19 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

PREVIZIUNE: ITALIA IESE DIN UE – Dupa criza coronavirusului, Uniunea Europeana va fi zguduinta de un nou “exit”. Fostul eurodeputat Norica Nicolai: “Italia a fost lasata pe cont propriu – si prevad un Italexit nu foarte tarziu, pentru ca italienii nu uita si nu iarta -, Germania s-a facut ca ploua, liderii europeni au fost ca si inexistenti... UE a clacat la primul test major la care a fost supusa... UE chiar e un colos cu picioare de lut... Ani de zile ne-am amagit cu o forma fara fond”

Scris de: G.T. | pdf | print

24 March 2020 15:49
Vizualizari: 64697

Italia va parasi Uniunea Europeana, iar asta pentru ca italienii nu vor uita si nu vor ierta cum au fost abandonati de liderii de la Bruxelles in criza coronavirusului. Iar modul in care UE a actionat arata ca Uniunea a clacat la primul test major la care a fost supusa.


 

Opiniile ii apartin fostului eurodeputat Norica Nicolai, lider ALDE si unul dintre cei mai apreciati politicieni romani. Intr-o analiza publicata de ziarul Cotidianul, Norica Nicolai subliniaza ca liderii UE au dovedit ca le lipsesc solidaritatea, curajul si initiativa. Din pacate, criza coronavirusului a demonstrat, arata Norica Nicolai, ca Uniunea Europeana este un colos cu picioare de luta, o forma fara fond cu care oamenii s-au amagit ani de zile.

 

Iata analiza liderului ALDE Norica Nicolai, publicata de cotidianul.ro:

 

“Uniunea Europeana s-a nascut din munti de carbune si otel si sucomba, decenii mai tirziu, pe altarul unui virus microscopic

Yuval Harari (n.r. - cunoscut istoric israelian) are dreptate: intreaga lume va fi altfel dupa pandemie. Dar, cel mai mult, va suferi, cred, Uniunea Europeana. Visul lui Churchill, Monnet si Schuman, e pe cale sa se incheie, pentru ca nu a trecut cea mai simpla proba: cea a contactului cu viata reala.

Se spune adesea ca tranicia relatiilor se dovedeste in momente de criza, nu la bine. UE a clacat la primul test major la care a fost supusa, epidemia de coronavirus.

In fata dezastrului, in primul rind uman, liderii uniunii au dovedit ca le lipsesc trei lucruri: solidaritate, curaj, initiativa.

Italia a fost lasata pe cont propriu – si prevad un Italexit nu foarte tirziu, pentru ca italienii nu uita si nu iarta -, Germania s-a facut ca ploua, liderii europeni au fost ca si inexistenti, iar cetatenii uniunii s-au trezit ca nu exista mobilizare, politici si initiative comunitare de prevenire si combatere a crizei. Exista, in schimb, o majora preocupare a leadershipului comunitar pentru fenomenul fake news. Tara piere si baba se coafeaza.

Pe 11 februarie, eram informati de presa europeana ca mecanismul de criza al UE a fost activat complet, toate masurile europene pentru combaterea coronavirusului urmând sa fie coordonate la Bruxelles. Si mai aflam ca, in caz de nevoie, fiecare stat care participa la acest mecanism de criza si care e suprasolicitat, poate sa ceara ajutor din partea celorlalte state.

Suntem in 20 martie si am ajuns doar in stadiul periculos si inimaginabil, cindva, in care guvernul francez, prin ministrul de finante Bruno Le Maire, avertizeaza ca daca UE va lasa Italia sa se prabuseasca deplin, intreaga Europa nu isi va mai reveni.

Nu sunt si nu am fost niciodata eurosceptica. Am crezut in ideea de uniune europeana, de state unite ale Europei, de interese si valori comune, de respect si sprijin reciproc.

Am criticat nu o data masurile si dublul limbaj european, pe fundalul clivajului tot mai vizibil intre Vest si Est.

Dar nu m-am gindit ca UE chiar e un colos cu picioare de lut.

Acum, o vedem cu totii cu ochiul liber.

Epidemia se va stinge, mai devreme ori mai tirziu, sa speram cu cit mai putine pagube.

Dar proiectul european, cel putin asa cum a fost el gindit, e cam dus pe aripile vintului.

Stiam cu totii ca UE e o piata unica, fara constringeri, iar azi auzim sistematic de interziceri de exporturi si importuri. Stiam ca e un loc al deplasarii libere, iar azi mai e putin si Germania reface Zidul Berlinului, in timp ce tarile isi inchid granitele pe capete. Stiam ca e un organism care sustine solidaritatea cu cei defavorizati, si azi aflam despre deblocari de fonduri de miliarde de euro, dar numai pentru statele bogate.

'Daca nu suntem capabili sa ne unim, proiectul politic european este cel care va fi doborat de aceasta criza', mai spune acelasi demnitar francez sus invocat.

E corect si e profund ce spune.

Doar ca, din nefericire, e si tardiv.

Covid 19 s-a dovedit copilul andersenian care striga ca imparatul e gol, cind toti se imbulzeau sa-i laude straiele.

A trebuit sa vina o molima teribila pentru a intelege ca ani de zile ne-am amagit cu o forma fara fond.

Greu de uitat recentul discurs antologic si figura prabusita a presedintelui Serbiei, tara care s-a zbatut ani de-a rindul sa fie acceptata in UE, iar azi transmite public ca nu prea mai are in ce intra.

Impresia generala, hai sa nu ne ascundem dupa cuvinte, e ca statele mari si bogate din Vest si-au facut socoteli proprii dupa izbucnirea pandemiei, dupa principiul vechi, cinic si pragmatic, totodata, 'scapa cine poate'.

Pentru fiecare dintre ele, nu mai exista 'noi', exista doar 'eu'.

Dupa ce va trece valul, politicienii din toate statele europene va trebui sa ne suflecam minecile si sa refacem proiectul unional, intr-o forma noua, inca neintrezarita acum, dar sigur foarte diferita de cea veche. Una in care nu va mai exista, spre exemplu, teoria imberba a lichidarii suveranitatilor nationale pentru simplul fapt ca virusul ucigas tocmai ne-a aratat cum, la vremuri de criza, popoarele se bazeaza in primul rind pe ele insele si abia apoi pe mult trimbitata solidaritate comunitara”.

Comentarii

# Edelweiss - Ivory Tower Chronicle date 24 March 2020 17:12 +20

Despre viitorul It-Exit, în termeni aspri de „vafannculo”, am scris amu ceva zile. Despre admirabilul exemplu al chinezilor de la momentul de importanță ZERO, în care Italia țipa iar șobolanii și pițipoancele hexagenare se ascundeau pe sub birourile de la Briusel, am scris tot amu ceva timp în urmă. Despre această construcție distopică – UE – o veritabilă abureală ideologică menită să asigure profitul unor Kamarile și al unor Oligarhii, am scris. Azi nu mai rămâne decât să postulăm: NIMIC DIN CE A FOST NU VA MAI FI LA FEL! Xiàng yòu kàn, tovarăși leaderi comunitari ( = maidanezi) de mucava și tinichea !

# Edelweiss - Ivory Tower Utopian Chronicle date 24 March 2020 17:13 +3

„Țara piere și baba se coafează”. Păi, cam așa se alintă babornițele sclifosite, pițipoance hexagenare din tagma merkeliței, leydenei sau lagardei: când lumea stă pe un poloboc cu pulbere, cu fitilul scurt deja fâsâind, momâia obsoletă descalecă de pe mătura turbopropulsată, ca să-și facă „pregnancy test” să vadă dacă a fost cu ceva izbândă și folos repriza de taharruș comunitar. O lume, nebună, nebună, nebună. O lume de babornițe scelerate și sclifosite!

# Edelweiss - Ivory Tower Chronicle of the Future date 24 March 2020 17:14 +1

Panarame dintr-astea din tagma pițipoancelor hexagenare alintate și bețivani andropauzați cu mințile ala „Agamiță Dandanache”, ce au reușit să distrugă DEFINITIV proiectul politic și economic comunitar, ar fi timpul să-și primească o binemeritată cizmă-n kur și să fie trimise acolo unde este îndătinat locul istoric al leaderilor ciurucuri: la lada de gunoi a istoriei, în secțiunea umoristică a satirei și pamfletului. Viitorul va fi al leaderilor luminați și mai ales responsabili în procentaj maxim asupra rolului lor. Conducători care să nu mai aibă „anvergura” de caricatură amuzantă și ale căror uriașe disparități comportamentale și aptitudinale să fie ascunse sub țol prin acea nefastă „political correctness”. STOP JOC!

# Edelweiss - Ivory Tower Chronicle of the Future date 24 March 2020 17:15 0

În viitor, corect politic va fi ca panarama și marțafoiul cocoțat în funcții DE DECIZIE cu impact asupra comunităților, să le poată fi apreciată liber activitatea și prestația și imediat să li se opună un ferm „VETO” atunci când acțiunile lor pun în pericol stabilitatea socială. Viitorul va fi al liderilor care vor emana prin toți porii persoanei lor competență, profesionalism, seriozitate. Timpul panaramelor, al pițipoancelor, al marțafoilor, al trepădușilor, al găgăuților A APUS. A apus definitiv odată cu prăbușirea la nivel european al acestui proiect distopic denumit UE și la nivel mondial, odată cu confirmarea caracterului utopic al conceptelor de mondializare – globalizare.

# Edelweiss - Chroniqueur Galicien de la Tour d'Ivoire date 24 March 2020 17:16 +5

Uitasem ceva… Apăi, la aceste cumplite file de cronică, la care harridancele comunitare își consultau oglinzile comic-deformatoare, chestionându-le asupra paradigmaticei dileme „Oglindă Oglinjoară, cine-i cea mai MILFă baborniță din țară?”, undeva prin Galia lui Vercingetorix, Asterix și Obelix se producea una din cele mai memorabile faze de cascadorii râsului. Cică, la un Palat vestit, ce aparținuse cândva REGILOR LUMINAȚI, dintr-un dulap se auzea un celebru hit juvenil: „C'est dur dur d'être bébé Oh là là bébé, c'est dur dur d'être bébé Dur dur d'être bébé Je m'appelle Micron C'est dur dur d'être bébé….”

# Edelweiss - Chroniqueur Galicien de la Tour d'Ivoire date 24 March 2020 17:17 +3

Ghidându-se după șăgălnicia ludică a cântecelului, Madame Brigitte s-a apropiat cu făcălețul în mână, hotărâtă să-l responsabilizeze pe micronul galic cu privire la importanța funcției sale și cu o mișcare bruscă din poignet a deschis ușile dulapului Ludovic al XV-lea. Dintre rochiile, taioarele, sutienele și chiloții Brigittei se dezvăluia o panoramă demnă de descendenții Corsicanului: Costumat în uniformă de general napoleonian și pe cap cu un coif de gal, împopoțonat cu coarne de bou și pene de cucoșăl galic, micuțul strateg se desfăta în mijlocul unui admirabil „Jeu du Guerre”: pe o blană de șinșilă de-a Madamei Professeure se desfășurau divizii de soldăței de plumb, batalioane de tănculețe de lemn și escadrile de avionașe Rafale de hârtie.

# Edelweiss - Chroniqueur Galicien de la Tour d'Ivoire date 24 March 2020 17:18 +4

(Madame la Professeure): „- Micron, mon petit gerontophile, mais que fais-tu ici? Il est temps de sortir en public et de faire une déclaration à la presse” (Le Petit Micron): „- Maman, laisse-moi tranquille. Je suis à Waterloo maintenant.” (Madame la Professeure): „- Micron, toute l'Europe attend un message de solidarité!” (Le Petit Micron): „-Maman, maintenant je n'ai pas le temps de m'occuper des bagatelles. Je suis sur le point de vaincre le général Winter.” (Le Petit Micron, trântind la loc ușile șifonierului): „Oh là là bébé, c'est dur dur d'être bébé Dur dur d'être bébé. Je m'appelle Micron J'ai quatre ans et je suis petit…”

# Neanae date 24 March 2020 17:37 +9

Măcar de-ar .... WOW! Un model de urmat, iar toți diasporezii RO europeisti din Italia, alegătorii de nădejde care răstoarnă rezultate electorale (ce maimuțăreală, sau cum zice unul din comentatori “MERMELEALA”) sa facă bine sa-și suflece mânecile și sa muncească ACASĂ! După care SPER, un super ROEXIT! WOW

# imun/teanu date 24 March 2020 18:12 +3

Diplomata, Doamna Nicolai nu spune pe sleau si ca "solidaritatea" UE-istilor functiilor mari (tot dincolo cortinei de fier) inseamna de fapt "cu ochii pe slanina" din podurile si pivnitele (deasupra paduri, dedesubt minereuri rare) celor fraieri, carora-n schimb le dau, "echitabil", (tot) peste ochi cu sticlele lor colorate "insir-te margarite" /e-adevarat, in marketuri de grandoare.

# Edelweiss - Ivory Tower Amateur Masoreth date 24 March 2020 19:47 +2

Mey, am și Io* o întrebare întrebătoare: :-? Dacă amu, închis fiind Spitalul județean Sv. și toate cazurile de pacienți „regular” se tratează la Rădăuți, am și Io* o curiozitate sardonică: mai sunt pe aclo, în acea urbe a teNbelismului în stare pură, ceva magistrați care ACUM să mai clameze vreo eventuală STARE DE TEMERE? :roll: Întreb și Io*, amuzat fiind de Mărinimia și Măritului și Înțeleptului Zeu Odin, care le vede pe toate, le știe pe toate și mai ales… LE ȚINE MINTE PE TOATE! ;-) Vicolitza, cum e cu starea de temere? Aia REALĂ, nu cea simulată ca să fie aruncați oamenii în temniță? Nasol? Nasol sentimentul? Nu-i așa că Măritul Zeu e Atotcunoscător, Atotștiutor și Atoatefăcător? :zzz

# VOX date 24 March 2020 21:10 +3

Baieti , ce vremuri traim, daca mergem tot asa NE ia "dracul" pe toti pana la vara!.. Urmeaza marile scumpiri la alimente iar borfasii vor profita. AICI VA FI PROBLEMA !. Diaspora romana UN DEZASTRU de cand a venit acasa.

# Sphinx date 24 March 2020 21:19 +11

In anul 2010 , TRAIAN BASESCU ( PETROV ) a "mazilit" TOT sistemul sanitar din Romania ! SI ASTA NU SE UITA si NU SE IARTA!... Cu tupeu obraznic apare la T.V azi .

# un fost optimist UE date 25 March 2020 07:59 +4

"..si prevad un Italexit nu foarte tarziu, pentru ca italienii nu uita si nu iarta ..." Pe buna dreptate, pentru ca au fost lasati singururi! Ce ajutor au primit de la UE? Un NIMIC! Si atunci ce rost ar mai avea aceasta "Uniune"? De a colecta bani si de ai imparti preferential, ca la nevoi nu se uita nici cu fundul la tine?

# Procurorul date 25 March 2020 12:23 +4

Coronavirusul19 este cântecul de lebădă al UE. Previzibila ieșire a Italiei din UE va consemna decesul acestei structuri politico-juridice eclectice, incoerente și ineficiente, după cum s-a demonstrat acum, cu asupra de măsură. Nu trebuie uitat și că Italia este membru fondator al CEE (Piața Comună), precursoarea UE, iar Tratatul de instituire al CEE s-a semnat la Roma în 1957. Cruntă ironie a sorții, UE va muri acolo unde s-a născut. Ducă-se pe pustii, că numai nenorociri a abătut asupra României, de când, în mod iresponsabil, o mână de oameni au hotărât în locul poporului român (nu s-a făcut referendum de aderare) că trebuie să ne amanetăm viitorul de dragul bunăstării altora. Poate că, ce a mai rămas din poporul român, după acești ani de diluare a națiunii, va lua aminte la ce se întâmplă și va acționa în consecință. ROEXIT !

# Mariana date 25 March 2020 20:31 0

Italia a fost lăsată singură . Noroc , cu Rusia și China . Acum Franța , Germania și Olanda forțează Italia să folosească MES ! Nu cred să reușească ! Ar fi ca în cazul Grecia ! Germania , Franța și Olanda au jefuit Europa !

# Levana Zigmund date 7 May 2020 00:25 0

„Visul lui Churchill, Monnet si Schuman”... Păi și al lui Hitler, dacă e pe-așa. Poate că nu dădea la fel de poetic în peisaj...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva