21 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

RASCOALA IN PENITENCIARE – Angajatii ANP au inceput protestele si ameninta cu blocarea activitatilor in inchisori, daca ministrul Justitiei continua sa ii ignore: "Bugetul ANP a fost redus cu 127 de milioane de lei, alte 57 de milioane urmeaza a fi taiate. Sunt aproape 8.000 de functii vacante in sistemul penitenciar si se inregistreaza peste 700.000 de ore suplimentare. 1 angajat din 6 a parasit sistemul penitenciar... Fiecare angajat va actiona in justitie Guvernul"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

1 August 2017 14:46
Vizualizari: 9584

Situatie alarmanta in penitenciarele din Romania. Angajatii din penitenciare au declansat proteste in toate unitatile subordonante Administratiei Nationale a Penitenciarelor si ameninta ca vor extinde protestele atata timp cat Guvernul va manifesta acelasi dezinteres fata de solutionarea probemelor din penitenciare. In acest sens, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) al carei presedinte este Sorin Dumitrascu a anuntat ca, incepand cu 1 august 2017, angajatii din penitenciare nu vor mai efecuta ore suplimentare si nici alte atributii, in afara celor ce le revin in calitatea functiei. Acest lucru va conduce, conform prognozelor oferite de FSANP, la blocarea treptata a activitatilor din penitenciare, in conditiile in care in sistemul penitenciar sunt circa 8.000 locuri vacante, iar orele suplimentare efectuate ajung la 700.000. Mai mult, Federatia Sindicatelor din ANP ameninta ca toti angajatii din penitenciare vor chema in judecata Guvernul Romaniei pentru "obligarea acestuia la aplicarea unor masuri concrete privind asigurarea unor conditii de munca decente". Intr-o interventie telefonica la Antena 3, presedintele FSANP Sorin Dumitrascu l-a invinovatit pe ministrul Justitiei Tudorel Toader ca "nu pare dornic de a face ceva", caci din luna martie 2017 a promis ca se gandeste, iar de atunci "domnul Tudorel Toader se tot gandeste". Atitudinea lui Tudorel Toader are loc dupa ce Guvernul a promis, in noiembrie 2016, ca va aplica un plan de imbunatatire a conditiilor de munca ale angajatilor din penitenciare, iar pana la acest moment acest lucru nu s-a intamplat.


In esenta, reprezentantii angajatilor din penitenciare reproseaza Guvernului ca refuza sa investeasca in imbunatatirea conditiilor de munca, ca blocheaza concursurile de ocupare a functiilor vacante, ca intarzie nepermis aplicarea unor masuri de protectie a angajatilor si adopta legi care restrang drepturi salariale si scad pensii. In acest sens, FSANP a aratat ca bugetul ANP a fost redus cu 127 de milioane de lei, iar alte 57 de milioane lei urmeaza a fi taiate la urmatoarea rectificare bugetara.

Iata comunicatul din 1 august 2017 prin care Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor a anuntat declansarea protestelor:

"Angajatii din penitenciare declanseaza proteste pe durata nedeterminata in toate unitatile subordonate Administratiei Nationale a Penitenciarelor ca reactie la lipsa de interes a Guvernului in ceea ce priveste rezolvarea problemelor din penitenciare.
Avand in vedere ca prioritatile politice legate de gratieri si beneficii pentru detinuti au fost in buna masura realizate, consideram ca este momentul ca Guvernul si Ministerul Justitiei sa lucreze si in interesul realizarii actului de justitie.
Intr-o prima etapa, incepand cu 01 august 2017, angajatii din penitenciare refuza sa efectueze ore suplimentare si alte atributii decat cele specifice functiilor ocupate. Cel mai probabil, asa cum s-a intamplat dealtfel si anul trecut cand un alt Guvern nu si-a respectat promisiunile, activitatile din penitenciare vor fi treptat blocate.

La fiecare penitenciar vor fi organizate pichetari si fiecare angajat va actiona in justitie, in fata instantelor nationale si internationale de jurisdictie a muncii, Guvernul Romaniei pentru obligarea acestuia la aplicarea unor masuri concrete privind asigurarea unor conditii de munca decente.

Daca autoritatile nu vor reactiona pozitiv, actiunile de protest se vor muta la sediul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Ministerului Justitiei si Guvernului Romaniei, pana cand aceste institutii isi vor respecta obligatiile legale si cele prevazute in acordurile colective.

Protestele angajatilor din penitenciare sunt motivate de faptul ca Guvernul Romaniei refuza sa faca investitii pentru imbunatatirea conditiilor de munca, blocheaza concursurile de ocupare a functiilor vacante, intarzie nepermis aplicarea unor masuri de protectie a angajatilor si adopta legi care restrang drepturi salariale si scad pensii.

Concret, bugetul ANP a fost redus cu 127 de milioane de lei, alte 57 de milioane urmeaza a fi taiate la proxima rectificare. Sunt aproape 8.000 de functii vacante in sistemul penitenciar si se inregistreaza peste 700.000 de ore suplimentare. 1 angajat din 6 a parasit sistemul penitenciar in ultimii 2 ani, iar Guvernul a blocat angajarile.

Conditiile din penitenciare sunt la fel de improprii pentru personal pe cat sunt pentru detinuti, iar Parlamentul la propunerea Guvernului a recunoscut prin lege aceasta situatie de fapt. Diferenta fiind ca personalul din penitenciare lucreaza in medie 23 de ani in aceste conditii improprii, in vreme ce detinutii executa in medie cate 4 ani de pedeapsa.

In plus ofiterii si agentii de penitenciare gestioneaza mii de incidente grave (agresiuni intre detinuti si la adresa personalului, incaierari, violuri, distrugeri, revolte, samd) cauzate de lipsa de personal, a dotarilor necorespunzatoare si a precaritatii amenajarilor de siguranta, pentru care Guvernul Romaniei refuza sa aloce fonduri.

In schimb, dupa ce a promis prin Ministerul Justitiei ca va investi 61 de milioane de lei in 2017 pentru imbunatatirea conditiilor de lucru din penitenciare si nu a facut-o, Guvernul Romaniei se gandeste sa micsoreze pensiile de serviciu pentru angajatii din penitenciare.

Aceasta este situatia angajatilor din penitenciare si pentru aceste motive protestam, chiar daca ramanem deschisi dialogului si speram in continuare ca autoritatile vor intelege in cele din urma necesitatea abordarii cu seriozitate a problemelor din penitenciare."

Comentarii

# Canarul date 1 August 2017 15:17 -1

Dar pentru condițiile de detenție pentru care România este condamnată la CEDO și care se datorează în bună măsură și lor nu protestează? Băi oameni buni nu vă ține nimeni cu forța acolo. Nu poți, nu vrei, nu îți place ... pleacă acasă sau fă altceva în viață !

# DODI date 1 August 2017 15:20 +1

Demn urmaș al prunei, dar ceva mai spălat și școlat, dorel îi calcă din greu pe urmele ratatei lui ciolanis. Câte gafe mai trebuie să facă dorel ca să se trezească PSD+ALDE că această marionetă nu este bună decât să bată din gură. La minister trebuie în primul rând un bun administrator, un jurist cu bun simț și un om care se ține de cuvânt. Pentru dorel cuvântul zboară ca vântul, nimic nu rămâne în urmă, nici răspunderea pentru vorbele scăpate pe gură și greutatea lor. Obișnuit cu angajamentele comuniste, nu-l deranjează să promită zilnic ceva și să nu facă nimic. Mai rar așa fluturaș bătrân și fără minte.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva