UINL”.

 


Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva