14 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SENATUL A TAIAT PENSIILE MAGISTRATILOR – Proiectul de lege privind pensiile de serviciu a fost votat. Pensiile judecatorilor si procurorilor vor fi impozitate cu 15% pe partea de necontributivitate. Cresterea pensiilor nu se va mai raporta la indemnizatiile magistratilor, ci la inflatie. UPDATE - Forma legii votata de Senat (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

29 March 2023 12:12
Vizualizari: 8437

Senatul Romaniei a taiat pensiile magistratilor. Proiectul de lege privind pensiile de serviciu, in mod gresit denumite "pensii speciale", a fost adoptat miercuri, 29 martie 2023, in urma unei sedinte conduse de presedinta Senatului, Alina Gorghiu (foto). Au fost inregistrate 79 voturi “pentru” si 37 “impotriva” si nicio abtinere.


 

Adoptarea proiectului a venit dupa ce cu o zi inainte, marti, 28 martie 2023, Comisiile de specialitate au votat o serie de amendamente propuse de coalitia PSD-PNL-UDMR la proiectul de lege trimis de Guvernul Romaniei in Parlament in decembrie 2023 (click aici pentru a citi proiectul Guvernului).

Astfel, in ceea ce priveste pensiile magistratilor, acestea urmeaza sa fie actualizate in raport cu inflatia, si nu in raport de cresterea indemnizatiilor magistratilor:

Pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate si pensia de urmas, se actualizeaza, din oficiu, in fiecare an, cu rata medie anuala a inflatiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecarui an in care se face actualizarea si comunicat de Institutul National de Statistica”.

De asemenea, partea din pensie care depaseste salariul mediu brut si care nu este contributiva va fi impozitata cu 15%:

“(2) Impozitul lunar se determina de fiecare platitor de venit din pensii astfel:

a) pentru partea din venitul din pensii mai mica sau egala cu nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplica cota de impunere de 10%;

b) pentru partea din venitul din pensii care depaseste nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si excede aplicarii principiului contributivitatii, se aplica cota de impunere de 15%.

(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit.b), in situatia in care, cuantumul componentei din venitul din pensii lunar, determinata ca urmare a aplicarii principiului contributivitatii, depaseste castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, cota de impunere de 15% se aplica pentru partea din venitul din pensii lunar care depaseste nivelul acestui cuantum si excede aplicarii principiului contributivitatii”.

 

Votul final va fi dat de Camera Deputatilor.

 

* Cititi aici forma proiectului de lege adoptat de Senat

* Cititi aici raportul comisiilor de specialitate din Senat, amendamentele la proiectul de lege privind pensiile de serviciu adoptate de comisiile din Senat si amendamentele respinse

* Cititi aici proiectul de lege initiat de Guvernul Romaniei si trimis in Parlament

Comentarii

# ja date 29 March 2023 14:30 -7

ce mai taiere. mii de oameni mor de foame si la astia le lasa pensiile nesimtite.ies toti smecherii la pensie la 50 de ani, pensii de 20 000, prostimea sa munceasca. de fapt aceste pensii sunt recompense pentru ca de prefac ca judeca. efectiv dau termene peste termene aiurea. o sa va cruciti cate termene nejustificate se dau in dosare. culmea ca la unele instante,unii puturosi dau termene la 3 luni. efectiv nu vor sa judece.

# Unul date 29 March 2023 15:33 +14

Nici pe tine nu te-a oprit nimeni să fii 25 de ani magistrat și să ieși la pensie nu ești parte a prostimii, ești esimtit și de rea credință. Magistrații nu sunt singura categorie socială care au pensii de sr i ii, nu speciale, dar. Umai de ei va luați. Speciale sunt pensiile parlamentarilor, primărilor, asimilaților cu alte categorii, dar de asta nu spuneți nimic. Și apoi, pentru pensiile lor magistrații au muncit. In caz că. U știai nu toți magistrații ies la pensie la 50 de a i. Depinde când au intrat în profesie. Dar oricum 25 de ani minim au lucrat. De. E. U spuneți nimic de pensiile celor care nu au au muncit nicăieri nicio zi, de ajutoarele sociale, de medicii care lucrează concomitent în spital și în cabinetele private, de salariile mari pe care le iau dar nu se uită lala bolnavi dacă nu le dau bani. Dar asta e corect pentru nesimțiți că tine.

# ion date 29 March 2023 16:44 +1

PENSIILE MILITARE NU SUNT PENSII SPECIALE! A nu se confunda!!!

# raspantie date 30 March 2023 08:29 +1

Invit pe toti care isi varsa ura,frustrarile,populismele asupra magistraturii sa lucreze si ei in in acest sistem!Concursurile sunt libere!Mai inainte sa citeasca bine,bine Constitutia tarii!Vor afla acolo lucruri interesante despre cum functioneaza puterile in Stat si alte principii constitutionale!Sa mai citeasca si studii comparative cu privire la pensiile din armata,magistratura,ordine publica din tarile UE si tarile NATO(ca suntem membri,nu?)! Sau suntem membrii numai la obligatii?Alte comentarii sunt superflue in contextul unui linsaj public!In rest,legea e o mizerie! O chintesenta a tot ce se putea incalca in materie de principii de drept si constitutionale!Propun ca in Camera Deputatilor sa se taie pensiile asa-zis speciale de tot! Pentru satisfactia celor interesati!Se vor lua banii din PNNR-ul ascuns si toate problemele tarii vor fi rezolvate! Multumiti? Iar de judecat,sa va judece decidentii politici! La fel de bine precum cum fac legile!

# Tudor Florentina date 3 April 2023 14:52 0

Curtea Constituțională rămâne să restabilească drepturile magistraților. Proiectul de lege încalcă flagrant Constituția, însă nu pare că pentru Parlamentul României acest aspect contează. Se merge pe ideea : hai s-o facem, că apoi mai vedem noi! Important e să pună mâna pe acei mult râvniți bani europeni.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.04.2024 – Deliberari cu judecatoarea ICCJ Lavinia Lefterache: “Esti idioata?”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva