18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

Secretele murdare ale afacerilor cu arme din Romania demascate de Shimon Naor (II)

Scris de: Razvan SAVALIUC, Adina ANGHELESCU STANCU | pdf | print

15 July 2010 19:08
Vizualizari: 12666

Cititi partea a doua a interviului acordat in aprilie 2001, in Israel, de catre comerciantul de arme Shimon Naor, jurnalistilor de investigatii Adina Anghelescu si Razvan Savaliuc. Fostul viceamiral al Israelului (ofiter care a comandat in 24 de ani 14 nave de razboi) ne-a declarat aproape tot ce stia, pentru ca in Romania unde a fost arestat la ordin si condamnat in lipsa la 11 ani de inchisoare, nimeni nu a dorit sa-l asculte.

In vara lui 1999, Romania a fost zguduita de scandalul „Filiera arme”, avandu-l ca protagonist pe Shimon Naor, fost viceamiral al Israelului (nascut in Romania, la Galati, la 19.10.1949, cu numele Simen Herscovici), unul dintre cei mai cunoscuti comercianti de arme de la acea data. In calitate de asociat al "Orient Energy Agencies & Services Ltd" din Israel, in primii 10 ani dupa Revolutie, Shimon Naor a vandut arme fabricate in Romania in valoare de peste 800 milioane de dolari, salvand intreprinderi de armament romanesti de la faliment. Datorita spagilor tot mai mari care i se cereau din partea oficialilor MApN, Naor a decis sa raporteze situatia la Cotroceni, gest care a deranjat mafia politico-financiara care controla comertul cu arme fabricate in Romania, mafie care a ordonat distrugerea lui.

 

In 2006, ca urmare a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de condamnare, Naor a fost dat in urmarire internationala, insa desi se stia unde se afla el nu a putut fi prins, deoarece locuia in Israel, stat care nu are acord de extradare cu Romania. Vineri 7 mai 2010 Shimon Naor a fost arestat la Paris de Interpolul francez. Va fi adus in tara in curand pentru a-si ispasi pedeapsa de 11 ani de inchisoare.

(continuare din editia trecuta)

Vi s-au facut propuneri, vreodata de catre inalti functionari din stat pentru un parteneriat ”din umbra” sau tangent la contractele cu arme derulate?

Naor: Da. Pana in 1996 au fost multe propuneri si presiuni din partea gen. Florentin Popa, de la Inzestrarea Armatei, lucru pe care l-am adus la stiinta autoritatilor romane. Mai tarziu, cand m-am eliberat si am ajuns in Israel, am fost contactat de delegati a unei persoane sus-puse din statul roman, caruia nu-i dau deocamdata numele. Spre exemplu a venit la mine un israelian-american, bun prieten cu acea persoana care frecventase continentul american, pe care il cheama Haim Steinberg, care mi-a cerut sute de mii de dolari pentru a calma scandalul pe care acea autoritate impreuna cu gen. Florentin Popa l-au pus la cale impotriva mea. Din informatiile pe care le am, scandalul a fost provocat din trei cercuri diferite, concentrice, cu interese diferite si a explodat din nucleul lor. Din dorinta de razbunare, gen. Florentin Popa i-a sugerat persoanei sus-puse o colaborare care continea ideea de a ma elimina de pe teritoriul Romaniei prin orice metoda, chiar daca eu nu detineam monopolul, dar eram, cum se spune in Romania ”cel mai harnic din ograda”. Eram in varf de lista si aveam cea mai mare credibilitate pe plan extern. Asta a creat invidie. Generalul l-a convins pe personaj sa fiu scos din joc, inducandu-i ideea castigului in urma unor astfel de contracte, fara a mai exista si castigul meu. Pe urma s-a lovit in mine si pentru ca Romania avea nevoie de un cap de lista in lupta anticoruptie cu care sa iasa in fata forurilor internationale. Din punctul meu de vedere, cei mai inalti responsabili in statul roman au fost prostiti de gen. Florentin Popa.

Afacerile de acest gen aduc foarte multi bani atat institutiilor statului, cat si comerciantului. Credeti ca profitul a reprezentat marul discordiei si a creat scurt-circuitul dintre dvs. si gen. Florentin Popa?

Naor: Este adevarat ca sunt contracte foarte profitabile, mai ales ca sunt singurele surse de valuta cu care Romania poate astazi sa se utilizeze de ele, pentru a se aduce rapid valuta in tara. Profiturile difera, dar pentru ca sumele generale sunt mari, se creaza ideea ca si comisionul este foarte mare. Gen. Florentin Popa este o persoana foarte lacoma si nu putea sa conceapa ca profiturile nu sunt asa de mari.

Ati fost arestat. Ati stat timp de sase luni la Jilava. Cum s-a derulat din interior ancheta? Se stie ca existat o perchezitie la sediul firmei dvs. - ORIENT ENERGY. S-au ridicat documente. Se regasesc in dosar? S-a facut un inventar al actelor ridicate?

Naor: In 24 august 1999, am contactat telefonic o persoana foarte importanta din Romania si i-am explicat ca am informatii ca o afacere negociata de mine a fost interceptata de alte persoane, precum gen. Florentin Popa si acea persoana sus-pusa de care am mai amintit. Dupa aceasta discutie, la ora 8.30, a doua zi s-a facut o perchezitie in apartamentul unde locuiam, s-au ridicat toate documentele, cataloagele, datele despre clienti si tot ce exista pe calculatoare de catre procurorii care navalisera peste mine. La pranz, masina mea a fost oprita de un politist, care mi-a spus ca a primit prin statie informatia ca as fi omorat un om si am fugit de la locul faptei. Am fost retinut. Au aparut doi civili, care m-au dus la Parchetul General. Acolo i-am intalnit pe procurorii Budusan si Dobocan care au ordonat sa se faca perchezitie si in masina, in care au gasit, sub scaunul soferului, un pistol de plastic cu aer comprimat. Acest pistol a fost adus in fata procurorului, care mi-a cerut permisul de port-arma. Nu-mi venea sa cred, am crezut ca glumeste, i-am explicat ca e o jucarie. Nimic. M-a intrebat daca am avocat si mi-a emis imediat mandat de 30 de zile. In clipa aia mi-am dat seama ca nu-i de gluma. Dupa perchezitia din apartament – fapt deosebit de important – m-am intalnit cu un prieten din CSAT si l-am intrebat ce au cu mine. El mi-a spus ca in urma cu o noapte, la CSAT, avusese loc o sedinta fulger, intre doua-trei persoane, si ca s-a convenit sa fiu arestat cu orice pret. Am analizat si am inteles ca discutia pe care o avusesem la telefon, despre care v-am relatat, a fost interceptata si constituiam deja un pericol. Cat despre documentele ridicate, nimic nu a mai fost recuperat. Sunt disparute.

Ati avut probleme in perioada arestului? Au existat intimidari?

Naor: Am stat o luna inchis singur intr-o celula la IGP si cinci la Jilava. In primele 30 de zile am fost complet izolat, au aruncat cheia si n-am vazut nici macar un avocat. Cred ca vroiau sa-mi pierd mintile. Cand mi-a expirat mandatul am fost adus in fata procurorului care si-a cerut scuze si a zis ca am avut dreptate in legatura cu pistolul, dar mi-a zis ca exista alte invinuiri, tot in domeniul de arme si munitii, asa ca ramane la fel. Mi le-a citit, sunt cele din rechizitoriu. L-am intrebat ce dovezi au, pe ce probe se bazeaza si a zis ca eu trebuie sa dovedesc ca nu sunt vinovat. N-am auzit de asa ceva in viata mea. Am fost bagat la Jilava si tinut in regim de carantina in trei randuri si nu o data, cum era legal. Spre surprinderea lor, am rezistat. Mi s-au cerut bani, au fost santaje din partea detinutilor ca sa ma lase in pace. Tarziu mi s-a dat voie la vorbitor, iar vorbitorul il faceam intr-un birou special, plin de microfoane, cu doi ofiteri care stateau de fata. Am fost bolnav, plin de paduchi, gandaci, plosnite... Cand primeam un pachet de mancare eram pus cu fata la perete, mi se lua mancarea si se impartea intre criminali. Nu aveai cui sa reclami. Stateam impreuna cu aproape 90 de detinuti. N-aveai loc nici macar in picioare. Nu dormeai noaptea, nici ziua, n-aveai WC, n-aveai apa erau patru-cinci casetofoane care te asurzeau, fiecare cu muzica lui. Asta era tortura psihica. Dupa o perioada am inceput sa fiu vizitat de un ofiter de la serviciile secrete, adus intr-un birou, unde, pe un biletel mi se scria ca daca voi denunta persoane importante din conducerea statului, spre exemplu pe ministrul Apararii Victor Babiuc, voi fi eliberat imediat. Bineinteles ca nu aveam ce sa denunt si oricum nu intelegeam acest comportament. Vazand ca rezultatelor sunt sunt ineficiente, imi faceau viata din ce in ce mai grea. Intr-o noapte m-au tarat cu forta la spitalul inchisorii. Grupa de gardieni era condusa de un colonel, care era seful Pazei si Protectiei de la Jilava. Am fost bagat intr-o camera unde am stat doua zile lipit de perete si am refuzat orice medicament sau injectie. Am presupus ca vor sa mor acolo. Mai tarziu am fost contactat de acel evreu american, Haim Steinberg, care mi-a zis ca e trimis de acea persoana sus-pusa, sa cad la invoiala pentru eliberare si sa accept niste reguli. Inca nu se sfarsise anul 1999. Mi s-a promis in schimb plecarea din Romania, cu conditia sa continui afacerile numai prin el.

Imediat dupa arestare, in presa au aparut informatii conform carora un vas cu pavilion panamez a parasit Portul Constanta, incarcat cu arme si munitie. S-a considerat ca este o alta afacere a lui Naor, pentru ca la fata locului s-a prezentat o persoana care va reprezenta firma. Mai este o enigma, transportul spre Burkina Faso, unde aparea un act emis de o alta firma a dvs - STAR COM. Care este adevarul?

Naor: Una din invinuirile din rechizitoriu era legata de afacerea cu bombe de mortier de 82mm, in cantitate de 50.000. Compania straina trimisese un certificat de utilizator final si m-au acuzat ca aceasta cantitate n-a ajuns in Burundi, ci in Eritreea. Eu trimisesem mai departe certificatul la ROMTEHNICA, si dupa ce s-a primit licenta, s-au executat transporturile aeriene. Aceste transporturi au fost contractate direct de catre compania straina si firma lui Ion Menciu. Dupa o luna,aceeasi companie mi-a solicitat o alta cantitate de bombe, pentru aceeasi tara, trimitand un END USER similar. Am solicitat la ROMTEHNICA o cerere de pret, n-am primit raspuns catva timp. Clientul era disperat si a venit in Romania , spunandu-mi ca a incheiat contractul cu altcineva, tot din Romania. I-am zis ”sa ai bafta!”. M-a rugat insa sa supraveghez incarcarea. Era vorba de un vas. Am fost de acord, fara bani, cu conditia sa-mi spuna cine e persoana care mi-a furat afacerea. Mi-a dat numele unui israelian si a lui Florentin Popa. Atunci am dat telefonul despre care v-am spus ca a fost interceptat iar a doua zi am fost arestat. Deci, mi-au furat afacerea, dar nu au mai facut-o cu avionul, ci cu vasul. Vad ca acolo n-a mai fost invinuit nimeni. Pe col. Mircea Miculaș, omul care s-a aflat in port, l-am cunoscut ca subordonat al gen. Popa, era prieten cu aghiotantul acestuia mr. Mihai Norocel. Cu putin inainte de a exploda scandalul, Miculaș a venit in biroul meu sa-l angajez, fiind pensionar. Tocmai cautam un director. I-am propus un contract de munca, dar nu am mai apucat sa-i fac cartea de munca. Am fost arestat. Ulterior am aflat ca mi-a luat imediat locul si a participat la incarcarea vasului. Interesant a fost ca a fost singurul care a avut acces in arest in prima perioada. Imi este clar ca a fost infiltrat. Cred ca o parte din documentele din firma sunt in mana lui si le intrebuinteaza. Legat de Burkina Faso, cand eram in plin conflict cu gen. Popa, m-am gandit sa infiintez o companie noua – STAR COM. Am depus o singura cerere cu antetul acestei companii. Mr. Norocel a sunat la firma si a aflat de la secretara ca este a mea. Am dat-o afara. Prin STAR COM nu am mai putut derula nici o afacere. N-am fost in Burkina Faso niciodata. Presupun ca cineva a facut afacerea si a utilizat ca acoperire unicul document cu antet STAR COM. Ar fi interesant de anchetat.

Care au fost repercursiunile asupra familiei. Au existat santaje? Au venit ”mesageri ai pacii”?

Naor: A fost cel mai groaznic lucru. Sistemul a utilizat toate metodele, serviciile secrete din Romania au fost puse pe urma familiei mele, a prietenilor, filaje bara-n bara, microfoane in casa, prieteni racolati... Inclusiv sotia mea a fost contactata de diversi. Unii au amenintat-o, altii i-au propus targuri pentru eliberarea mea. I s-au luat sume de bani. Au fost ca sacalii. Primul a fost Liviu Galan, care s-a prezentat prin Israel ca om a lui Radu Vasile. Altul este revolutionarul Radu Silaghi – prieten cu soferul meu Florin Turturica – un escroc diabolic, care a reusit sa scoata de la sotia mea 50.000 de dolari (vezi facsimil) si care impreuna cu un politist pe nume Vali mi-au luat 30.000 dolari pentru a-mi vinde un Mercedes pe care nu l-am vazut niciodata. Am martori. Radu Silaghi i-a promis sotiei mele ca ma elibereaza. Nu stiu ce relatii avea, dar era membru PD. Sotia mea nu avea de unde sa-l cunoasca. Silaghi a luat banii in Romania. Mi-au furat mai multe, tablouri, casetofoane, fotografii cu care au incercat santaje.

Pe plan international au existat urmari ale scandalului? Nu sunteti oarecine, ati fost viceamiral. A incercat Israelul sa rezolve acest incident pe cale diplomatica?

Naor: Nu-mi doresc ca relatiile dintre Romania si Israel sa fie vreodata afectate. Ele nu tin de persoane, care stau la putere o perioada. Au fost interventii foarte mari la toate nivelele, din partea Israelului. Inclusiv viceministrul israelian al Apararii, senatori, oameni de afaceri, presedintele Israelului personal a discutat cu presedintele Constantinescu. Cert este ca Romania a pierdut cel mai mult, pentru ca am adus foarte multi bani acestei tari, am salvat chiar o fabrica de armament de la faliment. Dar cel mai mult sa stiti ca doare tradarea. Oameni care s-au folosit de mine, pe care i-am sprijinit financiar, la care tineam, mi-au intors spatele la modul cel mai meschin.

Foto si text: Razvan SAVALIUC, Adina ANGHELESCU-STANCU

Comentarii

# dinu date 28 July 2010 12:28 0

interesant articolul. mai interesant ar fi si punctul de vedere al celorlalti.
pentru autori: corect gramatical este „repercusiuni” și nu repercuRsiuni.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva