16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RECOMANDAT DE AMR – Candidat la CSM, judecatorul Norel Popescu, presedinte al Tribunalului Mehedinti: „Este imperios necesar un cod de conduita al membrului CSM si totodata redobandirea dreptului magistratilor de a revoca membrii alesi atunci cand acestia apreciaza ca nu mai sunt reprezentati. Fara acest drept exista riscul indepartarii unora de menirea ce ar trebui sa o aiba in CSM” (Proiectul)

Scris de: Razvan SAVALIUC | pdf | print

18 March 2014 16:19
Vizualizari: 8213

 

La data de 5 mai 2014, adunarile generale ale tribunalelor din intreaga tara vor decide cine va fi noul lor reprezentant in CSM, pe postul lasat liber de judecatorul Adrian Toni Neacsu, demisionat din Magistratura ca urmare a trimiterii sale in judecata de catre DNA pentru o presupusa fapta de coruptie. Cele cateva sute de judecatori de la tribunale isi vor vota la urne preferatul.

Pana in prezent si-au depus candidaturile patru judecatori:


- Norel Popescu (foto) presedinte al Tribunalului Mehedinti, fost vicepresedinte al AMR (sustinut de aceasta asociatie) care ocupa in prezent functia de membru interimar al CSM lasata libera de Adrian Neacsu;

- Natalia Floarea Roman, judecator la Tribunalul Comercial Mures, presedinte al UNJR;

- Dorin Danci, judecator la Tribunalul Maramures;

- Dragos Constantin Popoiag, judecator la Tribunalul Dambovita;

La o prima analiza, batalia se va da intre judecatorul Norel Popescu, care pleaca favorit in cursa fiind sustinut de AMR, cea mai importanta asociatie profesionala de breasla a magistratilor si avand deja experienta in acest for ca membru interimar, si judecatoarea Natalia Roman, presedinte al UNJR, o asociatie de breasla de mica importanta, mai putin vizibila in sistem.

Pentru a afla care sunt gandurile si proiectele cu care candideaza pentru CSM, am realizat un interviu cu judecatorul Norel Popescu, cu precizarea ca proiectul acestuia de candidat il puteti citi atasat la finalul articolului.

Lumeajustitiei.ro va realiza interviuri si cu ceilalti candidati, in masura in care acestia vor dori acest lucru.

Domnule judecator, ce v-a determinat sa candidati pentru locul lasat liber in CSM de catre judecatorul Adrian Neacsu? Are vreo legatura decizia pentru aceasta candidatura cu pozitia dvs de vicepresedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania? Apareti ca fiind sprijinit de AMR in aceasta competitie...

Experienta profesionala precum si activitatea desfasurata in calitate de vicepresedinte AMR mi-au creat convingerea ca pot aduce un suflu nou. Cunosc foarte bine nevoile sistemului si am consumat multa energie pentru a face ca lucrurile sa se indrepte spre normalitate. As aminti aici sustinerea de amendamente la legea de revizuire a Constitutiei atit in cadrul comisiei parlamentare cat si in fata Comisiei de la Venetia, participarea impreuna cu colegii din AMR la discutii cu reprezentantii Comisiei Europene in cadrul MCV, sustinerea nevoii de finantare in infrastructura fizica si umana a sistemului de justitie, obligatie ce revine executivului data fiind implementarea a patru noi coduri, si exemplele pot continua. Idealurile pentru care militeaza AMR se identifica cu convingerile mele si in aceste alegeri sunt sustinut de asociatie, cu totii dorind o justitie independenta finantata corespunzator in interesul justitiabilului, crearea conditiilor de munca decente pentru un act de justitie de calitate.

Cum ati caracteriza starea actuala a CSM, vazuta prin prisma nemultumirilor judecatorilor din intreaga tara fata de anumiti membrii ai Consiliului, a deciziilor controversate luate de acest for, a dosarelor penale si certurilor din interior? Si ce credeti ca s-ar putea face ca in CSM sa nu mai domneasca dezbinarea, ci consensul?

In primul rand cred ca o mai mare transparenta si obiectivitate este absolut necesara. O mai buna disponibilitate spre dialog cu colegii din instante ar apropia hotaririle CSM de necesitatile reale ale magistratilor. Este imperios necesar un cod de conduita al membrului CSM si totodata redobandirea dreptului magistratilor de a revoca membrii alesi atunci cand acestia apreciaza ca nu mai sunt reprezentati. Fara acest drept exista riscul indepartarii unora de menirea ce ar trebui sa o aiba in CSM.

Daca veti fi ales in CSM de catre judecatorii de la tribunalele din tara, ce va propuneti sa realizati concret in CSM? Care sunt principalele teluri din proiectul dvs de candidat?

De la inceput vreau sa spun ca obiectivele au fost stabilite pornind de la o constatare simpla si anume ca nivelul calitatii depinde ca in orice domeniu in mod direct de nivelul investitiilor. Implementarea noilor coduri se face cu preponderenta prin sacrificiul personal al judecatorilor si restul personalului si mai putin prin resursele ce ar trebui asigurate de celelalte puteri. Daca adaugam neregulile din sistemul de salarizare al magistratilor cum ar plata diferentiata a sporurilor, diferentele dintre salariile judecatorilor si ale procurorilor DNA, tabloul este complet. Este necesar un plan de investitii in sistemul judiciar care sa prevada resursa bugetara si termen ferm de realizare. Acest lucru il cere mediul de afaceri pe componenta sa dar cred ca orice cetatean are acest drept. De asemenea recredibilizarea valorilor si imaginii Justitiei este o prioritate si aceasta se poate realiza printr-o strategie profesionista de comunicare si relatii publice. As mai vrea sa spun ca tin foarte mult la specializarea judecatorului ca o garantie a calitatii actului de justitie si nu sunt de acord cu specializarea multipla dar ar trebui sa revin la nevoia de finantare a schemelor de personal.

In ultimii ani, singura voce constant critica la adresa CSM, venita dinspre asociatiile profesionale de breasla a fost cea a AMR, inclusiv a dvs, ca vicepresedinte al asociatiei. Printre criticile adresate de AMR s-au numarat cele privind anomalia alegerii unui procuror in functia de presedinte al CSM, nerespectarea vointei judecatorilor in cazul revocarii judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet, emiterea unei hotarari a CSM prin care magistratii sa fie obligati la semnarea unor angajamente etc... In multe cazuri AMR a atacat in instanta anumite hotarari ale CSM, in vederea anularii lor. Cum veti coabita cu membrii CSM care nu impartasesc vointa magistratilor din AMR si care inteleg sa o tina mai departe pe a lor?

Este adevarat ca am dus mai departe vointa judecatorilor impreuna cu cei ce am fost imputerniciti de colegii din AMR sa-i reprezentam. Cred ca din pozitia de membru sunt obligati sa asculte argumentele mele chiar daca unora citeodata nu le place. Imi amintesc o intimplare de acest fel la sedinta de plen de saptamana trecuta, eu fiind si interimar. Pe de alta parte am constatat ca s-a constituit cu alte ocazii o majoritate in jurul argumentelor mele ceea ce imi creaza convingerea ca se poate.

In ultimii ani, CSM s-a departat vizibil in relatiile cu presa si celelalte puteri ale statului, adoptand in perioada 2012 – 2013 o sumedenie de pozitii critice la adresa factorului politic sau presei, acuzand in opinia noastra cu o usurinta nepermisa aceste tabere de „presiuni” si „atac la independenta” sistemului judiciar pentru orice critica sau declaratie publica, care in esenta constituie libertatea de exprimare. Credeti ca asemenea manifestari fac bine institutiei? Sunt ele impartasite de sistemul judiciar? Poate un magistrat sa fie influentat de criticile si comentariile din spatiul public, astfel incat sa nu mai tina cont de probele din dosar?

Asa cum spuneam este nevoie de profesionalizarea relatiei publice a instantelor si a CSM. Daca reactia la atacuri nu priveste toate elementele aparute in spatiul public fara discriminare atunci perceptia este a existentei unei atitudini partizane. Am in vedere evaluarea posibilitatii colaborarii cu entitati specializate in relatii publice pentru promovarea de catre acestea a increderii publice asupra actului de justitie asa cum se intampla in Germania. Prin urmare problema se pune la nivel de perceptie aspect foarte important intr-un stat de drept.

Ce politica aveti in privinta eficientei sistemului judiciar, cata vreme CSM nu s-a invrednicit niciodata sa faca un inventar al erorilor judiciare recunoscute de instantele judecatoresti prin admiterea cailor extraordinare de atac: revizuirea si contestia in anulare? Aveti in vedere o initiativa in acest sens, pentru ca magistratii, dar mai ales opinia publica sa cunoasca aceste realitati?

Analiza eficientei la nivel de sistem este importanta pentru fundamentarea politicilor publice. Acest aspect este important la nivelul UE, instantele nationale jucând un rol esential in respectarea dreptului comunitar. Raportul pe justitie ar trebui sa se constituie prin analizarea tuturor indicatorilor relevanti care sa duca la identificarea masurilor de eficientizare, masuri de finantare, modificari legislative si de organizare. Important in acest context este o analiza independenta cu urmarirea implementarii masurilor si asumarea lor sub aspectul resurselor de toate puterile in stat.

Daca maine ati fi la urne, ce mesaj le-ati transmite judecatorilor de la care asteptati sa va dea un vor de incredere in CSM?

Despre mine vorbesc faptele si acestea nu pot transmite decat un mesaj de incredere si anume acela ca sunt dedicat profesiei de judecator.

* Cititi aici proiectul candidatului Norel Popescu

* Cititi aici recomandarea AMR pentru judecatorul Norel Popescu

Comentarii

# Socrate date 18 March 2014 16:14 +3

Mult succes domnule judecator. Faptul ca AMR va sustine garanteaza ca sunteti un om de calitate si potrivit pentru functia la care candidati. Va doresc sa puteti sa schimbati proastele obiceiuri ale unora din CSM.

# Aramis date 18 March 2014 21:21 -2

Mai usor cu garantarea asta. Cum se vad pe functie, se dau cu sistemul. Imi cer scuze anticipat, daca nu voi avea dreptate !

# VIKY date 18 March 2014 16:30 -10

hm....deci Norel....hm...deci cam inceata refacerea retelei japitzelor da pa justitia romaneasca....copacel copacel cu ieri progenitura securistica Bordea, azi cu Norel....pai nui mai bine si mai corect ca sa se refaca dintrodata vremile alea bune de odinioara propunand si votand direct cu Rodica Stanoiu, Lidia Barbulescu. Maria Huza, Florica Bejinariu si celelante si ceilanti matracuci careau facut cinste justitiei romanesti de nea mers buhu peste hotare? 

# emil date 18 March 2014 18:07 +7

Sper sa fie alesi oameni de onoare si sa nu se mai repete gresala privind numirea unora ca Danilet, Ghica , actualul presedinte CSM Bordea etc.

# nu pe ăsta date 18 March 2014 18:46 -4

Eu nu-l votez pe ăsta. E obosit, are un discurs sforăitor în limbaj de lemn, e prea batrân pentru judecător de tribunal. O nulitate cu ifose de care ne lipsim. Să vină fețe noi, tinere, necompromise, neuzate. Decât să-l votez pe ăsta, mai bina mănânc buletinul de vot.

# corect date 18 March 2014 18:55 -3

L-ai \"mirosit\" bine.

# Dante date 18 March 2014 20:59 +1

Dacă nu ar fi atâția indivizi, comentatori de duzină ce stau și fac pe nemulțumiții din orice, poate că lucrurile vor merge mai bine, în justiție și în țară! Din păcate prostia unora ne trage în jos...Prea bătrân domnule/doamnă ,,nu pe ăsta”...?Dar pe cine doriți în fruntea sistemului, poate un stagiar, fiindcă un judecător de carieră, curajos, observ că nu vă satistace. S-a văzut ce alegeri faceți...după chipul și întinderea gândirii dumneavoastră! Să-i țineți în brață pe revocați, pe oamenii Monicăi Macovei, bat din nou la ușă! Succes domnule judecător, eu am încredere în dumneavoastră și ca mine sunt mulți! Nu vă temeți de hiene, ele nu vă pot atinge, mănâncă numai leșuri!

# A.M.R. date 18 March 2014 21:24 -8

a inctat sa mai fie garantia calitatii.

# ADEVARUL date 18 March 2014 21:44 -4

NOREL TATĂ,PROGRAMUL TAU DE MEMBRU AL CSM-ULUI ARE DOUĂ ELEMENTE CARE TE CALIFICA IN CURSA PENTRU OCUPAREA LOCULUI CU PRICINA,VORBESTI(INDIRECT) DESPRE UN COD AL MAGISTRATULUI SI AI AMBITIA DE A FI ACOLO,DOAR CĂ-SFATUL MEU-RESCRIE PROGRAMUL TĂU CÂCĂCIOS,CARE TE RECOMANDĂ A FI MATERIALIST,SLUGOI POLITIC SI FANFARON,ASA CUM TE PREZINTI,PARE CA BĂSISTII TE-AU BĂGAT PE TEAVA AMR-ULUI,DAR STIM BINE CĂ ACESTA ESTENIVELUL UNUI MAGISTRAT-ROMAN-JUDECATOR,JALNIC,JALNIC PROGRAM ELECTORAL...DISCURS BASIST...ATITUDINE...DE CSM-IST FĂRĂ PORTOFOLIU,ORI NEACSU A FOST SCOS DIN ECUATIE DE NISTE HIENE FĂRĂ SCRUPULE,IN CSM ESTE O CUSCĂ DE LEI,DISPERATI SĂ ISI CONSOLIDEZE POZITIA,CEEA CE VĂ DORITI UITÂND CĂ ACOLO REPREZENTAȚI INTERESELE OAMENILOR SI ALE JUSTITIEI.AR TREBUI CA AMR-UL SĂ FACĂ UN CONCURS DE PROIECTE,PENTRU A IDENTIFICA VÂRFUL DE LANCE AL JUDECATORILOR IN CSM,DUMNEAVOASTRA NU SUNTETI NORMAL...DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE,REVENITI CU PRECIZARI PE MARGINEA PROIECTULUI DE PROGRAM,PROGRAMUL DV. PUTE :-x

# Valeriu Mangu date 18 March 2014 22:43 0

Articolul \"\"Politia politica\" din perspectiva constitutionala\" pe: http://ascunzisuri-constitutionale.eu

# eU AM RECOMANDARI DE LA PERSOANE MAI CREDIBILE ! date 19 March 2014 01:56 -9

Votati-ma pe mine !Pe mine ma recomanda Fane spoitoru, nutu camataru, terente si ramaru ! Referinte mai de calitate decat ale lui! O intrebare de ce ai initiat revocarea lui Ghica si danilet ? Sfat: sa nu spui ca cei care i-au votat au dreptul sa-i revoce ca te crede lumea pprost !Invatatorul care ti-a dat diploma de 4 clase NU ARE DREPTUL S-O REVOCE ! Politistul care ti-a dat carnetul nu-l poate ridica DECAT DACA AI FACUT O INFRACTIUNE! sPUNE CE INFRACTIUNI AU FACUT CEI DOI CA SA-I REVOCATI !dACA I-ATI REVOCAT FARA MOTIV-SA VA FIE RUSINE

# cici date 19 March 2014 07:00 -12

Deci pana la urma singura calitate a catindatului ESTE CA A PARTICIPAT LA REVOCAREA FARA MOTIV A LUI GHICA SI DANILET ! ADICA SINGURA CALITATE ESTE CA A FACUT UN LUCRU NELEGAL ! Deci singura calitate este ca este infractor!

# geo date 19 March 2014 07:15 -7

Un judecatot CINSTIT nu poate sa-l voteze pa asta!

# Gogu date 19 March 2014 07:22 +1

Da pentru imbunatatirea calitatii ! Dorim aplicarea legii, nu a muschlor ! Hotararile, incheierile, motivarile, admiterile sau respingerile sa fie motivate ,,in drept\" nu in ,,muschi\" ! Multumim ! Da !

# pol date 19 March 2014 08:44 +2

Are dreptate dl.judecator, numai sa nu isi schimbe atitudinea cand ajunge la CSM, pentru ca de jos intotdeauna se vede partea corecta a lucrurilor si a dreptatii, in alt mod decat acela vazut de pe scaunul de conducator, de sef, presedinte, ministru etc, chiar si de conducere colectiva.....

# În nici un caz! date 19 March 2014 11:21 +1

Fraţii mei, acest domn este unealta doamnei F.Bejinariu....ea l-a susţinut constant şi se pare că a făcut pui...AMR cu atât a mai rămas??? Faptul că vorbeşte ffff mult înseamnă că e pregătit pentru CSM? La luptă vorbeşti puţin şi faci mult, nu invers: cum a făcut Putin cu Crimeea! Scurt şi la obiect, chiar dacă nu ne convine. Nu votez aşa ceva. Sper să avem variante mai bune!

# colega de an MARIANA C date 19 March 2014 22:00 +2

as dori ca generatia pe care o reprezinta NOREL sa reflecte mai mult atunci cind isi vor stampila buletinele de vot. Formule de muschetari sau de cumetrisme nu fac bine sistemului. stiu ca NOREL a luat admiterea in 89 cind eram 30 pe un loc. A ramas in sistem din dragoste pt.nobila profesie de magistrat pe care altii si-au permis sa o intineze prin comromisuri politice.dragi colegi trezitiva altfel vom pierde si ultima sansa de a ne salva cariera si posibilitatea de a iesi din profesie demni.D-zeu sa te ajute Norel si nu te lasa doborit de colegii cu trese

# UN AVOCAT date 2 April 2014 17:08 +1

 Sper ca un astfel de om n=o sa ajunga in veci in CSM......STIE EL F BINE   ....DE CE...

# avocat D date 2 April 2014 18:57 +1

nu....NU AVETI VOTUL MEU DOMNULE!!!!

# gina date 3 April 2014 23:20 +1

Nu cred ca este omul potrivit!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.04.2024 – Inalta Curte a mai ars o data judecatorii din CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva