20 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

PROCURORUL LIA, LASAT LIBER – Judecatoarele ICCJ Eleni Marcu si Hermina Iancu au respins contestatia Parchetului Curtii de Apel Craiova impotriva incheierii prin care judecatoarea Cristina Simona Craciunoiu de la Curtea de Apel Craiova refuzase arestarea procurorului Sorin Lia de la Parchetul Judecatoriei Corabia. Lia a fost retinut pentru 24 de ore, fiind acuzat de abuz in serviciu, favorizarea faptuitorului, fals si folosire de informatii nedestinate publicitatii (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

18 May 2023 10:42
Vizualizari: 5103

Procurorul Sorin Lia de la Parchetul Judecatoriei Corabia ramane liber.  Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus definitiv miercuri, 17 mai 2023, cercetarea in libertate a procurorului Sorin Lia (foto stanga), acuzat de abuz in serviciu, favorizarea faptuitorului, fals intelectual, uz de fals si folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii. Decizia a fost luata de un complet format din judecatoarele Eleni Marcu si Hermina Iancu.


 

Practic, judecatoarele Eleni Marcu si Hermina Iancu au respins contestatia Parchetului Curtii de Apel Craiova impotriva incheierii prin care judecatoarea Cristina Simona Craciunoiu de la Curtea de Apel Craiova, in 11 mai 2023, refuzase cererea PCA Craiova de arestare a procurorului Sorin Lia de la Parchetul Judecatoriei Corabia. Mai mult, judecatoarea Craciunoiu nu a luat nici macar o alta masura preventiva fata de Lia, precum arest la domiciliu sau control judiciar.

 

Iata minuta incheierii ICCJ (1699/54/2022/a6):


Respinge, ca nefondata, contestatia formulata de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova impotriva incheierii nr.1 din data de 11 mai 2023, pronuntata de judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Curtii de Apel Craiova – Sectia penala si pentru cauze cu minori, in dosarul nr. 1699/54/2022/a6, privind pe intimatii inculpati Radoi Costel-Florin, Tudose Adrian, Bulintis Narcis Sorin si Lia Sorin Marian. Cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea contestatiei formulate de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova raman in sarcina statului. Onorariile partiale cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu pentru intimatii inculpati Radoi Costel Florin, Tudose Adrian si Bulintis Narcis Sorin, in cuantum de cate 85 lei, raman in sarcina statului. Definitiva Pronuntata in sedinta camerei de consiliu, astazi, 17 mai 2023”.


Amintim ca, in 10 mai 2023, Sorin Lia a fost retinut pentru 24 de ore de Parchetul Curtii de Apel Craiova. Lia este acuzat de fapte de abuz in serviciu, favorizarea faptuitorului, fals intelectual, uz de fals si folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii. Impreuna cu Lia au mai fost retinute alte trei persoane, printre care si un politist.

De asemenea, fata de alte patru persoane s-a pus in miscare actiunea penala, doua dintre acestea fiind lucratori de politie.


Prezentam comunicatul Parchetului Curtii de Apel Craiova privind retinerea si acuzatiile aduse procurorului Sorin Lia de la parchetul Judecatoriei Corabia:


Compartimentul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova, prin purtatorul de cuvant, aduce la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova anume desemnat sa efectueze urmarirea penala fata de magistrati a dispus punerea in miscare a actiunii penale si masura retinerii pentru 24 ore fata de urmatorii inculpati:

I. L.S.M., procuror in cadrul unei unitati de parchet de pe langa judecatorie, pentru savarsirea urmatoarelor infractiuni:

- abuz in serviciu si favorizarea faptuitorului, raportat la instrumentarea unor dosare penale, in scopul exonerarii de la raspundere penala a reprezentantilor unei societati comerciale;

- favorizarea faptuitorului in forma continuata, raportat la modul de instrumentare si solutionare a unei cauze penale si la modalitatea de gestionare a informatiilor clasificate inaintate la parchet in luna decembrie 2022, in scopul protejarii activitatii de comert ilicite desfasurate de un lucrator de politie;

- folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii - raportat la faptul ca, in perioada 17 - 26 februarie 2022, a comunicat catre persoane neautorizate, prin intermediul unui lucrator de politie, informatii nedestinate publicitatii din mai multe dosare, aflate in lucru in ancheta proprie/in supravegherea urmaririi penale;

- folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii - raportat la faptul ca, in perioada 21.12.2022 - 17.01.2023, a comunicat catre persoane neautorizate (lucrator de politie) date si informatii cu caracter secret de serviciu;

- abuz in serviciu - raportat la faptul ca, in luna noiembrie 2016, in calitate de procuror coordonator, a intervenit la un procuror stagiar pentru ca acesta din urma sa pronunte o anumita solutie, favorabila unui inculpat dintr-un dosarul penal, in care exercita supravegherea urmaririi penale;

- abuz in serviciu, fals intelectual si uz de fals - raportat la faptul ca, in perioada 19 - 20.12.2021, s-a folosit de functia de conducere, emitand retroactiv, pe numele sau, un ordin de deplasare nereal, datat 17.12.2021, prin care a atestat faptul ca, in data de 19.12.2021, a circulat pe drumurile publice in interes de serviciu, pentru a nu fi sanctionat contraventional pentru incalcarea regimului legal de viteza, ordin pe care l-a folosit in fata organelor de politie din cadrul unui serviciu rutier;

- abuz in serviciu - raportat la faptul ca, in data de 27.10.2021, a intervenit la conducerea unui inspectorat judetean de politie, pentru ca prietenul sau (lucrator de politie) sa fie mutat la o alta structura de politie.

II. B.N.S, lucrator de politie, pentru savarsirea a doua infractiuni de instigare (directa) la abuz in serviciu si a unei infractiuni de efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale;

III. T.A., administratorul unei societati comerciale, pentru savarsirea infractiunilor de instigare la sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri, instigare (indirecta) la abuz in serviciu, instigare (indirecta) la favorizarea faptuitorului, instigare (directa) la uzurparea functiei in forma continuata, instigare (directa) la abuz in serviciu si instigare (directa) la uzurparea functiei;

IV. R.C. pentru savarsirea infractiunilor de instigare la sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri, instigare (indirecta) la abuz in serviciu si instigare (indirecta) la favorizarea faptuitorului.

Precizam ca, in cadrul aceluiasi dosar penal, s-a mai pus in miscare actiunea penala si fata de alte patru persoane:

I. I.A.D., lucrator de politie, pentru savarsirea infractiunilor de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, uzurparea functiei, abuz in servici si fals intelectual;

II. C.C.A., lucrator de politie, pentru savarsirea infractiunii de uzurparea functiei, in forma continuata;

III. B.G. pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri si marturie mincinoasa;

IV. S.V. pentru savarsirea infractiunii de sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri.

Precizam ca masura retinerii procurorului a fost avizata de catre Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Pe parcursul cerectarilor s-a beneficiat de sprijinul Directiei Generale Anticoruptie - Serviciul Judetean Anticoruptie Dolj, I.G.P.R. - S.R.P.T. Craiova, D.O.S. Bucuresti, B.O.S. Craiova, D.G.P.I., S.J.P.I. Dolj si U.T.A.I. Craiova.

Precizam ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici un fel, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Comentarii

# Cristina date 18 May 2023 17:09 +2

Felicitari! Este cel mai bine! Daca se va dovedi vinovat va plati! Asa il tirati prin arest ca sa ce! Poate ne indreptam spre bine! Nu rep un pericol public ! Felicitari inca odata! La noi la Instanta mai rar vezi asa ceva!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.05.2024 – Dosarul 10 august a nimerit la un judecator #rezist

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva