23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

TENTATIVA DE INFLUENTARE A JUDECATORULUI ICCJ? – Sedinta de urgenta la CSM dupa aparitia filmului cu judecatorul ICCJ Cristinel Grosu, fix in ziua in care acesta s-ar putea pronunta in dosarul Panioglu-Gulutanu: “Publicarea unor imagini din timpul liber al unui judecator, inainte de inceperea sedintei de judecata, cu referiri concrete la un dosar aflat pe rolul ICCJ, reprezinta un atac foarte grav la independenta judecatorului investit cu solutionarea cauzei”

Scris de: George TARATA | pdf | print

9 October 2023 15:19
Vizualizari: 7058

Sectia de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii s-a intrunit de urgenta luni, 9 octombrie 2023, dupa aparitia in spatiul public a unui filmulet de cateva secunde cu judecatorul Cristinel Grosu (foto stanga) de la Inalta Curte de Casatie si Justitie impreuna cu fostul sef al Inspectiei Judiciare Lucian Netejoru (foto dreapta), fix in ziua in care Cristinel Grosu ar putea da pronuntarea (impreuna cu colegii sai din Completul de 5) intr-un dosar disciplinar care le priveste pe judecatoarele Daniela Panioglu si Adina Nadia Gulutanu de la Curtea de Apel Bucuresti, dosar in care actele au fost avizate de Netejoru (in prezent aflat la pensie). Episodul poate reprezenta, din punctul nostru de vedere, o modalitate prin care cei care au obtinut inregistrarea si au livrat-o catre presa au urmarit sa puna presiune pe judecatorul Grosu de la Inalta Curte, astfel incat acesta fie sa se abtina, pe motiv ca cel cu care s-a intalnit (in speta Lucian Netejoru) a facut acte in dosar (practic sa fie scos din dosar cu respectivul filmulet), fie sa dea o solutie favorabila judecatoarelor Panioglu si Gulutanu pentru a contracara eventuale speculatii ulterioare, in sensul aberant, ca, vezi Doamne, o posibila decizie defavorabila lui Panioglu si Gulutanu ar fi rodul discutiilor pe care le-a avut cu Netejoru. Ceea ce nu inseamna decat o tentativa de influentare a actului de justitie (click aici pentru a vedea filmuletul).


 

In acest context, Sectia pentru judecatori a CSM a decis in unanimitate ca prezentarea unor imagini care nu au legatura cu activitarea profesionala a judecatorului ICCJ Cristinel Grosu, chiar inainte de inceperea sedintei de judecata, cu referiri concrete la un dosar pe care acesta il are in solutionare, reprezinta un atac la adresa independentei magistratului, precum si o ingerinta in viata privata. Drept urmare, Sectia pentru judecatori a CSM a hotarat sesizarea Inspectiei Judiciare in vederea efectuarii de verificari cu privire la posibila incalcare a independentei domnului judecator Cristinel Grosu.

Inainte de a prezenta pozitia Sectiei pentru judecatori a CSM, repetam un aspect extrem foarte important pentru aceasta speta, pe care l-am subliniat si in articolul in care am prezentat cazul (click aici pentru a citi). Si anume ca, potrivit informatiilor oferite de site-ul care a prezentat filmuletul, inregistrarea a fost obtinuta de pe o camera de supraveghere a imobilului in care locuieste judecatorul ICCJ Cristinel Grosu, deci o camera instalata intr-un spatiu privat. Or, cine poate avea acces la imagini de pe o proprietate privata si cum pot ajunge filmulete captate de respectiva camera in spatiul public?

In plus, tocmai aparitia unor imagini de pe o camera de supraveghere de pe o proprietate privata, precum si redarea unor elemente in detaliu despre cat a durat intalnirea dintre Grosu si Netejoru (prieteni de mai multa vreme) ne duc cu gandul la un posibil filaj la care sa fi fost supus unul dintre cei doi. Adica, o operatiune securistica.


Prezentam comunicatul de presa al Sectiei pentru judecatori a CSM:


Comunicat de presa referitor la pozitia CSM in raport de publicarea in mass media a unor capturi video de la presupusul domiciliu al unui judecator al instantei supreme

Avand in vedere aparitia in spatiul public in cursul zilei de 09 octombrie 2023, prin intermediul trustului de presa G4Media, a unei inregistrari video de la presupusul domiciliu al domnului judecator Cristinel Grosu din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, captura realizata in afara activitatii profesionale, Consiliul Superior al Magistraturii subliniaza gravitatea fara precedent a unei astfel de ingerinte la adresa vietii private si a independentei unui judecator, in afara cadrului legal.

Publicarea unor imagini video din timpul liber al unui judecator al instantei supreme, inainte de inceperea sedintei de judecata, cu referiri concrete in articolul publicat de trustul de presa la un dosar aflat pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie chiar in aceeasi zi in care speculatiile mediatice au fost lansate, fara nicio baza factuala reala, reprezinta un atac foarte grav la independenta judecatorului investit cu solutionarea cauzei.

De asemenea, obtinerea de catre mass media a unor capturi video din viata privata a magistratului, de la presupusul domiciliu al acestuia, prezentate sub forma unui filaj realizat fara a exista o ancheta in curs fata de judecatorul vizat, reprezinta o grava ingerinta in dreptul la viata privata al magistratului garantat de prevederile art. 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, prin incalcarea echilibrului si proportionalitatii necesare intr-o societate democratica intre dreptul la informare si dreptul la viata privata al oricarei persoane.

In acest context, Sectia pentru judecatori a Consiliul Superior al Magistraturii, in unanimitate, a hotarat sesizarea Inspectiei Judiciare in vederea efectuarii de verificari cu privire la posibila incalcare a independentei domnului judecator Cristinel Grosu din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Totodata, Consiliul Superior al Magistraturii asigura intregul corp al magistratilor ca isi va exercita constant prerogativa constitutionala a apararii independentei acestora conform statutului constitutional al judecatorului si procurorului, in raport de orice intruziune sau presiune nepermisa”.

Comentarii

# Cetateanul date 9 October 2023 16:00 -8

Întreb pentru un prieten: cum adicătălea obținerea de către mass-media? Dar ce? Mass-media nu știe că publicarea (urmare divulgării neautorizate) de date/informații privind viața privată a unui judecător (ce are pe rol acel dosar) în scopul (probabil urmărit) influențării soluției, este faptă penală? Retoric desigur... că acolo de une ar trebui să se facă ceva lumea se bate de porumbei :lol:

# dulapul securelii , pelticiunii si pierzaniei nationale date 9 October 2023 16:12 +38

TRAIASCA SUPREMATIA SI SUVERANITATEA CONSTITUTIEI ROMANIEI si DECIZIILOR CURTII CONSTITUTIONALE si ICCJ! TRAIASCA MAGISTRATII ROMANI LIBERI si INDEPENDENTI APARATORI AI SUVERANITĂȚII CONSTITUTIEI ROMANIEI si DECIZIILOR CURTII CONSTITUTIONALE si ICCJ! TRAIASCA MAGISTRATII ROMANI LIBERI si INDEPENDENTI, PROFESIONISTI si NESUPUSI INTERESELOR STRAINE Si NEOSECURELII, HASTAGISMULUI, SOROSISMULUI, CUCUVELISMULUI, LULUTZISMULUI, TFLIsmului, PROGRESISMULUI și altor INTERESE OBSCURE! JOS LABELE DE PE PENSIILE si DREPTURILE MAGISTRAȚILOR ROMANI LIBERI si INDEPENDENTI GARANTIA INDEPENDENTEI JUSTITIEI! aista-i o opinie TRAIASCA DREPTUL si PRINCIPIILE LUI SECULARE APLICATE DE PROFESIONISTI !

# parerea mea date 10 October 2023 07:36 +81

Daca imaginile sunt din spatiul public si nu din spatiul proprietate privata a persoanei, imaginile sunt" probe" de necontestat. Primirea in spatiul personal (acasa, IN BIROU , etc) de catre un magistrat a unei persoane aflate intr-un litigiu care se judeca (indiferent unde) de catre un magistrat sau persoana implicata in actul de justitie direct ( grefieri) reprezinta in opinia mea, o incalcare a restrictiilor functiilor pe care sunt incadrati. Reprezinta una din privatiunile la care este supus magistratul (grefierul) facand parte ,opinia mea, din motivele de EXCLUDERE DE PE POST. Deoarece, magistratura, trebuie sa se "SPELE" DE OBICEIURILE "DEMOCRATICE" PLATITE CA SI RESTICTII. Onorabilitatea functiei pe care o practica si a respectului societatii REZIDA DIN INCREDEREA CETATEANULUI CA PUTEREA SA ESTE NEDETURNABILA. Numirea pe funcii a magistratilor sa se faca in PRIN ALEGERILE LIBERE ale cetatenilor pe zone teritoriale de tribunal, curte de apel. DOAR DUMNEZEU DETINE PUTEREA ABSOLUTA

# Afara cu Paniglou si alte asemenea valori date 11 October 2023 23:23 -57

De ce sa ii platim pensie speciala unei asemenea valori , sa dispara din magistratura madam asta

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva