29 January 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PIC SI POC – Seful CSM Marian Buda si judecatorul Bogdan Mateescu au facut scut pentru ministrul Justitiei Catalin Predoiu, dupa ce judecatoarea Gabriela Baltag a devoalat noile Legi ale Justitiei ca fiind retrograde. Buda: “Sunt apte sa conduca la modernizarea sistemului judiciar”. Mateescu: “Pot sa confirm eu, aveti dreptate”. Procurorul Cristi Ban i-a dat-o in direct lui Mateescu: “Eventual schimba locul”. Mateescu: “Ah” (Video)

Scris de: George TARATA | pdf | print

17 August 2022 13:07
Vizualizari: 4556

Nimeni nu are voie sa spuna ceva rau despre proiectele ministrului Justitiei Catalin Predoiu de modificare a Legilor Justitiei. Iar daca cineva totusi indrazneste sa faca asta, atunci seful CSM Marian Buda (foto dreapta) si simplul membru CSM Bogdan “Bobi” Mateescu (foto stanga) au grija sa reactioneze si sa faca scut pentru Predoiu.


 

Asa s-a intamplat in sedinta Plenului CSM din 12 august 2022, cand Consilul a avizat proiectele de modificare a Legilor Justitiei. Marian Buda si Bogdan Mateescu au sarit ca arsi dupa ce judecatoarea Gabriela Baltag a devoalat noile Legi ale Justitiei ca fiind unele retrograde (click aici pentru a citi). Buda a fost primul care a luat cuvantul, explicand ca viitoarele Legi ale Justitiei ar fi “apte sa condua la modernizarea sistemului judiciar”. A fost inganat de Mateescu, acesta precizand cu voce afectata ca “sunt cu totul si cu totul de acord cu dvs, si din punctul meu de vedere proiectul de lege este un proiect bun”.

Marian Buda nu s-a multumit insa doar cu atat, ci a atacat-o pe Gabriela Baltag, sustinand ca, vezi Doamne, prin criticile aduse noilor Legi ale Justitiei aceasta ar dori de fapt sa isi faca imagine. O remarca amuzanta, caci oare ce imagine mai este nevoie sa isi faca Gabriela Baltag, in conditiile in care cu siguranta este cea mai apreciata si mai cunoscuta judecatoare din Romania?


Ban a scos un “Ah” de la Mateescu


Pe de alta parte, un alt moment amuzat s-a petrecut cu ocazia acestui schimb de replici. Procurorul Cristian Mihai Ban din CSM l-a ironizat in direct pe simplul membru CSM Bogdan Mateescu. Mai exact, dupa ce Andrea Chis l-a atentionat pe Mateescu despre faptul ca nu se aude ce spune, Ban i-a transmis lui “Bobi” sa schimbe locul, cu trimitere evidenta la faptul ca ar trebui sa stea pe scaunul lui Marian Buda, adica sa fie pentru a treia oara presedinte CSM, mai ales ca in sistem circula teoria ca Mateescu s-a asezat pe un colt de masa langa Buda pentru a-l ajuta pe acesta sa inteleaga mai usor ce se intampla in sedintele Consiliului si pentru a-l sprijini sa conduca sedintele. La ironia lui Ban, Mateescu nu a fost in stare sa raspunda decat cu un “Ah”.


Prezentam reactiile sefului CSM Marian Buda si simplului membru CSM Bogdan Mateescu dupa criticile aduse de judecatoarea Gabriela Baltag noilor Legi ale Justitiei (video de la minutul 57:40):


Marian Buda: Doua secunde, ce vreau... Vroiam sa mai preciez eu o anumita chestiune. Trebuie sa spun de la bun inceput ca nu sunt de acord cu doamna Baltag cu acea caracterizare a Legilor Justitiei. Eu cred ca sunt apte sa conduca la modernizarea sistemului judiciar, sigur cu unele observatii pe care le-am dezbatut, de exemplu ieri, in sedinta de comisie. Imi aduc aminte ca si doamna Balatg a participat, si apropo de transparenta aceasta, eu sunt mai nou in CSM si pe mine ce m-a frapat este ca se face aceasta confuzie intre dezbatere si deliberari. Pai nu imi aduc aminte sa spus ieri anumite observatii cu privire la ce a spus astazi. Nu cumva folosim acest prilej pentru a ne face, nu stiu, o anumita imagine?

Gabriela Baltag: Stiti foarte bine ca nu este adevarat.

Bogdan Mateescu: Pot sa confirm eu, aveti dreptate.

Gabriela Baltag: ...ieri unii dintre noi nu mai erau socotiti, sau nu erau numarati, si opiniile lor nu contau. Iar eu oricum v-am spus ca astazi voi aborda aceste probleme.

Bogdan Mateescu: Inainte de a adresa replica, vreau sa marturisesc ca sunt cu totul si cu totul de acord cu dvs, si din punctul meu de vedere proiectul de lege este un proiect bun. Rezultatul consultarilor pe care si noi le-am transmis, si colegii nostri procurori, inteleg, si Inalta Curte, si parchetele, si care observatii transmise au fost in buna parte inglobate, altele nu, o sa le reiteram in parte...

Andrea Chis: Scuza-ma, Bogdan, nu stiu daca se aude, dar noi nu te auzim.

Bogdan Mateescu: ...pentru a oferi Parlamentului oportunitatea de a le dezbate. Imi pare rau, Andrea, stii ca si la sectie am avut problema asta, nu stiu ce sa fac mai mult, eventual sa vorbesc mai tare.

Cristian Mihai Ban: Eventual schimba locul.

Bogdan Mateescu: Ah... (n.r. - rade)

Andrea Chis: E nevoie sa vorbesti mai tare.

Bogdan Mateescu: Mie nu imi place sa vorbesc mai tare in general, sa nu creada lumea ca tip sau ca fac o retorica mai mult sau mai putin oportuna. Ceea ce vreau sa va spun e ca toti membrii Comisiei, cu exceptia membrilor din Comisie care au fost in concediu legal de odihna plus membrii Consiliului care nu sunt membri ai Comisiei ca urmare exclusiv a vointei acestora, au participat, au expus opinii, toate, am stabilit impreuna cu stafful, sa le inseram si sa le dezbatem. Acum, referitor la Comisie si la modul in care se fac dezbaterile, doar o propunere catre colegi, nu stiu, poate ca ar trebui sa ne limitam pentru ca sunt sigur ca toti am avea cate ceva de spus, este subiect important, dar nu as vrea sa luam cuvantul altor membri care au lucruri importante de spus. O sa intervin si eu pentru observatii punctuale, cand va fi momentul”.


* Vedeti aici reactiile sefului CSM Marian Buda si ale simplului membru CSM Bogdan Mateescu (minutul 57:40)

Comentarii

# ĂSTA E MOTIVUL date 17 August 2022 13:38 +161

Sunt bune legile justiției pentru că, prin legea privind statutul magistraților, i-a cumpărat cu intrarea în avocatură sau notariat fără examen. Poate spune cineva de ce BOBIȚĂ va putea să intre în avocatură fără examen, iar un judecător de curte de apel nu ? Toni Neacșu a dat examen pentru intrarea în avocatură, Mateescu și Savonea de ce să intre fără examen? Ce , avocații și notarii intră în magistratură fără examen? Cine va citi art 290 din proiectul statutului magistraților poate vedea de ce e Mateescu et comp. este de acord cu legile justiției.

# Nenea Nae date 17 August 2022 17:37 +93

Confirmat Bobita e un fel de "Garantat Vanghelie" din anul 2022? Foarte penibil...

# maxtor date 17 August 2022 23:05 +1

vulpea si motanu, cei 2 escroci(doar Banciu mai pomeneste de Pinocchio)

# santinela date 18 August 2022 07:34 0

Tusea si cu junghiul,adica o Buda si un Ciumpalac,nulitati profesionale,isi dau cu parerea si sustin "opera" altei nulitati,recte ministrul Predoiu. Vai mama noastra ce am ajuns ! Pai intre astia trei si doamna Baltag stau vreo 2 biblioteci de meserie si de cultura generala.

# NU VA MAI PLANGETI ! date 19 August 2022 07:30 0

Acesta este un efect al reprezentarii, un alt castig al democratiei, ... . Aparentele insala, poti fi ... si scos la iveala !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.01.2023 – Judecatorul Goagal

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva