1 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Pericol de explozie. Comisia Europeana reclama Romania si Bulgaria la Curtea Europeana de Justitie din cauza lipsei transparentei pe piata gazelor!

Scris de: L.J. | pdf | print

24 November 2011 18:00
Vizualizari: 11707

Romania si Bulgaria sunt reclamate de Comisia Europeana (CE) la Curtea Europeana de Justitie pentru nerespectarea normelor UE privind piata gazelor naturale. Demersul a fost transmis de CE prin intermediul unui comunicat. Comisia Europeana mentioneaza ca cele doua state nu au pus la dispozitie informatii privind capacitatea maxima a retelei, motiv pentru care accesul unor operatori a fost blocat. CE sustine la Curtea Europeana de Justitie ca atat Romania cat si Bulgaria se fac vinovate de lipsei transparentei pe piata gazelor, aratand ca cele doua tarinu s-au aliniat inca pe deplin la normele UE privind piata gazelor naturale. "In practica, din cauza nerespectarii de catre Bulgaria si Romania a normelor UE aplicabile pietei gazelor naturale, clientii respectivelor state membre sunt privati de posibilitatea de a obtine oferte de la alte state membre, intrucat pietele nu sunt suficient de integrate. Concret, Comisia considera ca in Bulgaria si in Romania capacitatea intreruptibila de flux inversat (cunoscuta si sub denumirea de «backhaul») nu este pusa la dispozitie la toate punctele de interconectare. Includerea capacitatii de flux inversat este esentiala pentru utilizarea retelei la capacitatea sa maxima. Mai mult, capacitatea intreruptibila si serviciile pe termen scurt sunt vitale pentru intrarea pe piata a noilor operatori", se precizeaza in comunicatul CE.


In mod normal, toti participantii la piata trebuie sa aiba acces egal la retelele pentru transportul gazelor naturale in scopul aprovizionarii clientilor, iar pentru a garanta accesul egal al tertilor este important sa fie pusa pe piata, la dispozitie, capacitatea maxima a retelei, iar participantii sa aiba informatii fiabile si transparente cu privire la capacitatea retelei

Comisia Europeana mai sustine ca, in Romania, operatorul sistemului de transport (OST) nu respecta integral cerintele UE in materie de transparenta si, in absenta informatiilor referitoare la capacitatea disponibila, este imposibil ca piata gazelor naturale sa devina cu adevarat competitiva pentru ca noii operatori sa aiba acces la piete.

Conform CE, o piata interna eficienta si functionala a gazelor naturale ofera consumatorilor posibilitatea de a alege intre diferitele societati. Pentru a permite aceasta alegere, legislatia UE urmareste facilitarea comertului transfrontalier cu gaze naturale si cresterea capacitatii pietelor gazelor. In iunie 2009, reprezentantii CE de la Bruxelles au transmis celor doua tari o scrisoare de punere in intarziere privind neindeplinirea obligatiilor, urmata de avize motivate, in iunie 2010. Dar – afirma Comisia Europeana - Romania si Bulgaria nu si-au respectat obligatiilor asumate prin Regulamentul 715/2009 privind gazele naturale.

 

Comentarii

# bravo! date 25 November 2011 07:57 0

VREAU GAZE IEFTINE, VREAU SA NEGOCIEZ SI EU!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.02.2024 – Corbu s-a intors in CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva