19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REFORMA FARA PRECEDENT IN JUSTITIE – Judecatorii vor trebui sa aiba o experienta de cel putin zece ani in alte profesii juridice. Romanii vor alege prin vot conducerile Inaltei Curti, ale parchetelor si judecatorii CCR. Organizarea de curti cu jurati, care sa solutioneze cauzele penale grave si procesele colective. Cititi programul de guvernare al AUR pe domeniul Justitiei (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

12 May 2023 11:12
Vizualizari: 6217

O reforma fara precedent in Justitie este propusa de Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR), condusa de deputatul George Simion (foto). AUR si-a lansat joi, 11 mai 2023, programul de guvernare, un capitol, intitulat “Domnia legii”, fiind dedicat sistemului judiciar.


 

Astfel, AUR propune ca judecatorii sa aiba inainte de accederea in functie minimum zece ani in alte profesii juridice. De asemenea, programul de guvernare al AUR (atasat integral la finalul articolului) prevede ca sefii Inaltei Curti, ai parchetelor si judecatorii CCR sa fie alesi prin votul direct al oamenilor. Nu in ultimul rand, AUR doreste instituirea unor curti de jurati care sa solutioneze dosarele penale grave si procesele colective.


Iata masurile pe Justitie propuse de AUR:


“Nimeni nu este mai presus de lege, iar legile si sistemul colectiv nu trebuie sa incalce drepturile si libertatile fundamentale. Sustinem implicarea activa in viata Cetatii a romanilor.

Asiguram instrumentele judiciare si administrative pentru garantarea unei practici unitare si celeritate in judecatoarea cauzelor.

Introducem raspunderea profesionala a magistratilor pentru erorile judiciare, pe modelul raspunderii profesionale existente in sistemul medical sau in sectorul constructiilor.

Accesul la functia de judecator se va putea face dupa o experienta de minimum 10 ani in celelalte profesii juridice.

Limitam influenta factorului politic in justitie prin alegerea direct de catre populatie a judecatorilor Curtii Constitutionale, a conducerii Parchetelor si a conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Organizarea de curti cu jurati, formate din cetateni romani majori si cu capacitate deplina de exercitiu, care sa solutioneze cazurile penale grave si procesele colective sau de clasa.

Analizam, revizuim si asanam legislatia”.

 * Cititi aici integral programul de guvernare AUR

Comentarii

# DODI date 12 May 2023 14:06 +7

Cât de bune ar fi programele de guvernare ale oricărui partid românesc și oricât urmăresc ele interesul național nu au nici o șansă de a accede la putere atâta vreme cât organizațiile antiromânești SRI+STS numără voturile. Așa că nu contează ce și cum votează românii ci care sunt interesele meschine ale organizației conduse de alogenul IADvig. Acest lucru s-a văzut din avion la furtul nesancționat de la sectorul 1, de la capitală și din Timișoara. Asta ca să menționez doar furtișagurile notorii.

# santinela date 12 May 2023 16:20 0

Cel putin la punctul 1 AUR bate campii.In Germania da,dar trebuie sa ai 10 ani ca judecator asistent si apoi devii judecator plin.Asa, dupa astia, ai 10 ani de consilier juridic spre ex.si apoi direct judecator ?

# maxtor date 12 May 2023 18:09 -3

observam folosirea exclusiva a prezentului continuu - cea mai imunda(jegoasa) forma de mani******re,cate a facut Firea d-astea.....

# maxtor date 12 May 2023 18:12 +6

sefii Inaltei Curti, ai parchetelor si judecatorii CCR sa fie alesi prin votul direct al oamenilor. -oglinda,oglinjoara:cine e cea mai tzapana judecatoare din tik/tok???

# Sever date 12 May 2023 20:25 0

1.nu e rea ideea curtii cu juri 2.responsabilitatea judecatorilor NU se poate 3. Votul po******r propus mai sus trebuie evitat.4 poate partial modelul ameeican pentru ccr , presedintele propune , senatul voteaza

# John date 12 May 2023 21:50 +3

Curți cu juri? Ok, abia așteptăm. E un sistem ipocrit, menit să-l facă pe judecător sa se spele pe mâini . Dar as vrea să-i vad pe comentatorii anti-justitie pe post de jurați, recuzati și contestați din toate părțile, cu viața luată la bani mărunți de presa și avocați,, de succes ". Bun venit în lumea reală a justiției. Și declarați-vă onest veniturile dacă vreți sa fiți selectați jurați, deși pun pariu ca va scoateți scutiri medicale când realizați ce vă așteaptă. Eu va susțin pt pentru pensii speciale.

# John date 12 May 2023 22:28 +4

Ne amintim și cel mai important proces din istorie, cu vinovăția strigata de o curte cu juri. Președinte de complet: Pontius Pilat.

# . date 12 May 2023 23:15 0

Sunt de acord exceptand armata obligatorie ; nu mai te votez!!!

# radacina uitata date 13 May 2023 11:44 -1

Discutii PRO si CONTRA, fara finalitate,similare cu dilema OU sau GAINA. Daca Distinsii Domni si Doamne sunt atat de croiti pe JUSTITIE , atunci. In primul rand curetenie in sistem - cu mai multe restrictii si obligatii pt a-si merita pensiile si respectul societatii.Functia de judecator are rigoriLe ei dar si prestanta data de INDIVID SI COMPORTAMENTUL DIN SOCIETATE.Judecarea DISCIPLINARA conform doar codului deontologic ad litteram.Pt judecarea magistratilor Curți cu juri (UNDE judecatorii si juratii sunt VOTATI DE CETATENII REGIUNII).Raspunderea judecatorilor si a procurorilor. Retragerea dreptului de practica la 2 "greseli" ,fara drept de pensie speciala.Probabil spune-ti ca sunt ABERATII ,ca se incalaca drepturi si libertati ale judecatorilor procurorilor etc, DAR ale celor ce sufera "ERORILE JUDICIARE" si va platesc, cum E? Ca DIN SI IN NUMELE LOR VA"IZVORASC""DREPTURILE" DAR VA DECLARATI COBORATORI DIN ZEI! SI SFIDATI CETATEANUL IN NUMELE ASA ZISEI "DEMOCRATII" unice in EU.

# santinela date 13 May 2023 15:08 +3

"Reforma in justitie,judecatorii vor trebui sa ---- etc,etc" ! Chiar va luati dupa ce bat cimpii astia de la AUR ?

# R date 14 May 2023 09:18 +3

Aberații tipice pentru o adunătură de indivizi ( își zic partid) care prin idioțeniile lor ( nu idei) vor să întoarcă Romania in anii 1950. E de mirare că nu au propus direct înființarea faimoaselor tribunale ale poporului și reinstituires funcției de asesori po******ri ,care să pedepsească dușmanii de clasă.

# Gogu date 14 May 2023 19:33 0

Bravo, nu in sens peiorativ, Santinela si R !. Subscriu cu un amendament. Daca pentru judecatorii din comercial un minim de vechime in functia de consilier juridic unde sa inveti de unde sa apuci de coada si sa pricepi fenomenul economic ( pe care toti juzii din Romania nici macar nu il bajbaie ), in celelalte specializari , penale mai ales, ar trebui, mai inainte de a deveni Juzi, doritorii sa se infiltreze sub acoperire in retele de crima organizata, de proxenetism, de traficanti de droguri,de contrabanda, etc. Ar deveni toti niste Jack London.

# mihail date 15 May 2023 08:25 0

curtile cu jurati exista in toate tzarile occidentale !!! este o prioritate absoluta sa se introduca principiul "checks and balances" de control reciproc intre puterile constitutionale ca sa se tempereze abuzurile justitiei. plus ca e necesar sa se renunte la sistemul atat de toxic de republica semiprezidentiala si sa se introduca sistemul parlamentar /austria, germania/.

# John date 16 May 2023 21:45 0

Intrebare: in caz de eroare judiciara (iar statele occidentale care au curti cu juri nu duc lipsa, oricat le idealizeaza unii care stiu ce e justitia din filme), cine raspunde: judecatorul, juratii, procurorul? Raspuns pentru Romania: ăla eu, ăla eu.... Adica vrem ceva, dar nu prea stim ce: vrem ca vinovatia sa o pronunte poporul, dar sa raspunda magistratul daca solutia de condamnare e gresita. La ceilalti, pe care ii venerați, raspunde cine pronunta solutia: noi, statul. Aia isi asuma si nu-si balacaresc judecatorii pe toate drumurile. Dar noi vrem ceva amestecat, cum sunt si codurile in vigoare din 2014.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva