14 iunie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RADACINA RAULUI DIN JUSTITIE – Vicepresedintele Senatului Robert Cazanciuc: „Cum ne aparam de nedreptate?... Raul poate-ncepe din facultate... De ce nu reusim s-aducem doar 300 de studenti si e nevoie sa aducem sute doar ca sa aducem resurse in Facultatea de Drept? Nu gasim o formula prin care sa sprijinim scoala de drept sa nu mai aduca sute de studenti pentru a aduna resurse, ci numar suficient, asa incat dupa facultate sa aiba o sansa reala sa-si gaseasca drumul acei tineri?” (Video)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

31 mai 2021 15:05
Vizualizari: 6349

Nesfarsitul sir de nedreptati din sistemul judiciar romanesc ar putea fi domolit daca autoritatile umbla la radacina raului – si anume: la procesul de selectie a studentilor pentru facultatile de drept din Romania, adica exact pepinierele de viitori judecatori si procurori.Cel care a exprimat aceasta idee sambata, 29 mai 2021, a fost senatorul PSD Robert Cazanciuc (foto), vicepresedinte al Senatului si ex-procuror. Prezent la conferinta „Vulnerabilitati actuale ale profesiei de avocat: cauze si remedii” (organizata de catre UNBR si Baroul Bucuresti), Cazanciuc s-a plans de faptul ca, in goana dupa fonduri, facultatile de drept de stat scot la concurs prea multe posturi pentru studenti, diluand astfel baza de selectie pentru instante si parchete.

De asemenea, Robert Cazanciuc a aratat ca judecatorilor n-ar mai trebui sa le fie insuflata dragostea fata de lege (in conditiile in care legea are imperfectiuni), ci mai degraba dragostea fata de oameni, „de nevoile lor, de ceea ce trebuie sa se intample intr-o societate, de echilibrul de care are nevoie societatea”.

Ne permitem sa adaugam ca alta radacina a raului o reprezinta stilul unora dintre formatorii Institutului National al Magistraturii de a-i invata pe viitorii judecatori si procurori sa se creada niste dumnezei.

Revenind la Robert Cazanciuc, trebuie sa spunem ca politicianul si-a inceput discursul cu un citat din romanul „Intoarcerea”, scris de Romulus Cojocaru, unul dintre cei mai spectaculosi avocati pe care i-a dat Oltenia.


Iata discursul vicepresedintelui Senatului (vezi video):


'Usa se inchide in spatele meu. Sunt in strada. Ies din penitenciar. Sunt liber. Nu intorc capul sa vad cum arata cladirea. Nu ma intereseaza. Sunt fericit? Moft! Sunt liber sa merg pe strada. Grabesc pasul.

Spre mine vine o batranica aproape tarand dupa ea o plasa incarcata de cumparaturi. Ma opresc cu intentia sa o ajut. Fuge. Ma priveste speriata peste umar. Rad. Crede pesemne ca sunt un hot, ca vreau sa fur ceva. Oare cum arat? Pai, cum sa arat, decat ca un hot?

Traiasca batranica!

De fapt, nu este nicio deosebire intre un hot si unul luat pe nedrept. Eu asa am fost condamnat. Sunt tot un hot, tot un fel de hot. Dar sunt cu adevarat un infractor? Raspunsul – pentru altadata'.

* * *

Este un pasaj din aceasta carte care se numeste 'Intoarcerea', scrisa de un fost avocat care nu mai este printre noi de cativa ani de zile: Romulus Cojocaru din Craiova. Eram in liceu, in clasa a X-a / a XI-a. Am citit aceasta carte si am decis atunci sa urmez facultatea de drept, pentru ca mi s-a parut ca nu este in lumea in care vreau sa traiesc. Si atunci in mintea unui tanar de 16-17 ani s-a produs ceva care a zis: 'Tu trebuie sa fii o rotita dintr-un mecanism care sa nu mai permita asemena lucruri'.

Povestea este din 1987, aparuta la Scrisul Romanesc din Craiova. Aproape ireal ca a fost posibil sa apara asa ceva la vremea respectiva. Este povestea unui avocat care a fost condamnat pe nedrept, a executat o parte din pedeapsa in penitenciar si ulterior a fost reabilitat, pentru ca cineva nu s-a impacat niciodata cu nedreptatea si a demonstrat acest lucru.

Pana la urma, despre nedreptate este vorba in aceasta viata. Niciodata nu te poti impaca cu nedreptatea. Cum ne aparam de nedreptate?

Fiecare dintre cei care sunteti aici v-ati gandit probabil ca vreti sa fiti o rotita care sa faca lucrurile sa mearga bine: in viata fiecaruia, in viata cetatii – cetate care de vreo 20 de ani este cumva sub un asediu. Un asediu al nedreptatii, al incompetentei, al prostiei, al nemerniciei (din pacate, de cele mai multe ori), al dorintei de putere fara margini pe care cineva o are la un moment dat cu orice pret.

Ce putem sa facem cei care suntem aici? Pai, daca fiecare e o rotita, cred ca la un moment dat putem sa fim chiar un angrenaj care nu doar sa se invarta in gol si sa fie luat in ras. ('Uite-l si pe asta: nu intelege nimic din lumea in care acum traieste!'). Poate reusim sa fim un angrenaj care sa impiedice in mod real nedreptatea.

Cum facem acest lucru? Sunt cateva idei care au fost spuse in spatiul public in ultimul timp. Au fost dezbateri – evident, accelerate de ce i s-a intamplat lui Robert Rosu. Dar mi se pare in continuare ca sunt foarte multe rotite care merg in gol. Nu lucreaza ca un angrenaj care sa impiedice cu adevarat nedreptatea – pentru cei de astazi, dar mai ales pentru cei care vor veni dupa noi. Eu sper ca si dupa aceasta intalnire si dupa cele care vor urma in perioada urmatoare sa reusim sa punem la punct mecanisme care sa impiedice nedreptatea.

Sigur: nu e un lucru usor de facut si daca ne gandim de unde incepe raul. Raul incepe de la origine. Care sa fie originea, de cele mai multe ori (daca vorbim de sistemul judiciar, de cei care sunt chemati sa imparta dreptatea)? Pai, poate sa inceapa de la selectia initiala. Poate sa inceapa din facultatea de drept. M-am intrebat cu voce tare: de ce la Facultatea de Drept din Bucuresti nu reusim noi sa aducem doar 300 de studenti si e nevoie sa aducem sute doar ca sa aducem resurse in Facultatea de Drept? Oare nu gasim o formula – spre exemplu – prin care sa sprijinim scoala de drept sa nu mai aduca sute de studenti pentru a aduna resurse, ci sa aduca un numar suficient, in asa fel incat la finalul facultatii sa aiba o sansa reala sa-si gaseasca drumul, calea acei tineri? La baza de selectie pentru viitorii magistrati sa fie altfel cumva? Daca baza de selectie din scoala este altcumva, atunci si selectia, poate, la scoala de magistratura (daca va ramane in aceasta formula) poate sa fie altfel. Atata timp cat noi facem selectia pe X si 0, de ce? Ca sa-i fie usor examinatorului. Nu ne intereseaza deloc. (...)

Membrii CSM au discutii halucinante. Nu este nimeni interesat decat de formalismul unor examinari. Nu ne intereseaza ce iese mai departe. Sa fie la adapost examinatorul! Facem 'ics si zero' ca sa nu spuna cineva ca a intervenit cumva. Pai, atunci de ce ne miram ca avem decizii date de judecatori, decizii luate de procurori care n-au niciun fel de legatura cu nevoia cetatii de echilibru?

Sunt judecatori (...) indragostiti de lege. Da, dar legea are imperfectiuni. N-ar fi mai bine sa-i invatam pe judecatori, inca din scoala de magistratura, sa fie mai degraba indragostiti de oameni, de nevoile lor, de ceea ce trebuie sa se intample intr-o societate, de echilibrul decare are nevoie societatea?

Eu cred ca aveti un rol extrem de important nu numai in apararea profesiei, ci in apararea ideii de cetate care sa traiasca in echilibru. Si de aceea cred ca una dintre cai este ca si dumneavoastra sa contribuiti, intr-un fel sau altul, la formarea viitorilor judecatori si procurori. (...)

Pasul urmator este sa ajungem in Parlament cu cateva acte normative care sa protejeze in mod real aceasta profesie. (...) Nu interesul avocatilor, ci interesul cetateanului sa aiba garantia ca este protejat in mod real.

 


Comentarii

# Marin TULUS Olt date 31 mai 2021 15:32 +9

Ei, politicienii  si acest Cazanciuc  fără credibilitate,  nu au fost in stare   să adopte legi pentru a stârpi  corupția  din justitie   si de  fapt  au facut din justitie  o afacere,dar  este limpede  că nu avem de-a face  cu o societate  democratică  si un stat de drept!.   Poporul ca  si-n  SUA rebuie să participe  la instanțele de judecată prin jurați , nu să  fie făcut magistrati de ei, neamul lor, prin INM, o instituție  mai nedemocratică decât  Academia  STP.Ștefan Gheorghiu.Restul  sunt inepții ale unui om care  nu a  făcut nimic  de când  se stie .....politician!

# FanCacanciuc date 31 mai 2021 15:32 +66

Magistral ! Kkrea lumina cu asta. Pai nu ai fost ministru? Ce ai făcut? Legale nu sunt bune ? Pai nu ești tu in senat? Plangi de mila oamenilor ? România, țărişoaaaaaaaara mea ! Caragiale.

# Narcis date 31 mai 2021 16:39 +48

Are dreptate! Numai ca abia acum! Pt. ca dansul a citit inainte de 1989 cartea respectiva, dar s-a facut procuror! Desi, procurorii de atunci respectau mai mult interesul cetateanului. Insa acum, interesul cetateanului trebuie sa fie protejat si garantat suplimentar. Trebuie sa existe o planificare a numarului de studenti. Trebuie revizuit si examenul de admitere la INM, eliminata proba interviului din concursuri. Persoane care obtin punctaje mari/f mari la scris, la interviu primesc note umflate, adica aici se fac jocurile, fata in fata, când vezi candidatul, stii cine este. In 2007 ziarul ADEVARUL a publicat o ancheta despre fraudarea examenelor la INM, dar s-a musamalizat. In perioada Monicai Macovei au fost admisi ca magistrati f multi politisti si altii – tocmai cei care sunt obedientii de azi ai Sistemului.

# Gica contra sistemului date 31 mai 2021 18:14 +7

Cazanciucule cere un RIL prin care admiterea în facultățile de Drept sa fie recunoscuta numai copiilor voștri, asa cum ai făcut cu exercitarea profesiei de avocat recunoscuta numai celor din UNBR haripa Florea. Ce sa se mai chinuie sistemul sa mai falsifice examenele INM? Restul copiilor sa mearga la cules banane, în locurile alea de munca minunate pe care le-a creat "clasa" politica, din care faci și tu parte. Cu orientarea judecătorilor rămâne de discutat. La cât dispreț manifesta fata de justițiabili mai degrabă poți să-i orientezi LGBT, ca tot e la moda. Cu legile, lăsați-le dracu ca-ti dat destule, mai bine începeți sa scoateți prevederile legiferate pe interese mafiote, ca tot nu mai sunt de actualitate. Și vezi ca scapa Dragnea de la mititica și va da extemporal, ție și lui Ciolacu și sigur o sa "picati" testul.

# CARCOTAS date 31 mai 2021 19:46 +49

Rotite, angrenaj...Poate! In lumea capitalista ordinea o face castigul banesc. In Romania judecatorii si procurorii castiga mai bine decat 95% dintre avocati: uitati-va in parcarile instantelor si parchetelor, consultati declaratiile de avere depuse de magistrati, identificati unde isi fac concediile si de cate ori pe luna era in acele city break-uri. Nu am o problema ca Statul isi rasplateste functionarii, dar am o problema cand Statul lasa afacerile doar in mainile securistilor si ale politrucilor, cu toate neamurile lor, astfel ca banii nu ajung la toti cei care muncesc. Avocatii care nu fac curte vreunui personaj dintre astia, cei care se bazeaza doar pe capul lor, nu reusesc sa castige decent. Ordinea este acum inversata: intr-o societate asa zis capitalista, in domeniul justitei castiga foarte bine oamenii Statului, nu aceia care formeaza piata serviciilor prestate catre justitiabili.

# Bravo date 31 mai 2021 20:06 +6

BRAVO!ASA ERA SI INAINTE DE 1989!NU ERAU PROSTI COMUNISTII!UN NR .INFINIT DE ABSOLVENTI DE DREPT NU ESTE DECIT O MASA DE PRESIUNE LA ADRESA ADEVARATILOR MAGISTRATI CARE NU EXECUTA COMENZILE POLITICE!

# vaduva date 1 iunie 2021 10:07 +21

lamentabil, mr. cazanciOc.....JUDECATORII sunt indragostiti de BANI, de SINE, de PUTERE...nu de legi...daca ar fi de legi....ar fi un sistem juridic PERFECT.

# nae din dealul feleacului date 1 iunie 2021 17:57 +18

Pt.#Bravo:Bravo,D-le de o mie de ori bravo!Ai pus punctul pe "i".Daca Comunistii nu erau prosti si nu erau,iata ce au facut capitalistii nostri din sistemul de justitie:"un sistem,o gasca, de bisnitari in robe(judecatori)si costume(procurori)cu comportament de calai"!Se spune,doar se spune,ca "nu exista lucru de bun judecat fara legalitate".Asa ar trebui.Sintagma/principiul nu este folosit in adevaratul sens al continutului,ci e folosit in trimiterea la caile de atac(apel,recurs,etc)care cai de atac "sunt simple colaborari infractionale".Teoretic e corect ce spuneti D-le Cazanciuc,practic clasa politica,recte Parlamentul,e chemata de popor,prin votul dat,sa puna teoria in practica.Intrebarea este cind se va face?Noi credem ca la calendele grecesti,ori la pastile cailor!Infirmati credinta noastra si va vom lauda!

# Gilu date 2 iunie 2021 18:52 +2

Du-te nene la AJOFM ! Ati avut puterea si v-ați mâncat între voi...Nu va pot ierta gestul de înlocuire a lui Tudorel Toader cu o balerină...Nu va voi mai vota niciodata in viitor...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.06.2021 – Cristi Ban s-a prins de smecherie

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva