14 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SOLIDARITATE CU MAGISTRATII AFGANI – UNJR, AMR, AJADO si APR se implica in demersurile internationale pentru sprijinirea judecatorilor si procurorilor din Afganistan: „Se confrunta cu disolutia drepturilor si libertatilor pe care le promovau si care le ghidau viata profesionala si personala... Se confrunta cu un viitor incert, in care chiar viata le poate fi pusa in pericol pentru convingerile lor”

Scris de: V.B. | pdf | print

18 August 2021 13:21
Vizualizari: 5425

Judecatorii si procurorii din Afganistan au nevoie disperata de ajutor din partea comunitatii internationale, in contextul in care talibanii au preluat din nou puterea in tara central-asiatica, iar reinstaurarea regimului islamic fundamentalist este iminenta.Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO), Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) si Asociatia Procurorilor din Romania (APR) – conduse de judecatoarele Dana Girbovan, Florica Roman si Andreea Ciuca, respectiv de procuroarea Elena Iordache (foto de la stanga la dreapta) – au anuntat miercuri, 18 august 2021, ca lucreaza impreuna cu colegii din Asociatia Internationala a Judecatorilor (International Association of Judges – IAJ-UIM) si MEDEL (Magistrats Europeens pour la Democratie et les Libertes) pentru gasirea unor solutii pentru colegii de breasla afgani.


Iata comunicatul UNJR-AJADO-AMR-APR (vezi facsimil):


Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) si Asociatia Procurorilor din Romania (APR) sustin demersurile Asociatiei Internationale a Judecatorilor (International Association of Judges IAJ-UIM) si demersurile MEDEL (Magistrats Europeens pour la Democratie et les Libertes) pentru identificarea unor solutii in sprijinul colegelor si colegilor judecatori si procurori din Afganistan.

UNJR, AMR, AJADO si APR solicita, alaturi de colegi europeni, tuturor organismelor internationale competente sprijin efectiv si solutii pentru colegii magistrati afgani care se confrunta in prezent cu disolutia drepturilor si libertatilor pe care le promovau si care le ghidau viata profesionala si personala.

Asociatiile noastre de magistrati subliniaza ca acest suport este absolut necesar in conditiile in care colegii afgani se confrunta cu un viitor incert, in care chiar viata le poate fi pusa in pericol pentru convingerile lor.

'Comunitatea internationala are o datorie clara de a-i sprijini pe cei care acum se vor gasi pe latura opusa noului regim. Avem o anume responsabilitate pentru ca am creat asteptari de drepturi si libertati in tara respectiva, care, insa, ar putea sa nu mai fie accesibile. (...) Au fost facute promisiuni si au fost create asteptari care pot acum sa nu se mai indeplineasca, dar ei nu trebuie sa ramana fara sprijin. Femeile judecatoare din Afganistan au exprimat deja temeri serioase fata de o situatie incerta si in desfasurare. Ele reprezinta unul dintre multele grupuri care au incercat sa puna in aplicare valorile pe care multi dintre noi le consideram de la sine intelese si pe care Occidentul le-a incurajat activ. Ele nu pot fi lasate fara sprijin', se arata in scrisoarea Asociatiei Internationale a Judecatorilor (IAJ-UIM).

'MEDEL este solidar cu toti magistratii afgani si cere tuturor actorilor internationali sa protejeze activ toate femeile, inclusiv magistrati, ce isi vad viata pusa in pericol prin deteriorarea situatiei', au declarat Magistratii europeni pentru drepturi si libertati.

Subscrisele asociatii sustinem pe deplin aceste cerinte si, la randul nostru, solicitam autoritatilor nationale, institutiilor si organismelor europene sa gaseasca, potrivit competentelor ce le sunt recunoscute, solutii concrete pentru ca sprijinul sa nu ramana la nivel declarativ.

Aceste institutii si organisme care, de-a lungul timpului, au incurajat eforturile cetatenilor din Afganistan de a crea un stat de drept bazat pe respectarea drepturilor omului au responsabilitatea morala de a oferi ajutor persoanelor ce se gasesc acum in pericolul de a fi persecutate pentru convingerile lor si pentru promovarea drepturilor si libertatilor fundamentale”.

 


Comentarii

# ZC date 18 August 2021 17:09 +6

O sa ramana impresionati talibanii de solidaritatea magistratilor romani pt. colegii lor afgani. Ar face bine sa fie solidari in primul rand cu romanii abuzati de catre colegii lor din Romania. Ce urmari a avut mesajul de sustinere pt. colegii din Turcia.? I-a eliberat Erdogan? Probabil n-o. sa-mi publicati mesajul dar are acelasi efect ca cel publicat de asociatiile magistratilor.

# Dobritoiu date 18 August 2021 17:58 +3

A b s o l u t n i c i o grija. Vor fi independenți,ca și ai noștri,că oricare magistrat, total și până la pensionare! Nu contează regimul,daca conștiința lor este intacta, imaculata.

# Vrajeala ieftina. Adevarul e ca justitia e oarba SI PROASTA. date 18 August 2021 18:47 +4

Stati linistiti la locurili voastre: Alti judecatori ii vor judeca pe judecatorii vetusti. Asa e in tenis. Sau pentru judecatori nu este la fel ca pentru "justitiabili"? Orice regim aduce cu sine noi valori care vor fi puse in practica prin judecata. Mai rar regimuri care au "judecat" peste 85% din proprii cetateni. Noroc cu Romania, ca am aratat ca se poate si 95% judeca. Sobolanii parasesc corabia..ok..s-a mai vazut situatii. Este infiorator cand purecii parasesc sobolanii care parasesc corabia. Deci tineti minte cand judecati ca veti fi judecati.

# FOST JUDECĂTOR date 19 August 2021 11:43 +119

REGIMUL FUNDAMENTALIST ISLAMIC ARE REGULI RELIGIOASE CU VALOARE DE NORMĂ JURIDICĂ, IAR SISTEMUL OCCIDENTAL IMPUS DE AMERICANI ȘI NATO AVEA LA BAZĂ LEGEA LAICĂ. NU CRED CĂ SE VA ÎNTÂMPLA NIMIC CU MAGISTRAȚII AFGANI, CEI CARE ÎMPĂRTĂȘESC NOUL SISTEM JUDICIAR ISLAMIC VOR RĂMÂNE, IAR RESTUL PLEACĂ, PENTRU CĂ PUTERILE ÎN STAT TREBUIE SĂ CONLUCREZE, AFGANISTANUL VA FI EMIRAT ISLAMIC. NU CRED CĂ SE PUNE PROBLEMA SUPERIORITĂȚII VREUNUI REGIM JURIDIC, CI A RESPECTĂRII CONSTITUȚIEI ISLAMICE, CARE VA ÎNLOCUI PE CEA ACTUALĂ, A LEGILOR ISLAMICE.ATÂT. DE UNDE ATÂTA SUPERIORITATE ÎN ASIA CU LEGI AMERICANE ȘI OCCIDENTALE, NICI NOI NU AVEM AȘA CEVA, ORICUM NICI LA NOI NU SE PLIAZĂ, ASOCIAȚIILE DE MAGISTRAȚI DE LA NOI SUNT DIRIJATE DIN STRĂINĂTATE ȘI DE SERVICII, FAC UN JOC PROST, FĂRĂ SĂ CUNOASCĂ REGULILE DREPTULUI ISLAMIC ȘI FUNCȚIONAREA UNUI SISTEM JUDICIAR ISLAMIC.CINE VA VREA SĂ DOMINE PE ALTUL VA AJUNGE LA CONFLICT,NU POATE AMERICA ȘI OCCIDENTUL SĂ DOMINE LUMEA ISLAMICĂ, CARE ESTE DIFERITĂ.

# jos dna date 19 August 2021 14:52 +11

:lol: :-x :eek: NU SINTEM IN STARE SA VEDEM DE AI NOSTRII, CEI CU ADEVARAT MAGISTRATI!!! PSEUDOMAGISTRATII, MINORITARI IN SISTEM, REUSESC SA BAGE TEROARE IN PROFESIONISTI!!! O MINA DE ASERVITI SISTEMULUI... :zzz

# Eu zic sa ne facem curat in casa ... date 19 August 2021 17:00 +32

apoi ne uitam si la vecinii ... din celalalt cartier ! :-*

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.04.2024 – Deliberari cu judecatoarea ICCJ Lavinia Lefterache: “Esti idioata?”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva