23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

„Qatar 2022. Mondialul lui Messi”, la aparitie

Scris de: av. Marian NAZAT | pdf | print

14 March 2024 11:50
Vizualizari: 2106

Cartea dedicata Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar a aparut deja in librarii, gratie Editurii RAO. Volumul este structurat in patru capitole si contine 237 de pagini. La placuta lectura!In 1961, cand m-am nascut eu, Brazilia era campioana mondiala in premiera si se pregatea pentru al doilea titlu consecutiv, performanta neegalata inca. Mai mult, Pelé devenise un mic erou intercontinental, desi abia ii mijisera tuleiele, si microbistii de pretutindeni il propuneau deja la jiltul de rege al Planetei Fotbal, ceea ce s-a si intamplat prin anii '70. De atunci incoace, doar Maradona si Messi i-au amenintat cu adevarat regatul, ultimul fiind si protagonistul principal al povestii qatareze. O poveste indoliata de trecerea in eternitate a sacrului 'El Rey' si a risipitorului 'El Pibe d'Oro'...

*

Al doilea Abecedar al meu a fost... ziarul Sportul, si asta de pe la noua ani. Il citeam, ca si acum, zilnic, cu o consecventa frematatoare si entuziasta. Curand, aveam sa-mi doresc sa devin cronicar sportiv, asemenea inegalabilului Ioan Chirila. Mai tarziu, cand incepusem sa inteleg altcumva scrisul, m-a fascinat stilul inconfundabil al lui Radu Cosasu, Dumnezeu sa-i nemureasca pe amandoi! Tarziu, in plina maturitate, visul mi s-a implinit, din condeiul mei luandu-si zborul inspre librariile pe cale de disparitie doua carti cu povesti fotbalistice: 'Basmul fotbalului. Nascocit impreuna cu Marius Mitran' (2018) si 'Rusia 2018. de la Petru cel Mare la... Deschamps' (2019), ambele la Editura RAO (coechipierul meu de nadejde), 'Qatar 2022. Mondialul lui Messi' fiind, iata, a treia. A patra e si ea gata, insa acum nu-i momentul sa-i divulg titlul. Putin mister nu strica niciodata!

*

Musab danseaza fericit intr-un grup de argentinieni, infasurat in steagul lor. Cand ma zareste, fuge spre mine si isi urla bucuria: 'Ce ti-am zis eu, Messi e Dumnezeul fotbalului! Ar-gen-ti-na! Ar-gen-ti-na! V-am oferit cel mai grozav turneu final, degeaba ne-ati criticat si ne-ati provocat cu ineptiile voastre! Ne-ati insultat valorile morale si religioase, ne-ati jignit inventand scandaluri peste scandaluri, dar Cel de Sus ne iubeste, semn ca noi avem dreptate, nu voi! Civilizatia noastra nu se va clatina niciodata, spre deosebire de a voastra, una pe cale de disparitie. Priviti imprejur si o sa-mi dati dreptate! Allah e mare! Aleikum Salaam!' S-a imbujorat de-a binelea, ochii ii scapara si parca si-ar continua tirada. Se opreste insa si imi arata pe telefonul lui mobil fotografia nationalei lui si izbucneste ca un posedat: 'Qatar! Qatar!' Il las sa-si savureze clipa. In definitiv, nu s-a inselat deloc – acest campionat mondial a fost fara cusur si n-are rival in sirul celorlalte douazeci si unu de pana acum.

 


Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva