26 November 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Lasati-ma sa vorbesc!

Scris de: Adina Daria LUPEA-AGHINITA judecator | pdf | print

11 June 2015 17:08
Vizualizari: 13217

Dupa mai bine de 17 ani in magistratura simt ca am dreptul sa deschid gura. Simt ca am dreptul sa spun ca nu imi convine ceva in sistemul pe care sunt chemata zilnic sa il servesc, simt ca am dreptul sa fiu revoltata cand altii din acelasi sistem au mai multe drepturi decat mine sau alti colegi si mai putina, mult mai putina, obligatie de rezerva.


Simt ca am dreptul sa cer unui Consiliu Superior al Magistraturii sa imi pastreze macar dreptul la libera exprimare, constienta fiind de limitele dreptului de exprimare acordate unui magistrat (sa nu spun recunoscute, pentru ca aceste limite au devenit atat de vulnerabile incat am ajuns sa ne intrebam de zeci de ori inainte sa deschidem gura, chiar daca ne revolta si ne subestimeaza inteligenta atatea lucruri).

Simt ca acest drept este si al meu si al altor sute de magistrati din sistem, nu doar al unora care sunt numiti de drept in Consiliul Superior al Magistraturii sau al unora care, desi revocati de sute de colegi din tara, isi permit inca sa vorbeasca in numele nostru, de la inaltimea unei demnitati pe care noi nu le-am mai acordat-o. Ei nu mai sunt acolo reprezentantii nostri, ci ai Curtii Constitutionale a Romaniei, a carei decizie o respect de jure, insa nicio lege din lume nu ma obliga sa o accept si de facto.

Sunt o parte si o veriga a acestui sistem si se pare ca unii au uitat ca suntem zeci, sute, mii. Noua ni se solicita o obligatie de rezerva carora altora le este permisa cu mare larghete, la adapostul unor mecanisme nestiute. Masurile de rezerva, de retinere, de egalitate in fata legii insasi a magistratilor au devenit inegale. Mijloacele noastre de a ne exprima, ca si slujitori ai acestui sistem, sunt reprimate din start. Spectrul unei actiuni disciplinare planeaza asupra oricui care nu se bucura de calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, in timp ce alesii nostri sunt vizibil protejati orice, iertata imi fie expresia, ar scoate pe gura.

Cine v-a spus ca un magistrat din Consiliul Superior al Magistraturii este mai egal sau mai indreptatit ca noi, cei care zilnic infaptuim justitia, si este dincolo de orice critica? Cand ati uitat ca sunteti acolo vremelnic si prin vointa noastra si ca orice mandat are un sfarsit? Cine v-a spus voua, domnilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, ca afirmatiile domniilor voastre, indiferent ca ating sau nu sfera politicului, sunt dincolo de orice indoiala si ne reprezinta? Cand ne-ati consultat ultima data? Atunci cand ati spus ca nu interpretati semantic sintagma “camp tactic” prin care a fost caracterizat de SRI actul de judecata, dupa finalizarea cercetarii penale?

Cine v-a spus ca dumneavostra puteti critica cand doriti hotarari judecatoresti, in timp ce noi suntem expusi la orice cuvant scos pe gura sau in scris la o sanctiune disciplinara? De cand domniile voastre ati uitat in slujba cui sunteti si va permiteti sa ignorati ideea avansata in spatiul public ca o parte a structurii justitiei – respectiv anumite parchete – este partasa la o lovitura de stat? Atat de neinsemnata vi se pare o astfel de afirmatie?

Sunteti acolo in slujba celei mai apolitice si neutre puteri in acest stat pe care inca il consider de drept. Sunteti acolo sa faceti lumina si fara partinire in fata oricarui, repet, oricarui atac, adresat justitiei, indiferent – indiferent, subliniez – din partea cui vine. Sunteti acolo pentru ca reprezentati corpul magistratilor, si a celor care condamna, si a celor care achita. Si sunteti acolo ca sa fiti impartiali, exact asa cum ne pretindeti noua sa fim in orice solutie adoptata.

Prin urmare, lasati-ne sa vorbim cand vedem ca nu sunteti acolo pentru acest lucru!

Legea e una pentru toti!

Comentarii

# glossa date 11 June 2015 23:58 +67

Cam da , d-na jude !penultima fraza e cea mai tare , scurt si la obiect !!

# r date 12 June 2015 09:30 +55

oameni ca dvs. stimata doamna judecator sunt din ce in ce mai rari.!doar cei care au amprenta dvs. comportamentala si atitudine mai pot face ceva pentru noi! dar unde este opinia publica? unde este revolta sociala? unde sunt atatea asociatii, ong-uri, fundatii care sunt hranite din bugetul de stat si se fac ca ploua? este catastrofal si distrugator momentul acesta - dupa 25 de ani- cand SRI ramane in '' campul tactic''! de ce nu se infiinteaza tribunal ale SRI? ar fi mai simplu!

# vasile date 18 June 2015 16:06 +10

Sunt rari, dar in putin timp o sa ramana si mai rari. Acum bineinteles ca toata casa doamnei va fi impanzit de microfoane, ca si cea a doamnei Baltag. Sa lupti impotriva sistemului este sa-ti asumi un mare risc. Au patito multi judecatori care au vrut sa scoata adevarul la lumina si au ajuns la inchisoare ori au trebuit sa se pensioneze.

# Un fost magistrat date 19 June 2015 16:32 +13

Felicitari !!! Cu astfel de oameni avem sansa sa speram la o justitie moderna, independenta !

# golan date 12 June 2015 03:25 +39

D-le,sant atatia magistrati care se revolta ca SRI isi permite sa ameninte judecatorii afirmand direct in scop de amenitare acest lucru prin capeteniile lor hellvig si Dumbrava, parca.Pai de ce dvs. nu ii dati in judecata,ca doar cunoasteti dreptul si legile si cred ca puteti castiga si pune cu botul pe labe pe nelegiuitii astia.Daca dvs.,nu puteti stopa nelegiuirile astora,oamenii simpli cum o pot face,oricat sant de revoltati ca niste talhari ordinari ii urmaresc si-i ameninta?D-na Alina Bica spunea ca vorbeste in soapta in casa si o cred,dar de frica cui,a talharilor astora,astfel vorbind cu teama toti judecatorii din statul care e ''depatrte de a nu fi un stat de drept'' Romania,cum ii placea sa spuna fostului Basescu.?Parca au sesizat magistratii pe asa zisul ales al poporului K.johanis,sa ia masuri de ingradire a incalcarii legii facute de SRI,d'a se ve ca-i sluga acesteia,atunci dati-i in judecata,ca altfel nu prea e alta solutie.

# ica date 12 June 2015 08:35 +51

FELICITARI! doamna judecator .In sfarsit adevaratii profesionisti din magistratura prind curaj, incep sa aibe opinii, puncte de vedere etc. evident cu privire la modul cum inteleg unii dintre semeni sa respecte si sa aplice legea.

# Avsen date 12 June 2015 11:04 +53

FELICITARI Dna Judecator ! Sper ca atitudinea dvstra sa fie in mod real un semnal pentru cel putin cativa membri din CSM care si-au pastrat rezerva si tinuta morala inca imaculata. Sper ca aceasta atitudine sa  fie un exemplu pentru toti magistratii cu constiinta importantei sociale  a profesiei si a rolului ei in evolutia unei societati bulversate de tupeul , incultura , parvenitismul si obraznicia unor presupusi lideri . INca odata va rog sa permiteti  unui fost jurist- magistrat sa va felicite !

# nadira date 12 June 2015 11:18 +45

Feliciari dnei judecator pentru verticalitate si obiectivitate ! Daca mai multi magistrati din sistem ar lua poziti personale -ar fi minunat.

# luca date 12 June 2015 11:18 +41

Felicitari! Sunt impresionata de mesajul dooamni judecator. Acest mod de gandire il caracterizeaza pe judecatorul autentic.

# Iulia date 12 June 2015 12:04 +35

Cand simtim faptul ca, limitarea unor drepturi fundamentale se face prin orice mijloace (unele aparent legale) avem in vedere ca samanta dictatului este deja incoltita. Fara negativism, sustin ca aproape tot ceea ce ne inconjoara este aparent si iluzoriu. E o chestiune de timp si oportunitate pana fiecare luam ,,in piept'', intrinsec si obiectiv, astfel de ,,aparente si iluzii''. Cand un individ (fie el si judecator) isi striga disperat dreptul, atunci nu mai este parte a socialului descris sau inscris frumos si declamator in fiecare norma a statului democratic. Dimpotriva! Subtil si perseverent timp de 25 de ani s-au ,,construit'' mecanisme care, din pacate, functioneaza ,,foarte bine'' acum! Va asigur de un deosebit respect d-na judecator pentru taria de a va chema acasa un drept. Va apartine, este al Dvs. si numai prin el puteti fi om, cetatean si nu in ultimul rand, dar foarte important, judecator.

# Emil-Radu date 12 June 2015 12:34 +28

Felicitări!

# Marian date 12 June 2015 14:19 +16

Ce insemna sa nu se ignore afirmatia din spatiul public cu privire la lovitura de stat pe care Dumbrava le-a adus in sedinta CSM? Insemna ca putea CSM la acel moment al sedintei, la masuta, fara dovezi pe masa, sa stabileasca faptul ca este o lovitura de stat? Propunerea lui a fost o cacealma, el vroia defapt sa sanctioneze omul politic care a afirmat acest lucru, fara dovezi. Cat despre restul scrisorii, Felicitari.

# Gina date 12 June 2015 16:30 +28

RESPECT!

# Viorel date 13 June 2015 09:44 +10

Vorbiti doamna dar cereti voie de la livia stanciu sau de la lulutza !!!!!

# ?????? date 13 June 2015 11:21 +9

Considerați că ar fi necesare asigurările de risc profesional pentru cei din magistratură pentru despăubirea celor ce ar putea fi prejudiciați de erorile strecurate, fără voia lor, în activitățile ce le desfășoară și în deciziile pe care le dau ?

# Cristian Moldoveanu date 14 June 2015 00:22 +12

Emotionante, reale si curajoase cuvinte. Totusi, doamna judecator, pe pagina de facebook il are la capitolul "like" pe domnul Predoiu. Poate e o omisiune, sau o greseala, ca nu prea se potriveste cu contextul scrisorii de mai sus.

# Cristian Moldoveanu date 19 June 2015 10:46 +6

Intr-adevar, a fost doar o omisiune. Aprecierea pe site-ul de socializare fusese facuta de doamna judecator in perioada de inceput a mandatului lui Predoiu, cand toti aveam speranta ca justitia va merge intr-o directie buna. Ma bucur ca doamna judecator a remediat aceasta chestiune care imi crea o oarecare rezerva de opinie.

# Tepes date 14 June 2015 18:05 +15

Ma bucura cind vad ca exista oameni ca aceasta doamna! Si ea nu este singura, am vazut din ce in ce mai multi judecatori si procurori care isi exprima din ce in ce mai des nemultumirea fata de comportamentul membrilor din CSM , o institutie cit se poate murdara la ora actuala! Ma intreb , oare daca toti judecatorii si procurorii cinstiti din tara aia declara o greva de protest s-ar putea ajunge la o normalitate in tara aia?

# Sărut mâna, Doamnă! date 14 June 2015 21:31 +12

Sărut mâna, Doamnă Judecător!

# Popescu date 15 June 2015 17:40 +7

Felicitari< stimata d.na judecator!

# Popescu date 15 June 2015 17:42 +5

Felicitari< stimata d.na judecator!

# Viorel Ghionea date 15 June 2015 21:41 +10

Important nu este sa vorbiti ci sa spuneti ceva....

# Lulu date 17 June 2015 11:38 +4

Cand a fost vorba de salariile magistratilor au intrat in greva si au blocat sedintele de judecata ... cred ca se poate recurge si acum la acelasi gest ... ca nu e vorba numai de interesul natiunii (de care nu prea cred ca le pasa) ... ci si de interesul personal .. in sensul ca daca comenteaza ceva ii ridica si pe ei ... si o sa ajugem sa ne acuze si condamne numai procurorii ... 

# Sorin Varodi date 17 June 2015 12:29 -10

Stimată doamnă, am și eu o părere. Dvs, prin reprezentantul dvs din perioada când era la conducerea țării, pușcăriașul Năstase, ași vorbit suficient încât să distrugeți țara. În perioada respectivă nimeni nu prea avea acces la o justiție corectă în România. Atunci de ce nu ați luat atitudine ? A trecut răzbiul cu efecte cu tot !!!

# Dicționar pentru negânditoare date 17 June 2015 15:59 -8

Doamna judecător a preluat o sintagmă - ”lovitură de stat”, lansată de șmecherul de Cristoiu, fără să se obosească să caute o definiție a problemei; ulterior a spus-o cu gurița mare și fără să mai gândească. În rest, are dreptate.

# Av Bota date 17 June 2015 20:45 0

Stiti cine ? Judecatoarea care l-a achitat pe Buha Ioan și a zdrobit mafia din Cluj ! ! http://www.unbr.eu/sites/unbr.eu/files/documente_articole/CAP%20CJ%20ACHITARE%20BUHA%20SI%20RECHIZITORIU.pdf

# @marele av Bota date 18 June 2015 05:47 -2

Si cu ce ne incalzeste pe noi, patura de jos care nu putem exercita profesia fara a ne contesta cineva calitatea? Spune domnule odata pentru totdeauna adevarul, se va putea profesa sau nu??? Da raspunsul ala de la UE, fa ceva. Lasa postarile pe site, nu ne ajuta cu nimic. Unde-i mitingul care l-ai promis inainte de Pasti? Chiar te incapatanezi sa-i tratezi cu dosul?? Propune o unificare, fa ceva....

# oarecare date 18 June 2015 09:27 -2

Fericiti cei saraci cu duhul si care se cred avocati, au donat, sunt insignifianti acum pentru Bota, el si-a luat banii, nu-l mai intereseaza de fraieritii donatori !

# la puscarie cu botistii date 18 June 2015 12:41 -1

nu se mai aude nimic de bota ,de excrocheriile sale penibile....or mai exista aVOCATI BOTISTI SAU AU DESISTAT FAPTELE LOR INFRACTIONALE SI S-AU RETRAS LA ALTE ACTIVITATI / DRUM BUN DLE BOTA...v am pregatit un pat la noi in celula...florin scaletchi,ctin victor,florin colaru...

# Obiectivul date 18 June 2015 14:58 0

Ne mai miram de ce i se ''intampla'' doamnai judecator atatea lucruri bune...

# Raul date 18 June 2015 09:01 +7

FELICITARI DOAMNA JUDECATOR! INTRADEVAR O PERSOANA CAREIA II ACAORD TOATA STIMA SI MA INCLIN IN FATA EI!  RESPECTELE MELE DOAMNA JUDECATOR!

# ana date 18 June 2015 14:54 +4

Felicitari pentru curajul de a va expune parerea!

# Jean date 19 June 2015 13:25 +12

de cand am vazuto la Antena trei unde ma uit eu tot timpul am ramas profund inpresionat de dicstinctia si frumusetea de zeita a acestei doamne judecator Adina Daria LUPEA-AGHINITA. si totodata imi place cum vorbeste si daca as face vreo infractiune exact dansa vreau sa ma judece ca se vede pe atitudinea dansei cai cinstita de numa numa no.

# oo7 date 19 June 2015 14:29 -7

Uncheselule, sa fiu in locul tau, eu nu as faca glume de tractorist platitit zeieste de DNA doar pt. ca ai invatat sa semnalizezi cu farurile de la tractor. Zau.

# Emma Schwarts date 19 June 2015 19:27 +6

Stimată doamnă judecător LUPEA, va adresez sincere felicitări ! Esențial este acum ca atitudinea dvs. de o admirabilă demnitate profesională să fie preluată și de alți colegi. Numai impreună vom reuși ! Va rog sa aveti in vedere ca - in prezent - LEGEA NU ESTE UNA PENTRU TOTI !? Cea mai dureroasă constatare este: Codruta KOVESI se bucura de privilegii scandaloase din partea CSM și a Inspectiei Judiciare . Îi sunt încuviințate toate ilegalitățile, inclusive cele la care recurge pentru a feri de rigorile legii pe unii membri ai familiei lui Catalin PREDOIU !?

# Corectitidine - asta vrem date 21 June 2015 20:53 +5

mă simt onorat că am avut ocazia să citesc mesajul dv. doana judecător. Prin atitudinea dvs. faceți cinste justiției din România și tare am dori să fie ca dvs. majoritatea celor care păstoresc sistemul judiciar. Păcat că au pătruns oameni în justiție, unii securiști acoperiți, alții neprofesioniști, incompetenți, slugi ale cuiva sau supușii banului, care fac tot felul de abuzuri. Să sperăm că până la urmă doamna Stanciu de Galați, va demisiona, împreună și simultan cu gașca Dănileț, Hăineală .. din CSM și că justiția o va lua pe calea dreptății și adevărului juridic.

# FELICITARI date 23 June 2015 14:50 +4

Felicitari ! Putine voci, dar poate vor mai fi si altele. Atunci cand ai ajuns in functie pentru ceea ce sti si poti nu iti este frica de nimic. Bravo d-na judecator toata stima.

# Alberto Kurtyan date 27 June 2015 04:26 0

Da lasati-o ma, sa vorbeasca! Problema e ca nu are nimic de zis!

# angeloionflorian date 9 July 2015 08:38 +3

CSM a ajuns o oficină a celor care știu să se cațere în funcții și uităde unde au plecat și de ce au fost trimiși acolo. Stimată d-nă, cîtă vreme mai sunt magistrați care trimit pe nemulțumiți să-și dovedească nevinovăția în fața instanței eu abia aștept să ies la pensie pentru că altceva bun nu văd să se producă în justiție prea curînd.  

# Irinuca date 11 July 2015 17:27 -3

Cumva se apropie noi alegeri in CSM? Cumva cineva incepe sa isi faca loc, astfel cum si alti vocali si-au facut si apoi au uitat de ce se afla acolo? Furati cumva startul? Tare mi-as dori sa gresesc si sa fiti asa cum oamenii acestia care au scris inaintea mea va percep!

# ioana75 date 25 July 2015 18:45 -2

Bine ar fi ca zilnic sa infaptuiti justitia, asa cum pompos va exprimati la adresa dumneavoastra! Sigur ca puteti sa vorbiti, doar aveti doua luni de concediu pe an, aveti timp de vorbit si de scris. Tocmai pentru ca ar trebui sa cautati mereu acel echilibru ideal intre interesele conflictuale in joc, cred ca o atitudine rezervata, centrata pe identificarea solutiei juste in cauzele concrete cu care ati fost investiti, ar fi mai de dorit decat revolta si greva. Motivati-va hotararile cu acribie juridica, exprimati-va acolo bogatia argumentelor si nimeni nu ar avea nimic sa va reproseze. Fiti intoleranti, si nu ii acoperiti, nici nu ii copiati pe colegii superficiali, mult prea repede blazati, orbiti de glamour-ul abstractiunii INFAPTUIREA JUSTITIEI, cu care se vad impodobiti ca de aureola! Personal, cred ca sunteti de buna-credinta, dar vorbiti in numele unei tagme cel putin criticabile!

# ioana75 date 25 July 2015 21:51 -2

Bine ar fi ca zilnic sa infaptuiti justitia, asa cum pompos va exprimati la adresa dumneavoastra! Sigur ca puteti sa vorbiti, doar aveti doua luni de concediu pe an, aveti timp de vorbit si de scris. Tocmai pentru ca ar trebui sa cautati mereu acel echilibru ideal intre interesele conflictuale in joc, cred ca o atitudine rezervata, centrata pe identificarea solutiei juste in cauzele concrete cu care ati fost investiti, ar fi mai de dorit decat revolta si greva. Motivati-va hotararile cu acribie juridica, exprimati-va acolo bogatia argumentelor si nimeni nu ar avea nimic sa va reproseze. Fiti intoleranti, si nu ii acoperiti, nici nu ii copiati pe colegii superficiali, mult prea repede blazati, orbiti de glamour-ul abstractiunii INFAPTUIREA JUSTITIEI, cu care se vad impodobiti ca de aureola! Personal, cred ca sunteti de buna-credinta, dar vorbiti in numele unei tagme cel putin criticabile!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.11.2022 – Judecatoare cu poze XXX (Galerie foto si video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva