27 February 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PALMA ALBIONULUI – Curtea Suprema a Marii Britanii a refuzat definitiv extradarea omului de afaceri Puiu Popoviciu. Decizia vine dupa ce in 2021 o hotarare similara fusese luata si de Inalta Curte din Londra: ”A suferit un exemplu extrem de lipsa de impartialitate judiciara… A fost condamnat de catre un judecator care nu putea fi impartial”. Intre timp, condamnarea abuziva a lui Popoviciu a fost suspendata

Scris de: George TARATA | pdf | print

30 July 2023 12:51
Vizualizari: 4204

O noua victorie pentru omul de afaceri Puiu Popoviciu (foto). Curtea Suprema de Justitie a Marii Britanii a respins definitiv extradarea omului de afaceri, condamnat abuziv in dosarul ”Baneasa” printr-o pedeapsa care, asa cum se stie, a fost suspendata ca urmare a reviziurii hotararii de condamnare.


 

Respingerea cererii de extradare a lui Popoviciu a fost dispusa la inceputul saptamanii, mai exact, luni 24 iulie 2023. Decizia, una definitiva, este cat se poate de normala si vine sa confirme o hotarare similara, luata anul trecut, in 11 iunie 2021, de Inalta Curte din Londra (click aici pentru a citi). La acel moment, judecatorii englezi au constatat ca Popoviciu nu a avut parte de un proces corect in Romania:

 

Acesta este un caz extraordinar sub foarte multe aspecte.

Probele demonstreaza ca Apelantul a suferit un exemplu extrem de lipsa de impartialitate judiciara, astfel incat sunt indiscutabile consecintele pentru echitatea procesului.

Sunt convins ca exista temeiuri serioase pentru a crede ca Apelantul a fost condamnat de catre un judecator care nu putea fi impartial…..si care, pe cale de consecinta, nu ar fi trebuit sa judece cazul si, in acest fel, Apelantului i-au fost incalcate toate drepturile sale privind un proces echitabil, in baza art.6. In consecinta, exista temeiuri serioase pentru a crede ca se va confrunta cu un risc real de a suferi o incalcare a tuturor drepturilor sale prevazute de art.5, daca va fi extradat in Romania, intrucat incarcerarea lui va fi arbitrara”.

 

Pedeapsa lui Puiu Popoviciu suspendata, dosarul se reia de la zero

 

Intre timp, amintim ca in 26 mai 2023, judecatoarea Adriana Pencea de la Curtea de Apel Bucuresti a admis in principiu cererea de revizuire formulata de Puiu Popoviciu impotriva hotararii prin care fusese condamnat la 7 ani inchisoare cu executare, in 2017, si a dispus suspendarea executarii pedepsei. De asemenea, judecatoarea Pencea a decis rejudecarea cauzei in fond si trimiterea catre un alt complet in vederea discutarii reunirii laturii penale cu latura civila.

Ulterior, DNA a contestat incheierea Curtii de Apel Bucuresti doar in ceea ce priveste suspendarea executarii pedepsei, in conditiile in care admiterea in principiu a cererii de revizuire era definitiva inca de la fond. Contestatia DNA a fost respinsa de Inalta Curte de Casatie si Justitie in 21 iunie 2023.

In cele din urma, in 30 iunie 2023, presedinta Curtii de Apel Bucuresti, judecatoarea Liana Arsenie a dispus reunirea laturii penale cu latura civila, si a anulat mandatul European de arestare emis pe numele omului de afaceri in conditiile in care pedeapsa acestuia a fost suspendata.

 

Condamnat la 7 ani inchisoare pentru ca a creat mii de locuri de munca si a adus investitii de sute de milioane euro


Amintim ca Popoiviciu a fost trimis in judecata printr-un dosar fabricat de fostul procuror DNA Nicolae Marin, pentru pretinse infractiuni de complicitate la abuz in serviciu si dare de mita, in legatura cu asocierea firmei sale, SC BANEASA Investments SA, cu Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) din Capitala pentru un teren de 224 de hectare, unde au fost realizate investitii de sute de milioane de euro si mii de locuri de munca.

La fond, omul de afaceri fusese condamnat, in iunie 2016, de judecatorul Corneliu Bogdan Ion Tudoran de la Curtea de Apel Bucuresti la 9 ani de inchisoare. Judecatorul Tudoran a motivat apoi sentinta pe lautura civila, la un an dupa pensionare, cand se afla internat la un sanatoriu de psihiatrie.

Ulterior, in 2017, ICCJ a reduse pedeapsa de la 9 ani inchisore la 7 ani inchisoare cu executare. La sase ani distanta, prin admiterea in principiu a cererii de revizuire, prin decizia de rejudecare a dosarului si prin suspendarea executarii pedepsei, s-a confirmat, iata, ca omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost in realitate condamnat abuziv.

Comentarii

# Unde a gresit Popoviciu? A, a emigrat. date 30 July 2023 16:31 +46

Daca ramanea in Romania sfarsea in puscarie ca atatia altii, ca doar era o hate-arare a "instantei de judecata impartiala" (lol). Asta cu "abuziv" e ordinarul normal in Abuzivia impartiala, de aceea sansa de achitare (adica pe lege nu stau in picioare acuzatiile) este mai mica decat sansa la "6 din 49" iar "impartial" este golit de sens. Magistrii avand activitatea normata prin calcul tabelar nu e de mirare ca e ca la produs shaibe pe stoc de greu iar asa zishii magistrati subt de fapt maistri ratati... 99% din cazurile in care asa zisii intelectuali (magistratii adicatelea) dau ochi cu "faptuitorii" sunt rezolvate de la sine (ori e evident, ori recunoaste acuzatul ori amandoua). In restul de 1% dintre cauze magistratii abereaza nonsalant nu din intelect rasat ci din pura lipsa de educatie si lipsa completa de empatie. E ca la abator cand sta sa se termine "tura" si mai ai 100 de vite de procesat apoi o tai in concediul mintii in aplauzele "colrgilor" la fel de impartiali si ei.

# jUSTie date 31 July 2023 23:12 +90

Un precedent pentru cine stie si intelege! cu o PALARIE la departamentul de cooperare din MJ precedentele vor curge. si numirea PALARIEI e un precedent …in parvenitism!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.02.2024 – CSM a deslusit anonimizarile

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva