1 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PRUNA FACUTA VARZA LA CLUJ – 150 de avocati au protestat la „Marsul Tacerii” fata de afirmatiile iresponsabile despre „imunitatea absoluta a avocatilor”, debitate de ministresa Justitiei: „Suntem in strada pentru respectarea dreptului la aparare”. Apucaturile Ralucai Pruna au fost taxate si oficial, de Consiliul Baroului Cluj, printr-o scrisoare deschisa: „Incalcarea secretului profesional si confidentialitatii este apanajul regimurilor totalitare, dictatoriale!” (Galerie foto)

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

30 May 2016 17:49
Vizualizari: 21796

Nu 'trageti' in avocati: Loviti in dreptul la aparare!”, „Suntem in strada pentru respectarea dreptului la aparare”, „Secretul profesional = Garantia apararii”, „Respectati dreptul clientului la confidentialitate”, „Avocatul apara, NU tradeaza!”, „Tacerea avocatului = Pastrarea secretului profesional”. Acestea au fost doar cateva dintre mesajele afisate pe pancartele avocatilor din Baroul Cluj care au participat la „Marsul Tacerii” in semn de protest fata de afirmatiile ministresei Justitiei, Raluca Pruna, despre asa-zisa „imunitate absoluta a avocatilor”.

Manifestatia – una pasnica, dar articulata – a avut loc la prima ora a diminetii de luni, 30 mai 2016, la Palatul de Justitie din Cluj-Napoca, unde au venit circa 150 de avocati, potrivit clujust.ro.

Nemultumirile avocatilor clujeni au fost transpuse si oficial, prin intermediul unei scrisori deschise purtand semnatura decanului Baroului Cluj, avocatul Mircea Pop (foto 2 centru), adresate ministresei Justitiei, Raluca Pruna, premierului Dacian Ciolos si sefului Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. Documentul a fost publicat de jurnalistii de la clujust.ro, impreuna cu cateva imagini de la protest si un film video.


Prezentam in continuare scrisoarea deschisa semnata de avocatul Mircea Pop, decanul Baroului Cluj:

Scrisoare descrisa adresata:

1. Ministrului Justitiei – doamna Raluca Pruna

2. Guvernului Romaniei – in atentia domnului Prim-ministru Dacian Ciolos

3. Camerei Deputatilor – in atentia domnului Presedinte Valeriu Stefan Zgonea

Consiliul Baroului Cluj a hotarat, cu ocazia sedintei din data de 19.05.2016, lansarea unei scrisori deschise catre institutiile publice aratate mai sus, respectiv catre reprezentatii acestora, motivele care au generat acest demers fiind urmatoarele:

Avand in vedere ofensiva mediatica declansata de afirmatiile facute in spatiul public de catre Ministrul Justitiei Raluca Pruna, care a declarat:

-'Asistam acum la o ofensiva care aduce aminte de o restauratie. Imi voi folosi vocea pentru a nu pierde ceea ce am castigat', afirmatie facuta pe data de 15 mai 2016, la un eveniment organizat de Ambasada Marii Britanii la Bucuresti;

-'Nu putem face din niciun fel de profesie liberala, fie si cea a avocatilor, o profesie care se bucura de o imunitate absoluta. Este ceva nemaiintalnit in UE', afirmatie facuta pe data de 16 mai 2016 la CSM.

Precum si luand in considerare:

-Faptul ca a lipsit discursul rational si argumentat pe un articol de lege, precum si dezbaterea profesionala cu privire la o anumita propunere legislativa;

-Riscul ca aceste afirmatii sa aiba un efect manipulatoriu cu grave consecinte asupra functiei apararii;

-Rolul incontestabil al avocatului in infaptuirea justitiei si asigurarea efectiva a dreptului constitutional la aparare, cu respectarea principiilor de baza ale profesiei – libertatea, independenta si pastrarea secretului profesional.

Afirmatiile facute in spatiul public de catre Ministrul Justitiei – doamna Raluca Pruna, precum si campania denigratoare intretinuta de oameni politici ori de reprezentanti ai unor institutii publice, au generat o confuzie si au instigat opinia publica impotriva profesiei de avocat. In acelasi timp, ele au produs o grava dezinformare, fiind urmate de un asalt mediatic cu consecinte directe asupra dreptului la aparare.

Folosirea repetata si incorecta a unor sintagme de genul 'imunitatea absoluta a avocatului' ori 'superimunitatea avocatului' a indus in mod eronat ideea ca avocatii s-ar sustrage principiului egalitatii in fata legii si ca proiectul de modificare a Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat ar contine asemenea asertiuni.

In realitate, proiectul de modificare a Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat nu contine nicio modificare a legii care sa legitimeze asemenea afirmatii, dimpotriva; potrivit proiectului, avocatii pot fi trasi la raspundere ca oricare cetatean, pot fi perchezitionati si interceptati daca exista probe sau indicii temeinice ca au savarsit fapte penale, fara vreo incuviintare din partea Baroului sau a autoritatilor statului.

Inducandu-se in mod gresit ideea ca avocatii s-ar sustrage principiului egalitatii in fata legii, s-a lovit in mod grav in functia apararii si, implicit, s-a lovit in dreptul fundamental al omului, garantat prin Constitutie: dreptul la aparare.

Pastrarea secretului profesional si respectarea confidentialitatii comunicarilor dintre avocat si client reprezinta principii instituite de toate legislatiile specifice regimurilor democratice din lume.

Dimpotriva, incalcarea acestor principii este apanajul regimurilor totalitare, dictatoriale!

Si este firesc sa fie asa, cata vreme pastrarea secretului profesional nu este un privilegiu al avocatului, ci un drept al justitiabilului, al cetateanului, al omului.

Egalitatea in fata legii inseamna egalitatea de arme legale, ale acuzarii cu ale apararii.

Daca este suprimata confidentialitatea comunicarii dintre avocat si client, dreptul la un proces echitabil devine iluzoriu.

Reamintim faptul ca avocatii se afla in prima linie in lupta pentru pastrarea valorilor democratice in general, si a drepturilor omului in special, dreptul la aparare fiind unul dintre drepturile fundamentale ale cetateanului.

Fideli juramantului depus de fiecare avocat la intrarea in profesie si in scopul apararii acesteia, dar si pentru respectarea dreptului la aparare al cetateanului, Baroul Cluj a hotarat in sedinta de Consiliu din data de 19.05.2016, organizarea unei manifestatii publice, pasnice si tacute, intitulata in mod sugestiv 'MARSUL TACERII'.

In ziua de 30.05.2016, la orele 12.00, pe spatiul public din fata Curtii de Apel Cluj, avocatii imbracati in robe vor protesta in tacere impotriva afirmatiilor eronate si denigratoare facute la adresa profesiei, afirmatii ce au consecinte directe asupra dreptului la aparare.

Simbolistica tacerii nu este deloc intamplatoare, ea fiind menita sa sublinieze importanta respectarii dreptului la pastrarea secretului profesional si respectarea confidentialitatii comunicarii dintre avocat si client.

Scopul acestei scrisori deschise este acela de a atrage atentia asupra gravitatii afirmatiilor facute si consecintelor generate, invitand la un dialog rational si sperand la o reparare publica a ofensei aduse profesiei de avocat.

Post scriptum

Prin aceasta scrisoare deschisa, Baroul Cluj tine sa multumeasca in mod explicit celor care, cunoscand legea si veghind la respectarea statului de drept, au luat atitudine fata de afirmatiile eronate, facute in spatiul public, relativ la 'imunitatea absoluta a avocatilor', subliniind si consecintele indezirabile ale acestui gen de discurs asupra dreptului la aparare”.

Prezentam in continuare cateva fotografii de la protest, realizate de clujust.ro


Sursa: clujust.ro

*Cititi aici integral scrisoarea Baroului Cluj

Comentarii

# snobu date 30 May 2016 19:34 +14

Astia ardeleni adevarati, nu alde Boc, Oltean, Ko - plecati la capitala sa ajunga la nivelul lor maxim de incompetenta... Prin mileniul trecut circula teoria ca multi se straduie sa tot parvina pana la a deveni incompetenti.

# Nu suntem naivi, domnilor avocati date 30 May 2016 22:05 -7

Aranjamentele cu judecatorii vostri prieteni trebuie totusi interceptate si pedepsite. Nu trebuie ascultate convorbirile cu clientii dar numai cele in care nu ii sfatuiti cum sa comita infractiuni,  'consultanta in afaceri'. In rest, trebuie sa fiti ascultati pentru ca multi din tagma voastra intermediaza mita catre magistrati.

# steluta date 30 May 2016 19:38 +16

CINSTE ACESTOR AVOCATI CARE APARA DEMOCRATIA in Colonia Romania

# Pruna, prunelor...! date 1 June 2016 00:00 +2

De acord cu dumneata Steluţo...Şi, dacă cumva sunteţi Steluţa Cătăniciu, aveţi şi respectul meu de clujean pentru activitatea d-voastră şi mai ales pentru "momentul" Guseth, "tehnocrata"care a pus tot "vidul" din capul ei pe seama emoţiilor "declanşate" de audiere. Aşa face prostu când nu vrea să recunoască că-i prost şi nepriceput...zice că are emoţii!

# codac date 30 May 2016 20:07 +13

rusineeee, PRUNA! JOS CU TIRANIA!

# unul din lumea cea mare date 30 May 2016 20:09 +12

ce sa o mai faca de ris!!!!!!!EA ESTE DEJA VARZA!!!!!!!CUM DRACULUI II TUNA SI II ADUNA PE TOTI NEAVENITII DE TEAPA ASTEIA CU HALAT DE OAIE

# pelin date 30 May 2016 20:09 +14

Este de admirat initiativa avocatilor de la Cluj!Cu cercitudine avocatii trebuie sa reactioneze ori de cate ori se va constata ca se va produce produce un atentat(abuz)la adresa acestora,pt.ca tacand la nesfarsit,pot fi partasi la prabusirea acestei tagme.Acest exemplu laudabil,trebuie extins in toata tara!Eu raman optimist.

# pelin date 30 May 2016 20:27 +10

O putere care abuzeaza nu de putine ori!Are catusele,politia,informatiile.Are "specialistii"care executa orbeste dispoziile care servesc acuzarii.Stiu tot ceea ce vorbesc avocatii.Culmea,stiu si ce nu stiut avoc.ca au facut.Stiu ce gandesc ori cartesc avocatii s a m d.Acest lucru nu ar trebui sa se intample intr-un STAT DEMOCRATIC!!!!!!!!!!!

# DODI date 30 May 2016 20:36 +10

Ardelenii demostrează că în municipiul Cluj-Napoca (unde un pupincurist care ocupă postul de primar și se laudă că e jurist) mai sunt și oameni de calitate, cu simț profesional, care nu înghit pe nemestecate tot felul de prune uscate. Păcat că demersul lor nu este urmat de colegii de breaslă din alte localități din țară. Poate se trezesc și alții. Mai sunt, din păcate, alți ardeleni care ne fac de râs nația: ciolanos, ciolos, luluța, zegrean, etc. 

# cetatean date 30 May 2016 20:37 +4

Sunt atit de curati sufleteste avocatii tineri care scriu ca ,,avocatii apara , nu tradeaza'' incit iti vine sa uiti experientele contrare. In 18 ani de procese pentru 2 ha teren prapadit am avut experienta sa renunt la un avocat care ma sabota pe fata.Oricum platisem la inceput.

# bogdan date 30 May 2016 21:24 +7

Alo, Bucuresti se aude, asa a inceput si Timisoara. Chiar nu vreti sa deranjati deloc ? Stati ca ...pe coada si criticati folosofic si doct pe la colturi, dar curaj nu aveti.  Lasa-ti domnilor din UNBR ca face scandal DNA-ul, DIICOT-ul, Pruna si la sfarsit va intrebati de ce va aresteaza clientii securistii astia. Sefa DNA-ului daca i se pare ca nu razbeste intr-un dosar iese la TV si cere schimbarea legii, voi, niste codosi batrani si lipsiti de orice fel de  verticalitate profesionala. Dar congres la mare cand organizati ? Ca sigur se vor dezbate probleme de importanta covarsitoare, cum ar fi desemnarea reprezentantilor care sa ne reprezinte la congresul international al avocatilor, nu ?

# alt cetatean date 30 May 2016 21:37 -2

din pacate baietasii nu spun cat au dat spaga ca sa poarte roba. la cluj se vinde scump o roba, prietenii stiu de ce!!!

# juristii apocalipsei.. date 31 May 2016 00:45 +2

STi(g)MATI Juristi..    ;-) :-) Va Reamintesc ca acest PROIECT a plecat cu notiunea de "avocat denuntator" de la UNBR .. ei au avut ideea. Aplaudacii care i-su descarcat de gestiune cu generozitate zeci de ani trebuie sa se trezeasca. Culmea stuporii este ca presa nu a reactionat acum 6 luni cand a aparut proiectul??? Nu intelege nimeni ca un avocat slab, incspabil sa-si apere clientul este inutil si compromite dreptul  Constitutional la aparare al cetateanului, ne afecteaza pe toti. Daca presa ar reflecta problemele avocaturii poate se democratizeaza profesia. Nu uitati ca in proiect se prevede ca un avocat poate fi exclus din profesie daca isi critica sefii.. actiunea disciplinara se poate initia dupa 3 ani, sunt infractiuni care se prescriu intr-un termrn mai scurt. Avocatii vor devenii doar elementele decorative ale justitiei, iar democratia si dreptul de aparare un mit..

# juristii apocalipsei.. date 31 May 2016 02:54 +1

STi(g)MATI Juristi..    ;-) :-) Va Reamintesc ca acest PROIECT a plecat cu notiunea de "avocat denuntator" de la UNBR .. ei au avut ideea. Aplaudacii care i-su descarcat de gestiune cu generozitate zeci de ani trebuie sa se trezeasca. Culmea stuporii este ca presa nu a reactionat acum 6 luni cand a aparut proiectul??? Nu intelege nimeni ca un avocat slab, incspabil sa-si apere clientul este inutil si compromite dreptul  Constitutional la aparare al cetateanului, ne afecteaza pe toti. Daca presa ar reflecta problemele avocaturii poate se democratizeaza profesia. Nu uitati ca in proiect se prevede ca un avocat poate fi exclus din profesie daca isi critica sefii.. actiunea disciplinara se poate initia dupa 3 ani, sunt infractiuni care se prescriu intr-un termrn mai scurt. Avocatii vor devenii doar elementele decorative ale justitiei, iar democratia si dreptul de aparare un mit..

# av Bota date 31 May 2016 08:17 0

Legea 51/95 - Art. 47  (3) Purtarea robei in afara incintei instantei judecatoresti este interzisa,

# bravo lor date 31 May 2016 12:53 +1

Spunei si lui bota sa ia un astfel de exemplu sa iasa in strada ,ca nea lasat cu ochii in soare si nu-l intereseaza ,suntem vai de noi niste fugari.

# NEA date 31 May 2016 15:45 +1

pe tine tea lasat invatatoru cu ochii in soare, spunei sati dea banii inapoi.

# santinela date 31 May 2016 08:29 -2

Ea nu a fost facuta,este si va fi "varza" de Bruxelles si o doare drept in cot ca o injura toata lumea ca a devenit penibila si este tufa de carte.Specialista lui peste prajit !

# ADEVARUL date 31 May 2016 10:06 +1

IMUNITATE ABSOLUTA AU DOAR BASISTII,AVOCATII,PREOTII SAU DOCTORII CE SA FACA...LA CE LE FOLOSETE CONFIDENTIALITATEA,FAC BANI DIN ASTA SA POATA PLATI PROTECTIE BASISTILOR...NU.PE DE ALTA PARTE SA NE SCUTEASCA BAROUL CLUJ DE PROPRIUL EXEMPLU,ACOLO FACE LEGEA-IN AVOCATURA SI INSTANTE-FAMIGLIA BASISTA MORAR,JUDECATORII NU IASA DIN CUVANTUL LOR,ASA-ZISII JUDECATORI.SITUATIA CU PRICINA POATE FI REGASITA IN TARA,GRUPURILE DE INFLUENTA BASISTA CORUP CATIVA EXPERTI JUDICIARI SI...TU CA JUDECATOR,NU PREA AI CE SA LE FACI.SAU AI SI CE ANUME...JUSTITIA ZILELOR NOASTRE FIIND UN FEL DE CORUPTIE.

# ionel hasotti date 31 May 2016 11:57 -1

Felicitari avocatilor clujeni , Consiliului Baroului si Decanului !  As vrea insa se remarc si faptul ca niciun avocat nu a protestat impotriva eliminarii de catre Comisia Juridica a Camerei Deputatilor,a amendamentelor deja votate de Senat ( la cererea Congresului din 2015 )  privitoare la interdictia de a fi acoperit sau colaborator al serviciilor ca politie politica. A protestat doar UNJR prin Dna Dana Garbovan ( cinste ei ).Cam trist.

# gelu date 31 May 2016 12:22 +1

Prietene Bota, reprodu tot art.47 alin.3, ca se prevad si exceptii, dar nu le ai aratat. Oare nu era un caz de exceptie.

# pentru av Bota date 31 May 2016 13:32 +1

art. 47 alin(3) din Lg. nr. 51/1995 "Purtarea robei în afara incintei instanţei judecătoreşti este interzisă, CU EXCEPŢIA cazurilor în care avocatul este delegat de către organele profesiei să reprezinte baroul sau U.N.B.R. într-o OCAZIE CARE IMPUNE ACEASTĂ ŢINUTĂ". O manifestaţie a avocaţilor este o ocazie care impune această ţinută.

# juristii apocalipsei.. date 1 June 2016 09:25 0

STi(g)MATI Juristi..    ;-) :-) Va Reamintesc ca acest PROIECT a plecat cu notiunea de "avocat denuntator" de la UNBR .. ei au avut ideea. Aplaudacii care i-su descarcat de gestiune cu generozitate zeci de ani trebuie sa se trezeasca. Culmea stuporii este ca presa nu a reactionat acum 6 luni cand a aparut proiectul??? Nu intelege nimeni ca un avocat slab, incspabil sa-si apere clientul este inutil si compromite dreptul  Constitutional la aparare al cetateanului, ne afecteaza pe toti. Daca presa ar reflecta problemele avocaturii poate se democratizeaza profesia. Nu uitati ca in proiect se prevede ca un avocat poate fi exclus din profesie daca isi critica sefii.. actiunea disciplinara se poate initia dupa 3 ani, sunt infractiuni care se prescriu intr-un termrn mai scurt. Avocatii vor devenii doar elementele decorative ale justitiei, iar democratia si dreptul de aparare un mit..

# nu pot sa cred !! date 2 June 2016 08:35 -1

Daca-i asa, unde sunt deontologii profesiei? unde sunt vajniciii aparatori ai drepturilor cetatenesti? unde sunt aparatorii statului de drept,unde sunteti???

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.02.2024 – Corbu s-a intors in CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva