23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

RAZBOI IN PUSCARII – Revolta detinutilor se extinde in toata tara. Mascatii au intervenit in forta la Penitenciarul Miercurea Ciuc: „S-a dat gaz lacrimogen si i-am scos cu catuse din camera”. Condamnatii de la Penitenciarul Botosani au incendiat obiecte din celula, la inschisoarea din Iasi detinutii au dat foc unei camere, iar la Penitenciarul Tulcea au fost incendiate saltele. Detinutii acuza ca au fost batuti de mascati cu brutalitate. Sute de oameni refuza hrana (Video)

Scris de: George TARATA | pdf | print

13 July 2016 13:17
Vizualizari: 16033

A inceput razboiul in puscariile din Romania. Revolta detinutilor se extinde pe zi ce trece in tot mai multe penitenciare, unde condamnatii aleg sa protesteze sub diverse forme fata de conditiile inumane din inchisori. In anumite penitenciare a fost nevoie chiar si de interventii in forta pentru a se incerca restabilirea ordinii. Situatia este una extrem de grava, dar, pana in momentul de fata, ministresa Justitiei, Raluca Pruna, nu a avut nicio reactie fata de ceea ce se intampla in puscariile din Romania, ca nu mai vorbim despre vreo initiativa legislativa care sa rezolve cat de cat problema supraaglomerarii din inchisori. Evident, asa cum au facut si alte state, singura solutie este o lege a amnistiei si gratierii, care sa se aplice doar pentru pedepsele mici pentru fapte care nu au fost comise cu violenta. De asemenea, o alta solutie ar fi aplicarea unor pedepse alternative.

Mai grav este ca ministresa Pruna stia foarte bine despre situatia din penitenciare, inclusiv dintr-un raport al Avocatului Poporului. Fosta asistenta a Monicai Macovei a ignorat insa problema si, mai mult, chiar a fost preocupata sa tina cat mai mult oamenii dupa gratii, dovada fiind ordonanta privind cartile detinutilor. Este obligatoriu ca premierul Dacian Ciolos sa o demita de urgenta pe ministresa Pruna si sa o inlocuiasca cu un om compentent care sa aiba capacitatea sa rezolve aceasta situatie, nu sa ridice nonsalant din umeri asteptand condamnari la CEDO.


Administratia Nationala a Penitenciarelor a confirmat, miercuri 13 iulie 2016, situatia tensionata din puscarii, precizand ca, pana in prezent, s-au inregistrat revolte la 8 din cele 45 de inchisori din tara. Potrivit ANP, detinutii solicita imbunatatirea conditiilor de cazare, servicii medicale si acces la activitati lucrative si educative.

Gaze lacrimogene si mascati

ANP sustine in comunicatul remis presei ca nu exista manifestari violente la niciunul dintre penitenciarele in care se inregistreaza revolte ale detinutilor. Probabil ca nu existau la ora emiterii comunicatului, caci actiuni extreme de protest au avut loc. Spre exemplu, la Penitenciarul Miercurea Ciuc, marti seara 12 iulie 2016, a fost nevoie de interventia in forta si folositea gazelor lacrimogene. A dezvaluit acest lucru chiar purtatorul de cuvant al inchisorii, agentul principal Ionela Alexandra Chitan, intr-o declaratie acordata Agerpres: „Protestul colectiv a incetat dupa ora 24.00, cand a intervenit Grupa de Interventie. Detinutii dintr-o camera s-au manifestat mai violent si atunci a fost nevoie de interventia noastra cu gaz lacrimogen si imobilizare. S-a dat gaz lacrimogen si i-am scos cu catuse din camera si i-am relocat la alte patru camere. Au fost prezentati la cabinetul medical si apoi condusi spre alte patru camere de detinere care erau goale si i-am cazat separat, tocmai pentru a anihila orice forma de protest”.

De asemenea, la Penitenciarul Botosani detinutii au dat foc unor obiecte din celula, asa cum s-a intamplat si la Penitenciarul Iasi, acolo unde a fost incendiata o camera. La Penitenciarul Tulcea detinutii au dat foc, potrivit Antena 3, saltelelor din celule, fiind nevoie de interventii in forta cu gaze lacrimogene. La Penitenciarul Rahova s-a intervenit tot cu mascatii, iar cei considerati liderii rascoalei sunt bagati in dube pentru a fi dusi la alte inchisori. La Poarta Alba a fost nevoie de prezenta mascatilor pentru a tine situatia sub control, dupa ce condamnatii au declansat protestul, iar rude ale acestora au venit la inchisoare in semn de solidaritate.

Nu in ultimul rand, trebuie spus ca sute de condamnati din intreaga tara au refuzat hrana, iar detinutii de la Penitenciarul Iasi acuza ca au fost batuti de mascati cu brutalitate.

Iata comunicatul Administratiei Nationale a Penitenciarelor:

In contextul evenimentelor inregistrate la nivelul mai multor unitati de detentie, Administratiei Nationale a Penitenciarelor precizeaza ca, pe parcursul ultimelor doua zile, din cele 45 de unitati de detentie si-au exprimat nemultumirile detinuti din 8 penitenciare. Principalele aspecte semnalate de catre detinuti vizeaza imbunatatirea conditiilor de detentie, precum:

supraaglomerare, participarea la activitati lucrative si educative, programul tv, serviciile medicale, micsorarea cuantumului pedepsei cu inchisoarea si termenele stabilite de comisia pentru liberare conditionata.

Punctual, pentru fiecare penitenciar, in data de 13.07.2016, ora 11.00, situatia era urmatoarea:

Penitenciarul Iasi, nu exista manifestari violente, 480 de detinuti au refuzat hrana.

Penitenciarul Poarta Alba, nu exista manifestari violente, 50 de detinuti au refuzat hrana.

Penitenciarul Botosani, detinutii isi exprima nemultumirile prin lovirea gratiilor, 8 detinuti au escaladat pavilionul unei sectii de detinere, 43 de detinuti au refuzat hrana, personalul unitatii a fost alarmat, a fost solicitat sprijinul Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Botosani.

Penitenciarul Oradea, nu exista manifestari violente, 5 detinuti au refuzat hrana.

Penitenciarul Miercurea Ciuc, nu sunt manifestari violente, 81 de detinuti au refuzat hrana.

Penitenciarul Giurgiu, nu sunt manifestari violente, 1 detinut a refuzat hrana.

Penitenciarul Vaslui, detinutii protesteaza verbal, 43 detinuti au refuzat hrana, personalul unitatii a fost alarmat.

Penitenciarul Braila, nu sunt manifestari violente, 9 detinuti au refuzat hrana.

Având in vedere implicatiile medicale, accentuate si de perioada caniculara, Administratia Nationala a Penitenciarelor isi exprima public ingrijorarea fata de protestele exprimate sub forma refuzului de hrana. Subliniem ca la nivelul tuturor unitatilor, angajatii au purtat discutii individuale si colective cu persoanele implicate in aceasta forma de protest si au incercat identificarea unor solutii care sa raspunda problemelor semnalate.

Administratia Nationala a Penitenciarelor si unitatile subordonate respecta dreptul la libertatea de exprimare a persoanelor custodiate, atâta vreme cât nu sunt puse in pericol viata, sanatatea ori integritatea acestora. in acest sens, personalul monitorizeaza indeaproape situatia, fiind in dialog permanent cu detinutii nemultumiti. in situatia in care detinutii vor incalca prevederile legale privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate, precum si cele ale regulamentului de ordine interioara, administratia locului de detinere va actiona gradual pentru restabilirea ordinii. De asemenea, este mentinuta, in permanenta, legatura cu structurile locale ale Ministerului Afacerilor Interne”.

Comentarii

# steluta date 13 July 2016 13:45 +3

Aici vorbim de o realitate si anume aceea ca makovista PRUNA ca si predecesorul acoperit Cazanciuc sunt vinovati de INCALCAREA DREPTURILOR OMULUI . Pruna minte ca nu avea timp pentru a deschide noi inchisori deoarece exista zeci de foste unitati militare si late cladiri ale statului ce puteau fi transformate in puscarii pentru cei cu infractiuni minore

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 13 July 2016 13:54 +1

SE PARE CA SE APROPIE ,,JUDECATA DE APOI,,......cine ghiceste cine vor fi inculpatii??????.......ghici ghicitoarea mea!!!!!!!!

# Anca date 13 July 2016 14:18 0

Trebuie luate niste măsuri , oamenii aceea au gresit dar sa ii ții ca pe niste animale mi se pare ca ne dezumanizam noi ca popor, nu pot sa imi imaginez cum stau inchisi in acele camere pe caldura asta, pur si simplu nu pot .

# unul din lumea cea mare date 13 July 2016 14:59 +1

ptr anca//tu nu vezi ca in ultimii 12 ani mermelica a ajuns in epoca feudala!!!!!!!! (daca cineva de curiozitate citeste ,,regulamentele locurilor de osinda,, de pe la 1800 o sa se vada GRIJA pentru osinditi si regulile pline de omenie).LA CE SA TE ASTEPTI CIND IN ZILELE NOASTRE IN MERMELICA SE PRACTICA SCLAVIA(vezi scandalul de azi)INCHIZITIA (vezi scandalurile cu copii si deportari)CONDAMNARI DISCRETIONARE(vezi condamnari pentru furturi din foame si compari cu transportul de mici cu avionul ,de la cocosatul pe plajele de la monaco).ce a facut JUSTITIA?NUMAI INJUSTITIE!!!!!DE CIND SE MERMELESC DOSARELE MOROIULUI??SI ALE ALCOOLITILOR!!!!!!!cum de existaSCALVIE SI NIMENI DIN JUSTITIE NU STIE?DAR SPRINCENATA AJUNGE LA CCR

# TITULESCU date 13 July 2016 15:01 +5

NENOROCIREA ASTA DIN INCHISORI EXISTA DE ANI DE ZILE DE FAPT E MAI RAU CA PE TIMPUL LUI CEAUSESCU,ASTA E SISTEMUL CARE S-A PASTRAT CEL MAI BINE SI E LA FEL CA PE TIMPUL LUI VISINESCU SI AL LUI FICIOR care primeau de la STATUL ROMAN PENSIE DE 6000 LEI LUNAR SI PRIN 2004 erau pe la PETRECERI LA ANP . JUDECATORII SUNT LA FEL DE VINOVATI PENTRU usurinta cu care arunca CU PUSCARIA PESTE OAMENI desi STIU CE E IN INCHISOARE SI STIU CA PENTRU FAPTA RESPECTIVA AR PUTEA SA NU DEA INCHISOARE DAR cine ce le face????????????

# ce sa zic... date 13 July 2016 15:57 +9

Puscaria nu e hotel. Eu le-as dori detinutilor din Romania un regim rusesc  de detentie, adica: in inchisorile din Siberia, trezirea e la ora 6, apoi  30 minute se face gimnastica de inviorare afara, chiar si la minus 40 de grade, apoi- munca 8 ore obligatoriu. A doua zi- la fel. Cand ies din puscarie, oamenii sunt reducati prin munca, au un anumit buget si se pot apuca chiar de o afacere proprie. Aceasta e puscarie serioasa, cu valoare reeducativa, prin munca, nu cea din Romania, unde detinutul devine o plosnita a societatii si o greutate in plus pentru stat. Cine a gandit acest sistem romanesc de detentie sigur nu a avut mila de cetatenii care muncesc legal si platesc taxe. Un detinut ar trebui sa munceasca atat, incat sa-si plateasca din propria munca sederea in detentie. De ce sa plateasca societatea pentru el?Sistemul trebuie regandit si modificat din temelii.

# steluta date 13 July 2016 18:22 0

in acest caz eu va doresc sa fiti judecat si condamnat nevinovat de Camelia Bogdan , executat pe baza de comanda politica si telepatie iar apoi sa zaceti in acest sistem tortionar de gulag pe care-l laudati . Mai multi bani pierdem platind amenzi CEDO de 80milioane euro/anual decat am fi pierdut renovand niste unitati militare dezafectate si trasnformandu-le in puscarii mai decente pentru cei cu pedepse mai mici si lipsiti de pericol crescut

# ce sa zic... date 13 July 2016 19:05 0

Opinia mea e urmatoarea : nu e nevoie de puscarii decat pentru criminalii agresivi. Pot dormi acasa infractorii, impreuna cu familia. Dar ziua trebuie sa fie obligati sa lucreze in anumite stabilimente , sa presteze anumite munci in folosul comunitatii. Aceasta e pedeapsa ideala pentru ei: munca, munca si iar munca. Faptul ca stau ei inchisi si traiesc pe spatele cetatenilor e pedeapsa pentru cetateni, nu pentru infractori. 

# ce sa mai zic... date 14 July 2016 10:43 +1

Ziua muncesc, am inteles, dar cand mai stau cu familia daca noaptea sunt al furat???

# CEDO date 13 July 2016 17:50 -1

CtEDO este in egala masura vinovata pentru ca nu a transat aceasta problema, amanand pronuntarea unei solutii din considerente politice.

# NI SI RUPI DI CEDO date 14 July 2016 08:44 0

Bă nene, mă lăsați cu astea....infractoru e infractor și gata. La noi, au papa buna, acces la de toate, sa nu cumva sa-i deranjeze cineva ca-i bai mare...Avem nevoie de penitenciare care sa-i reeduce, sa le readuca mintea pe calea normala. Iar cei care nu pot fi corectati, sa li se aplice masuri de prelungire a perioadei de detentie, fara numar. In rest...ce va mai place prosteala românească...

# NI SI RUPI date 14 July 2016 10:41 +1

ca sa nu mai zic de toti savantii puscariasi carora le-a bubuit mintea de inteligentaaman in puscarie, copiind tot felul de lucrari cu concursul celor care le-au avizat 'emanatiile', tot niste infractori si aceia. Mi-e rusine cu ce ni se intampla, noua romanilor, pentru ca nu reusim dupa aproape 30 de ani de la puciul din 89, sa ne aliniem la o conduita civilizata, evoluata, de talie europeana, in secolul 21.

# da' CEDO date 14 July 2016 08:58 +2

a reactionat ink din 2012 .... si suntem deja in 2016 si lucrurile au ramas la fel ... da' pe bune? singurul reper pe care il avem e voiculescu&co? serios? la asat se reduc lucrurile? vai de capul nostrum :eek: :eek: :eek:

# evrika!! date 14 July 2016 09:29 +2

Pe surse... se aude ca unele ong-uri mai plangacioase si persoane sus- puse, direct interesate de chestiune, pitrocesc o ,, reglementare". Cica, fiecare hotulete, in functie de cat a putut fura ( sau a fost lasar sa fure), musai sa contribuie cu o ,, zeciuiala" la confortul viitor. Asfel, se vor construi vitoarele puscarii-hotel, numai in zone foarte bune cu acces de la autostrazile patriei si cu servicii de cinci stele. Cu ,, clientii" nu vor fi probleme! Nici cu gradul de ocupare! Am auzit ca s-ar pune de-o ,,UNIUNE". Inca una!!

# Stoica Marius date 15 July 2016 02:10 -1

Urmaresc cu o atentie deosebita din strainatate genocidul din Romania,imi exprim deschis solidaritatea fata de persoanele care au fost torturate,rog toti 30.000 de detinuti sa faca incepand de astazi plangere penala impotriva celor ce i-au torturat si lipsit de aparare o cerere catre CEDO,rog de urgents ca aceste animale salbatice venite din jungla care a lovit pana la deces detinutii sa plateasca in fata tribunalului international de la Haga genocidele in masa ce au avut exterminarea si distrugerea persoanelor private de libertate,rog ca o comisie de la Bruxeles sa se deplaseze urgent in Romania pentru a opri crimele comise de gardieni,recent am avut posibilitatea sa vad prin intermediului televiziunilor din Suedia ca recent au murit detinuti din penitenciarele din Romania,Europa este in stare de soc de atrocitatile si torturile la care au parte detinutii.mariusstoica224@yahoo.com

# antonyio date 22 September 2016 20:58 0

inchisorile din romania sunt o afacere de cifra miliardelor..,care nu poate fi combatuta nici de dna. sunt detinutii. tinuti expre si peste termenele de eliberare conditionata/ poi de ce ? anp..,pierde bani f. multi daka eleiberaza un detinu/\. asta este motivul ptr. care nu vor sa dea amnistie si gratiere/

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva