22 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

SCUTEA A VRUT SA BAGE SIIJ IN MOARTE CLINICA – Exclusiv: Procurorul General al Romaniei a incercat sa puna lacatul pe SIIJ in lipsa lui Nicolae Marin. Scutea a dat ordin ca intregul personal SIIJ sa intre in carantina 14 zile, dupa ce procurorul-sef adjunct s-a imbolnavit de Covid-19. Sefa PICCJ i-a trimis la medic sa obtina certificate medicale si i-a pus pe toti sa dea declaratii pe proprie raspundere daca au fost contactii lui Marin. Aproape jumatate de Sectie a intrat in concediu de odihna

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

21 November 2021 16:35
Vizualizari: 7616

Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) era cat p-aci sa devina neoperationala. Si nu pentru ca s-a dat peste noapte vreo lege de desfiintare a SIIJ, ci strict din Ordinul Procurorului General al Romaniei Gabriela Scutea care, imediat ce a aflat ca procurorul sef adjunct al SIIJ, Nicolae Marin, a fost declarat pozitiv cu Covid-19, a dat dispozitie ca toata lumea sa plece acasa 14 zile si sa isi ia certificate medicale. Nu inainte de a-i pune sa dea declaratii pe proprie raspundere daca au fost sau nu contacti direct ai lui Marin. Consecinta: aproape jumatate de Sectie a intrat in concediu de odihna, iar cei care nu au avut de-a face cu Marin au putut sa lucreze in schimburi, ba de acasa, ba la sediul SIIJ.


 

Procurorul general al Romaniei Gabriela Scutea a creat premisele "desfiintarii" SIIJ


Acum, nu stim daca toata miscarea de forte a fost justificata, insa credem ca daca Ordinul lui Scutea, pe care Lumea Justitiei il prezinta in exclusivitate, ar fi fost pus in aplicare, SIIJ astazi nu ar mai fi existat. Si atentie, nu pentru ca, fiind izolat din cauza Covid-19, procurorul sef adjunct Nicolae Marin nu ar fi fost pe baricade sa apere institutia. Nu de alta, dar din informatiile pe care le detinem ultimul lucru pe care l-ar face Marin ar fi sa se opuna desfiintarii SIIJ, din moment ce surse ne-au declarat ca nu stie cum sa mai faca pentru a bloca anchetele procurorilor.

Ci pentru ca, devenind neoperationala din cauza izolarii pe Covid-19, avem certitudinea ca anumiti politicieni si chiar reprezentati ai magistraturii ar fi profitat de moment pentru a arata inutilitatea acestei structuri, care sta ca un ghimpe in coasta multor magistrati.


Ordinul lui Scutea


Extrem de interesant este insa cum s-a desfasurat intreaga operatiune. Conform documentelor in posesia carora Lumea Justitiei a intrat (vezi facsimil 1), la sfarsitul lunii iulie 2020, procurorul sef adjunct al SIIJ, Nicolae Marin, a fost confirmat pozitiv Covid-19, fiind carantinat. La scurt timp de la aflarea vestii, pe mailul personalului SIIJ a venit un Ordin semnat de Procurorul General Gabriela Scutea, prin care se dispune ca intregul personal SIIJ sa plece acasa de urgenta si sa se carantineze pentru 14 zile, obtinand de la DSP certificatele medicale.

Acest ordin care a ajuns la SIIJ in 30 iulie 2021, astfel cum reiese din documentul de mai jos, prevedea ca "in calitate de contacti directi ai salariatului (n.red. - procurorul Nicolae Marin) confirmat pozitiv cu virusul Covid personalul sectiei va intra in carantina la domiciliu cu efect imediat", de unde va informa medicul ca este contact direct al lui Marin, si va astepta obtinerea certificatului medical. Atentie, aceasta desi astfel cum veti vedea, majoritatea personalului SIIJ a declarat ca "nu este contact direct" al procurorului Nicolae Marin.


Iata Ordinul lui Scutea:

"Va transmitem urmatoarele dispozitii cu efect imediat in vederea respectarii masurilor de prevenire a raspandirii COVID conform Legii nr. 136/2020 si Ordinului nr. 1309/2020 al Ministrului Sanatatii:

1. In calitate de contacti directi ai salariatului confirmat pozitiv cu virusul Covid personalul sectiei va intra in carantina la domiciliu cu efect imediat;

2. Fiecare dintre persoanele carantinate va informa in cursul zilei de azi, 31.07.2020, medicul de familie la care este inscris, asupra calitatii de contact direct al persoanei Marin Nicolae;

3. Conform procedurilor, medicul de familie va anunta Directia de Sanatate Publica in vederea eliberarii certificatului medical pentru 14 zile;

4. Tinand cont de intreruperea contactului cu persoana confirmata pozitiv in intervalul 22-26 iulie 2020, precum si reluarea contactului cu restul personalului din data de 27 iulie 2020, in cursul zilelor de 1,2 august 2020 in ipoteza aparitiei unor simptome, persoanele carantinate vor informa urgent Procurorul General la telefon...

Asupra unor alte masuri necesare dupa perioada minima de incubatie a virusului vom comunica fiecaruia dintre angajati incepand cu 03.08.2020.

Insistam asupra necesitatii ca masurile de carantinare sa fie respectate intocmai la domiciliu, in sensul art. 3 lit. a din Legea nr. 136/2020, separarea fizica a persoanelor suspectate de a fi infectate de alte persoane.

Despre luarea la cunostinta a masurilor dispuse veti intocmi tabel cu semnatura, care va fi comunicat anterior parasirii sediului de catre personalul dvs".


Concedii pe banda rulanta


Si asta nu este tot: in urma transmiterii acestui ordin, Procurorul General Gabriela Scutea a dispus ca toti reprezentatii SIIJ sa dea declaratii pe proprie raspundere in care sa precizeze daca au fost sau nu contacti directi ai procurorului Marin. Stupoare, in ciuda faptului ca in toate declaratiile se preciza ca "nu am fost contact direct" al procurorului Nicolae Marin, in unele dintre acestea fiind indicate interactiuni de 30 de secunde la distante de 3 metri, cu masca de protectie, in procesul verbal intocmit ulterior s-a constatat ca au existat si contacti directi, desi declaratiile acestora pe proprie raspundere spuneau contrariul:

"Urmare a verificarilor efectuate si a discutiilor purtate cu personalul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie ce si-a desfasurat efectiv activitatea in perioada 20-31.07.2020, am constatat ca au intrat in contact direct cu procurorul sef adjunct al Sectiei, domnul Nicolae Marin, urmatoarele persoane (...)", iar "cu privire la restul personalului" acestia "nu au interactionat, in intervalul de referinta cu domnul procuror sef adjunct Marin Nicolae" (vezi facsimil 2).


Procurorul Sorin Eugen Iasinovschi a ramas in locul lui Marin


Ca urmare a vanzolelii iscate de Ordinul lui Scutea prin care trimitea acasa intregul personal SIIJ, au fost facute pe banda rulanta mai multe cereri pentru aprobarea intrarii in concediu de odihna:

"Subsemnatul... , procuror in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie, va rog sa-mi aprobati ... zile din concediul de odihna aferent anului 2020, in perioada ...".

Aproape jumatate de Sectie a formulat astfel de cereri. Restul au ramas sa lucreze in regim de ture, cand de acasa, cand de la sediul SIIJ, atributiile de conducere fiind preluate de catre procurorul Sorin Eugen Iasinovschi, unul dintre primii procurori admisi in aceasta Sectie:

"Avand in vedere absenta temporara a procurorul sef adjunct al Sectiei, Nicolae Marin, aflat in concediu medical, precum si imposibilitatea obiectiva de a dispune masuri pentru exercitarea atributiilor specifice pe durata temporara de catre un alt procuror din cadrul Sectiei (...) Pe durata absentei temporare a procurorul sef adjunct Nicolae Marin atributiile de conducere prev.de art. 36 alin. 4 (n.red. - care prevede care sunt atributiile procurorului sef sectie) vor fi exercitate de catre dl.procuror Sorin Eugen Iasinovschi, care si-a exprimat acordul verbal la data de 03.08.2020".


Totusi, din informatiile noastre, desi pare ca numirea lui Iasinovschi pentru preluarea atributiilor lui Marin s-a facut intr-o maniera agreabila, surse din interiorul PICCJ ne-au dezvaluit ca la SIIJ s-a lasat cu tipete si urlete, intentia Gabrielei Scutea fiind de a inchide complet aceasta sectie, cel putin cat Nicolae Marin lipsea de la lucru. Sa se fi temut Scutea ca in aceasta perioada s-ar dfi putut da drumul la vreun dosar pe care, in mod normal, Marin l-ar fi blocat?

Comentarii

# Partidul procurorilor vs partidul justitiabililor date 21 November 2021 18:09 +101

Partidul procurorilor (denumit Ministerul Public) este in mare lupta pe manetele de control cu partidul justitiabililor ( sa fim seriosi ..nu e decat unul ..restul sunt aripi/ramuri/crengute).

# Valter Cojman date 21 November 2021 19:12 +166

Se simte cu roiul de muste pe cap si se teme de SIIJ...

# M date 21 November 2021 20:18 +21

Golani astia inbracati in roba au legea lor personala, dupa cum se vede nimeni nu ii misca, nimeni nu ii atinge cu un deget, intreb daca ar mai trebui sa functioneze aceasta Sectie daca tot nu lucreaza sau lucreaza la comanda pe ce dracu iau astia salariu? ,parca Iasinovschi se inbolnavise acum sia revenit si la pus si sef dupa ce a renuntat la dosarul fraudei din sect.1. Nu mai inteleg nimic de la mafioti astia

# Pintea date 21 November 2021 20:32 +47

Oricum, pana pe 31 martie 2022 trebuie desfiintata biata secție care a trecut prin atatea chinuri. Chinurile facerii, acum ale desfacerii...Asa a decis noua coalitie guvernamentala, pardon Kartel (cum bine a denumit-o Alina Mungiu). Nu mai putem avea asteptari din nici o parte.

# Lorenzo de Medici date 22 November 2021 12:35 +115

#Pintea Nimic nu se pierde, totul se transformă. Actualmente, SIIJ este, DEJA, o secție în cadrul PÎCCJ. Așa că ideea ”desființării” cu mutatul dosarelor tot la PÎCCJ, dar la secția de urmărire penală și criminalistică (SUPC), înseamnă practic ”convertirea” SIIJ în SUPC. Ceea ce se pierde, într-adevăr, este indpendența reală a anchetelor în materie, determinată de modul în care sunt numiți acum procurorul-șef și procurorii siij, numai de Plenul CSM, și de faptul că SIIJ nu are competențe pe instanță, ci numai de urmărire penală, iar ceea ce se (re)câștigă este controlul politic asupra anchetării magistraților și asupra soluțiilor în instanță, având în vedere modul opus celui descris mai sus în care e organizată și funcționează SUPC. Așa, toată lumnea e mulțumită. Nu întoarcem competența la DNA, dar ”inventăm” un DNA numai pentru magistrați.

# Demisia date 22 November 2021 18:09 +33

Nu ti-ar fi rusine , lingatoare de clante ce esti ! Huuooo !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva