1 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

VICTORIA AVOCATILOR – Protestul a dat roade: onorariile avocatilor din oficiu vor fi majorate cu peste 140%. Urmeaza sa fie semnat un protocol tripartit intre Ministerul Justitiei, Ministerul Public si UNBR. Prevederea privind plafonarea onorariilor va fi eliminata. Ca o masura de precautie, avocatii vor continua protestul pana la publicarea efectiva a noii intelegeri (Comunicatul)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

13 February 2019 16:53
Vizualizari: 4816

S-a dovedit productiva revolta celor peste 15 barouri din Romania impotriva onorariilor jenante stabilite prin Protocolul incheiat in 2015 intre Ministerul Justitiei si Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, revolta ce a culminat cu protestul organizat de catre prodecanul Baroului Bucuresti Mihnea Stoica (foto) luni, 11 februarie 2019, pe treptele Curtii de Apel Bucuresti (click aici pentru a citi).


Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, protocolul existent permite ca acele onorarii chiar si asa mici sa fie taiate prin dispozitie a judecatorului sau a procurorului in fata caruia avocatul din oficiu asista inculpatul ori suspectul.

Miercuri, 13 februarie 2019, ministrul Justitiei Tudorel Toader a anuntat ca a acceptat solicitarile avocatilor privind majorarea cu 141,02% a onorariilor cuvenite aparatorilor din oficiu, precum si in legatura cu interdictia diminuarii lor de catre magistrati.

In esenta, barourile si ministrul au convenit incheierea unui nou protocol (de data aceasta tripartit – intre UNBR, Ministerul Justitiei si Ministerul Public). Actul urmeaza nu doar sa creasca onorariile si sa le fereasca de intruziunea magistratilor, ci si sa elimine plafonarea lor, precum si sa introduca onorarii si pentru alte servicii decat cele prevazute in vechiul protocol, in conformitate cu codurile de procedura penala, respectiv civila. Semnarea noului protocol este programata pentru joi, 14 februarie 2019, la ora 9. Totusi, avocatii subliniaza ca protestul lor continua pana la publicarea noului protocol pe site-ul UNBR.

Redam comunicatul Baroului Cluj, care anunta victoria avocatilor:

Comunicat privind intalnirea de la Ministerul Justitiei:

Delegatia avocatilor din Romania care au demarat PROTESTUL, in cadrul intalnirii de astazi, 13.02.2019, ora 13:00, cu Ministrul Justitiei, Domnul Prof.univ.dr. Tudorel Toader, a obtinut urmatoarele modificari importante ale Protocolului privind onorariile pentru asistenta judiciara:

1. semnarea tripartita a noului Protocol, respectiv de catre Ministerul Justitiei, Ministerul Public si UNBR;

2. majorarea cuantumului onorariilor actuale cu 141,02%;

3. reglementarea cuantumului remuneratiei de curator;

4. eliminarea art. 10 din vechiul Protocol (n.r. privind plafonarea onorariilor);

5. reglementarea expresa a interdictiei reducerii onorariilor din noul Protocol;

6. incetarea expresa a delegatiei avocatului din oficiu, la prezentarea avocatului ales;

7. introducerea unor onorarii pentru servicii noi, reglementate de cele doua Coduri de Procedura Penala si, respectiv, Civila.

Semnarea noului Protocol va avea loc maine, 14.02.2019, ora 9:00.

Protestul continua pana la semnarea efectiva si postarea acestuia pe site-ul UNBR”.

Iata ce prevede articolul 10 din protocolul UNBR-MJ deja existent:

Cuantumul onorariilor prevazute de prezentul protocol reprezinta limita maxima a onorariilor cuvenite avocatilor pentru furnizarea serviciilor de asistenta judiciara in materie penala, pentru prestarea, in cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenta judiciara si / sau reprezentare ori de asistenta extrajudiciara, precum si pentru asigurarea serviciilor de asistenta judiciara privind accesul international la justitie in materie civila si cooperarea judiciara internationala in materie penala”.

Comentarii

# Iedielwaiss - fost clint regulat al apărătorilor din oficiu date 13 February 2019 21:34 +2

Aista-i un lucru bun! Fiindcă avocatul din oficiu este, în general, avocatul amărăștenilor și calicilor. Io*, din esperiența mea prin trebunale și parchete, pot să spun că toți avocații pe care i-am avut din oficiu și-au îndeplinit mandatul cu destoinicie și onoare. Nu am avut avocat ales decât într-o simplă fază a UP, dar l-am surghiunit, că era finul colonelului Sri de la Suceava și mă trăgea în piept. În rest, am avut avocat din oficiu la percheziție și m-a asistat cu un profesionalism rar întâlnit. Am avut avocată din oficiu la dosarul cu ultraj judiciar și m-a reprezentat cu cinste și corectitudine. Am avut avocat din oficiu la 2 liberări condiționate și au găit frumos, în cunoștință de cauză. Am avut avocați din oficiu la spețe care s-au judecat în lipsa mea, Io* fiind deja în pârnaie: un avocat la o contestație de-a mea pe 340 C.p.p. – am rămas plăcut surprins să citesc din hotărâre cât de frumos a pledat.

# Iedielwaiss - fost client regulat al apărătorilor din oficiu date 13 February 2019 21:35 +1

Apoi am avut avocată din oficiu la al doilea dosar de paradeală, care a reușit să scoată ACHITARE pe art. 16, alin. 1 lit c). Io* nici nu eram în sală la Suceava, că frecam buha prin pârnaia de la Găești. Deci, pot afirma cu îndreptățit temei că instituția apărătorului din oficiu este o instituție respectabilă, care-și onorează blazonul profesiei. Această instituție trebuie să fie remunerată corespunzător căci, repet premisa din debutul comm: apărătorul din oficiu este apărătorul sărăntocilor, al calicilor, al orfanilor, al văduvelor, al străinilor, al răniților, morților și dispăruților. Chapeau avocaților din oficiu! (celor mulți, demni și cu har, nicidecum rarităților – slugi ale securismului gestapovist).

# ȚULUȘ MARIN OLt date 13 February 2019 22:22 0

Vedeti astea sunt protocoalele nelegale! Ce fel de UNBR este acesta care nu are acte de infiintare si care se cunoaste că este un SRL finantat de statul de clan!AVOCATURA, CA PROFESIE, NU POATE FI stabilita de acest SRL, ci doar de Sistemul de INvățământ@! Se poate face demonstratia ca avocatii inscrisi la Bota sunt persecutati de aceste grupari coalizati cu magistratii care au facut protocoale nelegale cu aceste SRL-uri, dovedindu/si astfel culpabilitatea si lipsa de legitimitate! Voi vă laudati ca statul(sistemul )paralel constituie piedica democratiei!Dar ,iată, că voi politicienii ,care clamati lipsa de dreptate si violarea drepturilor Omlui de către procurorii si judecatorii ce v/au anchetat si condamnat,mentineti aceste SRL-uri,fără să schimbati legislatia găunoasă de tip bolșevic și, mai mult, impreună cu puterea judecatorească faceti protocoale(unele secrete!) cu acesti SRL/siti. Pe de altă parte, sistemul puterii judecatoresti,cel care clamati violarea valorilor

# ȚULUȘ Marin, Olt date 13 February 2019 22:24 0

Pe de altă parte, sistemul puterii judecatoresti,cel care clamati violarea valorilor si principiilor democratiei si statului de drept de către politicienii opozanti, sunteți vinovati de incalcarile drepturilor Omului prin persecutarea absolventilor de stiinte juridice,cei care nu fac parte din UNBR-ul protestatarilor si care acceptati acest compromis cu UNBR/ul sus/mentionat prin initierea unor protocoale, semne ale grupărilor(clanurilor) de interese ce incalcă Constitutia Romaniei,valorile si principiile democratiei si statului de drept! Halal stat de drept!

# Ioana M. date 13 February 2019 23:26 0

Protocolu' nu e temei de drept si e o mare pacaleala.Instanta va aplica legea privind cheltuielile de judecata.Pot fi reduse.

# Botomie Vasile, doctor in drept, www.botomeivasile.ro date 14 February 2019 12:40 0

Scrisoare publica* - dr. Botomei Vasile, catre dr.Tudorel Toader Dle Ministru, nu faceti protocol cu UNBR! Va spun si de ce!Protocolul anterior incheiat intre ex- Ministru de justitie, Catalin Predoiu si Presedintele av.dr.Gheorghe Florea din partea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, nu numai ca nu a oferit nici o garantie de calitate si de loialitate pentru serviciile asigurate din partea avocatilor delegati de barouri sau de UNBR, dar a permis ca avocatii desemnati din oficiu , sa lucreze pe modelul avocaturii din statul stalinist, in asa fel incat in loc sa apere clientii, acestia mai tare ii afundau in problemele cu justitia. Statul prin Ministerul de Justitie da banii pentru oficii juridice pe care le deconteaza prin barouri, dar Statul nu are parghii de control pentru serviciile efectcute de avocati.Incheiati contract, cu raspunderea baroului si UNBR,pentru faptele imputabile avocatilor care incalca deontologia profesionala fata de clientii lor.botomeivasile.ro

# halal avocatura date 14 February 2019 22:19 0

Mai intai scoateti si prezentati instantelor si poporului, actele de infiintare, sa se cunoasca cine pe cine angajeaza, apoi veniti cu pretentii. Intrebare:1: pe ce baza detineti/ folositi spatiul din incinta instantelor (protocoale?) 2: in baza caror documente sa obtinut de la Finante, codul unic de inregistrare?(ia reflectati putin)

# Obiectivul date 15 February 2019 08:13 +1

Nu era posibila nenorocirea asta de ''justitie'', culoarele procuror- judecator fara acordul avocatilor.

# danndeac date 15 February 2019 10:03 0

ce să scoată actele de înfiinţare că nu au de unde ,îs nişte impostori,nemernici,fără scrupule,ieri am avut la Baia-Mare pe 340 şi acest avocat al baroului ma invitat să fiu colegul lor,trageţi dvs concluzia vă rog

# Biban date 20 March 2019 16:27 0

Avocatii din oficiu nu-si fac treaba.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.02.2024 – Corbu s-a intors in CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva