6 February 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NESANATOASELE PRACTICI – CSM continua reincadrarea in sistem a fostilor magistrati, desi multi dintre acestia revin in instante sau parchete doar pentru a beneficia de pensiile de mii de euro. Consiliul a declansat sesiunea de reincadrare fara concurs in functia de judecator a magistratilor iesiti deja la pensie. Acestia vor cumula pensia pe care o incaseaza cu salariul pe care il vor primi. Unele instante au aprobat reincadrari ale fostilor judecatori inainte ca CSM sa inceapa procedura (Lista)

Scris de: George TARATA | pdf | print

23 March 2021 12:15
Vizualizari: 8684

Inexplicabil ce face acest Consiliu Superior al Magistraturii. In loc sa caute sa opreasca practicile nesanatoase din sistem, CSM le intretine si incurajeaza. Dovada este o decizie recenta luata de Consiliul condus de judecatorul Bogdan Mateescu (foto).


 

Astfel, CSM a dat liber la noi reincadrari in sistem ale fostilor magistrati, desi se cunoaste ca multi dintre acestia (daca nu cumva toti) revin in instante si parchete doar pentru a beneficia de pensiile de mii de euro. Mai exact, cei mai multi dintre procurorii si judecatorii reincadrati se intorc in magistratura pentru doar cateva luni sau un an, dupa care pleaca la pensie urmand sa incaseze luna de luna sume de mii de euro. Nu este nimic nelegal, intrucat legea permite aceste artificii, ci doar imoral din punctul nostru de vedere.

 

Iata si cateva cazuri concrete de fosti magistrati care s-au intors in sistem pentru a iesi la pensie dupa scurt timp:


Claudia Silinescu Gherbovan – judecator pana in 1996, cand a devenit avocat. A profesat ca avocat pana in 30 mai 2019, cand s-a reintors in magistratura pe functia de judecator la Tribunalul Ilfov, ca urmare a aprobarii cererii de catre Sectia pentru judecatori a CSM. S-a pensionat in aprilie 2020.

Flavius Cosmin Craznic – procuror PICCJ pana in 2010 (si consilier al ministrului Justitiei Monica Macovei), cand a demisionat din magistratura. In 2019 a facut cerere de revenire in magistratura, fara concurs sau examen, Sectia pentru procurori a CSM a respins cererea, iar ICCJ, in 4 noiembrie 2020, a obligat CSM sa emita hotararea de numirea in functia de procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Calarasi. S-a pensionat la 1 martie 2021.

Stefan Victor Achimescu – a revenit in magistratura in mai 2019 pe functia de judecator la Tribunalul Ilfov, iar in ianuarie 2021 s-a pensionat.

Mirela-Puica Stuparu – reintoarsa in magistratura in iunie 2019, pe functia de judecator la Judecatoria Alexandria, pensionata la 2 decembrie 2019

Daniela Dima – reintoarsa in magistratura in iunie 2019, fara examen/concurs, eliberata din functie ca urmare a pensionarii la data de 4 februarie 2020.

 

Chiar pe fata sa fie blatul? Unele instante au aprobat cereri de reincadrare inainte ca CSM sa declanseze procedura


Ati vazut doar cateva exemple, dar situatii de acest gen sunt mult mai numeroase. Cu toate acestea, CSM continua sa apeleze la o asemenea practica, de reincadrare a fostilor magistrati, justificand probabil ca este nevoit sa o faca intrucat nu se pot organiza concursuri la INM din cauza unei decizii a CCR, iar instantele si parchetele se confrunta cu deficit de personal. Chiar si asa, ce rost are sa bagi in sistem fosti magistrati care sa plece dupa cateva luni sau un an? O simpla carpeala. Daca nu si o recompensare a unor pile cu pensii babane.

 

Totusi, trebuie facuta o precizare: in cazul de fata este vorba despre reincadrarea unor magistrati aflati deja la pensie, intrucat procedura este cea prevazuta de art. 83 alin (3) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Acestia vor avea insa un alt avantaj: cumularea pensiei pe care deja o primesc cu salariul pe care il vor primi. Deci in cazul de fata nu vorbim despre magistrati care au plecat din sistem si care se intorc doar pentru a pleca dupa cateva luni sau un an pentru a primi pensii de mii de euro, ci de magistrati care sunt deja la pensie, dar care se intorc pentru a cumula pensia cu salariul. Deci tot pentru a incasa cateva mii de euro pe luna. Deci tot o situatie gresita, in opinia noastra.


Revenind la ultima procedura de acest gen declansata de CSM, ea a fost dispusa in sedinta din 18 martie 2021 de Sectia pentru judecatori a Consiliului. Sunt vizate cinci curti de apel, 28 de tribunale si 93 de judecatorii. Interesant este ca, din informatiile pe care le detinem, anumite instante au aprobat reincadrarea unor magistrati inainte ca CSM sa declanseze procedura.


Iata anuntul CSM:

 

 


Iata instantele cu posturi disponibile pentru fostii magistrati reincadrati in sistem:

 


Comentarii

# Edelweiss - Ivory Tower Accountant with „Plaivaz” date 23 March 2021 13:04 +3

TOTAL GREȘITĂ PREMISA ARTICOLULUI! Fiindcă, în 2016, când am adunat „cu plaivazul” numărul magistraților „activi” (nicidecum putorile alea asimilate magistratului de freacă buha și bat berbunca)mi-au ieșit 7.500 de așa-ziși magistrați: 4850 juzi și 2650 de porcușori. Anul trecut, când i-am socotit iară, au ieșit undeva la vreo 6.400 de magistrați: vreo 4.400 de juzi și puțin peste 2000 de porcușori. Suprapus peste acest declin de 1.100 de persoane în 4 ani vine lipsa concursului de admitere la INM din anul 2020, din motive de neconstituționalitate a probei interviului macoveisto-dănilețist. În atare situație mi se pare de bun-simț și de o normalitate elementară să suni goarna printre pensionarii de lux și să încerci să-i atragi înapoi vreun an sau doi, până se trece peste această criză de personal. Dar, dacă vrem să grăim discuții vorbite ca mai apoi să discutăm vorbe grăite, se poate spune și în nota articolului: îi cheamă de acasă ca să facă mațul gros la un maț care deja este gros

# MN date 23 March 2021 14:53 +7

o alta inginerie de facut bani, numai ca de aceasta jmecherie marele ministru de justitie nu vede nu aude, adica liber la blat si facut bani.bravo Mateescule asa te vreau ca poate maine poimaine cand se intoarce roata esti si tu cu siguranta penal

# santinela date 23 March 2021 16:07 +32

Bobitaaaaa de ce drac nu ne lasi in pace ? Esti cel mai jalnic si sluga conducator a unei institutii care si asa este de risul curcilor.

# nae girimea date 24 March 2021 07:31 -1

@Edelweiss E firesc , e coerent ca la obrazul gros sa fie si matul gros

# Quetzalcoatl date 24 March 2021 17:50 0

Din Codul civil ce vechi eu știam că drepturile se exercită în conformitate cu scopurile stabilite de legiuitor.Deci dacă revii în magistratură spre a ieși la pensie de serviciu la scurt timp după reîncadrare( că mai sus după un număr de luni)se înțelege că nu ai urmărit scopul de a pune osul la maldărul de dosare(unele în penal de chiar 50 de volume)ci un altul,personal și fraudulos.De aceea atunci când CSM primește de astfel de cereri e bine să le ia declarație scrisă că se obliga să lucreze un număr minim de ani,adică reîncadrarea să fie conformă cu legea nu cu scopul ascuns și imoral.Astfel nu ar mai apare cazuri precuSilinescu Gherbovan,Achimescu etc.m

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.02.2023 – Numirea sefilor PICCJ si DNA intra in linie dreapta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva