11 August 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RACOLAREA MAGISTRATILOR DE CATRE SERVICII, PERMISA PRIN LEGE – Ministerul Justitiei a trimis la CSM pentru avizare proiectul noilor legi ale justitiei, rescrise de la zero de MJ pe vremea lui Catalin Predoiu. Actualul ministru Stelian Ion nu a reintrodus interdictia ca serviciile de informatii sa recruteze magistrati, in ciuda protestelor din partea asociatiilor de traditie. Avizul CSM va deveni obligatoriu pentru sefia marilor parchete (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

29 March 2021 18:55
Vizualizari: 6635

Serviciile de informatii vor putea bine-mersi sa racoleze judecatori si procurori, indiferent de vechimea acestora in functie, de gradul profesional detinut si de institutia unde functioneaza. Asta intrucat noua Lege privind statutul magistratilor a eliminat interdictia continuta in actuala Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, pe care ar trebui s-o inlocuiasca de la zero.Vorbim despre art. 7 alin. 4 din Legea 303/2004:


Serviciilor de informatii le este interzis sa racoleze persoanele prevazute la alin. (1) ca lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori. Incalcarea acestei interdictii este infractiune impotriva independentei justitiei si se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 10 ani. In cazul in care infractiunea este comisa de un ofiter cu functii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majoreaza cu jumatate. Tentativa se pedepseste”.


Desi proiectul de act normativ pastreaza interdictia continuta in Legea 303/2004 privind colaborarea dintre un magistrat si un serviciu secret, problema va consta in faptul ca noua reglementare va pedepsi doar judecatorul sau procurorul, nu si lucratorul de informatii care l-a racolat sau cel putin care a incercat sa-l racoleze.

Lumea Justitiei v-a prezentat aceasta scandaloasa prevedere in octombrie 2020, cand Ministerul Justitiei – condus pe atunci de Catalin Predoiu – a lansat in dezbatere publica proiectele de modificare a celor trei legi ale justitiei (click aici pentru a citi). Intre timp, apropiindu-se termenul-limita al perioadei de dezbatere publica (31 martie 2021), MJ a trimis cele trei proiecte de legi catre Consiliul Superior al Magistraturii, pentru avizare.

Partea proasta este ca, in ciuda avertismentelor lansate de presa si de catre asociatiile de traditie ale magistratilor privind eliminarea interdictiei vizand racolarea, Ministerul Justitiei – condus acum de catre Stelian Ion (foto) – a insistat in abominatie. Dupa cum veti vedea in documentul anexat la final, nici de aceasta data noile legi ale justitiei nu vorbesc despre racolarea judecatorilor si a procurorilor.


Avizul CSM, obligatoriu pentru sefia marilor parchete


In rest, remarcam ca presedintele Romaniei va fi obligat sa tina cont de avizul Sectiei pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii cand va fi vorba despre numirea sefilor si (prim-)adjunctilor de la marile parchete (PICCJ, DNA, DIICOT). Insistam asupra acestui aspect, intrucat ne aducem aminte ce scandal a fost in februarie 2020, cand asociatiile de magistrati #rezistenti i-au reprosat presedintelui Klaus Iohannis numirea Gabrielei Scutea ca Procuror General si a Giorgianei Hosu ca sefa a DIICOT, in ciuda avizelor negative emise de catre procurorii CSM. Dupa cum veti vedea mai jos, noul text vorbeste despre „avizul conform”, iar nu despre un aviz oarecare.


Iata cum ar putea arata art. 145 alin. 1 din Legea privind statutul magistratilor:


Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie si al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, adjunctii acestora, procurorii-sef de sectie ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ai Directiei Nationale Anticoruptie si ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul conform al Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 12 ani in functia de procuror sau judecator, pe o perioada de 4 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data, in acelasi mod”.


Reprezentantii in CSM, alesi la nivel national


Mutandu-ne atentia catre viitoarea Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii (succesoarea Legii 317/2004), vedem ca ea introduce obligativitatea ca viitorii reprezentanti in CSM sa fie alesi la nivel national (defalcat pe judecatori si procurori), iar nu in functie de gradul profesional, ca pana acum. Altfel spus: judecatoriile si parchetele de pe langa judecatorii vor putea alege inclusiv candidatii de la nivelul ICCJ, respectiv al Parchetului General.

In acelasi context, o modificare (binevenita, credem noi) este aceea ca procurorii din DNA sau DIICOT care candideaza pentru postul rezervat reprezentantului procurorilor din PICCJ vor fi obligati sa aiba grad profesional de Parchet General, iar nu doar de parchet de pe langa curte de apel, ca in prezent.


* Cititi aici toate cele trei proiecte de lege inaintate de MJ catre CSM

Comentarii

# Edelweiss - Zicălaș de Adevăruri Verzi în Față date 29 March 2021 19:06 +23

Hai să nu ne mai sclifosim pitulându-ne sfios pe după cireși! În Kolonia Penitenciară și Experimentală Rröemenika trebuie legalizate 3 stări de fapt: a) legalizarea lobby-ului - care va scoate la lumină și va legaliza ȘPAGA; :-? b) Legalizarea PROSTITUȚIEI - care va aduce la lumina fiscalității și a controlului sanitar a celei mai vechi ocupațiuni din istoria omenirii; :eek: c) legalizarea magistratului purtător de epoleți SRI pe sub roba de magistrat - aspect care va pune într-un cadru legal actuala stare de fapt MAJORITARĂ din sistemul judiciar românesc. :-? TOATE TREI stări faptice sunt aidoma girafei lui Marin Preda, cu noi toți pe post de țăran neîncrezător și care exclamăm doar ca să ne oblojim marotele avariate: „AȘA CEVA NU EXISTĂ!”

# Narcis date 29 March 2021 20:55 +33

Legile justitiei, sezon 2. Autori: Stelian Ion si Catalin Predoiu.Va amintiti cati oameni au protestat, impotriva Legilor justitiei promovate de d-nul Tudorel Toader? Au iesit cu mic cu mare, pensionari, copilasi, bebelusi, adolescenti, toata lumea manifesta o mare ingrijoarare. Sa vedem acum cati oameni vor iesi in strada! Multimea vidă probabil.

# vilhem date 29 March 2021 21:19 +17

1) înțeleg că e proiect; 2) cum vrei că o lege speciala,a magistraților,să prevadă sancțiuni pt securiști. Securiștii și meletenii are regulile lor. Eu zic sa ii sancționeze pe magistratii care joaca fotbal cu milițienii,gardienii,procurorii,avocații și securiștii, în curtea unor penitenciare. Iar dupe meciuri, stau cot la cot și mânca și bea,în cinstea caloriilor pierdute. Ce 'ceti?

# Hello. date 29 March 2021 22:31 +37

Uite asa un RACOLAT de servicii , pe nume Stelian Ion (actual ministru de justitie) se DESCONSPIRA din prostie ca ofiter "acoperit" al S.R.I ! Colegii lui de acum vor sti cu cine au de aface de azi inainte !. Acum problema este cine si cati judecatori si procurori vor musca MOMEALA de colaboratori acoperiti ln justitie SAU vor fi santajati cu dosare din viata privata . Acum 3 ani se striga de # rezist (soros ) jos labele Dragnea de pe justitie !. si azi face puscarie .

# Valter Cojman date 30 March 2021 06:20 +8

Se reinvie statul securist, cu justitie securista, creat de Basescu...

# santinela date 30 March 2021 07:41 +7

Aici lupta principala trebuie data de catre judecatori si procurori.Daca astia se lasa incalecati de catre doi idioti, actualul ministru si fostul ministru al justitiei, atunci sa le fie de bine !

# Doru Clapa date 30 March 2021 08:27 +12

Măi Stelică ... ția- spus cineva că est prost grămadă ? Mă gândesc că în oglindă te-ai uitat, dar nici atât n-ai fost de isteț să îți dai seama că ai o moacă de prost...

# Gyuse Bogdan date 30 March 2021 12:18 +37

Tot raul spre bine. Asa putem vedea cati securisti sunt prin CSM. Sigur vor fi procurori sau judecatori ce vor canta oda securismului judiciar. Daca duminica am fost cateva sute, aseara am fost cateva mii bune, iar in seara aceasta, om fii cat mai multi! La gunoi cu securicii si strabunii lor!

# imun/teanu date 30 March 2021 12:21 +10

Gresesc cumva "insul"?, amintind ca ACEST "fata in fata cu fata fetei de masa" este acelasi care in Parlament aducea la boxe de mare putere manele?! Nu si el cumva penal, chiar daca doar c-o garsoniera?

# X date 1 April 2021 16:19 +3

Doamne ce măscărici! Sa ii așezăm alături pedl. NINOSU, (niște nimeni de l a realitatea TV s_au găsit sa_l critice), pe dl. Chiuzbaian, pe dl. Stoica,, pe dl. Dinu Ianculescu, pe dl. Adrian Duță, dl. Florin Coztiniu dl. Radu Giroveanu, dna Cristina Luzescu, dna Rodica Stanoiu, oameni stuitori de carte oameni cu educație și caracter deosebit. Nu poate nimeni la acest moment sa_i egaleze. Cei de acum nu știu nici ce cauta ei în viata lor.

# mitica date 3 April 2021 15:46 0

Acest Stelian Ion are 8 clase?

# Marius Chicoș Rostogan date 4 April 2021 15:42 0

Da! Clasa I repetată de 4 ori și clasa a II-a repetată de 4 ori. Total 8! :eek:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 10.08.2022 – E vacanta la pensionari in magistratura

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva