28 iunie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SISTEME CAMERALE EUROPENE – Proiectul legislativ propus de CCIR are ca referinte modelele consacrate din Austria, Germania, Franta, Italia: “A subaprecia rolul, importanta si atributiile Camerei Nationale a Romaniei, cel putin din ne(re)cunoastere, consideram ca fiind un lucru de asteptat din partea formelor asociative organizate ad-hoc prin vointa asociatilor sau fondatorilor si contestatare ale proiectului de lege”

Scris de: L.J. | pdf | print

29 aprilie 2022 12:52
Vizualizari: 1480

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) anunta ca a luat act cu surprindere de pozitia Consiliului Investitorilor Straini (FIC) cu privire la noul proiect de modificare a legii camerelor de comert din Romania, mai ales prin raportare la faptul ca din aceasta organizatie fac parte reprezentantii unor tari europene in care reglementari similare exista de foarte multa vreme.


 
Proiectul legislativ propus de CCIR are ca referinte modelele consacrate din state precum Austria, Germania, Franta, Italia, Turcia s.a., unde relatia dintre camera de comert si antreprenor este legiferata sub forma afilierii obligatorii sau, dupa caz, prin cotizatii obligatorii.
 
Potrivit unui comunicat de presa, "CCIR si camerele de comert din Romania nu s-au infiintat singure in baza O.G. nr. 26/2000 a asociatiilor si fundatiilor, dimpotriva, legea speciala a camerelor de comert din Romania, dupa care acestea functioneaza, instituie prin vointa legiuitorului (Statul care le-a creat), faptul ca afilierea companiilor la acestea este voluntara".

 

Obligatia legala

 

CCIR arata ca in Europa, un model similar Catalogului firmelor a fost implementat cu succes in Ungaria, unde toate companiile inregistrate in Registrul Comertului au obligatia legala de a se inscrie si in Registrul Cameral, administrat de camerele de comert maghiare, companiile trebuind astfel sa plateasca o contributie anuala, in schimbul serviciilor oferite: "Despre certificatul de competenta a administratorilor din companii vorbesc de mult timp ca fiind necesar inclusiv cei care il contesta astazi, plagiindu-i public denumirea in necesitatea unui permis de conducere al IMM”.
 
In regiune, CCIR este membra a Asociatiei Camerelor de Comert din Balcani (ABC), la nivel european este membra a Asociatiei Camerelor de Comert si Industrie Europene (Eurochambres), iar la nivel mondial, a Federatiei Mondiale a Camerelor de Comert (WCF) si a Camerei de Comert Internationale (ICC).
"A subaprecia rolul, importanta si atributiile Camerei Nationale a Romaniei, cel putin din ne(re)cunoastere, consideram ca fiind un lucru de asteptat din partea formelor asociative organizate ad-hoc prin vointa asociatilor sau fondatorilor si contestatare ale proiectului de lege.
 
Din partea FIC asteptam totusi mai mult, dat fiind apartenenta membrilor acestora si provenienta investitorilor pe care ii reprezinta, din tari cu sisteme camerale recunoscute, dezvoltate, moderne si viabile care lucreaza impreuna cu Statele lor in interesul economic general. Invitam astfel FIC sa informeze opinia publica, societatea civila, asociatiile si mediul de afaceri in general din Romania, despre cum sunt organizate camerele de comert in tarile de unde membrii acestora provin. Si daca, prin prevederi similare cu cele ale proiectului din Romania, in statele de referinta cotizatiile obligatorii afecteaza economia de piata”,
arata Camera de Comert.

Comentarii

# Antreprenor date 2 mai 2022 11:06 +11

Ar fi fost apreciată o asemenea inițiativă dacă, de-a lungul celor 32 ani de economie de piață in Rom, sistemul cameral ar fi demonstrat că poate sprijini mediul de afaceri românesc. Din păcate, sistemul cameral nu este performant, nu are oameni profesioniști care să lupte pentru firme ci doar înceracă să asigure salarii (mai mici sau mai mari) pentru o mână de angajați din CCI. Tot respectul pentru modelul de organizare care prevede o simbioză între firme si organizațiile care le reprezintă, dar, din păcate, în România nu se poate realiza acest model. Va reamintesc dlor președinți de CCI că ați avut la dispoziție mulți ani în care puteați să vă faceți vizibili în rândul firmelor, atât cu servicii utile și de calitate cât și în fața autorităților publice- cu luări de poziție și lupte pentru firme. Chiar recent, pandemia ar fi trebuit să fie pentru CCI o bună oportunitate de a se alia cu mediul de afaceri și de a-l ajuta să lupte cu abuzurile statului -dar nici o CCI nu a făcut nimic!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.06.2022 – Scutea a pus ochii pe Udroiu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva