16 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Sa moara si magistratul vecinului

Scris de: Razvan SAVALIUC | pdf | print

18 December 2019 18:05
Vizualizari: 14653

Romania o ia cu totul la vale! Valul de ura injectat acestui popor pentru a fi dezbinat, stapanit si in final dislocat teritorial asa cum se doreste, atinge paroxismul. In fata valului de ura, clasa politica (parte din ea partasa la subminarea nationala) pare ca se preda in totalitate, sau cel putin partea sanatoasa la cap nu are curajul sa spuna lucrurilor pe nume.


Ultima tema aruncata pentru dezbinarea nationala este asmutirea populatiei impotriva magistratilor si personalului auxiliar din instante si parchete, ca au pensiile si salariile prea mari. Sa le taiem! Sa le impozitam! Sa stea magistratii daca se poate cu salarii de muncitori, ca sa fie egalitate, ca pe vremea comunistilor. Si prostimea, cu duiumul, exalta la greu si sare cu picioarele pe aceasta tema, din nou fara sa gandim. Culmea, la fel se cere si in privinta pensiilor parlamentarilor, sa traiasca si ei cu 1000 – 2000 de lei la pensie daca se poate!

Ne mai facem oare bine?

Sunt de acord ca magistratii au idemnizatii foarte mari. Dar asa trebuie sa fie!

Sunt de acord ca idemnizatia lunara a magistratilor este de doua si uneori de trei ori mai mare ca a unui parlamentar! Dar cred ca si parlamentarii ar trebui sa aiba venituri egale cu ale magistratilor. La fel si ministri. Reprezentantii puterilor in stat ar trebui sa fie pe picior de egalitate in aceasta privinta. Si foarte bine platiti. Ei sunt alesii poporului si stalpii natiunii. Pentru cine vrea sa priceapa ca nu te pot conduce cei care nu au un venit decent.

Au avut altii grija ca noi sa nu mai intelegem de ce alesii poporului trebuie sa aiba privilegii. Primul vinovat pentru instigarea poporului impotriva parlamentarilor a fost Traian Basescu, care pentru a castiga capital electoral (un al doilea mandat) i-a etichetat pe alesi “cei 322” ca si cand ei ar fi principalii vinovati de tot raul din tara. Si romanii au exaltat. Cu manie proletara. Uitand ca “cei 322” erau alesii lor. De atunci incoace, parlamentari nu-si mai revin si accepta, de frica maselor manipulate, sa nu li se mareasca salariile, sa nu mai aiba imunitate, iar acum pe linia PNL sa li se taie si pensiile.

Dar cine vreti sa va conduca romani? Si cine vreti sa va judece? Cine vreti sa ne apere interesele? Niste sarantoci? Care sa nu aiba din ce trai decent si sa ajunga poate sa se si vanda? Numai comunistii au pus egal intre alesi, magistrati, guvernanti si restul poporului. Numai comunistii au propagat egalitatea intre cetateni.

Pe mine ma sperie gandul sa ma conduca niste saraci. Sau sa ma judece niste saraci. Nu cred deloc ca in saracie sta cinstea! Ba dimpotriva, impartasesc vorba lui Confucius: Constiinta trece prin stomac”. Iar cand aud ca Diaspora e prima care tipa ca alesii poporului si magistratii au venituri prea mari am impresia ca traiesc intr-o alta lume...

Adicatelea romanasul care se duce sa munceasca prin strainatate castiga 2000 euro, poate chiar 3000 euro lunar, si el care castiga cat un parlamentar facand in strainatate munca de jos e primul care tipa ca alesii au prea mult??? Dar de fiecare data cand sunt alegeri primul lucru pe care il fac cei din Diaspora e sa se inghesuie sa voteze alti alesi, pe care tot ei ii vor mai saraci decat ei, si cu pretentii sa le aduca si luna de pe cer daca se poate. Va dati seama de aberatie? Cum sa te conduca unul care castiga mai putin ca tine? Ce garantie am eu ca cetatean ca unul cu un salariu mic imi va asigura mie bunastarea?

Cand terminam cu fariseismul asta?

De ce nu se apuca romanii sa tipe ca nu au si ei salarii ca cei de afara? Cred ca acesta ar fi mesajul corect mai ales ca suntem membri ai Uniunii Europene, si toate preturile din spatiul european sunt la fel cu cele din magazinele noastre?!? Asa cum fac grecii, mult mai destepti ca noi la sieste si nivel de trai, care au iesit de multe ori in strada ca nu pot sa mai traiasca cu venitul minim de 1100 euro/luna garantat.

Ceea ce face PNL in aceste zile, incercand sa castige capital electoral pe falsele probleme ale societatii, ca trebuie sa se taie pensiile si salariile la parlamentari, guvernanti si magistrati este mai rau decat in perioada comunista. Si poporul manipulat aplauda! Se regaseste in acest mesaj. Din pacate, romanii nu gandesc la nivel de mase si cred ca faza cu taierea salariilor "nesimtite" este o actiune politic corecta. Asa ca pe toate retelele de socializare, cu mic cu mare se sare iar cu picioarele pe magistrati si pe alesi.

Revin la magistrati si spun ca este imperios necesar sa aiba venituri mari, chiar foarte mari. Pentru ca sunt supusi multor restrictii pe care noi ceilalti cetateni nu le avem. Si au o profesie deosebit de grea. Si de raspundere. La fel si grefierii, care depun o munca sisifica, mult mai grea ca a magistratilor. Si cu si mai mare raspundere. Putem vorbi ca magistratii ar trebui sa raspunda in mod real din punct de vedere profesional – este o alta tema – dar nu putem sa-i retrogradam la venituri daca vrem sa mai avem Justitie. Atata cat este (si e destula). Si v-o spune unul care a criticat la greu abuzurile din Justitie.

Putem de asemenea, sa punem in dezbatere publica faptul ca unii magistrati, gratie legilor permisive, si-au pus si veniturile de la facultati sau din alte locuri peste idemnizatia lunara, ca sa le iasa la final pensia cat mai barosana, adica mai mare decat au avut vreodata idemnizatia. Sau ca unii s-au facut magistrati cateva luni, ca apoi sa iasa la pensie cu venituri barosane. Cred ca aceste excese imorale se pot corecta legislativ. Dar sa le taiem pensiile cum vrea PNL nu se face!

Sa moara si capra vecinului - este proverbul care ne defineste cel mai bine ca natie. O spun cu regret. Daca eu nu sunt in stare sa castig cat vecinul, atunci sa nu aiba nici el. De ce oare unii gandim atat de stramb?

Mai nimeni nu pune azi problema corect - in sens invers – dar de ce sa nu am si eu cat are vecinul? Sau mai aproape de el?.. ca si eu fac ceva util pentru societate. Si pentru ca sunt cetatean european, intr-un spatiu in care preturile la bunurile de larg consum sunt comparabile de la Bucuresti pana la Lisabona.

Uite d-aia nu avem cu totii venituri decente ca romani, ca murim mai mereu de grija altuia! Sa nu aiba cumva cineva mai mult decat noi! Si cand vine vremea votului, in loc sa le cerem alesilor sa ne asigure un nivel de trai european, votam cu cei care ne vor cat mai saraci, caci asa ne-a invatat comunismul si apoi perioada iliescu-basescu, ca in saracie sta cinstea! Cat de usor de manipulat sunt cei fara venituri decente!


PS – Am analizat cu atentie reactiile asociatiilor profesionale de breasla ale magistratilor si grefierilor din ultima perioada, de cand PNL si-a exprimat intentia de a le taia veniturile. Cred ca in multe din comunicatele emise s-au inserat argumente care nu stau in picioare si care in fata populatiei manipulate aduc deservicii de imagine corpului magistratilor si grefierilor. Consider ca un mesaj corect ar fi fost sa se spuna cat castiga un judecator, un procuror sau un grefier in statele vest europene (adica mult mai mult) si ca romanii ar face bine sa inteleaga ca solutia nu sta in “Sa moara si capra vecinului”, ci la guvernantii care au obligatia sa asigure un nivel de trai decent si nedescriminatoriu tuturor cetatenilor. Altfel, azi vom da la medici, maine la politisti, poimaine la profesori, dupa cum bate vantul, iar poimaine vom taia de la unii si altii pe motiv ca au mai mult, fara sa rezolvam niciodata fondul problemei.


PPS – Daca PNL nu va inceta cu taiatul la magistrati si grefieri, pregatiti-va de greve!

Comentarii

# Alin Ionut date 18 December 2019 18:29 +3

Avocatii au restrictii asemanatoare magistratilor si nu le ifera nimeni nici pensie speciala nici salarii mari si nici alte avantaje chirie decontata etc.....practic un avocat poate fi doar avocat nu poate desfasura alte activitati si mai suporta si tot riscul si instabilitatea sectorului privat. Eu sunt pentru taierea pensiilor speciale. Au venituri foarte mari plus chirie decontata plus reduceri in hotelurile Ministerului Justitiei din diferitele statiuni. Toata lumea munceste ca sa aiba un venit si toti trebuie sa fim supusi acelorasi reguli. Daca nu le convine atunci ii invit pe toti sa isi dea demisia si sa isi arate adevaratele competente si inteligenta in sectorul privat. Fiind mult mai inteligenti decat media asa cum unii afirma sunt sigur ca vor ajunge toti un fel de Bill Gates sau chiar Jeff Bezos

# Magistratul date 18 December 2019 21:06 +20

Este valabilă și reciproca , stimate coleg. Nemulțumirile dumitale se pot simplu , rezolva...burta pe carte si treci in breasla magistraților, daca tot te chinuie grija de drepturile acestora.

# ABC date 18 December 2019 21:57 +3

Ce atata agitatie pentru "pensiile speciale" pentru BOIERII-MILOGI! VALOAREA in euro a subventiei speciale C.F.R "nelimitata" pentru STUDENTI depaseste cu 26% totalul pensiilor speciale TOTALE!. ORBAN aici sa-ti vedem MUSCHII!

# L. date 18 December 2019 22:05 +1

Partial sunt de acord cu dl Razvan Savaliuc, fata de care am un respect cu totul deosebit. Insa, ca trebuie sa ne situam in limitele rezonabilului, sa avem masura in toate. Nu cred ca "trebuie sa punem in dezbatere publica faptul ca unii magistrati, gratie legilor permisive, si-au pus si veniturile de la facultati sau din alte locuri peste idemnizatia lunara, ca sa le iasa la final pensia cat mai barosana, adica mai mare...". Cred ca acestea nu sunt "excese imorale" (asa cum sustine jurnalistul), ci incalcari ale legii, care trebuie corectate fara intarziere (de exemplu: pensiile stabilite pe baza acestui mod de calcul trebuie recalculate/revizuite). Va aduc aminte ca I.C.C.J. a fost nevoita sa atentioneze intantele de judecata in sensul ca nu au competenta legislativa in materia salarizarii lor.

# L. date 18 December 2019 22:14 +4

Stimate domnule magistrat, ce vreti sa spuneti ca numai cei din "breasla magistratilor" au stat sau stau cu "burta pe carte"? Va respect opinia, dar sunteti in eroare. Nu ati constatat ca exista destui magistrati care nu au stat cu burta pe carte?

# Calin date 18 December 2019 22:48 +2

Magistratule de "magistratii" din Ploiesti Oradea Brasov ....etc (toti din Romania) cata BURTA au pus pe CARTE , cumva caTINE!?. MILOGI... bugetari!

# legefaradelege date 18 December 2019 23:43 0

Sunt de acord cu dv.domnule SAVALIUC, ca magistratii, medicii, profesorii sa aibe salarii decente sau mari, dar din pacate cu toate ca magistratii au astfel de salarii, nu terbuie sa uitam prejudiciile aduse de unii magistati propriilor cetateni prin hotararile date, contrare chiar legilor care ne guverneaza, prejudiciile aduse ROMANIEI , prin retrocedarile abuzive , prejudicii care daca ar fi recuperate poate am scapa de multe din datoriile tarii.

# Alin date 19 December 2019 04:52 +2

Diasporezul uita ca masistratii tarii unde traieste au salarii si pensii mult peste nivelul celorlalti. Diferenta este ca si ceilalti au nivel de trai decent

# N Florin date 19 December 2019 07:13 +4

Pe undeva de acord dar in alt fel: adica: iesirea la pensie dupa 65 ani, pensia speciala dispare in caz de coruptie, condamnari penale exercitatte in cadrul functiei, e diminuata cu 10-20% in cazul a peste 10% din hotarari sunt intoarse de instantele superioare, Si mai bine ar fi sa nu existe pensie speciala ci pensie normala la venituri mari. Adica tot mare pt ca va fi raportata la venituri mai mari. Si inca o chestie asta odata cu crearea tribunalelor specializate unde sa se poata ca pt anumiti judecatori pe spete mai grele sa fie platiti mai bine. Insa obligatorie si introducerea raspunderii judecatorilor si magistratilor.

# Alexandru Osca date 19 December 2019 08:52 +4

In principiu, concluziile sunt corecte. Sfatul pentru protestatarii din justiție nu este cel mai bun: nu ajuta cu nimic sa se invoce salariul unui judecător din UE ca justificare ptr un salariu la fel de mare ptr un judecător român. Ar fi ca si cum Puterea Judecătorească din arhitectura statului român ar fi adusă si ar aparține altei entități statale. Corect ar fi sa se dea ca exemplu cat de mare este venitul unui judecător din UE în raport cu salariul minim din statul membru UE folosit ca exemplu. Se spune că suntem pe ultimul loc în UE ca economie. Atunci sa fim pe ultimul loc si ca salarizare ptr demnitari, indiferent carei puteri aparțin ei. Sunt si ei responsabili pentru înapoierea noastră. Nesfarsitele amânări ptr judecarea contestațiilor la licitații care tin în loc dezvoltarea infrastructurii este "contributia" justiției. Retrocedarile de bunuri catre beneficiari fictive, falși sunt tot în sarcina justiției. Condamnarea unor nevinovati - pentru care plătim, apoi, daune - este

# ce fel de magistrat date 19 December 2019 09:33 0

este acela care accepta sistematic mita din fonduri la care nu a contribuit ? nu toate darurile se accepta, nici daca vin de la zei. degeaba ai carte, daca partea ta nu-i dreapta, ci sursa fundamentala a coruptiei.

# themis date 19 December 2019 10:04 0

Unde sunt mascaricii (Danilet,Calin etc)de pe scari???

# Neanae date 19 December 2019 14:40 +7

Cu respect Dle Savaliuc. In România nu sunt costurile din țările occidentale unde valoarea a 2000 de euro se reduce ca putere de cumpărare la max 500. Ori magistrații, sau alte categorii plătite de Stat, nu trăiesc la Paris sau la Milano. Nici la St. Moritz. NU SE JUSTIFICA SALARII ȘI PENSII PENTRU NICIO CATEGORIE DE BUGETARI PESTE 2-2500 euro NET. Este strigător la cer. Salarii majore pot fi accesibile doar in mediul privat. 2-2500 de euro salariu lunar MULȚI NU-L AU NICI AFARA! O secretara in mediul privat, cu experiența, la Milano sau la Paris, are maximum aceasta cifra net, dar rar!!! Un procuror nu ajunge la 5000 net nici dacă doarme sub birou! Hai totuși sa fim raționali și corecți fata de amărâții plătitori de taxe in RO care au salarii minime, pensii de vai și amar. 7-10-15.000 de euro pe luna sunt O EXAGERARE in ROMÂNIA pt BUGETARI! La privat pot primi și 100.000 ... 30.000 pe luna pt canalii ca Augustin Lazar e de VOMĂ! Și lei sa fie!!!

# Vox Populi date 19 December 2019 21:21 +2

Magistrații români sunt în majoritate corupți, așa că nu merită pensii speciale! Numai cei drepți merită! Avem găști astăzi în justiție, care aranjează procesele și împart banii. Ia interesați-vă! Numai naivii cred că azi se mai face dreptate, mai ales în cazurile cu miză bănească. Câte hotărâri criticate de CEDO avem? Puzderie! Câte hotărâri date la comandă! Prea multe! Câți magistrați demni, sobri și corecți ați văzut prin instanțe? Majoritatea se comportă ca niște zbiri, cu o aroganță de călău inamovibil, pătruns de impunitatea sa. Sunt părtinitori, favorizând statul, poliția sau ministerele. Ăștia nu sunt coloanele de susținere a națiunii, ci călăii ei! Cinste celor corecți! Rușine corupților și incompetenților!

# John date 19 December 2019 22:51 0

DOMNILOR, cumnata mea lucreaza in calitate de contabil la un spital Judetean si credeti-ma ca salariile magistratilorbsi veniturile lunare a cel putin 90 la suta dintre avocati sunt ninic fata de noile salariile ale medicilor. Spre exemplu 3 medici primai oncologi au salarii care ibsuneaza aproape 100000 lei impreuna! Asta da venituri! Fiica mea avocat abia ajunge la 4-5 mii! Luati aminte va rog!

# Miulescu Nicolae date 20 December 2019 14:46 0

Dacă tot sunt "ocupaționali" de ce magistrații au voie să facă greva si militarii NU!?

# TIPA date 20 December 2019 16:18 +2

Experienta anilor trecuti a demonstrat contrariul , respectiv ca salariile mari si privilegiile magistratilor au creat dependenta nu independenta.Dependenta de ordine.Numai la gandul ca-si pierd salariile mari si restul privilegiilor au executat ordinele intocmai si la timp...Nu au avut nici curaj nici moralitate... Sa beneficieze de toate cele sunt de acord insa sa-si indeplieasca atributiile nu comenzile.Sa fie curajosi ...securistii sunt la mana lor nu invers...intr-o clipita, cu mai multa unitate, spulbera toate jigodiile de securisti tradatori de Romania. Unde s-a mai pomenit ca justitia sa fie dependenta de servicii? NEMERNICII DE securisti sunt la mana lor nu invers.Tradatorii de securisti pe lipsa de curaj a magistratilor au inversat rolurile.CURAJ SI MORALITATE LE TREBUIE. SA FIE CUM BINE ZICEA UN ANTECOMENTATOR STALPII NATIUNII NU CALAII EI.

# Jysk date 22 December 2019 07:43 0

Foarte bun articolul,Domnule Savaliuc! Felicitari! Pe mine ma ingrozeste lipsa de cultura civica elementara a multora dintre cei care fac tot soiul de comentarii la adresa personalului din justitie,fara sa aiba habar macar de Constitutie, functionarea si atributiile puterilor in stat,ce este autoritea judecatoreasca,rolul si importanta ei in societate!!As introduce in scoli ca discipline obligatorii studierea Constitutiei ,a notiunilor elementare de drept si de economie! Astfel de cunostinte le au putini politicieni(numarati pe degete)si foarte putini dintre cetateni! De asta e posibila mani******rea si datul cu parerea in necunostinta de cauza despre cam ce ar trebui sa faca justitia si cum sa fie ea, mai ales in campaniile viscerale declansate de diversi politicieni si neaveniti butonati din spate!Invit pe toti cei cu criticile sa acceada in magistratura,sa lucreze vreo 25-30 de ani in sistem si sa ii auzim dupa aceea!Cine se inscrie? As sugera asta politrucului analfabet Rares Bogdan!

# Jysk date 22 December 2019 10:15 -1

In comentariul de mai sus ,lui Rares Bogdan ii sugeram sa intre si sa lucreze in magistratura ca sa stie despre ce vorbeste! Cuvantul a sugera nu are nicio conotatie de steluta!

# Leon date 22 December 2019 21:40 +1

Asa am ajuns acum ? Prostime cu duiumul ?

# Gogu date 22 December 2019 21:41 +1

Auzi bre nea Savaliuc ? Daca tot au salariile si pensiile asa de mari "pentru ca merita" de ce nu platesc toate sumele impuse de CEDO Romaniei?Sa plateasca totzi la unison sumele alea, pentru ca ei au dat decizii cu buna stiinta, nu noi "prostimea cu duiumul", cum ne zici, ia sa ii vezi cum dau decizii corecte si se gandesc de 20 de ori inainte sa faca nasoale ce se intorc de la CEDO cu despagubiri de platit uriase.Ai dat cu bata rau in balta la chestia asta bre, salarii si pensii mari si nu raspund pentru nimic , ba mai mult sunt spalati de CSM in doi timpi si trei miscari.Lasa-i bre acum, sa si-o ia in freza, ca pe mana lor si-o iau

# DODI date 22 December 2019 22:50 +2

Este deranjant faptul că nimeni nu se leagă de salariile și drepturile nesimțite ale organelor de... represiune: SRI, STS și SPP. Sau că unii, precum cionalis și gașca lui, iau salarii nemeritate după raptul practicat din patrimoniul statului, după sinecurile acordate pentru flagrante încăclcări ale legii sau trădătoarele măsuri luate în favoarea străinilor. Ca să nu mai vorbim de matusalemicii din conducerea BNR.

# Hodor Floarea date 24 December 2019 08:17 0

Nu platiți salariile și pensiile magistraților din banii voștri,ci din sumele imense rezultate din taxele de timbru, amenzi judiciare,.milioanele de euro platite cu titlul decauțiune, de "penali" pt. liberări pe cauțiune. Toate se vac venituri la buget . Habar nu aveți de acest mecanismcare produce atît de mult în raport cu 4000 de pensii ale magistraților!

# cleo date 25 December 2019 06:55 0

Justitia aduce,prin activitatea sa,prin taxele de timbru,care nu sunt mici,prin amenzile judiciare,cautiuni, sume de miliarde de lei,care se varsa anual,urmare a unei Hotarari de Guvern adoptata pe vremea lui Nastase,in bugetele locale ,desi autoritatile locale nu au nicio legatura cu activitatea instantelor.Salariile personalului din instante,cu tot cu pensiile de serviciu sunt infime fata de veniturile imense pe care,activitatea justitiei le aduce bugetelor locale!De ani de zile,magistratii au solicitat autofinantarea activitatii instantelor si plata drepturilor lor,din sumele acumulate din taxele de timbru,amenzi,cautiuni,etc.,lucru respins cu obstinatie de toti politicienii care s-au perindat la putere! De ce? La cati de putini sunt, raportat la nr.cetatenilor,intr-un sistem de autofinantare,magistratii si-ar putea finanta activitatea si drepturile prevazute de lege,fara nicio problema!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.07.2024 – „Deep State” stia de atacatorul lui Trump (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva