18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

SCUTEA A PUS OCHII PE ALISTAR – Procurorul General Gabriela Scutea il acuza pe reprezentantul societatii civile in CSM Victor Alistar de incalcarea independentei, impartialitatii si reputatiei profesionale a procurorilor: “Acesta acrediteaza ideea ca sesizarea din oficiu a organelor de urmarire penala, instrumentarea cauzelor, precum si adoptarea solutiilor se realizeaza in mod discretionar, servind unor scopuri politice si interese personale” (Video)

Scris de: George TARATA | pdf | print

8 November 2021 16:54
Vizualizari: 8135

Se anunta un nou scandal in Consiliul Superior al Magistraturii. De data aceasta intre Procurorul General al Romaniei Gabriela Scutea, probabil sustinuta de procurori, si reprezentantul societatii civile in CSM Victor Alistar (foto).


 

Procurorul General a formulat luni, 8 noiembrie 2021, o cerere de aparare a independentei, impartialitatii si reputatiei profesionale a procurorilor din cauza decalaratiilor facute de Alistar intr-un interviu acordat difuzat duminica, 7 noiembrie 2021, la emisiunea “Off/On The record” realizata de jurnalista Sorina Matei la Aleph News (interviul poate fi vazut la finalul articolului). Emisiune in care Victor Alistar a acuzat absenta anchetelor din partea procurorilor in ceea ce priveste lipsa stocurilor de medicamente pentru combaterea Covid, dar si faptul ca procurorii sunt preocupati mai degraba de reglari de conturi in parchete si legaturile cu politicienii. Nu in ultimul rand, reprezentantul societatii civile a acuzat si deprofesionalizarea procurorilor ca urmare a colaborarilor avute cu serviciile secrete.


Reclamatiile lui Scutea


In acest context, Procurorul General Gabriela Scutea sustine ca prin afirmatiile facute Victor Alistar ar fi indus opiniei publice ideea ca procurorii cu functii de conducere isi exercita in mod necorespunzator atributiile si ca ar permite ca deciziile luate sa fie influentate de factorul politic. De asemenea, Scutea reclama ca reprezentantul societatii civile ar fi acreditat ideea ca sesizarea din oficiu a organelor de urmarire penala, instrumentarea cauzelor, precum si adoptarea solutiilor se realizeaza in mod discretionar, servind unor scopuri politice si interese personale.


Iata comunicatul de presa al PICCJ privind cererea formulata de Gabriela Scutea pentru apararea independentei, impartialitatii si reputatiei profesionale a procurorilor:


“In cursul zilei de astazi, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Gabriela Scutea, a formulat o cerere de aparare a independentei, impartialitatii si reputatiei profesionale a procurorilor din cadrul Ministerului Public, in raport de afirmatiile domnului Victor Alistar - membru al Consiliului Superior al Magistraturii din partea societatii civile - aparute in spatiul public in cadrul emisiunii 'OFF/ON The record' din data de 07 noiembrie 2021, difuzata pe postul TV Aleph News la ora 19.50.

Prin unele afirmatii, acesta acrediteaza ideea ca sesizarea din oficiu a organelor de urmarire penala, instrumentarea cauzelor, precum si adoptarea solutiilor se realizeaza in mod discretionar, servind unor scopuri politice si interese personale.

De asemenea, prin afirmatiile respective se induce opiniei publice in mod eronat ideea ca procurorii cu functii de conducere isi exercita in mod necorespunzator atributiile ce deriva din principiul controlului ierarhic, permitand ca deciziile luate sa fie influentate de factorul politic.

O asemenea abordare se situeaza in afara exercitiului democratic al libertatii de exprimare prevazute de art. 10 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si art. 30 din Constitutia Romaniei, avand in vedere caracterul general si denigrator al afirmatilor ce se reflecta asupra activitatii tuturor procurorilor din cadrul Ministerului Public, cu repercusiuni directe asupra imaginii si reputatiei profesionale a acestora. CEDO, in cauza Lavric contra Romaniei, a statuat ca nu exista indoiala ca intr-o societate democratica indivizii au dreptul sa comenteze si sa critice administrarea justitiei si oficialii implicati in infaptuirea ei. Cu toate acestea, o astfel de critica nu trebuie sa treaca de o anumita limita intrucat este in interesul public ca procurorii precum si judecatorii sa se bucure de increderea publica.

Aratam ca procurorii din cadrul Ministerului Public isi desfasoara activitatea conform principiilor legalitatii, impartialitatii si independentei in dispunerea solutiilor, in scopul aflarii adevarului, apararii ordinii de drept, a drepturilor si libertatilor cetatenilor. in acelasi timp, respingem orice presiune de a rezolva anumite cauze intr-un anume fel sau intr-un timp care nu poate asigura temeinicia anchetei numai pentru a satisface agenda politica sau publica a vreunei persoane.

Sustinerile domnului Victor Alistar sunt susceptibile de a crea suspiciuni cu privire la nerespectarea principiilor care guverneaza activitatea procurorilor si tind sa obtina in spatiul public o credibilitate mai mare, avand in vedere ca acestea provin de la un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, organ al carui rol constitutional este tocmai acela de a fi garantul independentei magistratilor.

In considerarea celor de mai sus, in temeiul art. 30 alin. (1), (2), (3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cererea de aparare a independentei, impartialitatii si reputatiei profesionale a procurorilor din cadrul Ministerului Public a fost a transmisa Consiliului Superior al Magistraturii”.


Iata emisiunea in care a fost invitat reprezentantul societatii civile in CSM Victor Alistar:

 


Comentarii

# M date 8 November 2021 17:46 +480

la sleapca asta de hoti zis magistrati nu poti sa ai dreptate niciodata, acum lui bobita i s-a pus pe Alistar nu are loc de el. poate da domnu sa se intoarca odata roata cu atatea drepturi avute de acesti golani in roba, poate copiem si noi dupa Moldoveni sa se faca o evaluare a magistratilor si sa dispara cu toti odata.

# Neanae date 8 November 2021 20:22 +612

Madame Scutea, dvoastra sunteți fix ca nevasta surprinsă de soț in pat cu alți’ … “nu crede ceea ce vezi, ci ceea ce-ți spun”! Adică noi toți vedem, observam “soțul” (metafora) VĂ PRINDE în “FRANGRANT” (adică in cucuru” gol) și trebuie sa ascultam nesincerele dvoastra palavre? Pajii procurori vă fac vânt cu ramuri DE PALMIER … faceți-vâ vânturi … Vă deranjează Dl Alistar? De ce? Canalii ce sunteți …

# CARCOTAS date 8 November 2021 21:07 +617

Cu respect, doamna Scutea, permiteți? ȘI EU ACREDITEZ IDEEA. Aceea a anchetelor cu dedicație. Doar nu crede careva că SRI nu opera/operează o selecție, ca întotdeauna, a informațiilor pe care le servea procurorilor!

# Scutea sa-si tina fleasca caci date 8 November 2021 22:09 +498

# Scutea : DEMISIA !!! date 8 November 2021 22:13 +523

Nu ai ce cauta acolo mediocritate tradatoare de neam si colaboratoare cu servicile po******te cu necalificati , cum bine zicea cineva!

# să ne mai scutea scă, să nu ne prostească date 8 November 2021 22:19 +577

să ne mai scutea scă. Alistar oricum e cu 10 clase deasupra ei. Îi dă lecții de drept la orice oră.

# Din 2011... "Fruntea Parchetului..." s-a autosesizat ? Nu !? date 8 November 2021 22:21 +38

2011 MINISTRUL M.D.R.T. CU A.N.C.P.I. IN SUBORDINE... https://www.cotidianul.ro/elena-udrea-le-a-cerut-coreenilor-de-la-samsung-sa-faca-cadastrul-romaniei/ "...suprafaţa de teren deţinută conform titlurilor emise de-a lungul timpului depăşeşte suprafaţa ţării. Aceasta înseamnă fie că proprietăţile se suprapun, fie că mai multe persoane au titluri pe aceleaşi terenuri”, a declarat Elena Udrea." https://ziare.com/udrea/ministrul-dezvoltarii-si-turismului/udrea-a-discutat-cu-sefii-samsung-despre-realizarea-cadastrului-general-1126417 In fiecare dintre cele 42 de judete..., procurorii au insumat - cronologic, in ordinea emiterii) - toate suprafetele de teren inscrise in Titlurile de Proprietate puse in circulatie de catre autoritati ? Arhivele sunt la A.N.C.P.I. ... Cine sunt cei care au inscris in Titlurile de Proprietate suprafete deja retrocedate si care au depasit astfel suprafata maxima existenta in fiecare judet ?!? Rerocedari in exces = despagubiri in exces...?!?

# Lorenzo de Medici date 8 November 2021 23:36 +606

Vai, a glăsuit Gabriela Scutea, zisă și "Procurorul General" al României ! Dacă n-ar mai rosti cineva lucruri adevărate despre starea deplorabilă in care a ajuns Procuratura (și) din cauza acestei individe, nici n-am știi că mai există această viețuitoare sinistră. Și, cu tupeu de incompetent țâfnos, solicita sa i se "repereze" o independență pe care duduia n-a avut-o pe persoana fizică niciodată, in nicio funcție pe care a deținut-o in mod nemeritat in cadrul Ministerului Public. Toți cei care o cunosc, știu bine că doamna e sinonimul slugărniciei, de care numai un adevărat sinecurist politruc e in stare.

# DODI date 9 November 2021 01:31 +311

Doar pupinCURiștii au alergie la ”onoare”. Profesioniștii au OROARE de acești sineCURiști.

# Coropişnița, Coada lu' Topor date 9 November 2021 17:44 +1

Coropişniței i s-a umfalt rânza de la veninu-i propriu.

# Alex One date 11 December 2021 00:04 0

In primavara seful DNA declara ca are in lucru vreo 80 de dosare privind achizitiile de medicamente,materiale sanitare,etc. in perioada pandemiei. Nu s-a auzit de nicio arestare sau trimitere in judecata.Dosarul Unifarm din 2010 ? De dosarele lui Barna ? Dosarul "Tabla" ce mai face? Dosarul privind pe consiliera lui Catu, aia care facea campanie electorala pe banii guvernului? De jurnalistii aia platiti din bani publici de L.Orban sa-i denigreze adversarii politici ? Dosarul lui Nicusor Dan in propria parohie ? Samd.Ca sefa ierarhica a conducatorului DNA ati avut curiozitatea, "pe principiul controlului ierarhic", sa-l intrebati, bai baiete ce faci cu dosarele alea ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva