9 decembrie 2019

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PREDOIU VA SUFOCA SISTEMUL – Judecatoarea Adina Lupea de la CA Cluj spulbera planurile ministrului Justitiei Catalin Predoiu pentru magistrati: „Orice guvern trebuie sa se gandeasca la o politica de recrutare. De unde aducem magistrati? Cum ii motivam?... Prin salarii, garantii si sa fim siguri ca alegem cei mai buni oameni. Magistratura nu e un joc... Nu e o solutie sa scoti la examen 150 de absolventi, la INM, cand nevoia sistemului e minim de 300. Nu asa se rezolva pensia anticipata”

Scris de: Valentin BUSUIOC

29 noiembrie 2019 16:10
Vizualizari: 3990

Ministrul Justitiei Catalin Predoiu ar face bine sa gaseasca solutii reale pentru sistemul judiciar, iar nu sa agraveze problemele deja existente, prin masuri profund controversate. Este principalul avertisment lansat joi, 28 noiembrie 2019, de catre judecatoarea Adina Daria Lupea (foto), de la Curtea de Apel Cluj, la trei zile dupa ce Predoiu a trimis patru intrebari catre toate instantele si parchetele din Romania, dintre care una privind prorogarea intrarii in vigoare a noii prevederi din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, care vizeaza prelungirea duratei cursurilor la Institutul National al Magistraturii (de la 2 ani la 4 ani), iar alta privind amanarea intrarii in vigoare a pensionarii anticipate (click aici pentru a citi).


Mai exact, Adina Lupea ii atrage atentia lui Catalin Predoiu ca sistemul judiciar are deja probleme cronice cu lipsa de experienta a magistratilor, iar in cei doi ani de INM (cati se fac in prezent) un auditor de justitie nu are timp sa deprinda toate subtilitatile meseriei.

Alta solutie pe care ministrul Justitiei ar trebui s-o aiba in vedere este suplimentarea locurilor pentru INM, astfel incat sa se rezolve alta problema cronica a sistemului: lipsa de personal, mentioneaza judecatoarea Lupea.

Totusi, nici sistemul de invatamant nu este crutat, Adina Lupea criticand in acest sens autosuficienta care le este insuflata auditorilor de justitie, in detrimentul unor deprinderi practice care sa le foloseasca mai tarziu in cariera viitorilor judecatori si procurori.

Redam postarea de pe Facebook a judecatoarei de la CA Cluj (vezi facsimil):

Trebuie sa se gandeasca la o politica de recrutare. Orice guvern trebuie sa se gandeasca la asta. De unde aducem magistrati? Cum ii motivam? Cum le asiguram un statut stabil? Ce facem cu viitorul tarii?

Adica trebuie sa se treaca la niste analize suficiente si pe termen lung sa asigure stabiltatea in sistem. Nu instabilitatea. Nimeni pana acum nu a facut asta. Sa le asiguram o certitudine legislativa. Sa ii pregatim pentru ce e mai greu. Sa ii motivam. Prin salarii, garantii si sa fim siguri ca alegem cei mai buni oameni. Magistratura nu e un joc. Fiecare care ajunge pe scaunul de judecator/procuror trebuie sa fie convins ca statul ii lasa la dispozitie cele mai sensibile parghii.

Nu e o solutie sa scoti la examen 150 de absolventi, sa zic maxim, la INM, cand nevoia sistemului e minim de 300, ca sa dau un exemplu. Nu asa se rezolva pensia anticipata.

Am intampinat si intrebarea ca nu se compara 2 ani de INM cu doi ani de stagiatura, cum era in 1998 pe vremea mea. Ca ei nu trebuie sa faca doi ani de stagiatura sa stie carte, ca oricum stiu. Problema e falsa.In doi ani de INM ei invata teorie. Eu in doi ani de stagiatura ca procuror am facut de toate. Nu ma scutea nimeni.Ba chiar mi se impunea. Pleci la fata locului! Nici de autopsii, nici de cercetari la fata locului, nici de mers in penitenciar nu m-a scutit nimeni. Dupa examenul de semnatura, la 6 luni, am facut de toate.Nu exista ca nu vreau sau indrumatorul de stagiu imi impunea ceva. Trebuia sa fac tot. Astazi ii vad pe unii in stare sa reclame la IJ ca indrumatorul de stagiu le incalca independenta. Asa sunt invatati in INM.Ca sunt super genii. Nu sunt. Nu intra in doi ani in sala de judecata sa puna concluzii. Nu redacteaza motive de apel. Nu intra in sedintele de judecata. Nu stiu emite un mandat de retinere fara supravegherea indrumatorului de stagiu. Nu participa la sedinte si nu redacteaza, decat in stagiatura de 6 luni. Sa nu mai comparam vremurile, nu sunt de comparat. Nu intra intr-un peniteniciar, nu au idee despre ce e acolo. De aceea eu am fost pentru prelungirea INM maxim 3 ani.

Numai contactul direct si experienta te pot face magistrat. In rest, am invatat aceeasi carte si eu, si ei. Dar ma rog, daca ei in 2 ani pot suplini toate astea, sa ramana INM la doi ani.


Comentarii

# Maria date 29 noiembrie 2019 16:41 +10

Guvernu'de SLUGI are planuri MARI,însă de lăcomie a băgat mâna.. la"fundu" bugetului prea repede în speranța că vor găsi ceva'roz' au găsit o mare gaură cam'maro' :D Şi pt.că un ghinion'nu vine singur Re-tardu'ORB-BAN a realizat că țara are nevoie de Programu'Rabla'extins şi la avioane pt.apărarea țării de 300mil$ Deja duşmanii tremură-n izmene doar imaginându-i pe vitejii: Johan-Top-Gun la manşă şi Ludovic cel mic la cârmă! Nu râdeți :D  Avem şi noi'eroii'noştri care vor duce țara -Anormală la cap -NORMALĂ LA FUND'  :D Furtuna deabea începe cu"MEGA"propuneri -Declarații de avere a sclavilor şi crearea de NOI PARCHETE DE BELIRE TOTALĂ a românilor.. Începutul sună BETON Deoarece pulimea a votat EXACT ce a vrut SRI şi STS.Nu vă faceți griji că nimeni nu se atinge de firmele secrete SRI care sifonează de 30de ani banii jefuiți din RO!,nici de casele furate a lu'Klaus 8)

# nae din dealul feleacului date 29 noiembrie 2019 17:08 +3

Desi sint in virful dealului,D_na Jude Lupea eu va vad destul de bine ,va citesc si va apreciez.Acum ramine sa va si auda cine trebuie si cine are decizia.Din respect va trimit un buchet de flori;preferinta mea sint garoafele;vi-l trimit "on-line"ca daca ma incumet sa vin personal ,ma aresteaza pt.dare de mita!Daca e ceva de facut cu justitia din RO,si este de facut,tot Domniile Voastre profesionistii pot face ce e de facut;cine altcineva?Nu putem astepta spusele lui Fidel Castro,de formatie avocat,cum ca "justitia intirzie,dar soseste".

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Va fi Klaus Iohannis un presedinte dictator in al doilea mandat?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 8.12.2019 – Omul lui Kovesi vrea sa-l faca pe Calin Nistor

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva