21 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

PROCURORUL GENERAL DEVINE DUMNEZEU – Avertismentul judecatoarei Adina Ghita dupa inchiderea SIIJ: „Procurorul General poate face orice vrea in cauzele nefinalizate preluate de la SIIJ, indiferent cine are competenta de instrumentare. Nu cred ca e constitutionala sau sanatoasa social aceasta putere absoluta... Desemnarea procurorilor, sandwich intre parchete... Care va fi motivarea personala a procurorilor fara OK-ul sefului ierarhic sa se inscrie? Decizia finala o ia tot un sef ierarhic, nu CSM”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

24 February 2022 12:25
Vizualizari: 4756

Situatia la nivelul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie gandita de Parlament dupa desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) va pune probleme de constitutionalitate, in conditiile in care Procurorul General va dobandi o putere exagerata, avertizeaza judecatoarea Adina Ghita (foto) de la Curtea de Apel Bucuresti.Intr-un mesaj publicat pe Facebook miercuri, 23 februarie 2022, magistrata CAB atrage atentia ca, potrivit proiectului de lege votat zilele trecute de Camera Deputatilor, seful PICCJ va putea face orice, dupa bunul plac, in dosarele pe care Parchetul General le va prelua de la SIIJ – inclusiv in ceea ce priveste declararea si retragerea cailor de atac.

Dar cea mai grava problema o va constitui desemnarea procurorilor care vor ancheta magistrati. In acest caz, rolul Consiliului Superior al Magistraturii se diminueaza exponential fata de actuala reglementare din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara – ceea ce va stirbi independenta acestor procurori. Mai exact, ei vor fi obedienti sefilor ierarhic superiori, care le vor da binecuvantarea sa se ocupe de dosarele cu judecatori si procurori, subliniaza Adina Elvira Ghita.


Redam postarea de pe Facebook a judecatoarei Ghita:


Cateva ganduri despre noul proiect de lege… deloc pozitive:

- procurorul general poate face orice vrea in dosarele nefinalizate care vor fi preluate de la SIIJ… orice, indiferent cine are competenta de instrumentare; nu cred ca este constitutionala aceasta putere absoluta, fara corelare cu competenta materiala; nu cred ca este sanatoasa social, de asemenea;

- aceeasi situatie la declararea sau retragerea cailor de atac;

- procedura de desemnare a procurorilor este un sandwich intre parchete, cu un rol intermediar al Plenului CSM mult scazut fata de reglementarea anterioara: astfel, intai se depun acorduri de desemnare, apoi se propune spre desemnare - cu sau fara interviu, fara vreun criteriu, iar potential neconstitutional - de catre Plenul CSM, apoi se desemneaza de procurorul general.

In acest context in care rolul CSM e pur intermediar, care va fi motivarea personala a procurorilor care nu beneficiaza de OK-ul sefului ierarhic sa se inscrie la procedura, de vreme ce decizia finala o ia tot un sef ierarhic, nu CSM-ul?

In practica, bazinul de selectie va fi format intr-o covarsitoare majoritate de candidati agreati de seful lor sau de procurorul general, indiferent cine este el.

- functiile judiciare nu mai sunt separate, cum este acum; unul din marile castiguri ale reglementarii actuale se va pierde;

- procurorul sef de sectie si procurorii generali nici nu trebuie sa participe la procedura de desemnare, ci se considera deja desemnati, fara sa se stabileasca exact de ce beneficiaza de acest regim - aspect discriminatoriu cu potentiale valente neconstitutionale;

In concluzie, ca mecanism este un regres categoric fata de contextul legislativ actual. Daca se voia descentralizare, se putea face descentralizare, insa cu pastrarea acelorasi proceduri si garantii.

Comentarii

# maxtor date 24 February 2022 14:59 +43

e o structura piramidala,"gramada cere varf".

# gaga date 25 February 2022 10:38 -1

Si ORGANUL ? CA SINGUR , POATE - NU POATE - din practica . Impreuna , da , η =100% - din practica.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva