8 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Raspundere penala pentru hartuirea sexuala in mediul scolar si universitar

Scris de: Simona Maya TEODOROIU, deputata PSD | pdf | print

31 October 2023 20:29
Vizualizari: 1841

Unanimitate de voturi in plenul Senatului pentru proiectul “Zero Toleranta Pentru Hartuirea Sexuala in scoli si Universitati!”.

Proiectul de lege instituie raspunderea penala pentru hartuirea sexuala in mediul scolar si universitar.


 

Acest proiect de lege raspunde unei realitati de multe ori trecute sub tacere de victime - hartuirea sexuala in scoli si universitati -, dar in raport cu care mediul academic, asociatiile studentesti, reprezentantii societatii civile - peste 180 de organizatii din Romania si Europa, cer sa fie adoptate masuri corespunzatoare de prevenire si combatere. Este un pas important nu numai in a recunoaste ca acest fenomen exista in scolile si universitatile romanesti, dar si in identificarea unor masuri legislative adecvate pentru a-l impiedica.

Eficienta si sustenabilitatea normelor legale se va vedea odata cu aplicarea lor, fiind, desigur, perfectibile, odata cu evolutia raporturilor interumane pe care le reglementeaza. Ceea ce este extrem de important, insa, este ca avem acum pentru prima data un punct de pornire, un “milestone”, o piatra de hotar, pentru a spune “NU” acestor forme de hartuire si discriminare de gen, la elaborarea caruia au colaborat exemplar co-initiatorii - reprezentanti ai mai multor partide parlamentare din Camera Deputatilor: Olivia Diana Morar, deputat PNL, Oana Murariu, deputat USR, Catalin Tenita, deputat REPER, Simona-Maya Teodoroiu, deputat PSD.

Proiectul de lege a fost depus pe 8 iunie anul acesta, de catre cei patru coinitiatori, apartinand unor partide parlamentare diferite, mai-sus mentionati, si a fost semnat de peste 30 de deputati si senatori, de la majoritatea partidelor politice parlamentare. Initiativa este foarte importanta deoarece acopera o lacuna a legii penale si apropie reglementarea nationala de normele si practicile diferitelor state europene, precum si de cele internationale.

De lege lata, hartuirea sexuala este circumscrisa situatiilor in care exista o “relatie de munca sau similara”, intre victima si agresor, astfel incat, pana acum, hartuirea sexuala in mediul scolar sau universitar, in relatiile dintre profesori si elevele/elevii sau studentele/studentii lor, nu putea fi sanctionata in mod adecvat.

Proiectul de lege schimba acest lucru, reglementand expres in Codul penal, articolul 299 - Folosirea abuziva a functie in scop sexual, situatia in care fapta de hartuire sexuala are loc in mediul scolar si universitar.

Un aspect foarte important este acela ca fapta de a cere sau a obtine favoruri sexuale in mediul scolar si academic poate fi considerata infractiune chiar si daca se intampla o singura data, fara a fi necesara repetarea acestei actiuni, conditie inerenta infractiunilor de obicei sau din obisnuinta.

In calitate de co-initiator al legii, le multumesc tuturor colegilor parlamentari, care si-au exprimat ferm angajamentul de a-i sanctiona drastic pe cei care abuzeaza si hartuiesc sexual copiii si tinerii, in mediul scolar si academic. De asemenea, in mod special multumesc Ministerului Justitiei care, prin ministra Alina Gorghiu, a avut o reala contributie la armonizarea eforturilor legislativului si executivului, in vederea protejarii tinerilor impotriva acestor practici si acte care trebuie sa fie corespunzator, eficient si corect sanctionate de legea penala romana.

Comentarii

# Voi chiar sunteti 3 tampite ( + un bou) ? date 7 November 2023 20:39 +11

Doar intreb, nu dau cu parul. Pe cand legea similara si la gradinite, pe schele, crese, aprozare , piete, lunci, statii de bus, etc ?! Ce cireada sunteti , impreuna cu ministra pescarie Gorghiu ! Cu sa dai lege pe "felii" ?! Tot respectul pentru activitatea dvs. ca jurist (daca a fost ok) dar aici sunteti varza ! Totusi ati strecurat un cuvant magic : preventie ! Corect ! Cum o faceti ? Deschideti dracu` bordelurile legal sau inca mai dormiti pe ******t ? Parerea mea ca sunteti niste frustrate la menopauza (+un bou) si cum nimeni nu va ia "mustacioasa" la intors va refulati cu "legi" tembele . PS.Mor sa vad cum definiti hartuirea ; sper ca e bijectiva !

# Mda , nici eu nu inteleg date 20 November 2023 16:32 +5

cum se pot da legi in societate pe anumite categorii: nu ar trebui sa fie respinse ca neconstitutionale de catre CCR, caci referindu-se la anumite caste profesionale sau grupuri - creeaza, vezi cazul de mai sus, un fel de discriminare pozitiva ? :-*

# In Rumanistan se poate orice: date 24 November 2023 15:11 +3

lege cu dedicatie pentru Ionescu si o alta pentru Popescu ! :-) PS. ROEXIT , pana nu mai vin un val de asa-numite vaccinuri si distrug genetic de tot copii si nepotii dvs. !!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 7.12.2023 – Se anunta proteste spontane in instante

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva