21 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SE ADUNA SESIZARILE IMPOTRIVA LUI NICUSOR – Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 5 are cel putin trei dosare in care primarul Capitalei Nicusor Dan a fost denuntat pentru abuz in serviciu si complicitate la uzurparea functiei, pentru felul in care Matei Damian, directorul de urbanism din Primaria Municipiului Bucuresti, ar fi semnat fara drept sute de certificate de urbanism si autorizatii de construire. Cititi denuntul FACIAS impotriva edilului si raspunsul parchetului (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

29 February 2024 16:16
Vizualizari: 2208

Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 5 are pe rol cel putin trei dosare in care primarul Capitalei Nicusor Dan (foto 1) a fost denuntat pentru abuz in serviciu si complicitate la uzurparea functiei.Nu o spunem noi, ci procurorul PJS5 Viorel Iordache, intr-un raspuns trimis la 14 februarie 2024 catre Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS). La 30 ianuarie 2024, ONG-ul a trimis catre parchet o adresa in care a solicitat date despre stadiul dosarului format dupa sesizarea trimisa de FACIAS la 3 iulie 2023. Este vorba despre un denunt prin care fundatia il acuza pe Nicusor Dan ca ar fi permis ca Matei Damian (foto 2) – directorul de urbanism din Primaria Municipiului Bucuresti – ar fi semnat fara drept sute de certificate de urbanism si autorizatii de construire.

Concret, este vorba despre 230 de certificate si 15 autorizatii, mentioneaza FACIAS, sustinand ca aceste cifre apar intr-un raport de control al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC).


Nu este prima sesizare pe aceasta tema


Dupa cum ziceam, mai exista cel putin doua denunturi pe rolul Parchetului Judecatoriei Sector 5 legate de Nicusor Dan, Matei Damian si sutele de certificate si autorizatii. Una dintre sesizari ii apartine urbanistului Alexandru Panisoara, presedintele Asociatiei pentru Dreptul Urbanismului (click aici pentru a citi), iar cealalta fostului arhitect-sef al Capitalei, Adrian Bold. Acesta sustine ca in ultima saptamana inainte sa fie scos la pensie de catre primarul Nicusor Dan, a constatat ca numeroase acte administrative (de exemplu, certificate de urbanism si autorizatii de construire) au fost semnate in numele lui fara stiinta sa si mai ales fara ca arhitectul-sef sa-si mai fi delegat dreptul de semnatura dupa data de 5 februarie 2023. Asadar, timp de peste trei luni (click aici pentru a citi).

Revenind in raspunsul trimis FACIAS la 14 februarie 2024, procurorul Viorel Iordache arata ca parchetul a reunit la dosarul nr. 5408/164/P/2023 (format ca urmare a denuntului fundatiei) cauzele nr. 5911/164/P/2023 si 5497/164/P/2023 (aparute dupa sesizarile lui Adrian Bold si Alexandru Panisoara). Totusi, deocamdata, urmarirea penala in speta este doar in rem (vezi facsimil).

 Iata denuntul FACIAS impotriva lui Nicusor Dan:


Subscrisa, FUNDATIA PENTRU APARAREA CETATENILOR IMPOTRIVA ABUZURILOR STATULUI, (...) in conformitate cu dispozitiile art. 290 CPP, formulam prezentul

DENUNT

privind posibila savarsire a infractiunii de uzurparea functiei, prev. de art. 300 Cod penal, de catre numitul Matei DAMIAN – la data faptelor director executiv al Directiei Generale de Urbanism si Amenajarea Teritoriului din Primaria Capitalei, respectiv a infractiunilor de abuz in serviciu si complicitate la uzurparea functiei, prev de art. 297 Cod penal si art. 48 rap. la art 300 Cod penal, de catre numitul Nicusor DAN – primar general al municipiului Bucuresti, cu ocazia emiterii, in datele de 3 aprilie, 7 aprilie, 24 aprilie, 2 mai, 5 mai, 15 mai si 17 mai 2023 a unui numar de 230 de certificate de urbanism si 15 autorizatii de construire, ce au fost semnate de un alt angajat (Matei Damian), pentru arhitectul-sef al Capitalei, dl. Adrian Bold, fara ca acesta din urma sa-si fi delegat atributiile specifice functiei.

EXPUNEREA FAPTELOR:

1. Potrivit informatiilor aparute in presa, recentul control efectuat de Inspectoratul de Stat in Constructii (in continuare 'ISC'), la sesizarea Prefectului Capitalei, a relevat fapte de o gravitate deosebita, comise de un director din cadrul Primariei Capitalei, cu largul concurs al primarului general, dl. Nicusor Dan, fapte ce vizeaza nerespectarea unor conditii de legalitate pentru emiterea unui numar important de autorizatii de construire si certificate de urbanism, care au inclusiv consecinte in ceea ce priveste valabilitatea acestora.

2. In concret, inspectorii ISC au constatat ca, in perioada supusa controlului – lunile mai si iunie 2023, 'au fost emise 285 de certificate de urbanism si 35 de autorizatii de construire, din care s-au regasit 25 de certificate de urbanism si 20 de autorizatii de construire semnate de Adrian Bold, arhitectul-sef al Municipiului Bucuresti in functie la data emiterii acestora, precum si 260 de certificate de urbanism si 15 autorizatii de construire semnate de un alt angajat, pentru arhitectul-sef, emise in zilele de 3 aprilie, 7 aprilie, 24 aprilie, 2 mai, 5 mai, 15 mai si 17 mai 2023'. (s.n.).

3. Totodata, cu ocazia controlului, inspectorii in constructii au fost informati, verbal, cu privire la faptul ca, doar in 27 octombrie 2022, 7 decembrie 2022, 16 februarie 2023, 16 martie 2023, 13 aprilie 2023 si 27 aprilie 2023, arhitectul-sef al Capitalei, Adrian Bold, a avut delegate atributiile catre Damian Matei, directorul executiv al Directiei Generale de Urbanism si Amenajarea Teritoriului din Primaria Capitalei.

4. Mai exact, 'potrivit cererilor de efectuare a concediului de odihna din 26.10.2022, 6.12.2022, 14.03.2022, 11.04.2023, precum si a Notelor de serviciu din 14.02.2023 si 24.03.2023, atributiile domnului Adrian Bold au fost delegate domnului Matei Damian. In fisa postului domnului Adrian Bold – arhitect-sef, director general al Directiei Generale Urbanism si Amenajarea Teritoriului, delegarea de competente se face 'catre cel putin doua functii de conducere din cadrul directiei generale care indeplinesc conditiile de studii si de vechime pentru a ocupa functii publice de conducere ale carei atributii sunt delegate'. In concluzie, constatam ca, in ceea ce priveste un numar de 230 de certificate de urbanism si 15 autorizatii de construire, nu au fost identificate note de serviciu sau alte documente (cereri de concediu) avand ca obiect transmiterea atributiilor stabilite in sarcina arhitectului-sef catre alti salariati', se precizeaza in nota inspectorilor ISC. (s.n.).

5. Potrivit art. 7 alin.13 din Legea nr. 50/1991 privind executarea lucrarilor de constructii, 'Autorizatia de construire se semneaza de presedintele consiliului judetean sau de primar, dupa caz, de secretar si de arhitectul-sef sau de persoana cu responsabilitate in domeniul amenajarii teritoriului si urbanismului din aparatul propriu al autoritatii administratiei publice emitente, responsabilitatea emiterii autorizatiilor revenind semnatarilor, potrivit atributiilor stabilite conform legii' (s.n.)

6. In conditiile in care insasi valabilitatea autorizatiei de construire este conditionata de semnarea acestui act administrativ de catre persoanele indicate in mod expres in textul legal, reiese ca, in speta, avand in vedere imprejurarea ca lipsesc notele de serviciu sau alte documente prin care atributiile stabilite in sarcina Arhitectului-sef sa fie transmise catre alti salariati, semnarea certificatelor de urbanism si a autorizatiilor de construire (230 de certificate de urbanism si 15 autorizatii de construire) de catre alte persoane decat cele indicate de articolul 7 alin.13 din Legea 50/1991 contureaza elementele savarsirii infractiunii de uzurparea functiei, prev. de art 300 Cod penal.

7. Cercetarile administrative au relevat ca autorul semnaturilor pentru arhitectul - sef au fost executate pe inscrisurile in discutie de catre Matei DAMIAN – la data faptelor director executiv al Directiei Generale de Urbanism si Amenajarea Teritoriului din Primaria Capitalei, fara ca acesta sa aiba printre atributiile sale de serviciu semnarea autorizatiilor de construire si fara a-i fi delegata aceasta atributie de catre titular, in speta, arhitectul – sef al Capitalei, ceea ce inseamna ca a indeplinit un act ce excede competentei sale si ca, in acest mod, a uzurpat calitatea de arhitect -sef al Capitalei.

8. Cum actele administrative mentionate au fost semnate de catre numitul Matei Damian in afara atributiilor sale de serviciu si in lipsa unei abilitari legale din partea titularului atributiei specifice, valabilitatea acestora este serios afectata, urmand a fi anulate, aducandu-se astfel o vatamare a intereselor legale ale beneficiarilor respectivelor autorizatii, subiecti pasivi secundari ai infractiunii.

9. Referitor la latura subiectiva a infractiunii, consideram ca este evident faptul ca numitul Matei Damian a actionat cu intentie directa, acesta neputand invoca necunoasterea legii, mai ales in conditiile in care au fost suficiente cazuri in care, in aceeasi perioada, dar pentru alte date, a primit abilitarea legala de a exercita atributia specifica functiei de arhitect-sef (cu titlu de ex. cererile de efectuare a concediului de odihna din 14.03.2022, 11.04.2023, precum si Notele de serviciu din 14.02.2023 si 24.03.2023).

10. In ceea ce priveste activitatea presupus infractionala a numitului Nicusor DAN, primarul general al Capitalei, este de domeniul evidentei ca acesta a semnat actele administrative mentionate in conditiile in care putea lesne constata ca semnatura nu apartinea arhitectului-sef, dl Adrian Bold, cu care a avut o indelungata colaborare. Pe de alta parte, in mod incontestabil, actele respective nu aveau atasat documentul de delegare legala a atributiei specifice functiei de arhitect-sef, lucru lesne de constatat daca primarul general si-ar fi exercitat atributiile functiei dand dovada de o minima diligenta.

11. In plus, relatia apropiata pe care primarul general o avea cu numitul Matei Damian, pe care ulterior l-a si numit arhitect – sef interimar, precum si reactia agresiva pe care a avut-o urmare faptului ca arhitectul-sef a inteles sa reclame uzurparea atributiilor sale, la 28 mai 2023 neprelungindu-i mandatul si determinandu-l astfel sa se pensioneze, sunt elemente de fapt care circumstantiaza in mod elocvent latura subiectiva a infractiunilor de abuz in serviciu si complicitate la uzurparea functiei savarsite de primarul general. In ceea ce priveste urmarea imediata, sunt valabile considerentele expuse supra pentru uzurparea functiei, pe care nu intelegem sa le reluam.

In raport de toate cele expuse, apreciind ca exista indicii privind savarsirea unor fapte prevazute de legea penala, va solicitam sa efectuati cercetarile ce se impun in vederea identificarii persoanelor vinovate si tragerii la raspundere penala a acestora.

In acord cu prevederile statutare, FACIAS monitorizeaza activitatea institutiilor statului si informeaza opinia publica cu privire la aceasta, cu scopul de a creste gradul de constientizare a cetatenilor privitor la drepturile pe care le au si la posibilitatea lor de a lua parte la activitatile institutiilor publice, direct sau prin intermediul organizatiilor nonguvernamentale. Totodata, FACIAS sustine transparenta in administratia publica si doreste cresterea implicarii cetatenesti in procesul de formulare a politicilor publice, dezvoltand programe care sa promoveze drepturile omului, libertatile cetatenesti, transparenta decizionala si implicarea cetateneasca.

Mentionam ca FACIAS este o organizatie non-guvernamentala, non-profit si apolitica, partener strategic al Consiliului Europei si al Comisiei Europene prin Asociatia Europeana pentru Democratie Locala (ALDA), infiintata in anul 2008 este specializata in activitati de advocacy in domeniul drepturilor omului. In principal, preocuparea si demersurile noastre vizeaza apararea cetatenilor impotriva abuzurilor statului si actionam in calitate de membru al CIVICUS (World Alliance for Citizen Participation), al FRA (Agentia Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale) si al retelei internationale Friends of Europe”.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva