4 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROCURORII DENUNTA ORDONANTA PRUNEI – Asociatia Procurorilor din Romania cere Parlamentului sa modifice Ordonanta ministresei Pruna care da dreptul SRI sa aiba calitatea de organ de cercetare penala speciala. Presedintele APR Constantin Sima: "Sa nu lasam ca un act provizoriu sa actioneze ani de-a randul... Parlamentul sa-si exercite prerogativele constitutionale cu celeritate, declansand procedura de adoptare a Ordonantei de Urgenta si corectand inadvertentele acestui act normativ"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

15 martie 2016 14:22
Vizualizari: 6519

 

Presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, procurorul Constantin Sima (foto), a transmis presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului o scrisoare deschisa in care le cere acestora sa declanseze de urgenta o procedura de adoptare a Ordonantei de Urgenta nr. 6 din 11 martie 2016, cunoscuta si ca "Ordonanta Prunei" si sa corecteze inadvertentele din aceasta. Este vorba despre Ordonanta initiata de ministresa Justitiei, Raluca Pruna, care a reinviat Directia a VI-a Cercetari Penale a Securitatii si a transformat Serviciul Roman de Informatii in organ de cercetare penala speciala.


In cuprinsul Scrisorii deschise, seful APR Constantin Sima arata ca se impune adoptarea unei Ordonante de Urgenta care sa corecteze ceea ce ministresa Justitiei a propus, fiind de neperms ca "un act provizoriu sa actioneze ani de-a randul pana cand Parlamentul sa se pronunte asupra acestuia si nici sa nu lasam doar Curtii Constitutionale sarcina corectarii exceselor normative".

Presedintele APR, Constantin Sima, face astfel o analiza a modului in care a reactionat societatea civila, de la momentul pronuntarii deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei prin care s-a decis ca SRI nu mai poate face interceptari in dosarele penale, si culimand cu Ordonanta de Urgenta nr. 6 din 11 martie 2016 adoptata de Guvern, la propunerea ministresei Justitiei, Raluca Pruna, ordonanta despre care s-a sustinut "s-a incercat punerea de acord a legislatiei in vigoare cu Decizia nr. 51/2016 a Curtii Constitutionale".

Prezentam in continuare scrisoarea deschisa semnata de presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania Constantin Sima:

"PARLAMENTUL ROMANIEI SI RESPECTUL DE SINE

- Scrisoare deschisa catre Autoritatea legislativa -

Domnule Presedinte al Senatului,

Domnule Presedinte al Camerei Deputatilor,

Adoptarea de catre Curtea Constitutionala a Deciziei nr. 51 din 16 februarie 2016 a avut un larg ecou in societatea romaneasca si a dat ocazia unor intense dezbateri publice.

O parte a opiniei publice a considerat ca este un moment de triumf al principiului predictibilitatii si previzibilitatii in legislatie, prevazut in Constitutie si Conventia Europeana a Drepturilor Omului, alta parte, mai restransa, a considerat ca se aduce atingere capacitatii de a combate in mod eficient coruptia, crima organizata si terorismul.

Publicarea considerentelor deciziei a generat o stare de neliniste in randul organelor judiciare, care a fost rezolvata de Executiv prin adoptarea cu promptitudine a Ordonantei de Urgenta nr. 6 din 11 martie 2016 prin care s-a incercat punerea de acord a legislatiei in vigoare cu Decizia nr. 51/2016 a Curtii Constitutionale.

De aceasta data dezbaterile au fost si mai aprinse de la ideea ca Executivul a legiferat contrar prevederilor Constitutiei, in domeniul restrangerilor drepturilor si libertatilor fundamentale si ca serviciile de informatii au iesit din aceasta confruntare mai puternice decat au intrat, pana la afirmatia unora din initiatorii ordonantei de urgenta ca astfel de interpretari sunt pur si simple aberante.

Unii reprezentanti ai societatii civile au pus problema sesizarii Avocatului Poporului pentru a ataca de indata Ordonanta de Urgenta la Curtea Constitutionala, altii au incercat sa linisteasca opinia publica declarand ca, de fapt, nu sunt decat niste masuri provizorii, pentru a asigura functionalitatea urmaririi penale in cauzele aflate pe rol.

Una peste alta, astfel de discutii sunt normale intr-o societate democratica daca starea de confuzie si nemultumire nu dureaza prea mult.

Iata de ce este momentul ca Parlamentul Romaniei sa-si exercite prerogativele constitutionale cu celeritate, declansand procedura de adoptare a Ordonantei de Urgenta si corectand inadvertentele acestui act normativ.

Sa nu lasam ca un act provizoriu sa actioneze ani de-a randul pana cand Parlamentul sa se pronunte asupra acestuia si nici sa nu lasam doar Curtii Constitutionale sarcina corectarii exceselor normative.

Cu atat mai mult cu cat ne aflam intr-un an electoral, Parlamentul ca for legislativ ales prin vot direct, universal, egal si secret trebuie sa faca dovada ca merita nu numai respectul cetatenilor care l-au votat ci si respectul de sine.

PRESEDINTELE

ASOCIATIEI PROCURORILOR DIN ROMaNIA

Conf. univ. dr. Constantin Sima"

 

*Cititi aici scrisoarea deschisa a Asociatiei Procurorilor din Romania

 

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 15 martie 2016 14:35 +5

ba bucatari chinezi ai injustitiei(sa nu creada cineva ca/s in asentimentul aleia imbracata in halat de OAIE) CUM DE VA SCANDALIZATI ACUSILEA?CU ALTELE DE CE NU VA ,,SESIZATARATI,,.VA SIMTITI AMENINTATI IN SUFICIENTA VOASTRA ???

# mulder, agentul mulder date 15 martie 2016 14:38 +14

desi cunosc cativa procurori....binisor as zice, cred ca dl procuror Sima este din alta Romanie. E a doua oara, cred, in ultimele 4 luni cand iese cu astfel de comunicate de bun simt si care dovedesc ca sunt si procurori normali. Poate ca pe unii i-a imbolnavit puterea si o parte a presei (servile) caci altfel nu imi explic de ce sunt diferente uriase intre ei si de ce unii pot si altii nu ...vor?! pacat ca doar o asociatie profesionala caci porcurorul general interimar, daca nu l-as suspecta de apropierea prea mare cu coldea (unde o lucra nevestele lor???) ar fi trebuit el insusi sa faca pasul asta, dar e prea ocupat cu bilantul si petrecerea care nu s-a terminat.....sa nu mai vb de cum a fost sprijinit sa ajunga rapid in functia lui nitu....

# mulder, agentul mulder date 15 martie 2016 14:49 +6

desi cunosc cativa procurori....binisor as zice, cred ca dl procuror Sima este din alta Romanie. E a doua oara, cred, in ultimele 4 luni cand iese cu astfel de comunicate de bun simt si care dovedesc ca sunt si procurori normali. Poate ca pe unii i-a imbolnavit puterea si o parte a presei (servile) caci altfel nu imi explic de ce sunt diferente uriase intre ei si de ce unii pot si altii nu ...vor?! pacat ca doar o asociatie profesionala caci porcurorul general interimar, daca nu l-as suspecta de apropierea prea mare cu coldea (unde o lucra nevestele lor???) ar fi trebuit el insusi sa faca pasul asta, dar e prea ocupat cu bilantul si petrecerea care nu s-a terminat.....sa nu mai vb de cum a fost sprijinit sa ajunga rapid in functia lui nitu....

# mulder, agentul mulder date 15 martie 2016 14:54 +14

apropo! Presupun ca ati vazut emisiunea de aseara a lui Gadea. A fost invitat si Octav BJOZA. Cutremurator, pe langa experienta prin care a trecut domnul in cauza, este ce spunea: daca ar mai fi avut 19 ani nu ar mai fi luptat pentru drepturile sale in Romania DE AZI, ci ar FI PLECAT DIN TARA! nu cred ca s-a inteles mesaju, care, in opinia mea, este extrem de dur: pai omul a rezista pe vremea comunistilor, insa nu mai rezista in vremurile noastre? despre ce vorbim? despre o intoarce in timp nemaintalnita. practic nu se poate face comparatie cu vreo perioada din istoria Romaniei si totul din cauza faptului ca, atunci cand eram "stapaniti" de fanarioti, turic, rusi, austrieci, unguri era mult mai bine decat in AC PERIOADA IN CARE NE CONDUC "BOII" NOSTRII! JALNIC! JALNIC!  :-x

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 15 martie 2016 15:17 +11

ptr mulder//PRIETENE ,ce a spus dl OM, BJOZA , ESTE DE MARE GRAVITATE,DAR CRED CA ca a fost INTRECUT de faptul ca immigranti sirieni AJUNGINGIND din mare greseala pe teritoriul mermelicei AU INCEPUT SA PLINGA SI AU CERUT SA FIE DEPORTATI CU MARE URGENTA IN JUGOSLAVIA(mie/mi place sa/i zic tot asa).iti dai seama !!!!!!!!!!! sa fugi dintr/o tara aflata in razboi si sa NIMERESTI IN IAD!!!!!!!ASTA/I ORI CULMEA GRESELII ORI CULMEA IMMIGRATIEI

# mulder, agentul mulder date 15 martie 2016 15:30 +5

cel mai bun banc al timpurilor noastre explica totul: In fata Palatului Cotroceni opreste un Mercedes.  E gol. Din el coboara Klaus Johannis......d-aia plangeau si sirienii si afganii care nu stiau unde au ajuns....

# Salvamar date 15 martie 2016 17:05 +5

Cred ca am muscat cu totii. Ne-am repezit la SRI ca tampitii, dar nu am vazut ca (asa cum spune ambasadorul CKȘLlemm al SUA) ând ne este solicitat ajutorul oferim asistență pentru a sprijini DNA și alte forțe de ordine”, precizând în acest sens că „la Ambasada SUA în București avem un grup format din reprezentanți din cadrele de forță ale SUA, de la FBI, US Secret Service, de la Agenția Antidrog, de la Departamentul de Justiție, în total în jur de zece oameni”. FBI chiar are un birou la DNA. Astia sunt constitutionali? Adica scoatem SRI,dar ii lasam pe americani sa ne asculte, sa ne ancheteze, sa ne faca dosare sa culeaga informatii despre politicieni sioameni de afaceri romani- material numai bun de santaj daca interesele americane o cer....Eiu cred ca si unele sentinte sunt dictate de la ambasada SUA - in dosarul Nastase este sigur...Astfel ambasada SUA anihileaza orice persoana care ar vedea interesele Romaniei inaintea intereselor SUA:

# obiectiva date 15 martie 2016 17:47 +2

RABDARE SI TUTUN, PRIETENI....vine si randul americii .... :P :P :P North Korea has reportedly claimed it could wipe out Manhattan by burning it "down to ashes" using a hydrogen bomb on a ballistic missile. It comes as the United Nations human rights investigator for North Korea called for leader Kim Jong-Un and senior officials in the country to be prosecuted for committing crimes against humanity. The threat against the heart of New York City is the latest by Mr Kim's regime aimed at the West, which has hit Pyongyang with sanctions.

# Marishica date 15 martie 2016 17:59 -2

N-apuci tu ziua aia... :cry: si in plus esti si cam suferinda... :P :P

# barbu date 15 martie 2016 16:54 -3

AVERTISMENT PENTRU MINISTRUL JUSTITIEI ! Sunt convins CA SUNTETI SUPRAVEGHEATA SECUNDA DE SECUNDA DE CEL PUTIN 3 SERVICII SECRETE NEAUTORIZATE. ATENTIE cum mergeti pe strada , cum treceti la stop , cum mancati , cum va scarpinati in nas ... totul este inregistrat secunda de secunda CA SA VA COMPROMITA ! MOTIVUL ESTE CA URMEAZA SA NUMITI PROCURORII... SI VOR SA VA ELIMINE PANA ATUNCI !Atentie si cum va imbracati, ati vazut ca neavand cu ce sa va atace , se leaga de imbracaminte, si de punga de plastic

# Mulder, agentul mulder date 15 martie 2016 17:30 +1

barbu, eugen barbu? Doar saracul scriitor ar putea evalua dpdv stiintifico-fantastic declaratiile pline de imaginatie ale minstresei.....etc

# vigul date 15 martie 2016 21:37 +1

De ce oare mai avem SRI (cititi mai jos) si brigada lui antiterorista - brigada asta are ofiteri de informatii in uniforma :) pe aeroporturile din Romania cand in toate statele UE securitatea aeroporturilor o face politia, politia de forntiera si firme private de securitate! http://www.activenews.ro/externe/Avertismentul-lui-Edward-Snowden-Terorismul-este-doar-un-pretext-Guvernele-vor-altceva-manipulare-diplomatica-spionaj-economic-si-control-social-131089

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.07.2022 – Stati cu ochii pe Bobita

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva