24 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RATEU DNA LA INALTA CURTE – Judecatorii ICCJ Alin Sorin Nicolescu, Constantin Epure si Valerica Voica au dispus achitarea deputatului PNL Cosmin Sandu, trimis in judecata de DNA pe motiv ca ar fi incercat sa mituiasca un parlamentar in schimbul absentei de la motiunea de cenzura impotriva Gvernului Citu. Achitare a primit si directorul Societatii de Transport Public Timisoara, Nicolae Florin Bitea, la randul sau acuzat de dare de mita (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

27 March 2024 13:13
Vizualizari: 2567

Praf si pulbere s-a facut in prima instanta dosarul fabricat de DNA-ul lui Crin Nicu Bologa impotriva deputatului PNL Cosmin Sandru. Trimis in judecata pentru dare de mita, deputatul Cosmin Sandru a fost achitat de Completul de 3 judecatori ICCJ.


 

Solutia a fost pronuntata de judecatorii Alin Sorin Nicolescu (foto 1), Constantin Epure (foto 2) si Valerica Voica (foto 3), marti, 26 martie 2024, achitarea fiind dispusa in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b teza I din Codul de procedura penala - “fapta nu este prevazuta de legea penala”. Aceeasi solutie a fost pronuntata de ICCJ si fata e cel de-al doilea inculpat din dosar, Nicolae Florin Bitea, la randul sau acuzat de dare de mita.

Cei doi au fost trimisi in judecata de DNA in octombrie 2021, fiind acuzati ca ar fi incercat sa il mituiasca pe deputatul AUR Ciprian Titi Stoica. Mai exact, parchetul anticoruptie sustine ca cei doi i-ar fi promis lui Stoica numirea unor apropiati in funtii de conducere ale unor institutii publice, in schimbul absentei de la dezbaterea motiunii de cenzura impotriva Guvernului Citu.


Iata minuta deciziei ICCJ nr. 171 din 26 martie 2024 (dosar 3102/1/2021):


“In baza art. 396 alin. (1) ?i (7) din Codul de procedura penala rap. la art. 16 alin. (1) lit. b teza I din Codul de procedura penala, achita pe inculpatii SANDRU COSMIN (...) si BITEA NICOLAE-FLORIN (...), pentru savarsirea infractiunii de dare de mita prev. de art. 290 alin.1 C.p. rap. la art. 6 din Legea nr.78/2000, in forma coautoratului, intrucat fapta nu este prevazuta de legea penala. In baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedura penala, cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicarea hotararii, pentru procuror si inculpati. Pronuntata prin punerea hotararii la dispozitia inculpatilor si a procurorului, prin mijlocirea grefei instan?ei, astazi, 26 martie 2024”.


Prezentam comunicatul DNA privind trimiterea in judecata a deputatului PNL Cosmin Sandru:


“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor SANDRU COSMIN, deputat in Parlamentul Romaniei si BITEA NICOLAE-FLORIN, director general al Societatii de Transport Public Timisoara, in sarcina carora s-a retinut comiterea infractiunii de dare de mita.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut in esenta urmatoarea stare de fapt:

La data de 01 octombrie 2021, in contextul in care urma sa fie dezbatuta si supusa la vot motiunea de cenzura initiata pentru retragerea increderii acordate Guvernului Romaniei, inculpatii sandru Cosmin si Bitea Nicolae-Florin i-ar fi promis unei persoane, deputat in Parlamentul Romaniei, numirea unor apropiati ai acestuia din urma in posturi de conducere a unor institutii publice, dupa ce ar fi fost inscrisi formal ca membri de partid.

Pentru a beneficia de aceasta 'favoare', persoanei respective i s-a cerut sa absenteze de la sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului din data de 05 octombrie 2021, in care urma sa fie dezbatuta si supusa la vot motiunea mentionata mai sus.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.07.2024 – Judecatoarea la care a picat gruparea Coldea

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva