1 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PARITATE IN AVOCATURA – Propunere inedita pentru conducerea Baroului Bucuresti si UNBR. Avocatul Corneliu-Liviu Popescu: "Pana la urmatoarele alegeri in cadrul profesiei de avocat, sa faca propuneri pentru modificarea cadrului legislativ... Viitoarele alegeri sa se desfasoare pe baza principiului paritatii femeie–barbat... Alegerea colegei noastre, Flavia Teodosiu, singura femeie consiliera a Baroului Bucuresti, in functia de prodecan, la constituirea noului Consiliu"

Scris de: L.J. | pdf | print

13 October 2019 10:09
Vizualizari: 4424

Solicitare inedita facuta de avocatul Corneliu-Liviu Popescu conducerii Baroului Bucuresti dar si Uniunii Nationale a Barourilor din Romania. La doua zile de la alegerea noilor organe de conducere ale Baroului Bucuresti, in urma carora avocatul Ion Dragne a fost reconfirmat in functia de decan, avocatul Corneliu-Liviu Popescu (foto dreapta) din Baroul Bucuresti a transmis o adresa presedintelui UNBR, avocatul Traian Briciu, dar si decanului Dragne, in care le propune ca, la nivelul tuturor organelor profesiei de avocat, viitoarele alegeri sa se desfasoare pe baza principiului paritatii femeie – barbat.


Pentru ca reprezentarea paritara a femeilor avocat in conducerea UNBR si a barourilor din tara sa fie o garantie, avocatul Corneliu-Liviu Popescu isi exprima convingerea ca pana la viitoarele alegeri este necesar sa se faca propuneri pentru modificarea cadrului legislativ, respectiv sa se modifice cadrul statutar si regulamentar, astfel incat organizarea alegerilor pe baza principiului paritatii femeie – barbat sa fie o certitudine.

Exemplificand, avocatul Corneliu-Liviu Popescu a aratat ca din actuala conducere executiva a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, compusa din presedinte si 5 vicepresedinti, nu face parte nicio femeie, in vreme ce la Consiliul Baroului Bucuresti, compus din 15 membri, este prezenta o singura femeie, respectiv avocata Flavia Teodosiu, situatie pe care o catalogheaza drept inacceptabila.

Ca o prima masura minimala, propune Corneliu-Liviu Popescu, se impune ca avocata Flavia Teodosiu (foto stanga) sa fie aleasa in functia de prodecan. Aceasta hotarare ar trebui sa se ia, in opinia avocatului Corneliu-Liviu Popescu la constituirea noului Consiliu al Baroului Bucuresti.

In acest sens, avocatul Popescu arata ca, spre exemplu, in Franta, in cadrul Ordinului Avocatilor din Paris, la alegerile de la Baroul Paris, atat candidaturile pentru Consiliul Ordinului, cat si cele pentru functiile de decan si prodecan se depun exclusiv in binom femeie - barbat, asa incat conducerea executiva sa se compune automat dintr-o femeie si un barbat.

De altfel, in acest zile s-a desfasurat la Paris Colocviul franco-roman organizat de UNBR si Conseil National de Barreaux din Franta, eveniment la care au luat parte mai multe avocate din Romania. Cu acest prilej, in cadrul discutiilor legate de paritatea din avocatura, unele reprezentate din partea Romaniei au marturisit ca nu ar avea curajul sa propuna partitate femeie-barbat in cadrul conducerii barourilor intrucat ar putea fi acuzate de interese personale.

Publicam in continuare propunerea avocatului Corneliu-Liviu Popescu adresata conducerii UNBR si a Baroului Bucuresti:

"Stimate Domnule Prezident, Stimate Confrate,

Stimate Domnule Decan, Stimate Confrate

Subsemnatul, Corneliu-Liviu POPESCU, avocat definitiv in Baroul Bucuresti, dosar profesional 1030, inscris si in Baroul Paris,

Am onoarea a supune Consiliului U.N.B.R., respectiv Consiliului Baroului Bucuresti, fiecare fiind un organ al profesiei de avocat constituit / care urmeaza sa se constituie in urma alegerilor din anul 2019,

Prezenta solicitare ca, in termen util pana la urmatoarele alegeri care vor avea loc in cadrul profesiei de avocat, sa faca propuneri pentru modificarea cadrului legislativ, respectiv sa modifice cadrul statutar si regulamentar,

In sensul ca, la nivelul tuturor organelor profesiei de avocat, viitoarele alegeri sa se desfasoare pe baza principiului paritatii femeie - barbat.

Astfel, actuala conducere executiva a U.N.B.R., compusa din presedinte si 5 vicepresedinti, este exclusiv masculina. Consiliul Baroului Bucuresti, compus din 15 membri, include o singura femeie si 14 barbati, atat in mandatul actual (2015 - 2019), cat si in mandatul care va incepe in scurt timp. Aceasta situatie este absolut inacceptabila. Ca o prima masura minimala, consider ca este imperios necesara alegerea colegei noastre, Doamna Avocata Flavia TEODOSIU, competenta si devotata profesiei noastre, singura femeie consiliera a Baroului Bucuresti, in functia de prodecan, la constituirea noului Consiliu al Baroului Bucuresti, conform rezultatelor alegerilor anuntate public ieri, 05.10.2019 (precizez ca doamna avocata nu cunoaste prezentul meu demers).

Ca un exemplu de drept comparat, la alegerile de la Baroul Paris, atat candidaturile pentru Consiliul Ordinului, cat si cele pentru functiile de decan si prodecan se depun exclusiv in binom femeie - barbat, asa incat Consiliul Ordinului este strict paritar, iar conducerea executiva se compune automat dintr-o femeie si un barbat. Daca o asemenea solutie juridica exista in cadrul Ordinului Avocatilor din Paris, nu vad niciun motiv rational ca ea sa nu fie adoptata pentru avocatura din Romania.

Voi milita public pentru adoptarea unei asemenea solutii, singura pe care o consider conforma demnitatii si valorilor profesiei de avocat.

Am onoarea a va ruga, Stimate Domnule Prezident si Stimate Domnule Decan, Stimati Confrati, sa binevoiti a primi asigurarea inaltei mele pretuiri confraternale.

av. Corneliu-Liviu POPESCU"


Comentarii

# Cornelius date 13 October 2019 18:27 +3

1. Să impui paritatea când vine vorba de ALEGERI este o inepție, cu atât mai mult cu cât peste 60% din electorat(membrii baroului) sunt femei! Puteai să vii cu asemenea idei dacă ar fi vorba de numiri în funcție, hm?! 2. Prin reducere la absurd, cum ar funcționa paritatea când vine vorba de 15 membri?

# Av. Nicolae Trăistaru date 13 October 2019 19:38 0

Inițiativa domnului profesor Corneliu-Liviu Popescu este lăudabilă. Incontestabil, distinsa avocată Flavia Teodosiu merită funcția de prodecan al Baroului București, iar la alegerile următoare în mod cert va fi decan. Doamnele avocat implicate în profesie și care au ceva de spus (amintesc, în ordine alfabetică, Alice Drăghici, Manuela Gornoviceanu, Cornelia Lalu, Mihaelaa Olaru, Mariana Ștefan, Laura Vicol ș.a.) trebuiau să fie în Consiliul Baroului/Prodecan/Decan. Mai mult, MINISTERUL JUSTIȚIEI TREBUIE CONDUS DE UN AVOCAT; știu că în 2004 a fost o tentativă a PNL-ului de a-l numi ministru al Justiției pe regretatul avocat Cristian Iordănescu. PSD-ul trebuia să o impună pe doamna avocat Flavia Teodosiu cel puțin secretar de stat - care trebuie să se ocupe în principal de respectarea drepturilor la apărare și la un proces echitabil (încălcate frecvent de procurori, judecători, polițiști etc), reformarea CSM-ului. P.S. Cei circa 50% avocați (femei) din cei 9000 ce au votat? Ce vor?

# Pintea date 14 October 2019 13:08 +3

Ce aiurea! Numai Ceausescu sustinea cu tarie promovarea in societate a femeilor cu orice pret! Dar daca femeile candideaza si nu sant alese, cum rezolva distinsul domn lema asta? Sau vrea ca ele sa fie alese obligatoriu? Un barbat, o femeie, un barbat, o femeie.... Nașpa! S-au terminat problemele, inventăm unele noi.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.02.2024 – Corbu s-a intors in CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva