23 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Predoiu i-a dat in scris avocatului Bota ca a luat doar 74.580 USD pentru Codul Civil si ca a pierdut 50.000 USD cand a devenit ministru (Document)

Scris de: | pdf | print

19 September 2010 13:56
Vizualizari: 6650

Deranjat de denuntul penal pe care avocatul Pompiul Bota i l-a facut in luna august 2010, dar si de adresele acestuia de solicitare de informatii adresate Ministerului Justitiei, ministrul-avocat Catalin Marian Predoiu i-a raspuns in scris, prin structura de informare publica, adversarului sau din baroul concurent. Amintim ca avocatul Pompiliu Bota (creatorul barourilor paralele) prin intermediul Sindicatului Independent al Juristilor din Romania, l-a denuntat recent pe ministrul Catalin Predoiu la DNA pentru ca ar fi savarsit infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice si presupuse fapte de coruptie.

Potrivit denuntului, Catalin Predoiu, ar fi atribuit contractele privitoare la elaborarea Codurilor Penal, Civil, de Procedura Penala si Civila, "fara a organiza o licitatie publica", iar sumele, in cuantum de un 1.000.000 dolari, ar fi fost distribuite pe "criterii clientelare", dand ca exemplu pe Valeriu Stoica - coleg de facultate al socrului ministrului Calin Andrei Zamfirescu, pe Gheorghe Florea - seful Uniunii Barourilor si pe judecatoarea Ana Cristina Labus, membra a CSM

 

. Din raspunsul oferit, reiese ca Marian Catalin Predoiu a incheiat in 2006 un contract cu MJ in valoare de 124.300 dolari, din care a incasat pentru munca la Codul civil doar 74.580 dolari. Restul de 50.000 dolari i-a pierdut, dupa cum singur a afirmat Predoiu luna trecuta in fata membrilor Asociatiei Magistratilor din Romania, intrucat din 2008 a devenit ministru si nu putea sa-si dea singur banii. De precizat ca intre avocatii Predoiu si Bota exista o rivalitate veche, primul incercand sa-l bage pe al doilea in puscarie, prin mai multe modificari premeditate la legea avocaturii, initiate in calitate de ministru al Justitiei, modificari menite sa scoata in afara legii barourile paralele.

Cum a semnat Predoiu contractul de consultanta cu MJ, inainte sa devina ministru

Potrivit adresei Ministerului Justitiei nr. 86.152 din 10.09.2010 trimisa Sindicatului Independent al Juristilor din Romania, i s-au oferit lui Pompiliu Bota, pe Legea 544/2001, informatii privind contractele de consultanta incheiate intre MJ, in calitate de beneficiar si Catalin Predoiu, in calitate de colaborator extern: „Dl. Catalin Marian Predoiu a avut calitatea de membru, colaborator extern doar in Comisia pentru revizuirea proiectului noului Cod civil, aflat in dezbatere parlamentara, cu incepere din anul 2006, pana la data de 29 februarie 2008, data numirii sale in functia de ministru al Justitiei. Remunerarea membrilor Comisiei, de la data constituirii pana la inceputul anului 2007, plata membrilor Comisiei, colaboratori externi, s-a asigurat din fondurile Ministerului Justitiei, pe baza de conventii civile. Din luna februarie 2007, pana in luna iunie 2008, plata colaboratorilor externi a fost asigurata din imprumutul acordat de Banca Mondiala pentru finantarea Proiectului de Dezvoltare Institutionala a Sectorului Public Privat (PPIBL) administrat de Ministerul Economiei si Finantelor, prin UMP-PPIBL. Astfel, in anul 2006, Ministerul Justitiei, in calitate de beneficiar, a incheiat cu dl. Catalin Marian Predoiu, in calitate de colaborator extern, conventia civila nr. 37.901/19.04.2006 al carui obiect l-a reprezentat revizuirea proiectului Codului civil aflat in dezbatere parlamentara, pentru o perioada de 6 luni, incepand de la data de 01.04.2006 si pana la data de 01.10.2006. Cuantumul remuneratiei a fost stabilit conform art. 3 din OG nr. 85/1998 privind plata colaboratorilor externi folositi de ministere pentru elaborarea proiectelor de coduri si a altor acte normative, aprobata prin Legea nr. 218/2000, cu idemnizatia stabilita conform anexei la OUG nr. 27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei, Anexa I, cap. B, nr. Crt. 1.

De asemenea, Ministerul Justitiei alaturi de Ministerul Finantelor Publice a semnat 8 contracte pentru revizuirea Codului Civil cu 8 consultanti independenti, reputati teoreticieni si practicieni in domeniul dreptului civil, selectati prin competitie conform procedurilor Bancii Mondiale (BIRD), finantarea serviciilor fiind asdigurata dintr-un imprumut acordat Romaniei de BIRD. Dintre cele 8 contracte, contractul de asistenta tehnica pentru reformarea Codului civil – cartea a VI – contractele speciale, in valoare de 124.300 USD a fost incheiat la data de 04.01.2007 cu consultantul independent dl. Catalin Marian Predoiu – aceste informatii sunt publicate si pe site-ul BIRD. In cadrul contractului, consultantul individual Catalin Predoiu a oferit servicii de consultanta pana la valoarea de 74.580 USD, contractul fiind reziliat incepand cu data de 29 februarie 2008, urmare a intervenirii situatiei de incompatibilitate cu calitatea de consultant, domnul Predoiu devenind ministrul Justitiei”.

Restul onorariilor platite pe Coduri din bani publici sunt secrete – zice MJ

In continuarea adresei MJ, se precizeaza: „Informatiile referitoare la sumele incasate individual de membrii comisiilor, precum si copiile contractelor de consultanta, nu va pot fi furnizate intrucat cuprind/fac parte din sfera datelor cu caracter personal aflate sub incidenta Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, fiind exceptate de la accesul liber al cetatenilor in virtutea art. 12 din Legea 544/2001 (...) Procedura de selectie, raportata la fiecare proiect de cod s-a facut pe baze competitive, avandu-se in vedere o serie de criterii precum: vasta experienta practica in domeniul dreptului, bogata experienta in activitatea de cercetare publicistica (autori de tratate, articole, studii doctrinare), activitate teoretica in domeniu, inalta recunoastere profesionala...”

Cititi aici raspunsul integral oferit de MJ - Predoiu avocatului Pompiliu Bota.

Comentarii

# dorian date 19 September 2010 17:03 -3

Bota nu e avocat, sa fim seriosi.

# racaceanu catalin date 20 September 2010 11:33 +23

Sa mori tu...Toti judecatorii care au confirmat nup-urile si procurorii care le-au dat sunt idioti in viziunea ta si a celor ca tine.Ia-te de mana cu don ministru ca aveti aceeasi gandire aerisita.

# maria date 22 September 2010 11:29 -1

da, dorian, ai dreptate, bota nu e avocat.

# Robin date 19 September 2010 17:48 +9

ba e mon cher, si unul foarte bun. si mai e si romana adevarat pe deasupra, nu ca derbedeii care au acaparat azi avocatura si fac miliarde pe contracte cu bani publici sau, mai rau, fura banii avocatilor care accepta cu umilinta sa plateasca o zeciuala pentru care nu primesc nimic, unor indivizi care nu dau nimanui socoteala

# Dr.av.Botomei Vasile date 21 September 2010 21:04 -2

Oamenii de stiinta apreciaza activitatyea profesionala a domnului Presedinte-avocat Pompiliu Bota! Este un avocat constitutionalest foarte bun.Este un om de perspectiva in domeniul justitiei. Cand se va dori sa se numeasca pe functii importante oameni importanti, va fi domnul avocat Bota , un exemplu de Procuror general foarte bun !

# maria date 22 September 2010 11:30 -1

bortomei, esti in eroare. bota este foarte departe de a fi un bun jurist. ca avocat nu e.

# maria date 22 September 2010 12:36 +3

ma doare inima cand ma gandesc ca legalitatea unbr-bota este confirmata prin numeroase hotarari judecatoresti definitive. asta inseamna ca, din cauza concurentei, eu voi muri de foame. pentru a ma razbuna, totusi, in vreun fel, pe bota, de care sunt de-a dreptul obsedata, il voi calomnia de fiecare data cand voi avea ocazia. poate reusesc, in acest mod, cel putin, sa-l enervez, desi, recunosc, va fi foarte greu.

# racaceanu catalin date 22 September 2010 13:28 +15

:D Incearca sa mergi la doctor daca ai dureri. Incepe cu un neurolog sa faci o economie ca la inima nu ai probleme

# eugenia date 24 September 2010 18:18 +1

Da, Maria. "Răzbunarea este arma prostului", se pare că se verifică cu tine.

# eugenia date 24 September 2010 18:23 +1

Bota este avocat. Bota nu este mafiot.Bota este un mare OM.--pentru Dorian si altii ca el.

# eugenia date 24 September 2010 18:29 +2

Predoiu a pierdut 50.000 dolari? de unde i-a pierdut? a luat mai mulţi de la minister. Şi sigur i-a luat şi pe cei 50.000 altcineva, doar cu numele, dar, pentu el.Nu vedeţi ce habotnici sînt cînd se văd la putere? au distrus ţara, au secătuit-o.De ce nu pleacăăăăăăăăăăăăă?????????? Nu le spun nimic mişcările po******re din ultimile zile?

# eugenia date 24 September 2010 18:41 +6

Citeam de Legea avocaturii, de modificări. Acum , la Camera deputatilor, îşi adaugă şi ăştia "amendamente"/beneficii: parlamentarii, primarii, oamenii politici să fie de la sine avocaţi definitivi (nu stagiari). Ăştia recunosc că nu sînt în stare de un examen, că doar noi, poporul român, prost i-am cocoţat acolo. Aşteptăm să treacă legea şi pe la noi, poporul romîn să scriem şi despre Legea nr.3/1948 M.Of. nr. 33/10 feb. 1948. Îi vedeţi cum se strîng? HELLO, president ai grijă ce trăsnaie mai semnezi!

# Cristi P. Sturzu date 20 January 2011 10:56 +2

Ei, ai vazut, eugenia, ce idiotenie a semnat Bashescu? Pai tu ai cui crezi ca sunt toti latraii astia? Nu ai lui?
Bashescu a semnat ca primarul...primarul Bashescu. De Chior ce e, chiar n-a vazut ca toate loazele si-au tras privilegii? Hala tara, halal "president"...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva