13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PRECIZARI DE LA UNIUNEA NOTARILOR – Autentificarea declaratiilor privitoare la donarea post-mortem: “Declaratiile prin care donatorii consimt la donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor sunt scutite de plata onorariului notarial”. UNNPR a comunicat notarilor publici obligatiile care le revin si procedura de urmat

Scris de: L.J. | pdf | print

14 September 2018 15:03
Vizualizari: 10970

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania precizeaza ca obligatia notarilor de a inscrie in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule, infiintat la nivelul Ministerului Sanatatii, datele de identificare ale donatorilor si declaratiile prin care acestia consimt la donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor, a fost reglementa prin Ordinul comun al ministrului Sanatatii si ministrului Justitiei privind infiintarea Registrului national al donatorilor de organe, tesuturi si celule (RND)


Uniunea Nationala a Notarilor arata intr-un comunicat de presa ca declaratiile prin care donatorii consimt la donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor sunt scutite de plata onorariului notarial: "Apreciem ca niciun notar public nu poate sa se prevaleze de necunoasterea prevederilor legale privitoare la autentificarea unei declaratii prin care o persoana consimte la donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor si la efectuarea formalitatilor aferente de inregistrare in RND."

Comunicatul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania:

“Referitor la discutiile din spatiul public privind atributiile notarilor publici de a autentifica declaratiile privitoare la donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor si de a inscrie declaratiile si datele de identificare ale donatorilor in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule:

Obligatia notarilor publici de a inscrie in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule, infiintat la nivelul Ministerului Sanatatii, datele de identificare ale donatorilor si declaratiile prin care acestia consimt la donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor, a fost reglementa prin Ordinul comun al Ministrului sanatatii si Ministrului justitiei nr.1158/14.12.2012, privind infiintarea Registrului national al donatorilor de organe, tesuturi si celule (R.N.D.), in aplicarea caruia s-au emis, de catre Ministerul Sanatatii, Normele metodologice privind functionarea Registrului national al donatorilor de organe, tesuturi si celule (R.N.D.), norme ce prevad in art.4 si obligatiile notarului public care a autentificat acest tip de declaratie. Actele normative mentionate sunt publicate in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 847/14.12.2012.

Normele metodologice cuprind in Anexa nr.2 modelul declaratiei autentice, iar in Anexa nr.4 modelul formularului electronic de inscriere in R.N.D, pe care notarii publici instrumentatori trebuie sa le utilizeze in cadrul acestei proceduri speciale.

Precizam ca declaratiile prin care donatorii consimt la donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor sunt scutite de plata onorariului notarial, potrivit dispozitiilor art.26 alin. (1) lit. h), din Normele privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, aprobate prin Ordinul ministrului justitiei nr. 46/C/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a comunicat tuturor notarilor publici, prin adresa nr.3994/18.09.2013 si ulterior prin adresa nr.2215/24.04.2014, toate informatiile necesare privind autentificarea declaratiilor si obligatiile notarilor publici de a inscrie in R.N.D datele de identificare ale donatorilor si declaratiile acestora. Aspectele in discutie au constituit de asemenea obiectul unor dezbateri cu prilejul simpozioanelor de pregatire profesionala organizate de Institutul Notarial Roman.

In sensul celor precizate, apreciem ca niciun notar public nu poate sa se prevaleze de necunoasterea prevederilor legale privitoare la autentificarea unei declaratii prin care o persoana consimte la donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor si la efectuarea formalitatilor aferente de inregistrare in R.N.D.

Biroul Comunicare si Relatii Publice

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.06.2024 – Solomon o vrea pe “Veverita” la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva