14 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NOTARII VIN IN SPRIJINUL UCRAINENILOR – Mobilizare de anvergura a notariatului roman in sprijinul refugiatilor ucraineni. Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a demarat o campanie pentru ajutorarea in regim de urgenta a familiilor din Ucraina care se retrag din calea razboiului. Notarii fac donatii, voluntariat, asigura consiliere de specialitate gratuita, si au demarat o campanie de strangere de fonduri

Scris de: L.J. | pdf | print

1 March 2022 14:50
Vizualizari: 5574

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) se mobilizeaza in sprijinul refugiatilor ucraineni. Biroul de comunicare al UNNPR a anuntat marti, 1 martie 2022, ca notarii au demarat o campanie pentru ajutorarea in regim de urgenta a familiilor din Ucraina care se retrag din calea razboiului, sens in care sunt facute donatii, este asigurata consiliere de specialitate gratuita, fiind declansate operatiuni de strangere de fonduri si voluntariat.


 

Potrivit precizarilor UNNPR, in cadrul unei actiuni concertate, inca din primele zile ale izbucnirii conflictului armat din Ucraina, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, Camera Notarilor Publici Bucuresti, Camera Notarilor Publici Constanta, Camera Notarilor Publici Galati, Camera Notarilor Publici Ploiesti si Camera Notarilor Publici Cluj s-au unit intr-un demers de amploare, menit sa asigure nu doar ajutoare de prima necesitate persoanelor in situatii limita, ci si asistenta in probleme notariale ce vizeaza statutul de refugiat si tranzitul pe teritoriul Romaniei.

 

In aceste momente de cumpana pentru copiii, femeile si varstnicii alungati de razboi, notariatul roman isi exprima solidaritatea cu acestia nu doar la nivel declarativ, ci concret, prin fapte, asa cum am facut-o si in alte situatii din trecut. In acest sens, intr-o prima etapa, UNNPR doneaza suma de 100.000 de lei pentru finantarea efortului de cazare si ajutorare cu produse de stricta necesitate a acestor oameni, pe care ii consideram ca frati aflati intr-o situatie dramatica. Impreuna cu colegii notari din structurile de conducere ale profesiei am pus la punct o strategie punctuala de asistenta, pe care o vom implementa pe masura ce situatia din teren o impune.”, a declarat presedintele UNNPR, notar public Dumitru Viorel Manescu.


Conform comunicatului UNNPR, strategia de interventie in sprijinul refugiatilor este structurata pe paliere de actiune distincte. Un prim palier il reprezinta ajutorul material si financiar de stricta necesitate. Fondurile necesare provin din surse proprii ale Uniunii si sunt directionate catre persoanele aflate in nevoie in baza colaborarii cu Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului, Episcopia Tulcii si Arhiepiscopia Dunarii de Jos.


Preotii romani din regiunea de frontiera au dovedit indurare crestina fara margini fata de semenii nostri ucraineni aflati in nevoie. Ei sunt prezenti zi si noapte in punctele de trecere a granitei si cunosc cel mai bine nevoile reale ale oamenilor. Este motivul pentru care am hotarat sa colaboram cu Biserica in oferirea ajutoarelor pentru refugiati.”, a mai aratat presedintele UNNPR.


Un al doilea palier de actiune consta in asistarea, la cerere, a persoanelor care doresc informatii si consiliere referitor la statutul de refugiati si la normele care reglementeaza tranzitarea teritoriului national al Romaniei. Asistenta este asigurata pro bono de notari din zonele de afluenta a refugiatilor. Este vorba despre principalele puncte de frontiera, atat cu Ucraina cat si cu Republica Moldova, respectiv Porubne – Siret, Solotvino – Sighetul Marmatiei, Lipcani – Radauti Prut, Costesti – Stanca, Sculeni, Orlovka – Isaccea si Giurgiulesti - Galati.


Statutul persoanelor care trec frontiera de stat a Romaniei cu Ucraina ca si refugiati de razboi se afla, la ora redactarii comunicatului, pe agenda Consiliului Justitie si Afaceri Interne al Uniunii Europene. UNNPR urmareste indeaproape stadiul discutiilor, urmand sa informeze, mai departe, Camerele Notarilor Publici si birourile notariale referitor la deciziile JAI.

Totodata, avand in vedere necesitatea colaborarii cu traducatorii de ucraineana si rusa, notarii fac demersuri pentru asigurarea legaturii permanente cu cei peste 1.000 de translatori autorizati de Ministerul Justitiei, specializati in limbile respective,.

Cel de-al treilea palier de actiune este interventia directa, personala, a notarilor care doresc sa faca voluntariat.

Cateva exemple: notarul public Radu Puia, Presedintele Camerei Notarilor Publici Constanta, situata la granita cu Ucraina, a aprovizionat personal cu apa si alimente, prin punctul de trecere Isaccea, cetatenii ucraineni care asteapta in numar impresionant trecerea in Romania; notarii din cadrul Camerei Notarilor Publici Galati s-au implicat activ in strangerea de fonduri necesare cazarii, transportului si procurarii de produse de prima necesitate, furnizand totodata asistenta juridica si servicii de traducere pentru refugiatii gazduiti in centrul de primire organizat in cadrul Camerei; notari din cadrul Camerei Notarilor Publici Bucuresti intentioneaza sa ofere consultatii juridice notariale gratuite cetatenilor ucraineni ajunsi pe teritoriul Romaniei care au nevoie de asistenta in jurisdictia Camerei, municipiul Bucuresti si judetele Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Ilfov si Teleorman; Camera Notarilor Publici Cluj a sponsorizat organizatii ale societatii civile care actioneaza direct in punctul de frontiera Sighetul Marmatiei pentru preluarea celor care trec granita; Camera Notarilor Publici Oradea a organizat o retea de sprijin functionala in zona de frontiera.

Conform informatiilor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne din Romania, pana la data de 28 februarie, prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei cu Ucraina au intrat circa 89 de mii de cetateni ucraineni si au iesit aproximativ 50 de mii de cetateni ucraineni. Un numar de 373 de cetateni ucraineni au solicitat azil.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva